Na nože korektně – Nikon Z 6III vs. Nikon Z f

Každý fotoamatér by chtěl ten nejlepší aparát, ne všichni ale mají neomezený rozpočet. Trochu přeháním, ale do jisté nebo spíš do značné míry tomu tak je. Možná byste se nechtěli tahat s velkým Nikonem Z 9, ale Z 8 by vám vyhovoval. Jenže více než sto tisíc za tělo není zrovna zanedbatelná položka. Nevadí, Nikon má skvělé bezzrcadlovky i v nižších cenových hladinách. Co třeba nový Nikon Z 6III nebo o fous starší Nikon Z f? Tyto fotoaparáty si sice nejsou vůbec podobné, ale „uvnitř“ mají mnoho společného. A také mnoho společného i s nejvyššími modely Nikon Z 8 a Z 9. Pojďme si je „postavit“ vedle sebe…

Design nefotí, ale… 

Jak už jsem napsal, vzhledově, nebo chcete-li z pohledu designu, skutečně Nikon Z 6III a Z f skoro nic nespojuje. To ostatně každý vidí na první pohled. Nikon Z f „jede na vlně“ retrodesignu, navazuje na legendární kinofilmový Nikon FM2 z 90. let minulého století; Nikon Z 6III je moderní mirrorless fotoaparát, jehož design je podřízený ergonomii držení a ovládání.

Nikon Z 6III vs. Nikon Z f. Nenechte se mýlit, porovnání velikosti sedí – Nikon Z f je možná trochu překvapivě o více než 5 mm širší.
Nikon Z 6III vs. Nikon Z f. Nenechte se mýlit, porovnání velikosti sedí – Nikon Z f je možná trochu překvapivě o více než 5 mm širší.
Nikon Z 6III vs. Nikon Z f. Člověk by řekl, že tyto dva fotoaparáty snad ani nepatří k jedné značce :-)
Nikon Z 6III vs. Nikon Z f. Člověk by řekl, že tyto dva fotoaparáty snad ani nepatří k jedné značce :-)

Celkový design ale nechci hodnotit, protože jde o velmi subjektivní záležitost. Jsou fotografové, kteří se do retro Nikonu Z f okamžitě zamilovali a za nic jiného by ho nevyměnili, jiní zase vyžadují přísně ergonomicky tvarované tělo s dobře dostupnými ovládacími prvky, protože třeba zkrátka fotí dlouhými teleobjektivy, které vyžadují pevný úchop. 

Snad jediné, co mají oba modely z vnějšího pohledu společné, je zadní displej na kloubovém uchycení. Ten má také stejné rozlišení (2100k obr. bodů), takže zde plichta.
Snad jediné, co mají oba modely z vnějšího pohledu společné, je zadní displej na kloubovém uchycení. Ten má také stejné rozlišení (2100k obr. bodů), takže zde plichta.

Plichta se však nekoná v případě elektronického hledáčku. Jak už asi víte, Nikon Z 6III svým EVF porazil mnoha kromě konkurenčních fotoaparátů také nejvyšší modely vlastní stáje. Zatímco všechna ostatní Zetka – tedy včetně Nikonu Z f – mají rozlišení EVF 3690k obrazových bodů, hledáček Nikonu Z 6III má 5760 tisíc pixelů. A navíc zobrazuje v širším barevném prostoru DCI-P3 (oproti obligátnímu sRGB). Bod pro Nikon Z 6III.

Rozdíl mezi oběma fotoaparáty poznáte také, jakmile otevřete kryt paměťových slotů (u Z f společný s baterií). Nikon Z 6III umožňuje ukládat data na dvojici CFexpress (XQD) + SD (SDXC UHS-II), Nikon Z f pak SD (SDXC UHS-II) + Micro SD (UHS I). Nemožnost využít rychlé a datově objemné karty CFexpress handicapuje Nikon Z f zejména při natáčení videa (viz dále), pro focení jsou samozřejmě karty SDXC UHS-II naprosto dostačující.

Slot pro SD karty mají Nikon Z 6III a Z f společný. Zde ale také další podobnost končí…
Slot pro SD karty mají Nikon Z 6III a Z f společný. Zde ale také další podobnost končí…

Obě těla jsou utěsněná proti stékající vodě a prachu, tudíž zde opět plichta, nicméně u nového Nikonu Z 6III výrobce deklaruje použití až do –10 ˚C (Nikon Z f do 0 ˚C). Podle mých zkušeností vydrží „normální“ mráz každý fotoaparát, ale pokud často fotíte třeba v polárních oblastech, mohl by to pro vás být plusový bod pro Z 6III. 

Ještě drobnost. Co majitelům Nikonu Z f nepokrytě závidím, je kulatá – a navíc „neztratitelná“ – očnice hledáčku. Fakt bych si přál, ale ji Nikon dával na úplně všechna těla… 

BSI vs. Partially stacked

Pojďme do „vnitřností“. Oba fotoaparáty mají FX CMOS snímač o rozlišení 24 Mpx (6048 × 4032 px). Liší se však svou konstrukcí. O pár měsíců starší Nikon Z f využívá „běžný“ snímač typu BSI (Back Side Illuminated), tedy konstrukci, kterou poněkud nepřesně překládáme do češtiny jako snímač se zadním podsvícením. Nikon Z 6III má úplně nový partially stacked – „částečně skládaný“ nebo chcete-li hybridní stacked CMOS snímač. („Plný“ stacked pak má Nikon Z 8 a Z 9.)

Partially stacked snímač Nikonu Z 6III
Partially stacked snímač Nikonu Z 6III

Neznám přesné detaily konstrukce stacked snímačů, nicméně jejich společným jmenovatelem je vyšší rychlost vyčítání dat ze snímače. Umožňují tedy rychlejší sériové snímání a video o vyšší snímkové frekvenci. Jenom pro doplnění: Zatímco stacked snímače Nikonů Z 8 a Z 9 dovolují konstrukci zcela bez mechanické závěrky, hybridní stacked Nikonu Z 6 III ještě závěrku vyžaduje. Jak jsme tedy na tom v porovnání mezi Nikony Z 6III a Z f?

Maximální rychlost závěrky
Nikon Z 6III
: 1/8000 s – mechanická závěrka, 1/16000 s – elektronická závěrka
Nikon Z f: 1/8000 s – mechanická i elektronická závěrka

Sériové snímání v plném rozlišení – RAW
Nikon Z 6III: 14 sn./s | 20 sn./s (mechanická | elektronická závěrka)
Nikon Z f: 14 sn./s

Sériové snímání v plném rozlišení – JPEG Normal
Nikon Z 6III: 60 sn./s
Nikon Z f: 30 sn./s

Nevyčerpali jsme sice úplně všechny možnosti, ale i tak lze zcela korektně napsat, že Nikon Z 6III je oproti Z f dvakrát rychlejší (v RAWu „jen“ cca 1,5×). Je-li tedy rychlost fotografování pro vás zásadní parametr, opět patří bod Nikonu Z 6III.

Zůstaneme-li ještě u snímače a zpracování dat z něj, pak oba modely mají shodně tyto zajímavé vlastnosti a funkce:

  • ISO 100–6400 (v rozšířeném módu ISO 50–204800)
  • Obrazový procesor EXPEED 7
  • Pre-Release Capture – snímání do vyrovnávací paměti až 1 sekundu před stisknutím spouště (pouze JPEG)
  • Pixel Shift (více v našem článku)
  • 5osá stabilizaci orientovaná na zaostřovací pole (stabilizuje oblast v okolí aktivního zaostřovacího pole) s účinností až 8 EV(!)
  • Fotografování s posunem zaostření (pro tzv. skládanou makrofotografii)

Top autofokus

Jak Nikon Z f, tak i jeho mladší bráška Nikon Z 6III excelují v autofokusu. Stačí, když napíšu, že je – s výjimkou menšího počtu AF bodů – naprosto shodný s vlajkovými loděmi Nikon Z 8 a Z 9? Takže počet AF bodů: 273 (299 v režimu Auto), citlivost –10 až +19 EV a všechny pokročilé módy:

  • Pin AF
  • Jednobodový AF
  • Dynamický AF (několik módů)
  • Wide area AF (několik módů)
  • Sledování objektu
  • 3D tracking
  • Auto AF

Inteligentní detekce objektů, založená na strojovém učení, nabízí dalších několik možností – a to nejen v režimu autofokusu, ale také při manuálním ostření.

  • Detekce očí, tváří a horní poloviny těla
  • Detekce zvířat (psi, kočky, ptáci)
  • Detekce vozidel (auta, motocykly, vlaky, letadla, jízdní kola)

V případě autofokusu by se dalo napsat, že souboj Nikonu Z 6III a Z f dopadá nerozhodně, nicméně ve hře je ještě také ergonomie ovládání všech těch mnoha možností AF – a zde, už jen pro přítomnost joysticku na zadní stěně, přece jenom o prsa vede Nikon Z 6III.

Joystick na zadní stěně, případně i na vertikálním gripu, umožňuje u Nikonu Z 6III komfortněji pracovat s ostřicími body
Joystick na zadní stěně, případně i na vertikálním gripu, umožňuje u Nikonu Z 6III komfortněji pracovat s ostřicími body

Rozdílné video

Asi největší odlišnosti mezi Nikonem Z 6III a Z f najdete v možnostech natáčení videa. Nikon Z 6III je v tomto ohledu bez problémů možné nazvat „hybridní kamerou“, protože poskytuje profesionální možnosti nastavení videa. Na rozdíl od Z f, které má jen řekněme současný základ.

Maximální kvalita videa
Nikon Z 6III
: 6K (5376 × 3024 px), 60p
Nikon Z f: 4K UHD (3840 × 2160 px), 60p

Další možnosti videa
Nikon Z 6III
: 4K UHD/120p, 1080/240p
Nikon Z f: 1080/120p

Souborové formáty
Nikon Z 6III
: NEV, MOV, MP4
Nikon Z f: MOV, MP4

Kodeky
Nikon Z 6III
: N-RAW (12 bit), Apple ProRes RAW HQ (12 bit), Apple ProRes 422 HQ (10 bit), H.265/HEVC (8 bit/10 bit), H.264/AVC (8 bit)
Nikon Z f: H.265/HEVC (8 bit/10 bit), H.264/AVC (8 bit)

Audio
Nikon Z 6III
: Linear PCM (48 KHz, 24 bit v NEV nebo MOV) nebo AAC (48 KHz, 16 bit v MP4)
Nikon Z f: Linear PCM (48 KHz, 24 bit v MOV) nebo AAC (48 KHz, 16 bit v MP4)

Nikon Z 6III s externím video gripem MC-M10
Nikon Z 6III s externím video gripem MC-M10

Cena až na prvním místě

Nemusíme si nic nalhávat, pořizovací cena je parametr, důležitý mnohdy stejně, jako vyspělé fotografické nebo video funkce samotného přístroje. V době, kdy vydávám tento článek, činí cenový rozdíl mezi Nikonem Z 6III a Nikonem Z f rovných 13 000 Kč – o které je Z 6III dražší.

Nikon Z 6III: 76 990 Kč
Nikon Z f: 63 990 Kč

Nikon Z 6III tak má o rovných 20 % vyšší cenovku než jeho stylový kolega Nikon Z f. Posouzení, jestli je to málo, moc, nebo akorát, nechám na vás – přece jenom každý máme jiné finanční možnosti a každý také máme jiné preference, co za své peníze od fotoaparátu očekáváme. 

Podobní i rozdílní…

Hlavní funkce a vlastnosti dvou skvělých Zetek – Nikonu Z 6III a Nikonu Z f bychom tedy měli srovnané. Je zřejmé, že oba fotoaparáty toho mají spoustu společného, ale také se v nejednom parametru liší. Nikon Z 6III je vpravdě univerzální kamera, která si rozhodně netrhne ostudu ani při náročném fotografování, ani v profesionálním videu. Nikonu Z f video už tak dobře nejde – byť ani on se nemá za co stydět –, a ve fotografii toho zvládne stejně, jako jeho dražší kolega. Jenom, záleží-li vám na rychlosti, musíte počítat s tím, že je pomalejší než Z 6III. 

Tak co vy na to? Máte už svého favorita? 

Sdílej

2 komentáře

  1. Jestli se nepletu, BSI je taky z6Iii,z8,z9 – to nesouvusí s stacked. A u spol. vlastností chybí nula u max.ISO.
    A z6iii má jiný rozsah expozičních časů na elektro závěrku (min. i. max. Čas jsou kratší) , v článku je zmíněná jen nejkratší. Ale to není problém , protože ty delší pokryje Mechanická. Čerpal jsem z výborného webu zsystemuser.com

    Na starším olympusu má e-shutter omezení: max. doba 1s . A to jen při citlivosti 3200. Při každém půlení času vždy jde využít dvojnásobné iso: 1/2 6400, 1/4 1280p0 1/8 25600(max iso) .čili mi z toho vychází 2 možnosti: při e-shutter dost vzroste dark current noise (což odpovídá konstantě zisk * čas) a nebo určitá poslední iso jsou umělá (12800,25600) mimochodem, iso invarantní je od iso 800.

    A mohl jsem srovnat EVF Z6III a nepoznal jsem rozdíl v jasu, barvách,ani Jemnosti.(rychlost ,odezvu nebylo jak zkouma Ony ostatně ty u první generace byly dost vysoko kvalitou a to i opticky. žádné aberace ani deformace

  2. Jo a nejvíc do očí bijící je forma HDMI portu. Pokud za střed je považován miniHDMI , pak microHDMI je velký handicap u Zf. Ty redukce fakt nic nevydrží. S variantou mikro vkabelu. Nemám zkušenost, ale dost jsou nářky na nestabilní kontakt & samovypojování .Zatímco plné HDMI u III značí dokonalost.

    Oba jsou takové hybridy při provnání s Z8+9 )))Z6iii — Z f ((( Z6. Nový procesor Expeed 7 (zajištúje lepší AF), . senzor u zf v prvním případě identický, v druhém případě napůl cesty k stacked

    Tak mě napadá, žádná Z7 III asi nebude – máme Z8.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *