Nikon D3200 – budič vášní. Podrobné představení a demosnímky

Především kvůli rozlišení 24 Mpx způsobil Nikon D3200 ihned po zveřejnění prvních informací velké pozdvižení. Nejen na Nikonblogu se ozývaly hlasy kritizující údajně zbytečné plýtvání obrazovými body, které podle autorů příspěvků povede jen k vysokému šumu a dalším neduhům. To všechno ale byly „prognózy od stolu“ – aniž by tito komentátoři viděli reálný výstup z D3200. My jsme Nikon D3200 čerstvě „proklepli“ a přinášíme následující podrobný materiál. Zapomeňte na teoretické spekulace – nyní si konečně můžete udělat přesnější názor.

Úvod

Nikon D3200


Klíčové vlastnosti Nikonu D3200
DX snímač s rozlišením 24 Mpx

CMOS snímač o rozměrech 23,2 × 15,4 mm zaznamenává fotografie o velikosti 6 016 × 4 000 pixelů. To je největší rozlišení mezi amatérskými digitálními zrcadlovkami.

Záznam Full HD videa

Záznam videosekvencí Full HD (1 080p) s možností plného manuálního řízení záznamu. Nikon D3200 není ochuzen ani o konektor pro připojení externího mikrofonu.

Obrazový procesor EXPEED 3

O zpracování obrazových dat a videa se stará procesor stejný jako u Nikonu D4 nebo D800/800E. Poznáte to na rychlosti zpracování a kvalitě výstupu.

Velký rozsah citlivostí snímací soustavy

V základní konfiguraci má Nikon D3200 citlivost ISO 100–6 400, v rozšířeném módu pak ISO 12 800.

Přesné a rychlé automatické zaostřování

11bodový autofokus s pracovním rozsahem -1 až +19 EV je vybaven jedním křížovým bodem.

LCD displej s rozlišením 921 000 obrazových bodů

Třípalcový monitor s vysokým rozlišením výrazně usnadňuje komponování záběru v Živém náhledu a videu, a také činí pohodlnějším a přesnějším prohlížení pořízených fotografií nebo videozáznamu.

Bezdrátové propojení s inteligentními zařízeními

Pomocí volitelného adaptéru WU-1a lze posílat fotografie do smartphonů nebo tabletů s operačním systémem Android. Smartphony nebo tablety mohou fungovat také jako bezdrátové dálkové ovládání D3200.

Režim GUIDE pro úplné začátečníky

Nikon pomocí návodného režimu GUIDE umožňuje pořizování kvalitních fotografií i naprostým začátečníkům bez jakýchkoliv zkušeností s fotografováním digitálními zrcadlovkami.

Nikon D3200

Podrobná technická data Nikonu D3200
Doporučená prodejní cena Nikonu D3200

set s obj. AF-S Nikkor 18–55 mm F3,5–5,6 DX VR – 16 390 Kč

Konstrukce a ovládání

Druhý nejmenší z rodu DSLR Nikon představuje s rozměry těla 125 × 96 × 76,5 mm (š × v × h) a půlkilogramovou hmotností skutečně velmi malou zrcadlovku, která ve vaší fotobrašně nebo cestovním zavazadle nezabere mnoho místa ani nepřidá nadbytek váhy.

Nikon D3200 si můžete pořídit buď v klasickém fotograficky černém provedení nebo také v červené, resp. bordó barvě těla s černými doplňky
Nikon D3200 si můžete pořídit buď v klasickém fotograficky černém provedení nebo také v červené, resp. bordó barvě těla s černými doplňky

Malé rozměry ale nejsou na vrub ergonomie – to je ostatně tradiční silná stránka Nikonu. Základem pro pevné držení Nikonu D3200 je relativně rozměrný pogumovaný grip pro pravou ruku. Vzhledem k malé výšce těla bude mít většina fotografů – dámy nevyjímaje – malíček pravé ruky „bezprizorní“, nicméně to je problém i vyšších modelů napříč všemi značkami. Možnost připojení vertikálního gripu u tohoto modelu neočekávejte.

Nikon D3200

Oproti předchůdci D3100 bylo mírně redesignováno rozložení některých ovládacích prvků, žádná revoluce se však nekoná. Důležité je, že na horním panelu poblíž spouště přibylo tlačítko s červenou tečkou – ergonomicky umístěná separátní videospoušť (ta byla u D3100 na zadní stěně). To je ostatně jeden z charakteristických rysů letošních modelů DSLR Nikonu – tedy také D4 nebo D800/800E.

Je trochu škoda, že na těle nenajdete tlačítko pro kontrolu hloubky ostrosti, jak je tomu u vyšších modelů. Jediným uživatelsky nastavitelným ovládacím prvkem je pak tlačítko Fn na levém boku fotoaparátu. Můžete si zvolit jednu ze čtyř funkcí, kterou budete tímto tlačítkem ovládat: kvalita obrazu, citlivost ISO, vyvážení bílé nebo Active D-Lighting.

Nikon D3200

Významným kvalitativním plusem je nový třípalcový LCD displej s vysokým rozlišením 921 000 obrazových bodů. Rozdíl mezi doposud využívanými displeji v amatérské třídě s 230 tisíci pixely je obrovský a dá se říci, že teprve při novém VGA rozlišení dostává pravý smysl funkce Živého náhledu a samozřejmě možnost natáčení videosekvencí. Připočteme-li k tomu fakt, že při prohlížení konečně můžete s jistotou posoudit ostrost pořízených snímků, lze nový displej označit jako jeden z klíčových parametrů Nikonu D3200.

Orientační senzor Nikonu D3200 se postará o automatické otočení stavového displeje při fotografování na šířku nebo na výšku
Orientační senzor Nikonu D3200 se postará o automatické otočení stavového displeje při fotografování na šířku nebo na výšku
Komunikace

Pravý bok fotoaparátu skrývá malá dvířka paměťového slotu – velikost jasně naznačuje použití karet typu SD. Nikon D3200 podporuje SD, SDHC a SDXC karty, a to až do standardu UHS-1. Vzhledem k velkým datovým objemům jak fotografií, tak Full HD videa výrobce doporučuje karty s rychlostí zápisu třídy 6 a rychlejší. My jsme tento přístroj testovali v režimu fotografování i se „čtverkami“ a nevyskytnul se jediný problém. Dlužno ale dodat, že šlo o značkové paměťové karty – „no name“ SD bych už tolik nevěřil. Pro nahrávání videa v nejvyšší kvalitě jsou však jistotou paměťové karty třídy 6 a vyšší.

Nikon D3200

Komunikační konektory pod gumovou krytkou na levém boku fotoaparátu zcela odpovídají moderní digitální zrcadlovce. Základ tvoří USB konektor, který je společný s A/V výstupem, ale připojuje se sem také bezdrátový modul WU-1a – viz následující kapitolu. Systémový konektor umožňuje připojit kabelovou spoušť MC-DC2 nebo GPS jednotku GP-1. No a konečně další dva konektory jsou věnovány videu – jde o mini HDMI a 3,5mm „jack“ pro externí mikrofon.

S nasazenou GPS jednotkou GP-1 ukládá Nikon D3200 zeměpisné souřadnice do EXIFu pořízené fotografie
S nasazenou GPS jednotkou GP-1 ukládá Nikon D3200 zeměpisné souřadnice do EXIFu pořízené fotografie

Funkce a vlastnosti

U amatérské digitální zrcadlovky nejnižší třídy nelze očekávat stejné vybavení funkcemi jako u vyšších modelů. Pohled do mnohem méně „rozvětveného“ menu vás o tom ubezpečí – zcela například chybí sekce uživatelských funkcí. Na druhou stranu je ale menu mnohem přehlednější, což zejména začátečníci – pro které je tento přístroj určen – velmi ocení.

Každopádně ale nepočítejte s funkcemi jako je opožděné spuštění závěrky (krátké předsklopení zrcátka), intervalové snímání nebo třeba multiexpozice. Jiné funkce jsou zjednodušeny – například Active D-Lighting má jen dvě polohy – zapnuto a vypnuto. Také redukce šumu je omezena jen na tyto dva stavy.

Ověřená klasika

Automatické zaostřování využívá osvědčený modul Nikon Multi-CAM 1000 s jedenácti ostřicími body rozprostřenými ve tvaru ležatého kosočtverce po poměrně velké ploše obrazového pole. Prostřední zaostřovací bod je křížový, AF systém má citlivost -1 až +19 EV.

Rozložení AF bodů v hledáčku a další zobrazované informace. Aktivní AF bod je červeně podsvícený
Rozložení AF bodů v hledáčku a další zobrazované informace. Aktivní AF bod je červeně podsvícený

Stejně jako ostatní amatérské DSLR má i Nikon D3200 vestavěný výklopný blesk. Směrné číslo blesku je GN12, závěrka je synchronizována nejkratším časem 1/200 s. Blesk lze nechat pracovat buďto v režimu TTL nebo je možné jeho účinnost nastavovat manuálně od 1/32 výkonu až do plného vyzáření. Bezdrátové řízení externích blesků od tohoto modelu nečekejte.

Nikon D3200

Něco speciálního

Nikon D3200 je první amatérskou zrcadlovkou, která dokáže pomocí volitelného bezdrátového modulu WU-1a sdílet fotografie se smartphony nebo tablety s operačním systémem Android. Komunikace ale funguje i opačným směrem – Androidová zařízení mohou fungovat jako bezdrátové dálkové ovládání fotoaparátu D3200 v režimu Živého náhledu.

WU-1a

Názor na tuto funkcionalitu jsem publikoval už u prvního pohledu na Nikon D3200 – čtěte na konci tohoto článku.
Jen se ještě sluší dodat, že doporučená cena bezdrátového adaptéru WU-1a činí 1 690 Kč.

Nikon D3200

Druhou specialitkou je pak možnost nahrávat videosekvence s připojeným externím stereofonním mikrofonem (vestavěný mikrofon v těle je monofonní). Ano, konektor pro externí mikrofon začíná být u DSLR běžný, nicméně je třeba dodat, že ne v této nejnižší kategorii.
Nikon D3200 navíc umožňuje také uživatelsky ovládat citlivost mikrofonu – kromě automatiky je zde totiž možnost manuálního nastavení citlivosti ve dvaceti krocích. Pokud nenahráváte kontaktní zvuk nebo jej pořizujete jiným rekordérem, lze v menu D3200 zvuk zcela vypnout – ušetříte tak část místa na paměťové kartě.

Obrazová kvalita, demosnímky

Konečně se dostáváme k části, která by měla vnésti co nejvíce příslovečného dobrého světla názorům na digitální zrcadlovku Nikon D3200. Dovolte ale nejprve trochu teorie.

D3200 má rozlišení 24 Mpx, což obnáší přesně 4 000 řádků o délce 6 016 pixelů na snímači o rozměrech 23,2 × 15,4 mm. Jestli jsem dobře počítal, tak na plnoformátovém čipu FX by při stejné hustotě měl fotoaparát rozlišení bezmála 57 megapixelů! Kam se hrabe D800/800E…

CMOS snímač Nikonu D3200
CMOS snímač Nikonu D3200

Takto velké rozlišení přináší příjemnou „datovou rezervu“. Například začátečník se zprvu obejde i bez kratšího teleobjektivu, protože bude moci poměrně zásadně pracovat s výřezem. Osobně si vůbec nemyslím, že by 24 megapixelů bylo nějak přehnaně moc, a navíc to má další „druhotné“ výhody, hlavně pak výbornou dynamiku – viz dále.
Za problém nepovažuji při současných cenách paměťových karet ani velký datový objem. JPEGy mají průměrně 10–15 MB, RAWy pak 20–25 MB. Ani zpracování v počítači neklade přehnané nároky na techniku – stačí modernější (čti do cca 3 let starý) počítač. Nemůžete počítat s tím, že data současné digitální zrcadlovky budete zpracovávat na nějakém prehistorickém stroji, který ještě pamatuje 5 1/4palcové diskety.

Relativně malé buňky snímače však přinášejí dva základní problémy. Jednak vysokou náročnost na optiku, a pak nutnost „ukočírovat“ šum. Pojďme na věc postupně.

Optika s.r.o.

Nikon D3200 jsme testovali se setovým zoomem AF-S Nikkor 18–55 mm F3,5–5,6G DX VR a pevným fullframovým sklem AF-S Nikkor 28 mm F1,8G. Mnohými předem zatracovaný „seťák“ se cca v první polovině svého rozsahu choval překvapivě dobře až výborně. Nejdelší konec zoomu už snímači sekundoval s viditelnou nejistotou, do ohniska 45 mm se však choval nečekaně korektně.
Nová pevná plnoformátová „osmadvacítka“ pak jasně ukázala, kudy vede cesta u zrcadlovek s vysokým rozlišením. Snímky pořízené tímto sklem jsou excelentní co do podání detailů i přenosu kontrastu. V galerii na konci článku najdete i pár fotografií „na plnou díru“.

Šum jako berná mince?

Protože jsem si předsevzal, že alespoň jednou potěším všechny kritiky Nikonu D3200, právě teď tedy konstatuji, že tento fotoaparát skutečně šumí více než stroje s menším rozlišením, například 16Mpx D5100, ale i 36Mpx D800 – viz dále. Ale…

Pokud bych však měl šum komentovat podrobněji, pak je třeba uvést, že vyšší šum se neprojevuje ani tak v jeho celkové hladině (v jasovém kanále), jako ve vyšším rozptylu u jednotlivých kanálů RGB – šum je barevný. To samozřejmě výrobce ví a této charakteristice přizpůsobil redukci šumu. Zapnutá redukce pracuje právě s onou barevností šumu, takže jen minimální měrou zasahuje do celkové ostrosti a podání detailů obrazu. To pochopitelně platí jen pro JPEGy, v RAWu si pak kvalitu odšumování můžete řídit uživatelsky.
Každopádně z mého pohledu je ISO 800 naprosto bez problémů, zvídavé oko si něco už najde na „šestnáctistovce“, ale opět to není nic kritického. Vyšší citlivosti jsou samozřejmě horší – hodně ale záleží na charakteru osvětlení snímané scény. Umělé světlo do fotografií vnáší více šumu než třeba podvečerní přirozené světlo.

Přestaňme však teoretizovat a ukažme si konkrétní testy. Protože je D3200 „budič vášní“, udělal jsem jich pro tentokrát výjimečně raději více. Začneme porovnáním šumu Nikonu D3200 a D800. Proč D800? Protože jde o DSLR s nejvyšším rozlišením, nicméně když přepočteme rozlišení D3200 na formát jeho snímače, dostáváme – jak jsem již uvedl – ještě větší virtuální rozlišení skoro 57 Mpx. Předpoklad tedy je, že D800 bude šumět méně. Ano, je to tak, ale zásadní rozdíl to není, co vy na to? (Snímky jsou vyvolány z RAWu v Capture NX 2)

Z této fotografie jsme pořídili následující výřezy ve 100% zvětšení
Z této fotografie jsme pořídili následující výřezy ve 100% zvětšení
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 400
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 400
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 800
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 800
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 1 600
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 1 600
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 3 200
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 3 200
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 6 400
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 6 400
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 12 800
Nikon D3200 (vlevo) vs D800 (vpravo) – ISO 12 800

Pokračujeme porovnáním JPEG/RAW, přičemž JPEGy jsou vždy bez redukce a s redukcí šumu. RAWy jsou vyvolány v Capture NX 2 a je zde ponechána redukce šumu, kterou nastavuje fotoaparát. V RAWu je totiž i při vypnuté redukci v menu fotoaparátu od ISO 800 redukce zapnutá a podle citlivosti je automaticky zvyšována její intenzita. Poznáte to ale jen v Capture NX 2 – v programu Nikon ViewNX 2 je redukce zcela vypnutá i v RAWu. Výsledky jsou očekávatelné – respektive o chování JPEGu jsem již psal, v RAWu dostáváte nejlepší kvalitu.

ISO 400 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 400 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 800 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 800 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 1 600 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 1 600 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 3 200 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 3 200 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 6 400 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 6 400 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 12 800 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
ISO 12 800 – JPEG bez redukce šumu | JPEG s redukcí | RAW s redukcí šumu
Dynamika a barevnost

Už jsme to avizovali v polovině minulého týdne – D3200 velmi mile překvapuje interesantní dynamikou snímače, kdy pojme skutečně velmi kontrastní scény bez přepalů a podexpozice. To je samozřejmě „vinou“ velkého rozlišení snímače za vydatné pomoci špičkového obrazového procesoru EXPEED 3. S tím úzce souvisí také vysoce korektní barevnost, a to vše pak nejen u statických fotografií, ale také u videozáznamů. Ostatně následuje galerie demosnímků, kde se můžete přesvědčit sami.

Galerie demosnímků

(Vzhledem ke třídě fotoaparátu jsou demosnímky pořízené v JPEGu a publikované bez jakýchkoliv úprav)

Stáhněte si fotografie v plném rozlišení
1. část (83 MB)
2. část (77 MB)

Sdílej

18 komentáře

  1. Add šum. Osobně vidím podstatnější rozdíl mezi D3200 a D800 v podání jemných detailů než v šumu. Jemná kresba na knížce (Tipy, efekty a kouzla) se u D3200 ztrácí, zatímco D800 jich zachovává viditelně víc. A protože to platí i o RAW, tak to lze stěží připsat na vrub odšumění, kompresi apod.
    Když už má snímek vysoké rozlišení, tak by se to mělo projevit na detailech. Podobně jako v novodobých kompaktech, i zde to je spíš naopak.

  2. Když si čtu, že aparát této třídy má 24 Mpx, začnu přemýšlet, kde to skončí. Budou jednou stroje, které amatérům nabídnou 60 Mpx. První digitální foťák, který jsem vlastnil měl 2,5 Mpx, pak přišel 6 Mpx, poté 12 Mpx a s tím bych si vystačil pro 90 % mého focení. Je pravda, že bych občas užil 16 – 20 Mpx. Velkým přínosem je ale kvalita obrazu. S každým novým tělem, klesá šum, barevné podání je věrnější a čím dál tím méně fotografie musím upravovat. To je obrovské plus a důvod, proč kupuji nová těla. Obrovské množství bodů je spíše (až na výjimky) na překážku. Teď mám 36 Mpx a D800 je u většiny případů nastavená na 12 Mpx. V ateliéru, novinám, pro běžnou dokumentaci, pro zvětšeniny 60 x 90 to stačí a pro archivaci je to ještě datově snesitelné. Ale možná desítky Mpx amatéři vyžadují, po dvaceti letech to asi nedokážu objektivně zhodnotit.

  3. Řekl bych, že by bylo celkem dobré podrobně porovnat starou D3100 s D3200. Docela by mě zajímalo, zdali je ta D3200 o tolik lepší jak ta (mimochodem mnou vlastněná) D3100…

  4. Propastný rozdíl to není. Spíš bych se zamýšlel nad tím, co je uvedené už v článku, a sice, že tato rozlišení kladou poměrně vysoké nároky na objektivy. Právě objektivy jsou obvykle tím, co si většina vlastníků DSLR dokupuje. Mít tedy low-end tělo, ale kvůli vysokému rozlišení muset vybírat mezi profi objektivy, když pro D3100 by stačil „zlatý střed“, tak to je to co by vrtalo v hlavě mě.

  5. Na dpreview.com je recenze D3200 a hlavně ukázkové snímky. Zaměřil jsem se na ty, které byly fotografovány s objektivem 17-55/2.8. Jsou tam snímky na nízké ISO i ISO 6400. Stáhl jsem je, změnšil jsem je na velikost odpovídající A4 (cca 3500 pixelů delší strana), optimálně doostřil a prohlédl. Maximální paráda. Třeba to ISO 6400 lze na plné rozlišení kritizovat za rozpatlání, měkkost, ale po zmenšení na velikost odpovídající A4 a doostření je z toho fotka jak víno, rozpatlanost prakticky zmizí, šum nula nula nic a není vidět ten úbytek saturace, který na vysoké ISO ještě D300 a D90 měly. D7000 tu dosaturaci trochu přeháněla, ale mám dojem, že u D3200 už to Nikoni vyladili. Pokud se ten 24 MPx snímač bere jako producent RAW materiálu pro doladění a zmenšení, tak asi nemá chybu. Možná by to chtělo, aby to z toho 24 MPx snímače dělalo defaultně vyladěné 16MPx, 12MPx, 8MPx a 6MPx fotky a všichni by se rozplývali nad dokonalostí toho, co z toho padá. Já bych 24MPx výstup defaultně ani nenabízel, ale 24MPx vstup je rozhodně přínosem. Chtělo by to, aby tu RAW konverzi dolů dělal přímo snímač, pak si umím představit 48MPx vstupní Bayerovu masku a 20MPx, 16MPx, 12MPx, 8MPx, 6MPx a FullHD RAW výstup ze snímače a nestačili bychom koukat.

  6. Roman: Špatně čtete… Cituji z vámi linkovaného odkazu: „…supported with SB-910, SB-900, SB-800 or SB-700 as a master flash and SB-600 or SB-R200 as remotes, or SU-800 as commander;…“ Jinak řečeno – dokud si jeden z uvedených přístrojů navíc nepořídíte, nic ani neuřídíte :)

  7. Prepsal jsem se: muze D3200 bezdratove ovladat externi blesky jako napr SB600?

    Vas clanek rika ne.

  8. Článek říká ne a já si dovolím na tom trvat :) Ale vážně – D3200 skutečně neumí pomocí vestavěného výklopného blesku bezdrátově ovládat žádný externí blesk. Pouze pokud na něj nasadíte externí blesk, který má funkci master nebo remote flash (např. SB-700, SB-800, SB-900, 910), pak dokáže ovládat další blesky, které mají funkci slave. Rozumíme si? :)

  9. nevíte o nějaké galerii kde jsou fotky pořízené Nikonem D3200? Jaký myslíte že je nevhodnější objektiv pro pořázení portrétů? děkuji

  10. Mám tento model doma a našel jsem externí blesk od staré zrcadlovky, co jme měli doma. Je to plně manuální National PE-357S. Existuje nějaká možnost, že by mohl s foťákem fungovat, nebo je možné pro D3200 používat jen nové blesky?

    Jsem v tomto ohledu absolutně nezkušený. Ještě jsem externí blesk nikdy nepoužíat. Což mě vede k druhé otázce.

    Kdy nasadím externí blesk na foťák, co všechno musím udělat proto aby začal fungovat? Zatím jsem nikde nenašel dostatečně blbuvzdorný návod, který bych pochopil :-D

    Děkuju

  11. Dobrý den, prosím o Váš názor.

    Který ze základních objektivů Nikonu nabízí lepší obrazovou kvalitu: 18-55 nebo 18-105?

    Děkuji.

    Dalibor Bakala

  12. Vlastním D3200 ze základním objektivem 18-55 VR II, jsem hodně amatérskou fotografkou, avšak snažím se zlepšovat. Tuto zrcadlovku jsem volila v poměru výkon, cena a taky, priznám se – v kvalitě provedení výrobku. (Srovnáváno s DSLR od Canonu s dosti podobnými vlastnostmi, ale v naprosto hrozném bakelitovém těle!!!). K tomu šumu: Nikdy jsem si nevšimla, že by k nějakému šumu docházelo. Možná nefotím ta správná fota, nicméně nad fotografiemi z tohoto nikonu jásám. Co se týče obrazové kvality objektivů 18-55 nebo 18-105, jako laik bych nepoznala jaký objektiv byl použit (měla jsem tu možnost vyzkoušet si i ten „silnejsi“ ) Tento fotoaparát bych doporučila každému začínajícímu fotografovi, nebo komukoliv koho to baví a nechce do toho vrážet spoustu peněz navíc. Fotím portréty dětí mé sestry, fotím v přírodě, nejraději detaily, svou kočku, knihy a jídlo (na instagram) a věřím, že pro mne neexistuje lepší fotoaparát. Miluji ho. A děkuji Nikonu :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *