Silvestrovský přehled nejčtenějších článků Nikonblogu roku 2012

Konec roku bývá dobrou příležitostí k ohlédnutí se za uplynulými 365 dny a případně také k vyřčení obvykle posléze zapomenutých předsevzetí do roku následujícího. My si pro tentokrát vystačíme jen s první polovinou, tedy s malou retrospektivou Nikonblogu za necelý první rok jeho působení.

Mně se to sice zdá jako celá věčnost, ale je pravda, že Nikonblog.cz funguje teprve od 10. dubna 2012, přísně exaktně vzato tedy ani ne celých devět měsíců. I za tu dobu ale oslovil velké množství čtenářů a je zřejmé, že se pomalu, ale jistě, profiluje nikoliv bezvýznamná skupina stálých návštěvníků našeho webu.

Za ty tři čtvrtiny roku 2012 jsme vydali 141 článků, což je více než 3,5 článku týdně. Nemůžete tedy namítnout, že bychom vás zanedbávali. To ostatně platí například také co do objemu dat. Například galerie demosnímků a fotografie v plném rozlišení ke stažení u recenzí fotoaparátů či objektivů už přesáhly 5 GB a pomalu se nám začínají plnit také „šuplíky“ s našimi videi na YouTube.

Dost ale sebechvály, pojďme se nyní podívat na Top 10 článků roku 2012. Nebude pro vás asi překvapením, že absolutně kralují zrcadlovky a příslušenství k nim.

AF-S Nikkor DX 18–300 mm F3,5–5,6G ED VR

Nikon D600

Nikon D5200

Nikon D3200

Nikon D3200

Co příští rok?

Předvídaný konec světa se před Vánoci nekonal, takže můžeme vesele postoupit do roku 2013. Nechci v tuto chvíli nic slibovat, ale zároveň se vás nemohu zeptat: Jaké články byste si na Nikonblogu přáli? O čem byste chtěli číst, jaké problémy či otázky kolem fotografování vás trápí? S jakou technikou Nikonu byste se chtěli blíže seznámit? Pište, prosím, do diskuze pod článkem – nikdy nevíte, zdali zrovna vaše přání nebude vyslyšené.

Na konec mi už tedy nezbývá nic jiného, než vám za celý redakční tým Nikonblogu popřát veselý Silvestr a výborný nový rok 2013.

Ať vám to v roce 2013 skvěle fotí!

Sdílej

6 komentáře

  1. Přeji Vam i celému týmu úspěšný rok 2013.

    moje návrhy na zlepšení:
    1) téma video ( jak natáčet, upravovat, střídat videa atd.)
    2) občasné videoprezentace fototechniky + videorozhovory s osobnostmi
    3) „motivační fotografie“ různé žánry např. sport, street, svatby, děti atd.) + popis základních fotografických pravidel u těchto žánrů.

    Ostatní zvládáte výborně, tak jen tak dal.

    Děkuji David

  2. I já Vám a celému kolektivu přeji mnoho úspěchů a krásných článlů v roce 2013. Moc se těším na pokračování Nikon Capture NX. Zdraví Ruda.

  3. Ahoj,
    už dlouho na webu hledám pořádný srovnávací „trojboj“ „záklaďáků“ od Nikonu.
    35mm f/1.8 G, 50mm f/1.8 G a 50mm f/1.4 G. (jak z pohledu DX, tak FX)

    A ještě mě napadá: Co takhle probrat a otestovat problematiku Telekonvektorů a Mezikroužků?

    Předem děkuji, pokud se náměty chytnou.
    Přeji všem úspěšný fotografický rok 2013

  4. Ano, Nikon blog má za sebou 9 měsíců života a 141 článků. Je za tím hromada práce p. Lindnera, jako autora většiny z nich, a týmu, který zabezpečuje technické fungování systému. Ale nemohu se pořád ubránit pocitu, že hlavní idea je marketing, nikoli skutečná diskuse a reakce na potřeby (či žádosti, či prosby) uživatelů techniky Nikon. Jen připomenu opakované volání po solidních srovnávacích testech (např. Déčkových a Géčkových objektivů),ale zazněla tu i řada dalších námětů – prakticky všechny jsou zcela ignorovány. Jen nesměle připomenu povzdechnutí p. Lindnera, že nemá k dispozici objektiv 70-200/2,8, aby jej mohl porovnat s týmž světelnosti 4 – protože neví, zda mu jej vedení Nikonu zapůjčí. Tomu máme věřit? To mne jen utvrzuje v myšlence, že jde jen a jen o marketing a propagaci nejnovějších produktů. Ale vždyť my čtenáři Nikon blogu víme, že foto technika Nikon je opravdu nejlepší, co může být na trhu – jinak bychom si ji (mnohdy za hříšné a ve srovnání s okolním světem dokonce absurdní peníze) nekupovali. Od nikon blogu bych očekával (a zcela jistě nejsem sám) jít trochu do hloubky, právě třeba těmi srovnávacími testy, solidním upozorněním na složitosti a eventuelní nedostatky toho kterého výrobku (vždyť nic není dokonalé). Zatím mám pocit, že „otcové“ Nikon blogu chtěji komunikaci jenom jedním směrem – „my vám budeme něco povídat a vy poslouchejte“, o „zpětnou vazbu“ není zájem. Kdyby tu byla – tak by třeba p. Lindner napsal – chtěl jsem srovnat 2,8 a 4 70-200, ale vedení Nikonu mi je nedalo k dispozici, proto nemohu… to už chci asi příliš.
    Ale zkuste se, pánove ve vedení Nikonu a blogu, zamyslet nad svou prací. Uživatelé techniky Nikon, byť mají tu a tam kritické připomínky, nejsou vaši „nepřátelé“. zkuste je považovat za své partnery. (Vždyť – já vím, to je už dosti ostré – tím, že kupují techniku Nikon, živí oni vás, nikoli vy je.)

    A poslední poznámka – námět: těch uplynulých 9 měsíců považujme za „těhotenství“ a teď by se měl narodit opravdový, živý Blog, který bude přínosem pro všechny, nejen poro obchodní oddělení.

    Všem přeji dobré světlo po celý rok 2013.

  5. Koukám, že se nám tu za těch 9 měsíců vyprofiloval také samozvaný mluvčí čtenářů… ;-)

    Teď ale naprosto vážně. Už jsem to, myslím, na Nikonblogu psal, ale pro jistotu znovu: Nikonblog nikdy nebyl deklarován jako „web na přání čtenářů“, přesněji řečeno web, jehož obsah určují čtenáři. A věřte tomu, že takový ani nikdy nebude, ať jej budu dělat já nebo kdokoliv jiný. Takovýto web totiž neexistuje (opravte mě jestli nemám pravdu) a potenciální tvůrci – stejně jako já – moc dobře vědí, proč neexistuje. To jen vy to stále nechcete pochopit, Honzo. To si možná pletete s Kinoautomatem, ale i ten fungoval na jiném principu, to jistě víte.

    Web či jiné médium lze do jisté míry přizpůsobit přání čtenářů – ostatně jinak by asi bylo zbytečné se na ně ptát, že ano – ale nejde jej dělat podle jejich doslovných požadavků. Byl totiž spuštěn s jistým zaměřením, s jistým cílem. A promiňte mi, nerad bych si myslel, že jste naivní, protože firemní blog bude vždycky marketingovým nástrojem, ať patří Nikonu, Canonu nebo moravským vodovodům a kanalizacím.

    K vašim mentorským poznámkám o komunikaci jedním směrem a uživatelích jako partnerech: Kdybychom neměli zájem o vaše názory, nebyla by pod články možnost komentářů. (V Česku i takový fotoweb existuje, určitě víte, který mám na mysli.) Zároveň se ale nezlobte, že s vámi netlacháme jako na chatu – na to prostě není čas, to je celé.
    No a k uživatelům v roli partnerů vs nepřátel jsem se z velké části už vyjádřil výše. Jen tedy dodám – vážně si myslíte, že bych dělal blog pro nepřátele? To, že vám Nikonblog nesplní všechna vaše přání, totiž ještě neznamená, že je vaším nepřítelem…

    A drobnost na konec: Hodláte-li mě brát za slovo, tak to, prosím, dělejte přesně a nevymýšlejte si. Vaše věta: „Jen nesměle připomenu povzdechnutí p. Lindnera, že nemá k dispozici objektiv 70-200/2,8, aby jej mohl porovnat s týmž světelnosti 4 – protože neví, zda mu jej vedení Nikonu zapůjčí.“ mě lehce nadzvedla ze židle. Přečtěte si laskavě ještě jednou diskuzi u tohoto objektivu a najděte mi tam toto – podle vašich slov – povzdechnutí. Já umím číst docela dobře, ale to, že bych zde napsal něco ve smyslu, že nevím, zda mi něco vedení Nikonu zapůjčí, tady opravdu nevidím.

  6. Ano, máte pravdu – u věty o „půjčení“ 70-200/4 jsem větu jednoho čtenáře omylem vsunul do Vašich úst – byla v příspěvku, kterým měl nahoře uvedeno Vaše autorství, jak si každý může najít. Za to se Vám omlouvám. Nicméně – za vším ostatním si stojím a za mluvčího nikoho se nevydávám ani nepovažuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *