„Román o Z 50.“ Nový DX mirrorless Nikon Z 50 napoprvé

Zatímco největší událostí loňského roku bylo u Nikonu představení prvních fullframových mirrorless fotoaparátů Nikon Z 6 a Z 7 – což se odehrálo na konci srpna 2018, o rok a necelé dva měsíce později, přesně 10. 10. 2019, Nikon uvedl svoji první DX bezzrcadlovku – Nikon Z 50. Ta hned při premiéře sklidila obrovský zájem. Proč, a také zdali byl a je oprávněný, to se dozvíte v následujícím článku. 

Jak to u novinek bývá, na samém začátku se k nim ani odborní publicisté nedostávají lehko. Mně se podařilo Nikon Z 50 ukořistit do svého dočasného držení až na začátku prosince, díky čemuž vám nyní mohu přinést tento svůj poněkud delší text. Ani tak jej ale nepovažuji za kompletní. Vzhledem ke krátké době, po kterou jsem mohl Z 50 testovat, jsem se například vůbec nevěnoval videu. Napravím to samozřejmě později, chtěl jsem ale, aby se alespoň „fotografické poznatky“ z praktického používání k vám dostaly co nejdříve. Takže si uvařte velký hrnec kávy a… čtěte.

Nikon Z 50
Nikon Z 50

Klíčové vlastnosti Nikonu Z 50

Kompaktní tělo s vynikající ergonomií
Malé a lehké tělo vybavené množstvím ovládacích prvků pro přímý přístup k funkcím stejně jako u vyšších modelů Nikon Z.

Elektronický hledáček
EVF hledáček s rozlišením 2 360 000 obrazových bodů poskytuje reálný a velký (zvětšení 1,02× /eq. 0,68× pro DX/) obraz ve všech světelných podmínkách.

Výklopný a dotykový LCD monitor
Zadní displej s úhlopříčkou 8 cm má rozlišení 1 040 000 obrazových bodů, umožňuje dotykové ovládání a naklápění displeje – včetně vyklopení dopředu (dolů) pro pořizování selfie.

Nový bajonet Nikon Z
Bajonet Nikon Z s velkým průměrem 55 mm a sečnou vzdáleností 16 mm umožňuje použití nově konstruovaných špičkových objektivů, ale také přes adaptér FTZ i objektivů pro DSLR Nikon.

DX snímač typu CMOS s rozlišením 20,7 Mpx
Snímač o rozměrech 23,5 × 15,7 mm zaznamenává fotografie o velikosti 5 568 × 3 712 pixelů. Snímač na rozdíl od Nikonů Z 6 a Z 7 není stabilizovaný.

4K UHD a Full HD video
Nikon Z 50 umožňuje natáčet video v kvalitě 4K UHD 25 nebo 30p, případně Full HD až 120p. Kromě toho lze natáčet i zpomalené videosekvence a pořizovat časosběrná videa.

Velký rozsah citlivostí snímací soustavy
Základní nastavení citlivosti je od ISO 100 do ISO 51 200, které lze rozšířit na ISO 204 800. Šum vysokých citlivostí je kultivovaný a velmi nízký, kromě nejvyšší citlivosti nedochází k barevnému posunu.

209bodové automatické zaostřování
AF body pokrývají téměř celé obrazové pole – 87 % horizontálně a 85 % vertikálně v matici 19 × 11 bodů. Automatické ostření pracuje velmi spolehlivě a rychle jak ve fotografii, tak i při natáčení videa, k dispozici je také Eye AF.

Bezdrátová konektivita
Nikon Z 50 umožňuje bezdrátové propojení se smartphony či tablety pomocí technologie SnapBridge.

Nikon Z 50
Nikon Z 50

Podrobné technické parametry Nikonu Z 50 najdete zde

 

Doporučené prodejní ceny

Nikon Z 50: 22 990 Kč
Nikon Z 50 + adaptér FTZ: 26 990 Kč
Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm: 26 990 Kč
Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm + FTZ: 30 990 Kč
Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm + 50–250 mm: 33 490 Kč
Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR: 8 590 Kč

Pozor! Až do 15. 1. 2020 trvá akce Ušetři s Nikonem (detaily zde). Například u setu Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm + FTZ ušetříte 2 500 Kč, na double zoom kitu Nikon Z 50 + Nikkor Z DX 16–50 mm + 50–250 mm pak 3 800 Kč.


Nikon Z 50
Nikon Z 50

S kým máme tu čest?

Při uvedení Nikonu Z 50 jsem sice publikoval poměrně podrobné představení (čtěte zde), nicméně považuji za nutné krátce tento první DX mirrorless fotoaparát Nikonu uvést i nyní. 

První už napsáno bylo – „DX mirrorless“. Jde o bezzrcadlovku s menším snímačem kategorie APS-C, označované u Nikonu jako DX. Snímač typu CMOS má velikost 23,5 × 15,7 mm, počítejte proto s obvyklým „nikoňáckým“ crop faktorem 1,5×. Efektivní rozlišení snímače je 20,7 Mpx (5 568 × 3 712 px), čip vychází z nejnovějších DSLR Nikonu – D500 a D7500.

Oproti fullframovým Nikonům Z 6 a Z 7 najdete kromě velikosti, designu a konstrukce těla také rozdíly v hledáčku, počtu ostřicích bodů a dalších v parametrech a funkcích – odlišnosti budu popisovat dále v textu. 

Ve zkratce: Nikon Z 50 je koncipován jako amatérská bezzrcadlovka nebo záložní mirrorless fotoaparát pro majitele DSLR či fullframových Zetek Nikonu. Jak se ale dozvíte v závěru, rozhodně nejde o nic, co by bylo jakýmkoliv zásadním způsobem „šizené“. Naopak…, ale o tom opravdu až na konci :-)

Nikon Z 50

V ruce jako doma

Nikon Z 50 má sice menší snímač než fullframová Zetka, nicméně bajonet pro objektivy je stejný. Kromě toho, že je tím zaručená kompatibilita s plnoformátovými objektivy Nikkor Z (a přes adaptér FTZ také s objektivy s bajonetem F), má ale velký průměr Zetkového bajonetu – 55 mm vs. 47 mm u DSLR – samozřejmě také vliv na celkovou velikost fotoaparátu. Vývojářům se však i přes to povedlo vytvořit menší tělo než mají fulframové Nikony Z 6 a Z 7. 

Velikostí i hmotností (126,5 × 93,5 × 60 mm, 450 g) tělo Nikonu Z 50 v podstatě odpovídá malé DSLR Nikon D5600, důležité však je, že pravé straně dominuje ergonomický hluboký grip, díky kterému se Nikon Z 50 naprosto perfektně drží. Zadní výklopný displej je stejně velký jako u Z 6 a Z 7, pro palec pravé ruky je zde tedy o něco méně místa. V praxi ale zjistíte, že to vůbec nevadí, protože zadní strana Nikonu Z 50 je skromnější co do počtu tlačítek – onen palec má pro sebe místa dost. 

Ale žádné ovládací prvky zde nechybí – tři tlačítka (Zoom plus a minus, a Disp.) byla totiž přestěhovaná na pravý okraj displeje – z mechanických ovládacích prvků se stala dotyková virtuální tlačítka. Jde o moderní řešení, které má ale dvě malá úskalí: Jednak v tomto zimním období nepracují s běžnými rukavicemi. Věřím však, že v době všudepřítomných dotykových displejů už mají všichni uživatelé pořízené „dotykové“ rukavice. Druhá malá nepříjemnost se pak týká pouze nás, kteří se do hledáčku koukáme levým okem. Dotyková tlačítka na okraji displeje se mně zkrátka několikrát povedlo „zmáčknout“ nosem…

Nikon Z 50

V předchozím odstavci jsem nebyl úplně přesný – zadní straně oproti fullframovým Zetkům přece jen něco schází – joystick pro volbu ostřicích bodů. Je to prvek, na který jsme zvyklí jen u nejvyšších modelů Nikonu, takže zde jej spousta lidí hledat – a asi ani postrádat – nebude.

Mnohem důležitější je, že na těle Nikonu Z 50 najdete ovládací prvky, které u amatérských zrcadlovek budete hledat jen těžko. Z 50 má jak zadní, tak i přední kolečko pro palec a ukazováček pravé ruky, vpředu u bajonetu se nachází dvě uživatelsky nastavitelná funkční tlačítka, u spouště pak najdete videospoušť, tlačítka ISO a korekce EV. Zkrátka vše, co mají i „velká“ Zetka nebo DSLR vyšší třídy. Kromě toho je i zde možnost uživatelsky nastavit funkci prstence na objektivu. To posouvá Nikon Z 50 o třídu výš oproti srovnatelným zrcadlovkám.

Nikon Z 50

S okem u hledáčku

Jak jsme tedy zjistili, Nikon Z 50 se drží a ovládá výborně. Nastal čas přiložit oko k elektronickému hledáčku. Parametry hovoří o rozlišení o třetinu menším než u Nikonů Z6 a Z7, a také o menším zvětšení. Čistě exaktně má hledáček Nikonu Z 50 rozlišení 2 360 tisíc obrazových bodů a zvětšení 1,02× (eq. 0,68× pro DX). Pokrytí je stoprocentní, s tím se u „elektroniky“ počítá tak nějak samozřejmě.

Jak se papírově horší hodnoty projevují v praxi? Velikost obrazu, čili zvětšení, mně osobně naprosto vyhovovalo. A bude vyhovovat všem, kteří jako já fotí s brýlemi. Ne, menší zvětšení vážně není nic zásadního. Obraz je i tak o hodně větší než u amatérských zrcadlovek. A menší rozlišení? Nevšiml jsem si, že by byl obraz výrazně hrubší. Hrany jsou ostré, detaily zřetelné. Jediné, co je třeba brát v úvahu, je o něco větší kontrast obrazu, nebo spíš možná – pokud se tento pojem dá vůbec v této souvislosti použít – menší dynamický rozsah hledáčku než mají „velká“ Zetka. Jen upřesňuji – řeč je o hledáčku, nikoliv snímači! Ten má naopak dynamický rozsah skvělý, ale o tom až o něco dále.

Nikon Z 50
Nikon Z 50

Informace, které je možné zobrazovat v hledáčku, jsou de facto stejné jako u Nikonů Z 6/Z 7, takže foťák v podstatě nemusíte od oka oddalovat ani při nastavování funkcí, ani při prohlížení. Osobně nejvíc oceňuji možnost zobrazení reálného histogramu v hledáčku, což je funkce, která při správném využívání dokáže eliminovat počet nekorektně exponovaných snímků na nulu. 

Čeho si v hledáčku Z 50 asi nevšimnou uživatelé, kteří na něj přechází ze zrcadlovek – ale všimnou si toho majitelé vyšších modelů Z 6 a ještě více Z 7 –, to je menší počet ostřicích bodů. Nikon Z 50 jich má celkem 209 (v matici 19 × 11 bodů), přičemž pokrývají téměř 90 % obrazového pole (87 % horizontálně, 85 % vertikálně). A právě informaci – a realitu :-) – o pokrytí já považuji za mnohem důležitější nežli samotný počet bodů. Protože ten je podle mě, i přes to, že je o něco menší než u Z 6 (273 bodů) a více než poloviční než u Z 7 (493 bodů), pořád dostatečný pro jakékoliv běžné focení. A v porovnání se zrcadlovkami, jak do počtu bodů, tak do jejich pokrytí, je to stále luxus!

Nikon Z 50
Nikon Z 50

Samotný autofokus pracuje velmi rychle, spolehlivě a bezhlučně (což je tedy také záležitost objektivu – viz dále) – neměl jsem s ním jediný problém ani ve velmi špatném osvětlení. Stejně dobře funguje „nadstavba autofokusu“ – ostření na oči. Pro usnadnění manuálního zaostřování je i zde k dispozici lupa, elektronický dálkoměr, nebo focus peaking v několika uživatelských módech. Manuálně zaostřit proto není nejmenší problém.

Stará dobrá eSDéčka

Ještě několik poznámek ke konstrukci Nikonu Z 50: Toto v pořadí třetí Zetko, má jako první amatérský model oproti svým předchůdcům navíc výklopný blesk se směrným číslem GN 7. Spoustě lidí chybí na fullframových Nikonech Z 6/Z 7, mně upřímně řečeno nic neříká ani zde – ale to prosím berte jen jako čistě subjektivní názor. Blesk by se mi líbil – kdyby podporoval CLS čili bezdrátové řízení a odpalování externích blesků Nikon. To ale blesk Nikonu Z 50 bohužel neumí. V menu najdete jen volby klasického TTL režimu a možnost manuálního nastavení blesku.

Rozdílem oproti velkým Zetkům je také použitá paměťová karta a akumulátor. Karta je klasika – SD s oficiální podporou standardu UHS–I. Já jsem zkusmo vložil kartu vyšší třídy – SanDisk SDXC Extreme PRO UHS–II… a už jsem ji v Nikonu Z 50 nechal – fungovala bezvadně.

Li-Ion akumulátor EN-EL25 s kapacitou 1 120 mAh je zcela nový, tedy s žádným předchozím fotoaparátem Nikonu není kompatibilní. V balení s fotoaparátem najdete klasickou nabíječku akumulátoru, dodávat chybějící energii mu ale můžete i přes USB kabel přímo ve fotoaparátu. Mimochodem, „ÚeSBéčko“ Nikonu Z 50 není typu C, jako u Z 6 a Z 7, jde o běžnější typ USB-B – zkrátka kabel, kterých se vám doma jistě válí několik, protože jej v současné době používá většina elektronických zařízení. Jinak řečeno, třeba na cestách nabijete Nikon Z 50 klidně nabíječkou k vašemu smartphonu (nejde-li tedy o nový Ajfoun s USB-C…)

Nový akumulátor Nikonu Z 50
Nový akumulátor Nikonu Z 50

Co se týče výdrže baterie, pak se omlouvám, ale zatím nemohu sloužit přísně relevantními daty. Nikon Z 50 jsem měl k dispozici asi jen týden, přičemž mnoho se kvůli počasí fotit nedalo, takže jsem pořídil cca kolem 500 snímků na jedno nabití.
Je to zatím spekulace, ale myslím si, že co do výdrže baterie na tom Z 50 bude stejně nebo možná o něco málo hůře než Z 6/Z 7, nicméně kolem 500 snímků by se mělo dát „na jednu baterku“ pořídit. Ale uvidíme, co ukáží reálné zkušenosti uživatelů.


Nikon Z 50 ve fotografiích

Obrazová kvalita – snímací soustava

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu – jak to fotí. Resumé sdělím později o něco níže, nedá mi však už nyní předeslat, že skvěle :-)

Samotný snímač, obrazový procesor a firmware produkují snímky té nejvyšší kvality, jakou u DX fotoaparátů Nikonu poskytuje model D500 nebo D7500. A možná i vyšší – protože osobně se nemohu ubránit pocitu (byť to nemám jak přesně změřit), že Nikon Z 50 má větší dynamický rozsah než zmíněné zrcadlovky. To, jak si poradil s extrémně kontrastními scénami nočních fotografií z vánočních trhů, mě upřímně řečeno dostalo.

Snímací soustava si i přes uměřené rozlišení výborně poradila také s jemnými přechody barev a jasů, byť na tom má svůj lví podíl také optika. Jediné, v čem jsem trochu „plaval“, bylo správné nastavení jedné ze tří voleb automatického vyvážení bílé (s nímž standardně testuji fotoaparáty), které si v pozdním teplém slunečním světle občas dělalo, co se mu zachtělo. Asi umělá inteligence :-)

Barevnost není úplně košer, naštěstí se dá jednoduše doladit v RAWu
Barevnost není úplně košer, naštěstí se dá jednoduše doladit v RAWu

U fotoaparátu s menším DX snímačem nelze očekávat, že míra šumu bude stejná jako u fullframových strojů, například u Nikonu Z 6 s podobným rozlišením snímače. V tomto parametru bych ale Nikon Z 50 úplně klidně postavil na úroveň jeho zrcadlovkových kolegů D500 a D7500, tedy k tomu nejlepšímu ve své třídě. Základní rozsah citlivosti Nikonu Z 50 je ISO 100–51 200, rozšířený pak pouze nahoru o 2 EV čili na úctyhodných ISO 204 800. Tedy úctyhodných…, ale nepoužitelných, což je však stejné jako u výše zmíněných zrcadlovek. Nad ISO 51 200 už fotoaparát produkuje neakceptovatelný šum, při nejvyšší citlivosti pak dochází k silnému barevnému posunu. 

Reálně využitelné ISO (pro plnoformátové zvětšeniny, nikoliv pro webové rozlišení) je kolem hodnot ISO 6 400 až 12 800, přičemž záleží na kvalitě světla. U blikajících zářivek nebo kombinovaného osvětlení je lepší se držet níž, například ale na denním světle při soumraku můžete jít s jistými kompromisy až na ISO 25 600. Pozitivní je ale skutečnost, že (kromě zmíněné nejvyšší citlivosti) nedochází při vysokých ISO k barevnému posunu fotografií.

Nikon Z 50 – ISO 6 400, odšumování Nízké (Low)
Nikon Z 50 – ISO 6 400, odšumování Nízké (Low)

Nyní si dovolím opisovat sám od sebe. Co se týče odšumování, je na tom totiž Nikon Z 50 úplně stejně jako jeho starší sourozenci Z 6/Z 7. V testu Nikonu Z 6 jsem napsal následující text, který bez rozdílu platí i pro Z 50:

Když si RAWy otevřete v softwaru Capture NX-D, nenajdete v sekci pro redukci šumu obvyklou paletu nástrojů, ale jen rozbalovací menu stejné jako ve fotoaparátu – Vypnuto (Off), Nízká (Low), Normal a Vysoká (High). Žádné detailní nastavování hodnot. Jen tyto čtyři možnosti. Nevadí. Když totiž zjistíte, že fungují dobře, přijdete ještě na jednu věc – standardní odšumování (volba Normal) je zbytečně účinné, či chcete-li, příliš silné. Brzy tak poznáte, že zhruba do ISO 1 600 (!) můžete mít úplně klidně redukci šumu jednoduše vypnutou. Do ISO asi 12 800 si vystačíte s hodnotou Nízká (Low), a výš pak s volbou Normal. Největší odšumování High možná ani nebudete nikdy potřebovat.

Obrazová kvalita – setový objektiv 

Nikon Z 50 jsem nemohl netestovat s novým setovým základním zoomem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR. Proč? Jednak je to první nativní objektiv pro DX Zetka, druhak je z několika pohledů velmi zajímavý.

První je velikost a hmotnost – jinak řečeno jeho kompaktnost. Tento objektiv má při průměru 70 mm délku pouhých 32 mm. Což znamená, že nepřesahuje ani přes grip samotného těla. Dlužno však dodat, že toto jsou rozměry v transportním stavu – protože i tento zoom pro Zetka je konstruován jako „skládací“. Před použitím je nutné pootočit zoomovacím prstencem, vnitřní tubus se vysune, a můžete fotit.

Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR
Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR v pracovním a transportním stavu

Také hmotnost je velmi nízká – pouhých 135 gramů je však dosaženo díky převážně plastové konstrukci, a to včetně bajonetu. Ať tak či tak, z pohledu kompaktnosti jde o skvělý cestovní zoom s rozsahem od širokoúhlého po řekněme portrétní ohnisko. A to se u mirrorlessů počítá.

Abych ale nezapomněl – do maličkého těla tohoto skla se musela vejít také optická stabilizace VR – protože snímač Nikonu Z 50 není na rozdíl od větších modelů Z 6/Z 7 stabilizovaný. Výrobce udává výkon optického stabilizátoru 4,5 EV, a já nemám důvod tomuto údaji nevěřit. Při focení Vánočních trhů v Brně jsem zkoušel různé hrátky s dlouhými časy z ruky a… stabilizace pracovala skvěle. I přes to, jak jsem se třásl zimou… 

Nikon Z 50 – ohnisko 16 mm, čas 1/10 s z ruky
Nikon Z 50 – ohnisko 16 mm, čas 1/10 s z ruky

Optická konstrukce tohoto trpaslíka se skládá z 9 čoček uspořádaných v 7 skupinách, jeden člen je typu ED, čtyři pak asférické. Sice je zde docela velký podíl speciálních čoček, ale jinak na první pohled poměrně běžná optická konstrukce. Podíváte-li se však na MTF křivky Nikkoru Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR, musíte nutně zbystřit. Ukazují totiž obrazovou kvalitu vynikajícího objektivu. Jak je tomu ve skutečnosti?

Optická konstrukce objektivu Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR
Optická konstrukce objektivu Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR
MTF křivky objektivu Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR
MTF křivky objektivu Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR

MTF křivky nelžou. V první polovině rozsahu, tedy od 16 mm do 24 mm sice není tento objektiv řezavě ostrý až do rohů obrazového pole, nicméně zaclonění o 2/3 a jednu clonu zajistí celkovou ostrost. Pokud však nepořizujete vyloženě technickou fotografii, není jediný problém fotit „na plnou díru“ v celém rozsahu ohnisek, nehledě k tomu, že na druhé polovině rozsahu už ani není třeba přiclonit. 

K nečekanému průběhu MTF křivek v kategorii setových zoomů samozřejmě přispívá také výborný přenos kontrastu, který je možná důležitější nežli samotná hranová ostrost. Tento objektiv od sebe dokáže velmi dobře oddělit jemné kontrasty, což – jak jsem psal výše – spolu s výborným dynamickým rozsahem snímací soustavy dává záruku detailně prokreslených fotografií i v extrémních světelných podmínkách při vysokých nebo naopak jemných kontrastech.

Podobně jako například u ultraširokého zoomu Nikkor Z  14–30 mm f/4 S, i zde výrobce sáhl k elektronické korekci geometrického zkreslení, které ani v RAWu v softwaru Capture NX-D nejde vypnout. Takže můžete počítat s tím, že obraz je zkrátka za každých okolností bez zkreslení. 

Stejně tak je tento objektiv i bez chromatické vady – to je vlastnost společná zatím všem objektivům pro Zetka. Zejména v první polovině rozsahu ohnisek ale musíte počítat se zvýšenou vinětací. Ztmavení rohů je však pozvolné, takže na reálných fotografiích nijak neruší.

Resumé objektivu Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR? Pro mě skutečně velmi příjemné překvapení! Přiznám se, že setové zoomy osobně nevyhledávám, to už raději přehazuji pevná skla. Ale tento objektiv – dámy nechť prosím prominou – na Nikon Z 50 sedne jako hrnec na prdel :-) Je velmi skladný, stojí pár korun a udělá velkou parádu. Jediné negativum je malá světelnost, kvůli které si moc hrátek s hloubkou ostrosti bohužel neužijete. To je nutné brát jako daň z kompaktnosti a nízké ceny.

Celkové hodnocení

Jak jsem předeslal v úvodu, tato recenze není kompletní, protože jsem se v ní zatím nevěnoval videu. Nicméně Nikon Z 50 je především fotoaparát, tak si už nyní mohu dovolit učinit závěr s rizikem, že příznivcům videa nebude připadat jako kompletní. 

Jednoduše? Je to bomba! Já jsem z Nikonu Z 50 nadšený. Při jedné debatě s kamarádem fotografem jsem jej přirovnal k digitální zrcadlovce Nikon D70 – tedy k fotoaparátu, který zajistil rozšíření DSLR Nikon mezi statisíce uživatelů. Běžných, většinou amatérských fotografů, kteří svým koníčkem doslova žijí. A jsem přesvědčený, že totéž se stane i v případě Nikonu Z 50. Víc k tomu nemám co dodat, všechno ostatní bylo řečeno výše v tomto „Románu o Z 50.“


Nikon Z 50 – demosnímky

Fotografie jsou pořízené objektivem Nikkor Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR a jsou bez úprav.

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (205 MB)
NEF – 1. část (259 MB)
NEF – 2. část (244 MB)

Sdílej

2 komentáře

  1. Dobrý den, zvažuji přechod z formatu 4/3 (Panasonic, Olympus) na Nikon Z50. Předpokládám, že si polepším obrazovou kvalitou, zejména menším šumem (nejsem profesionál), od FF mě odrazuje velikost objektivů a váha a ani cena není zcela zanedbatelná. Již jsem měl možnost vyzkoušet Z50 a hodně se mi líbí.
    Mám 2 dotazy:
    1. Mám však trochu obavu o čistotu čipu (výměna objektivů ..) – na Olympusu či Panasonicu je ultrazvukové čištění čipu a je fakt, že se znečištěním čipu jsem problémy neměl. Jak toto funguje u Z50.
    2. Je nejvhodnější vyvolávat NEFy v originálním konvertoru Nikonu, nebo můžete doporučit i jiné produkty (hodně se hovoří nyní o CaptureOne, DxO Photolab 3). Jaká je vaše zkušenost – velmi uvítám i Vaše doporučení jako člověka, který s Nikony dlouhodobě pracuje. Předem děkuj za odpověď.
    S pozdravem Mirek Janda

  2. Dobrý den, Nikon Z 50 bohužel nemá čištění čipu „setřásáním“ nečistot, takže je potřeba při výměně objektivu dbát zvýšenou pozornost. Co se týče vyvolávání NEFů, tak pro to poskytuje jednoznačně nejkvalitnější výstup nikoňácký Capture NX-D. Zde na Nikonblogu o něm najdete spoustu článků, tipů a postupů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *