Nikon Z fc – v podrobné recenzi Nikonblogu

V případě mirrorless fotoaparátů se často, a takříkajíc tradičně, hovoří o menší velikosti a hmotnosti. Co ale nebývá zmiňováno, jsou možnosti odlišné konstrukce a designu těla. Díky tomu, že zde odpadl zrcátkový mechanismus a hledáček je elektronický (tudíž nemusí být povinně na stále stejném místě), můžou vývojáři mnohem více popustit uzdu fantazii při tvorbě designu samotného fotoaparátu. Retro-design je sice tím nejmenším, co je možné v tomto případě udělat, nicméně proč i tohoto nápadu nevyužít? Proč nenavázat na legendární „eFeMka“, konkrétně pak Nikon FM2, který se skutečně zapsal do historie Nikonu nesmazatelným písmem?

Nikon Z fc
Nikon Z fc

Nikon Z fc je – jestli dobře počítám – prvním ze sedmi mirrorlessů Nikonu řady Z, který má tento ikonický design, a dlužno dodat, že už od svého uvedení na trh si nemůže stěžovat na nezájem odborné i laické veřejnosti. Co umí? Jaký je, a jak se s ním fotí? Na to vše vám odpoví tato recenze.

Klíčové vlastnosti Nikonu Z fc

Lehké a odolné tělo z hořčíkové slitiny v retro-designu
Nikon Z fc jakoby z oka vypadl kinofilmovému Nikonu FM2 z 80. let minulého století. Jeho tělo je taktéž kovové – moderní model ale využívá lehkou hořčíkovou slitinu, díky které je o 100 gramů lehčí než jeho filmový předchůdce.

Vynikající elektronický hledáček
EVF hledáček s rozlišením 2 360 000 obrazových bodů poskytuje reálný a velký (zvětšení 1,02×) obraz ve všech světelných podmínkách. Lze jej používat v režimu reálného živého náhledu nebo jako imitaci optického hledáčku DSLR.

Dotykový LCD monitor na kloubovém uchycení
Zadní displej s úhlopříčkou 7,5 cm a pozorovacím úhlem 170 ° má rozlišení 1 040 000 obrazových bodů, a kromě špičkového obrazu poskytuje také možnost výborně navrženého  dotykového ovládání. Uchycení na bočním kloubu dovoluje využít displej jako hledáček v nejrůznějších nestandardních polohách při focení nebo natáčení videa.

Nový bajonet Nikon Z
Bajonet Nikon Z s velkým průměrem 55 mm a sečnou vzdáleností 16 mm je konstruován pro nové špičkové objektivy Nikkor Z. Přes adaptér FTZ ale můžete využívat také objektivy pro DSLR Nikon – optiku s bajonetem F.

Snímač typu DX CMOS s rozlišením 21 Mpx
DX snímač o rozměrech 23,5 × 15,7 mm zaznamenává fotografie o velikosti 5 568 × 3 712 pixelů. Snímač není stabilizovaný jako u fullframových Nikonů Z, ale poskytuje neuvěřitelný dynamický rozsah, který posunuje obrazovou kvalitu Nikonu Z fc o několik úrovní výš.

4K UHD a Full HD video
Nikon Z fc umožňuje natáčet video v kvalitě 4K UHD 25 nebo 30p, případně Full HD až 120p. Díky tomu lze pořizovat také až 4× nebo 5× zpomalený záznam (slow-motion). Video je doplněno elektronickou stabilizací obrazu, vestavěný stereo mikrofon můžete nahradit externím mikrofonem, připojovaným přes 3,5 mm „jack“ konektor.

Velký rozsah citlivostí snímací soustavy
Nikon Z fc disponuje základním nastavením citlivosti ISO 100 až 51 200, které lze rozšířit až na ISO 204 800. U videa je ISO omezené na rozsah 100–25 600. K dispozici je samozřejmě také výborně fungující automatika ISO.

Paměťový slot na SD karty
Stejně jako jeho DX kolega Nikon Z 50, je taktéž Nikon Z fc vybavený jedním slotem na kartu typu SD/SDXC. Podporovaný je standard UHS-I.

USB-C a možnost nabíjení za provozu
Přes rozhraní USB-C – které samozřejmě funguje i pro stahování fotek do počítače – lze Nikon Z fc také nabíjet – a to i při zapnutém fotoaparátu. Ideální funkce například pro příznivce dlouhých časosběrů.

209bodové automatické zaostřování
AF body pokrývají téměř celé obrazové pole – 90 % horizontálně i vertikálně v matici 19 × 11 bodů. Kromě běžných režimů autofokusu je Nikon Z fc vybavený také funkcemi převzatými z nejnovějších modelů Z 6II a Z 7II – automatická volba zaostřovacích polí na zvířata nebo lidi.

Bezdrátová konektivita
Nikon Z fc umožňuje bezdrátové propojení se smartphony či tablety pomocí technologie SnapBridge, díky Wi-Fi ale může komunikovat také s počítačem. Ve spojení se softwarem Nikon Wireless Transmitter Utility lze fotit tak, že se snímky rovnou zobrazují v editačním programu NX Studio.

Díky umístění na kloubu lze displej Nikonu Z fc natočit i směrem k fotografovi
Díky umístění na kloubu lze displej Nikonu Z fc natočit i směrem k fotografovi

Ještě k tělu a ergonomii…

Protože provedení těla, využití kruhových ovladačů a držení fotoaparátu, jsem věnoval samostatný článek Nikon Z fc – poprvé v ruce, nebudu v této recenzi informace z něj opakovat, nicméně pokud jste jej nečetli, doporučím vám nejprve se do něj aspoň kouknout :-) Přesto si neodpustím malé resumé:

Nikon Z fc se kvůli svému „obstarožnímu“ designu, bez jakýchkoliv ergonomických prvků, který však byl pochopitelně zvolený záměrně, nijak zvlášť dobře nedrží, nicméně ve standardní sestavě s běžnými objektivy, to není nic, na co byste si po pár hodinách focení nezvykli. Kruhové voliče fungují jak mají, jejich funkce lze ale nahradit „elektronickým ovládáním“. Více už opravdu v předmětném článku, i když… zde bych ještě doplnil další postřehy, které mi při testování přišly na mysl.

Kruhová očnice hledáčku je prostě skvělá!
Kruhová očnice hledáčku je prostě skvělá!

V prvním pohledu jsem psal, že díky LCD na kloubovém uchycení, kdy lze displej otočit „lícem“ k tělu foťáku, jsem často fotil bez něj. Zkrátka jsem fotky prohlížel s okem u elektronického hledáčku. To je ostatně výhodné například typicky na sluníčku, kdy na velkém LCD toho moc nevidíte. Ale to jistě znáte sami. Proč o tom píši? Kvůli kulaté očnici hledáčku Nikonu Z fc.

Popravdě nevím, čím to je, ale kdykoliv jsem měl na foťáku kulatou očnici, fotilo se mi s ním lépe. Ať to byl legendární Nikon FM2, nebo později Nikon D3 či taktéž retro Nikon Df – u všech mi kulatá očnice skvěle vyhovovala. Podotýkám, že fotím s brýlemi, byť tedy, s FM2 jsem byl ještě bystrozraký mladík bez brejlí :-) Každopádně očnici Nikonu Z fc chválím, kudy chodím. Samozřejmě, že jsem ji hned zkoušel předělat na svůj Nikon Z 50, ale… bohužel, nejde to :-(

Adaptér FTZ popravdě Nikonu Z fc nesluší
Adaptér FTZ popravdě Nikonu Z fc nesluší

No a ještě jeden ryze estetický poznatek – adaptér FTZ pro možnost použití objektivů s bajonetem F, na Nikonu Z fc samozřejmě také funguje bezvadně, ovšem k jeho retro-designu se zrovna moc nehodí. Ale to je jenom taková moje hnidopišská poznámka na okraj :-)

Co je však důležitější a pro uživatele přínosnější, je znovuobnovení rozhraní USB-C (Nikon Z 50 má starší USB-B /micro USB/), které nejenže poskytuje vyšší přenosovou rychlost, ale co je možná důležitější – dokáže nabíjet akumulátor fotoaparátu i v zapnutém stavu. Pokud například často pořizujete dlouhé časosběry – které Nikon Z fc samozřejmě umí také – pak pro vás bude tato funkcionalita jistě požehnáním.

Jsme-li u životodárné energie, pak je třeba uvést, že nový Nikon Z fc využívá shodný Li-Ion akumulátor EN-EL25 s kapacitou 1 120 mAh jako Nikon Z 50. Spotřeba je samozřejmě silně závislá na způsobu používání, ale troufám si napsat, že kolem 400–500 snímků byste při běžném používání měli na jedno nabití pořídit bez problémů.

Barevná stylovka

Jednu horkou novinku, týkající se designu, zde ale přesto máme. Při uvedení Nikonu Z fc se mluvilo jen a pouze o stříbrno-černém provedení těla. Onou novinkou jsou barevné mutace, které by měly přijít na trh v říjnu tohoto roku. Kovové prvky fotoaparátu zůstanou ve stříbrné barvě, měnit se bude imitace koženého potahu. U barevného provedení pak počítejte s cenou o 3 000 Kč dražší.

Kromě stávajícího černo-stříbrného designu si budete moci Nikon Z fc pořídit také v provedení bílá, přírodně šedá, pískově béžová, korálově růžová, mátově zelená nebo jantarově hnědá. Která barva se vám líbí nejvíce?
Kromě stávajícího černo-stříbrného designu si budete moci Nikon Z fc pořídit také v provedení bílá, přírodně šedá, pískově béžová, korálově růžová, mátově zelená nebo jantarově hnědá. Která barva se vám líbí nejvíce?

Obraz bez chyby

Designu už bylo dost, pojďme se podívat na nejmodernější „střeva“ tohoto fotoaparátu. Nikon Z fc je uvnitř svého retro-těla v podstatě shodný s Nikonem Z 50. Na rozdíl od svého letitého předchůdce, Nikonu FM2, tedy nejde o fullframe, ale DX fotoaparát s menším snímačem s crop faktorem 1,5×. Je to problém? Napsal bych to asi takto:

V případě DSLR bych se nad DX modelem hodně zamýšlel. U Zetek, ale neváhám a kupuji. Tedy koupil jsem si svoji vlastní Zet padesátku. Jakto? Jediný neoddiskutovatelný rozdíl je zde v hloubce ostrosti – to je jaksi fyzika, s tím nic nenaděláte. Nicméně co se týče šumu nebo dynamického rozsahu necelých 21 megapixelů „velkého“ snímače Nikonu Z fc (shodného se Z 50), pak nemám nejmenší problém ani v porovnání s fullframovými Zetky. Můžete mi věřit, že bych si nekoupil foťák, s jehož obrazovou kvalitou bych nebyl – byť jenom o fous – maximálně spokojený.

Ukázka dynamického rozsahu Nikonu Z fc. Výřez vlevo bez úprav (PC Standard), vpravo tříminutová úprava v NX Studiu
Ukázka dynamického rozsahu Nikonu Z fc. Výřez vlevo bez úprav (PC Standard), vpravo tříminutová úprava v NX Studiu

Jak šum, tak i dynamický rozsah se u těchto dvou DX Zetek zkrátka posunul na dřívější úroveň fullframu. Zejména z dynamického rozsahu, kdy fotky skoro ani nejde podexponovat, a ze stínů lze vytáhnout neuvěřitelně kvalitní kresbu, nejsem nadšený sám – říká to spousta fotografů, kteří s DX Zetky fotili. Ostatně potvrzují to například i kolegové na prestižním webu Dpreview.com, kde se v recenzi Nikonu Z fc doslova píše:

Excellent image quality; sensor allows for shadow brightening with little increase in noise.
Čili česky: Excelentní obrazová kvalita; snímač umožňuje vyjasnění stínů s malým navýšením šumu.

Mimochodem, sice jsem se už nechtěl vracet na začátek, ale ve zmíněné recenzi na Dpreview.com si ve finálním sumáři hodnocení nejlépe stojí obrazová kvalita (RAW), poměr cena/výkon a pak položka Ergonomics & handling, tedy ergonomie a držení. Takže zase tak špatné to asi nebude, co říkáte? :-)

Ještě ale ke snímači: Měli byste vědět, že na rozdíl od fullframových Zetek nemají (zatím) DX modely, Nikon Z fc nevyjímaje, stabilizovaný snímač. Oba dva standardní DX zoomy (Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR a Nikkor Z DX 50–250 mm f/4,5–6,3 VR) však stabilizaci mají a Nikon jí vybavuje i další Zetková skla (např. univerzál Nikkor Z 24–200 mm f/4–6,3 VR nebo profi telezoom Nikkor Z 70–200 mm f/2,8 S VR)

Nikon Z fc
Nikon Z fc

O fous funkčnější

Nikon Z fc je také funkčně stejně vybavený jako jeho starší kolega Nikon Z 50, i když přece jenom se zde najdou dvě funkce, které Z fc převzal od vyšších modelů Nikon Z 6II a Z 7II. Nejprve ale pojďme ke standardu – vezmu to rychle v bodech:

  • mechanická závěrka do 1/4 000 s
  • synchro s bleskem 1/200 s, podpora FP (highspeed synchro)
  • elektronická závěrka (bezhlučné fotografování) – ano
  • sériové snímání až 11 sn./s
  • ISO 100–51 200 (rozšířeně až ISO 204 800)
  • 209bodový autofokus s 90% pokrytím obrazového pole
  • video 4K UHD 25/30p, Full HD až 120p
  • paměťová karta SD–SDXC, UHC–I

Ke zmíněným dvěma funkcím, které Nikon Z 50 nemá: Jsou to jednak dva autofokusové režimy navíc, jež se poprvé objevily u Nikonů Z 6II a Z7II – tedy automatická volba zaostřovacích polí – lidé a automatická volba zaostřovacích polí – zvířata. Máte problém vyfotit vašeho psa v běhu? Zapněte si druhý režim a nebudete stačit koukat. Funguje to a výborně! Pokud často fotíte dynamické scény, bude pro vás Nikon Z fc lepší volbou nežli Z 50, protože ten tyto ostřicí režimy nemá a ani poslední aktualizace firmwaru je nepřinesla.

Druhou funkcí, kterou taktéž u Z 50 nenajdete, je focus shifting čili vychytávka, kterou využijete typicky pro tzv. skládanou makrofotografii. Dlužno jen dodat, že automatické posouvání roviny ostrosti funguje pouze s objektivy Nikkor Z.

Toto sice není běžící pes, ale i tak režim automatické volby na oči zvířat přesně zaostřil na oko – i když před ním je v záběru nějaká bylina
Toto sice není běžící pes, ale i tak režim automatické volby na oči zvířat přesně zaostřil na oko – i když před ním je v záběru nějaká bylina

Objektivně…

Nikon Z fc je standardně dodávaný buďto jako samostatné tělo nebo jeden ze tří setů. Můžete jej mít se „skládacím“ základním zoomem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR, nebo v doublezoom kitu s tímto objektivem, doplněným telezoomem Nikkor Z DX 50–250 mm f/4,5–6,3 VR. Oba objektivy jsou, jak už jsem uvedl, stabilizované – a byť se jedná o základní třídu optiky, poskytují výbornou obrazovou kvalitu (viz jejich testy pod odkazy). Jediným jejich neduhem je horší světelnost na delším konci ohnisek a poněkud plastovější provedení (vč. bajonetu).

Nikon Z fc si můžete pořídit také s novou pevnou světelnou Zetkovou osmadvacítkou – Nikkorem Z 28 mm f/2,8 SE. Po přepočtu crop faktorem tak dostáváte ohnisko 42 mm. Tento objektiv se ke mně zatím nedostal, ale jsem na něj osobně velmi zvědavý, takže hned jak ho budu mít na test, budete o tom vědět i vy.

Nikon Z fc s objektivem Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE
Nikon Z fc s objektivem Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE

Celkové hodnocení

Abych řekl pravdu, když jsem Nikon Z fc poprvé držel v rukou, na chvíli jsem zalitoval, že jsem si před tím pořídil Nikon Z 50. Ale to už je takový úděl – vždy přijde něco, co je novější a obvykle i lepší. I když… ono se nedá říci, že by byl Nikon Z fc lepší než Z 50. Minimálně obrazová kvalita je naprosto shodná – a vynikající – což je skvělá zpráva, kterou by se tento test dal v podstatě klidně ukončit.

Ale já půjdu ještě o kousek dál: Myslím si…, spíše jsem o tom přesvědčený, že Nikon Z fc – právě díky svému ikonickému designu, vracejícího jeho majitele o pár desítek let nazpět – osloví mnoho fotografů „generace FM2“. A to tak, že se úplně klidně stane jejich druhým fotoaparátem po fotoaparátu vyšší třídy. Foťákem, který kdykoliv jen tak vezmou s sebou, a on jim bude dělat výborného společníka. A o to tak trochu jde taky, co říkáte?

Doporučené prodejní ceny (ke 4. 9. 2021)

Nikon Z fc – tělo: 25 490 Kč (akční cena 22 990 Kč)
Nikon Z fc – tělo barevné: 28 490 Kč (akční cena 25 990 Kč)
Nikon Z fc + Nikkor Z 28 mm SE: 32 490 Kč (akční cena 29 990 Kč)
Nikon Z fc + Nikkor Z DX 16–50 mm: 29 490 Kč (akční cena 26 990 Kč)
Nikon Z fc + Nikkor Z DX 16–50 mm + Nikkor Z DX 50–250 mm: 36 490 Kč (akční cena 33 990 Kč)
Nikon Z fc pro videology: 33 990 Kč (akční cena 31 490 Kč)

Podrobné technické parametry najdete zde

Fotografie z Nikonu Z fc

Snímky byly pořízené setovým zoomem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR a jsou bez úprav

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (38 MB)
NEF – 1. část (205 MB)
NEF – 2. část (179 MB)

Sdílej

3 komentáře

  1. Dobrý den
    Mám dotaz je možné nabíjet Z fc kabelem USB-C v automobilu (škoda octávia lll)
    Děkuji Tomas

  2. Zetefcéčko je dobrý foťák, ale co mne zarazilo a zklamalo, tak absence čištění čipu, na kterém se už po týdnu! používání objevil prach. Na něco takového jsem u Olympusu opravdu nebyl zvyklý. Přitom u staršího a daleko levnějšího Nikonu J1 bylo před čipem ochranné sklo, levné a elegantní řešení
    Ten poukaz na čtyři čištění zdarma znamená, že budu měsíc bez Nikonu. Eště, že mám starého Olympuska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *