Peak Design Everyday Sling a Tote – test dvou zajímavých fotozavazadel na letní sezónu

O mladé americké firmě Peak Design jsme toho na Nikonblogu napsali už docela dost. Tým Peak Designu však stále vyvíjí další produkty a je zřejmé, že se z „garážového“ startupu, který vznikl díky crowdfundingové kampani, stává respektovaný výrobce, se kterým je nutno na trhu fotografického příslušenství počítat se vší vážností. V tomto článku se tedy podíváme na další dva produkty: Malou či spíše střední brašnu typu „sling“ a elegantní fotografickou… jak to jen nazvat? Zkrátka kabelu.

Peak Design Everyday Sling
Peak Design Everyday Sling
Peak Design Everyday Sling

Mám-li být upřímný, pak přiznávám, že brašny typu „sling“ čili brašnu, která se nosí na popruhu přes hlavu na jednom rameni, jsem nikdy moc neměl v lásce. Vždy jsem se cítil tak nějak nevyváženě, nesedělo mi to na zádech, tlačilo mě jedno rameno, sjíždělo dopředu na břicho, takže jsem raději preferoval batohy. U brašny Peak Design Everyday Sling jsem ale byl nucen dobrovolně změnit názor. Nicméně nepředbíhejme a pojďme se nejprve na tuto brašnu podívat podrobněji.

Brašna Peak Design Everyday Sling ve dvou barevných provedeních | Foto Peak Design
Brašna Peak Design Everyday Sling ve dvou barevných provedeních | Foto Peak Design

Typický design PD je samozřejmě nepřehlédnutelný i v případě Everyday Slingu. Základním materiálem je vlivům počasí odolná a vodoodpudivá voskovaná tkanina Kodra 500D s DWR impregnací a dvojitým polyuretanovým potahem ve dvou barevných provedeních. Charcoal – tmavě šedá, spíše antracitová s černými doplňky, nebo Ash, což je světlejší šedá s nubukovými doplňky. Zipy jsou vodotěsné, a jako v případě dalších brašen PD, zde nenajdete žádné plastové spony či jiné díly – vše je kovové (slitina hliníku), některé součásti jsou anodizované.

Peak Design Everyday Sling | Foto Peak Design

Brašna je jednokomorová se dvěma „origami“ oddělovači FlexFold na suchý zip. Na zadní stěně je přepážka pro tablet či notebook. Můj 11palcový MacBook Air se tam vejde s přehledem, a výrobce udává, že by kapsa měla pojmout až 13″ Macbook Pro Retina. Neměl jsem možnost to vyzkoušet, ale soudě podle rozměrů by tomu tak mělo skutečně být.

Ve vnitřní části víka pak najdete kapsu na zip se čtyřmi přihrádkami na drobné příslušenství. Další kapsa krytá vodotěsným zipem je pak z vnější přední strany brašny. A je… „nafukovací“. Povolením dvou popruhů s kovovými přezkami lze totiž zvětšit její objem. Popruhy lze využít také k připevnění věcí vně brašny – například bundy, mikiny nebo i menšího stativu.

Na obou bocích brašny Everyday Slign jsou našita poutka pro připevnění držáku Capture Camera Clip (psali jsme o něm zde). A ještě malá, nikoliv však nevýznamná, drobnost: široké držadlo na zadní stěně může sloužit také pro připevnění ke „trolej“ kufru.

Peak Design Everyday Sling | Foto Peak Design

Větší než se zdá být

Nosný systém je samozřejmě jednoduchý – jde o délkově stavitelný popruh, který je blíže pravému konci rozšířený a polstrovaný. Z toho mimo jiné vyplývá, že je Everyday Sling primárně určený pro nošení na levém rameni (brašna je vpravo od těla). Pokud vám vyhovuje opačná pozice, není problém popruh předělat obráceně.

Základní rychlé nastavení délky se provádí pomocí přezky na popruhu. Patříte-li mezi majitele objemnějšího hrudníku, můžete si popruh prodloužit – delší konce jsou elegantně skryté v dvojitém prostoru zadní části brašny.

Peak Design Everyday Sling | Foto Peak Design

Brašna na první pohled nevypadá nikterak objemně, to je ale jen zdání. Já jsem v ni nosil Nikon D610 s nasazeným makroobjektivem AF-S Micro Nikkor 105 mm F2,8G ED VR a k tomu ještě tři pevná skla – AF Nikkor 85 mm F1,8D a dva mrňouse AF Nikkor 50 mm F1,4D a 28 mm F2,8D. Brašna ani tak nebyla zcela zaplněná. K fototechnice jsem ještě v pohodě vměstnal lehkou letní větrovku a stativ Gorillapod.

Poznámka pro piloty: Výrobce uvádí, že do brašny Everyday Sling vejde také třeba dron DJI Mavic s ovladačem a příslušenstvím.

Sedí jako přibitá!

A jak se tedy brašna Peak Design Everyday Sling nosí? Vážně nevím, jak to „hoši“ z Peak Designu dělají, ale stejně jako se mi skvěle nosil fotobatoh Everyday Backpack (viz naše recenze), podobně výborně mně seděl na zádech i Everyday Sling. Domnívám se, že je to dané samozřejmě ergonomicky navrženým popruhem, ale také velkou plochou relativně neklouzavého materiálu, kterou brašna leží na zádech. Ačkoliv nemá Everyday Sling žádné pomocné popruhy, které by jej fixovaly kolem pasu, nemá žádnou tendenci sjíždět s ramene, přesouvat se na břicho. A to jsem s touto brašnou jezdil i na koloběžce, kde jste permanentně v mírném předklonu. Chválím a doporučuji vaší pozornosti!


Peak Design Everyday Sling – specifikace

Vnější rozměry: 40 × 24 × 14 cm
Objem: 8–10 l
Hmotnost: 760 g

Zdroj: Peak-design.cz

Cena: 4 089 Kč
Na všechny produkty firmy Peak Design se vztahuje doživotní záruka

Peak Design Everyday Sling – fotogalerie

Peak Design Everyday Tote

Fotografických zavazadel typu kabela je na trhu poskrovnu. Osobně znám kromě tohoto Everyday Tote od Peak Designu jen podobný výrobek značky National Geographic (myšleno na českém trhu). Je to docela škoda. Civilně vyhlížející unisex taška, u níž nezasvěcení neočekávají, že je v ní umístěna drahá fototechnika, má podle mého názoru v nabídce fotografického příslušenství své místo stejně jako klasické „fotobágly“.

Peak Design Everyday Tote
Peak Design Everyday Tote

Mimochodem, když jsme u slova „unisex“ – bavil jsem se s několika přáteli na téma, zdali je taška Everyday Tote takříkajíc „ženskou záležitostí“ nebo s ní mohou do světa vyrazit i pánové. Neshodli jsme se. Někdo tvrdí, že je to výhradně dámská kabela, jiný by akceptoval využití i v mužské části populace. Osobně se kloním ke druhé variantě a mám pro to – dámy prominou – lehce svérázné vysvětlení. Typická dámská kabel(k)a, to je takříkajíc jednoprostorová záležitost, ve které jsou všechny věci „uložené“ na jedné hromádce. Chcete-li něco najít, je nejlepší celý obsah vysypat a prohrabat se jím… Kabela Peak Design Everyday Tote je ale sofistikované zavazadlo s množstvím kapes, přihrádek, s oddělovači a variabilními popruhy. Tohle není obyčejná dámská kabela. To je prostě unisex zavazadlo, které navíc vypadá dobře. Toš tak :-)

Kabela Peak Design Everyday Tote ve dvou barevných provedeních | Foto Peak Design
Kabela Peak Design Everyday Tote ve dvou barevných provedeních | Foto Peak Design
Kapsy, kapsy, kapsičky…

Materiály a barevné provedení jsou shodné s brašnou Everyday Sling, pojďme tedy rovnou k ohledání tašky. Začnu z vnější strany. Vpředu najdete otevřenou kapsu na šířku zavazadla, uvnitř které je ještě jedna malá kapsička a na poutku také známá kotvička Peak Designu pro připnutí klíčů nebo třeba fotopasu. Kapsou prochází také poutko s kovovou přezkou, která fixuje hlavní komoru.

Zadní strana kabele je opatřená širokým poutkem pro nasazení na trolej kufr a délkově stavitelným popruhem či chcete-li uchem (přední ucho má pevnou délku). Díky tomu je možné tuto tašku také „hodit“ na záda a použít ji jako batoh. Ale… zde mám malou výtku. Bylo by lepší, kdyby byly „štelovatelné“ oba popruhy neboli uši. Pro nošení na rameni by to bylo jednak mnohdy pohodlnější, a také by byl snadnější a bezpečnější přístup k fototechnice aniž byste museli tašku sundávat z ramene.

Peak Design Everyday Tote | Foto Peak Design
Peak Design Everyday Tote | Foto Peak Design

Horní vstup do hlavní komory je vtipně aretován dvěma magnety plus už zmíněným poutkem s kovovou přezkou. Kabela disponuje také dvěma rychlými bočními vstupy se zdvojenými vzájemně propojenými vodotěsnými zipy. Jediným pohybem se tak dostanete k obsahu z boku. Mimochodem, i po rozepnutí zipů jsou boční víka ještě aretovaná taktéž magnety.

Peak Design Everyday Tote | Foto Peak Design
Peak Design Everyday Tote | Foto Peak Design

A jdeme se podívat dovnitř. Hlavní komora je opět rozdělená dvěma variabilními FlexFold přepážkami na suchý zip a… obsahuje, jak jsem slíbil, velké množství kapes a kapsiček. Dvojitá kapsa zadní stěny je vyhrazená pro notebook či tablet nebo vlastně oboje. Vzhledem k rozměrům kabele sem bez problémů vejde 13palcový notebook i s velkým tabletem dohromady. Přední stěna pak má na své vnitřní straně jednu středně velkou dvojitou kapsu a čtyři malé kapsičky na drobnosti typu náhradní paměťové karty apod.

K celkovému obsahu: výška vnitřního prostoru 30 cm umožňuje nošení velkých zrcadlovek s nasazeným dlouhým objektivem. Klidně to může být profesionální sestava těla s telezoomem AF-S Nikkor 70–200 mm F2,8G ED VRII. A stále vám zůstane po obou bocích dostatek místa pro další větší či menší objektivy, externí blesk a bůhví co ještě. Tato kabela je velmi prostorná a přístup k obsahu je velmi pohodlný a rychlý – ať už „jdete“ shora přes hlavní magnetický uzávěr nebo z bočních vstupů.

Peak Design Everyday Tote | Foto Peak Design
Peak Design Everyday Tote | Foto Peak Design
Opakování je matka moudrosti

Velmi se omlouvám, že nyní porušuji syntaktická pravidla pro tvorbu textu, ale musím zopakovat to, co už jsem k této tašce napsal. Kabela Peak Design Everyday Tote je sofistikované zavazadlo s množstvím kapes, přihrádek, s oddělovači a variabilními popruhy. Tohle není obyčejná dámská kabela. To je prostě unisex zavazadlo, které navíc vypadá dobře. A jak jsem uvedl v minulém odstavci, jde také o prostornou tašku. Co vy na ni říkáte? Jak se vám líbí? A připadá vám více dámská, pánská nebo unisex?


Peak Design Everyday Tote – specifikace

Vnější rozměry: 40 × 34 × 20 cm
Objem: 18–20 l
Hmotnost: 1 130 g

Zdroj: Peak-design.cz

Cena: 5 149 Kč
Na všechny produkty firmy Peak Design se vztahuje doživotní záruka

Peak Design Everyday Tote – fotogalerie

Související články

Celoživotní fotobatoh. Test Everyday Backpacku od firmy Peak Design

3× užitečné příslušenství pro vaše fotoaparáty od Peak Designu

Slide, Clutch a Anchor Links – „kotvičkové“ popruhy na fotoaparáty

Capture Camera Clip – máme volné ruce

Cuff a Leash – společníci pro vaše fotoaparáty. Aneb: Taky vás rozčiluje klasický popruh?


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *