Mimochodem: Co mě bere na Nikonu 1 (a co mi u něj chybí)

Když Nikon na podzim roku 2011 představil svoje první „jedničky“ – Nikon 1 V1 a J1 – napsal jsem, že bych nechtěl být zodpovědný za vývoj této modelové řady. K tomu se přiznávám bez mučení. Byl jsem přesvědčený, že v době, kdy ostatní firmy uvádějí na trh „nezrcadlovky“ se 4/3 snímači nebo rovnou čipy o velikosti DX, jde o nesmyslný krok.

Čím déle jsem však fotoaparáty standardu CX – tedy obecně Nikony 1 nezávisle na konkrétním typu – používal, zjišťoval jsem postupně, že to není slepá cesta, jak jsem se původně mylně domníval. Došlo mi, že mě vlastně baví používat tyto aparáty a jejich objektivy, že se těším na nové přírůstky, a staré pochybnosti postupně samovolně vyšuměly. Protože jsem nad tím vlastně ani pořádně nepřemýšlel, rozhodl jsem se sepsat pár základních poznatků o tom, co mě na Nikonu 1 bere, ale také co mě na něm občas docela štve.

Nikon 1

Superlativy v kostce

Nebudu se zde nyní zabývat samozřejmostmi, jako je malá velikost a hmotnost, či třeba „skládací“ objektivy, které ke zmenšení transportních rozměrů přispívají docela významnou měrou. Vezmu jen ty nejdůležitější vlastnosti a funkce bez ohledu na pořadí a důležitost.

Stejně dobrá obrazová kvalita

Takříkajíc „napříč všemi těly“ Nikonu 1 je zaručena výborná obrazová kvalita. Nelze říci, že by nejlevnější Nikon 1 S1 byl horší nežli nejdražší V2 – ten má pouze o něco vyšší rozlišení. Rozdíly jsou v komfortu ovládání (počty ovládacích prvků a přítomnost nebo absence EVF hledáčku) a některých funkcích, jinak – opakuji – neuděláte chybu pořízením ani jednoho modelu.

Nikon 1 S1
Nejmenší a nejlacinější „eS jednička“ fotí stejně dobře jako nejvyspělejší modely řady V. Zde v barevném provedení khaki, které popravdě ve skutečnosti moc khaki není
Výborná optika

To stejné platí také pro optiku. De facto všechny objektivy, které pro Nikon 1 doposud existují, jsou výborné až vynikající. To platí stejně tak pro nejzákladnější základní zoom 1 Nikkor 11–27,5 mm, jako třeba pro nadstandardní širokoúhlý zoom 1 Nikkor 6,7–13 mm F3,5–5,6 VR. V kontextu s předchozím bodem to znamená, že ani pořízením nejlevnějšího setu Nikonu 1 S1 se zoomem 1 Nikkor 11–27,5 mm jednoduše neuděláte chybu.

1 Nikkor11–27,5 mm F3,5–5,6
I ten nejlevnější zoom poskytuje výbornou obrazovou kvalitu
Video, které budete rádi používat

Pokud jsou pro vás nepřekonatelné všechny problémy při natáčení videa natáčeného digitálními zrcadlovkami, zkuste to s Nikonem 1. Jednak má kvůli menšímu snímači větší hloubku ostrosti, což klade mnohem menší nároky na přesnost ostření, druhak je ale čip nesrovnatelně větší než u běžných kamkordérů a poskytuje tedy vyšší obrazovou kvalitu, zejména v horších světelných podmínkách. Poslední modely Nikonu 1 – tedy S1, J2/3 a V2 – můžete používat v podstatě jako videokameru včetně průběžného autofokusu. Jednu zajímavou fintu pro tento styl natáčení vám brzy prozradím v samostatném článku.

Provozní rychlost

Všechny Nikony 1 jsou nesrovnatelně rychlejší než jakýkoliv kompakt, ba co dím, mohou se směle měřit s těmi nejlepšími DSLR. To se týká jak provozní rychlosti obecně, tak samozřejmě i zaostřování. To je také na rozdíl od kompaktů mnohem spolehlivější, hlavně ve špatných světelných podmínkách.
Krátce řečeno: Neměl by vám uniknout žádný záběr kvůli tomu, že fotoaparát nestačil zaostřit, trvalo mu dlouho uložení předchozího záběru nebo snad měl prodlevu spouště. A to jsem ani nezdůraznil sériové snímání rychlostí 15 až 60 snímků za vteřinu. V plném rozlišení pochopitelně…

Nikon 1 J1
U modelů řady J a S si můžete vybírat ze spousty barev. Černou a bílou pak mají všechny „jedničky“. Bílá je velmi elegantní…
Není všechno zlato…

Pominu-li to, že by ovládání mohlo být více zrcadlovkové a méně „menuidní“, pak můžete namítnout mnohem zásadnější zápor: Snímač je malý, takže zejména šum u vyšších citlivostí přehlédnout nelze. Aby ale nedošlo k mýlce – Nikon 1 není náhradou zrcadlovek – tedy alespoň já jej vnímám spíše jako náhradu kompaktů. On ten snímač CX má totiž mnohem blíže k Coolpixům než k DX zrcadlovkám. A z tohoto pohledu je 2,7× větší nežli největší 1/1,7″snímač, používaný u kompaktů (např. Coolpix P7700 nebo nově P330). A obrazová kvalita je zřetelně vyšší – nevyjímaje ani ony vysoké citlivosti.

Co mně však vadí nejvíce, je aktuální nedostatek skel s vyšší než průměrnou světelností. Všechny zoomy mají světelnost v obligátních hodnotách cca F3,5–5,6 i horší, a světelná pevná skla jsou k mání zatím jenom dvě. Širokoúhlá desítka je sice výborná a „padesátka“ – 1 Nikkor 18,5 mm F1,8 – pak skvělá, jsou to ale jen pouhé dva objektivy. Jak jistě víte, na cestě je portrétní 32mm objektiv (ekvivalent cca 86 mm kinofilmu) s vynikající světelností F1,2, obávám se však, že pořizovací cena tohoto skla asi nebude lidová. Uvidíme…

Podvodní pouzdro pro Nikon 1 J3/S1 – WP-N2
K modelům J a S si můžete pořídit třeba i plnohodnotné podvodní pouzdro. Jak u tohoto příslušenství bývá obvyklé, je dražší než samotné tělo fotoaparátu. Doporučená cena 13 390 Kč

Pevně věřím tomu, že se nabídka objektivů postupně rozroste do větší šíře (třeba takový makroobjektiv s ohniskem ekvivalentním cca 100–150 mm kinofilmu by neškodil) a budou uspokojeni i ti největší fajnšmekři.


Sdílej

13 komentáře

  1. Me na V1 nejvice (a opakovane) prudi otocny volic rezimu. Neprepnout jej nechtene pri uchopeni fotaku je umeni. Jnak jsem velmi spokojen a souhlasi s vyse uvedenymi pripominkami. Svetelna skla by byla asi dost velka – odhaduji F2.8 zoom ekv. 24-70 tak dvojnasobek setaku… Navic cena a mozna by se nedal udelat skladaci – takze jsme asi tam co Sony NEX – mrnave telo, ale ta skla…

  2. Jestli mi u Nikon 1 něco chybí, pak to je CLS. Ta blikátka co se jako Nikon 1 blesky prodávají jsou dobrá k přisvícení na detail ale pokud by šlo ovládat regulérní externí blesky (SB900, 901, 800 ….), byla by to jiná káva.
    Když to umí PEN (až tři skupiny externích blesků), proč ne Nikon 1.

    Druhá věc co mne štve na V1 je port pro příslušenství. Proč je jen jeden? Takhle dost dobře nejde použít Nikon 1 blesk a zároveň třeba GPS jednotku. Mimochodem, to GPS zařízení vhodné i pro blondýnky (jediný ovládací prvek je tlačítko pro uvolnění zámku při sundavání) mohli rovnou zabudovat do těla. Cena a možná i rozměry by byly o něco vyšší ale zas by nikde nepřekážela a netřeba dávat pozor aby se nechtěně neulomila.

    A do třetice co mi chybí: Regulérní Nikon 1 dlouhé sklo s rozumnou světelností, ekvivalent buď 500 (600) mm kinofilm nebo zoom cca 300-600 mm. Sice jde použít s FT 1 f-mount skla ale středový ostřící bod je někdy málo.

  3. uff… na CLS jsem trochu zapomněl – to bych i „jedniček“ (nebo aspoň u Véček) přivítal také…

  4. RMI měl asi na mysli volič u polepu na palec(statické snímky, video, intel. výběr sn………….), to je u V1
    skutečně na prd, stále nechtěně přepínám na video. U V2 je koleso PSAM + ostatní režimy již na správném místě. U mne se stalo to,že V1 poslala zrcadlovku na většinu focení do šuplete. Cvakám si jen tak pro radost a kvalita výstupu ja pro toto nadmíru dostatečná,při kombinaci V1 + 18.5/1.8 se s tím dá užít i docela sranda. A hlavně ta váha a velikost,mám 4 objektivy a s bleskem a náhradní baterkou
    (někdy se hodí) je nosím v malé brašničce na opasku.Tedy většinou „padesátka“ se strojem na krku a vše ostatní(570 gramů) u pasu. No a ta 32/1.2,to asi bude raketka. Typne někdo cenu?

  5. Jo jo, presne tak… Nejedna se o V2 (ta je mnohem lepsi), ale o V1. Jenom cekam na V3, aby se V2 dostala do vyprodeje … Ten volic u V2 je opravdu to co chybelo na V1.

  6. me osobne by na nikonu J1 vadilo(nejnovejsi modely to mozna uz maji) ze nema bracketing s 3snimky po sobe a s podexpozici,preexpozici a normalni fotkou.
    dost casto na cestach takhle fotim,bud kvuly slozeninam,nebo z mnohem praktictejsiho hlediska-na slunicku vidim kulovy jak je fotka svetla ci tmava a pokud cestuju s NEfotografama ktery nechteji porad na me nekde cekat nez ja si neco podle jejich slov „nacvakam“ je to problem.uz jsem si na bracketing docela zvykl,na nexovi ho mam taky ale na nikonu by mi schazel.

  7. Na nikon 1 V1 jsem přešel z kompaktu Canon, protože se mi ten formát líbí – nechci se tahat se zrcadlovkou a ani nepotřebuju špičkovou kvalitu snímků pro rodinné účely, ale vadí mi rozmyté fotky z kompaktů odšumovacím procesem. Navíc jsem si zvyknul na EVF (nejsou problémy s ostřením s hledáčkem/live na dispeji a taky mě baví pozorovat kolegu když fotí se zrcadlovkou – fotí s hledáčkem a pak musí dát foták dolů aby se podíval jestli se fotka povedla :) a když jsem mu půjčil V1 tak to dělal pořád i když věděl že se mu to tam zobrazí … prostě takový zlozvyk/rutina zrcadlovkářů :))
    Ale co mi osobně vadí na V1:
    VIDEO: kvalita videa není příliš dobrá, jediný kvalitní režim je 1080/60i jenže ten je prokládaný, pro použití na PC nevhodné, takže zvolím 1080/30P -ale zde je obraz resamplovaný asi z polovičního rozlišení (možná 720, ta ostrost mi příjde naprosto stejná jako u režimu 720/60P), navíc to resamplování není příliš kvalitní a některé řádky jsou zdvojené/ nebo vynechané – z dalky to není moc vidět, ale jak si toho člověk všimne tak to potom vidí pořád. To už je jeden z důvodů proč ho nepoužívat na natáčení videa a zbytečně neinvestovat do objektivů s motorovým posuvem / mikrofonu.
    Navíc se nikdo (překvapivě) nezmiňuje že v žádném režimu nejde jít pod čas 1/100 … přitom je to velice škoda protože vysoké iso při videu vypadá velmi dobře – ale díky nejkratšímu času 1/100 a nepříliš světelným objektivům se tedy nehodí ani na noční záběry… (i moje levná čínská kamerka umí 1/15).
    Manuální ovladání není příliš praktické protože ostření/expozice používá stejné ovládací prvky.
    Jinak je to hlavně foťák takže pominu že změna expozice není plynulá, ale skoková a to ostření taky není jisté, velmi často přeostřuje.
    FOTO: Zde pominu překvapení z fotek, to je jak jsem zjistil problém všech nikonů, takže kdo je zvyklý na nějaký nikon tak mu to asi vadit nebude (fotky jsou barevně studené, jsou do modro-zelena, i dobře exponované fotky vypadají někdy přeexponovaně).
    Hlavně za slunečného dne moc nefunguje automatická expozice (fotky jsou přeexponované), pomůže nastavení -1 až -2 EV jenže na to se nedá spolehnout, hodil by se tedy alespoň EV Bracketing jenže ten Nikon NEMÁ (nechápu proč).
    Další věc kterou nechápu je že nikon nemá live preview (nebo jak to nazvat) – jde o to že ani v manuálních režimech se nezobrazuje obraz na displeji tak jak bude výsledná fotka vypadat. Mužete v M režimu nastavovat například 30s až 1/16000 a obraz na displeji bude vypadat naprosto stejně, až po vyfocení zjistíte jak to dopadlo (že je fotka klidně celá bílá nebo černá) prostě žádný náhled ani při namáčknutí spouště. Ani v žádném režimu neuvidíte EV korekci, až po vyfocení na fotce. To je vyloženě zklamání – má to být přiblížení zrcadlovkám kde v hledáčku vydíte realný obraz a výslednou fotku až po vyfocení ? :D
    Navíc pokud se AF nepodaří zaostřit tak nelze fotit (ostatní značky fotí, i kdyby neostré fotky, nebo zaostří do dálky, zde nic, pomůže jen man. ostření, ale než to nastavíte tak může být po všem …)
    Hledáček: Displej/hledáček je výborný, jen mi vadí POUZE automatické přepínání – nikde se nedá nastavit jestli chcete používat jen hledaček nebo displej, popřípadně vypnout senzor přiblížení. Senzor reaguje už snad od 20cm takže se displej často vypíná i kdyz máte foťák před sebou a nedá se s tím nic udělat …
    Tolik k tomu co mi asi nejvíc vadí, ale jinak je to pěkný kus HW a i přes víše uvedené to s ním zkusím vydržet a budu doufat že se nikon poučí a na dalších modelech zapracuje (V2 je designově lepší, má blesk, ale ten šum je neakceptovatelný) … Takže nezbývá doufat že další modely budou lepší … nebo Canon příjde s nečím podobným :)

  8. Pravda, má to sklony k přeexpozici, na to se musí dát pozor u hodně kontrastních scén nebo světel v záběru.
    Taky mi schází ta možnost EV braketingu právě pro ten sklon k přeexpozici. A to by snad nebyl problém dodělat ho v aktualizaci fimrwaru, pokud by se Panu Nikonovi chtělo. Kdysi taky u Coolpixu 5400 byl jen jpeg a tiff a pak v aktualizaci přibyla i možnost snímat do RAWu. A jak jsem byl za to rád. I celou diplomku do školy včetně velkých fotek jsem s ním udělal.
    V2 zobrazuje vliv EV korekce ještě před snímkem, často to používám právě pro ten chybějící braketing, ani nemusím foťák dávat od oka, lze to jednoduše nahmátnout palcem na zadním voliči. :-)
    Jen je to takové drbání pravou rukou na levém uchu. :-(
    Ale co mě hodně štve a schází, je nemožnost po zostření na nějakou vzdálenost a blokaci ostření, aby po upadnutí foťáku do hibernace a následném probuzení zůstala nastavená ta blokace ostření a zaostření na dříve zvolenou vzdálenost. Blokace zmizí a s ní i ta předostřená vzdálenost, takže využití pro nějakou momentní fotku je dost komplikované. A přitom to je základ, jak leckdy vznikají výborné reportážní fotky. Taky by to snad mohla řešit aktualizace firmwaru a pak by tenhle foťáček fakt byl špica. ;-)
    Ono to sice vyfotí i při nezaostření, tedy V2 určitě, ale co s neostrou fotkou?
    U V2 lze nastavit, tedy zcela vypnout displej a nechat jen EVF hledáček (z důvodu úspory energie), ale pravda, že když si foťák pověsím na krk, tak pupek aktivuje senzor a EVF hledáček se rozsvítí. A úspora energie je v háji. :-(
    To zatím nevím, jak vyřešit, jedině foťák stále držet v ruce s objektivem skloněným k zemi, aby se neaktivoval senzor EVF hledáčku?

  9. Ještě k té přeexpozici – všimnul jsem si že je to spíš problém zpracování ve fotoaparátu, v RAWu nejsou ty fotky tak přeexponované jako výsledný JPG, pokud by se týkalo čistě RAWu tak bych dokonce řekl že expozice bývá nastavena velice dobře ve většině případů (ono je to zpracování vůbec nějaké divoké).
    Jinak po předchozím příspěvku by to mohlo vypadat že nejsem s Nikon 1 spokojený ale opak je pravdou – ono fotoaparát je nástroj, fotograf si musí být vědom nedostatků a způsobu ovládání a jako vždy je důležitý výsledek, zde teda výsledná fotografie.
    Jsem amatér, ale pokud dostanu z kompaktu se setovým objektivem fotku jako je tato https://www.imagehosting.cz/?v=dsc0601c.jpg tak si myslím že můžu být spokojený … mám docela jasnou představu jak by asi vypadala z běžných kompaktů …

  10. Koupil jsem Nikon1 V1 kvůli tomu, že má nejmenší čip z fotoaparátů s výměnnými objektivy. Chtěl jsem ho totiž připojit ke svému astro dalekohledu. Když tam dám APSC, zrcadlovku, není čip celý ovícený, obrázek je malý. Když jsem zkoušel astro kameru, je zase čip příliš malý a „zvětšení“ nad možnosti dalekohledu. Čip 1″ mě připadá tak akorát. Ale ouha,na rozdíl od např. Sony NEX3 nemá Nikon žádnou podporu pro práci s nekomunikujícím objektivem. U NEXu lze nastavit režim A, čas si foťák nastaví sám. U Nikona je pro cizí objektivy jen režim M. Žádná automatika, čas se nastavuje plně ručně. A i to bych nakonec oželel, ale Nikon neumožňuje žádné zvětšení náhledu při ručním zaostřování. Páčkový ovladač, který normálně u ručního zaostření slouží ke zvětšení náhledu, je v režimu M použit pro nastavení expozice.. Úplně zbytečně, kdyby fungovala i s pasivním objektivem automatika priority clony jako u NEXe nebo zrcadlovky, mohl zůstat využitelný jako zvětšení náhledu Čistě softwarová pitomost. Takže ač je to jinak velmi pěkný foťák, k mému účelu bohužel na nic. Nebo máte někdo jinou zkušenost s použitím pasivního objektivu přes redukci ?

  11. Najväčší problém mám s prepínaním hľadáčika na displej a naopak. Väčšinou sa mi po čase asi pravdepodobne zanesie snímač a foťák mi neprepína na displej
    . Aj keď väčšinou používam hľadáčik, je to oštara lebo napríklad fotil som z lietadla a tam som potreboval vidieť display.
    Ak by ste mi vedeli poradiť , ako mám vyčistiť senzor a hľadáčik, bol by som veľmi vďačný, nie som žiadny profesional a každú radu si cenim.

  12. osobně bych uvítal u Nikon 1 firemní CLS a nějaké levnější (tak do 10 tis.) makro 1:1 sklíčko…
    případně ještě i nějaký bezdrátový blesk typu a hlavně vzhledu SB-400 pro všechny Nikon 1 řady, ten jediný externí Nikon 1 blesk vypadá dost otřesně, nehledě na to, že spolupracuje jen s V řadou, a interní blesky u J a S mají jen, no řekněme, omezené využití…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *