Makroobjektivy NIKKOR. Proč je chtít, a které to jsou?

V souvislosti s aktuálním tématem Nejmenší detaily přírody naší fotografické soutěže Fotka Nikonblogu mi několik čtenářů poslalo dotaz, jaký bych jim poradil makroobjektiv. Vím, že jsme v propozicích 3. kola uvedli, že nemusí jít o „ryzí makro“, ale znáte to… Dlouho předlouho se rozhodujete pro koupi nějakého nového přírůstku do své fotobrašny. Po čase už to málem pustíte z hlavy, aby vás vzápětí něco „nakoplo“. Třeba zrovna fotografická soutěž. „Jo! Teď už ten makroobjektiv fakt potřebuju!“, řeknete si, čili obhájíte si sami před sebou jeho pořízení. Nevěřím, že to tak nemáte ;-)

Přistupte blíže

Makroobjektivy jsou speciální třídou fotografické optiky, jejichž primární odlišností od ostatních „skel“ je jak možnost zaostřovat na blízkou vzdálenost čili pořizovat snímky ve velkém zvětšení (u NIKKORů v měřítku 1 : 1), tak jejich optická optimalizace pro fotografování v těchto podmínkách. Kromě jiného to obnáší typicky možnost více clonit než u běžných objektivů, protože jak všichni fotografové vědí, se zkracující se předmětovou vzdáleností se rapidně snižuje hloubka ostrosti. Můžete namítnout, že clona je mechanická, nikoliv optická komponenta, a budete mít pravdu. Nicméně možnost použití „malé díry“ nedílně souvisí i s optikou – s difrakcí neboli ohybovým jevem – zhoršením ostrosti právě při velkém clonění, které je v makrofotografii naprosto běžné. Takže i optika tomu musí být přizpůsobená.

Sečteno a podtrženo, makroobjektivy, u Nikonu označované jako Micro NIKKOR pro DSLR s bajonetem F, nebo MC pro mirrorlessy s bajonetem Z, jsou fotografickou optikou, určenou pro snímání z blízké vzdálenosti. Mimochodem… vždy jde o monofokální objektivy. Makrozoom jsem nikdy neviděl (čímž netvrdím, že jsem viděl všechno :-)). 

Foto AF-S VR Micro NIKKOR 105 mm f/2,8G IF-ED na těle Nikon D610 | Clona F22, čas 0,6 s, ISO 200, korekce EV -1/3
Foto AF-S VR Micro NIKKOR 105 mm f/2,8G IF-ED na těle Nikon D610 | Clona F22, čas 0,6 s, ISO 200, korekce EV -1/3

Nejen makro 

Využití makroobjektivů je velmi často vnímáno hodně jednostranně nebo řekněme omezeně. Každý zná fotografie kytiček a broučků, někomu se makroskla spojí i s technickou nebo dokumentační makrofotografií (viz např. článek o focení nerostů Petrem Janem Juračkou), a to je obvykle asi tak všechno. Jenže makroobjektivy mají celou škálu dalšího využití.

Osobně je velmi rád používám na produktovou fotografii. I když fotím velké věci – v mém případě často koloběžky – téměř vždy potřebuji udělat i detaily produktu. K tomu je makroobjektiv s delším ohniskem – klasicky „stopětka“ – naprosto ideální. Pořád to ještě není makro, ale zaostřím na takovou „blízkost“, na kterou bych s běžným objektivem nezaostřil.

Další příklad: Spousta lidí má malý e-shop s vlastními produkty, obvykle hand-made výrobky. Když prodáváte produkty jiných, zpravidla vám poskytnou i jejich fotografie. Vlastní výrobky si ale musíte „cvaknout“ sami. Sáhnout po smartphonu – byť s funkcí makro, avšak na širokém ohnisku – to není správná cesta. Jedině fotoaparát s makroobjektivem vám, respektive vašim zákazníkům, poskytne reálné nezkreslené fotografie.

AF-S VR Micro NIKKOR 105 mm f/2,8G IF-ED jako krátký teleobjektiv
AF-S VR Micro NIKKOR 105 mm f/2,8G IF-ED jako krátký teleobjektiv

Makroobjektivy lze pochopitelně využívat i jako normální objektivy pro běžné záběry. S 50mm „makrosklíčkem“ není problém fotit jako s normální padesátkou. Zmíněná „stopětka“ se dá využít klidně třeba na portréty. Nedosáhnete s ní sice takového bokehu jako s portrétním objektivem se světelností f/1,4, ale pokud vás portrét neživí, pro občasné využití to vadit nebude. Navíc volba vhodného pozadí a odstupu portrétovaného od něj často dělá větší divy nežli samotná světelnost objektivu.

Je zkrátka dobré si uvědomit, že makroobjektiv je sice, jak už jsme uvedl, speciální typ fotografické optiky, ale stejně dobře ho lze používat také jako normální objektiv. Nefunguje pouze na „zvětšování malých věcí“, ale jednoduše na téměř jakékoliv záběry.

Přehled aktuálně prodávaných makroobjektivů NIKKOR

Makroobjektivy pro Nikony Z

Pro mirrorless fotoaparáty Nikon Z jsou k datu publikování tohoto článku dostupné dva makroobjektivy. Oba jsou špičkové, oba jsem na Nikonblogu testoval – odkážu vás tedy na recenze.

Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 na těle Nikonu Z 5
Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 na těle Nikonu Z 5

„Malé makro“ pro Zetka. Nikkor Z MC 50 mm f/2,8 v testu Nikonblogu


Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S na těle Nikonu Z 7II
Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S na těle Nikonu Z 7II

„Nejenmakro“, na které jste se těšili – Nikkor Z MC 105 mm f/2,8 VR S v testu Nikonblogu


Makroobjektivy pro DSLR Nikon

Pro digitální zrcadlovky Nikon v současné době nabízí tři makroobjektivy – „klasiku“ se 105mm ohniskem a dvě kratší skla, 40mm a 85mm makra pro DX formát. Pro první dva objektivy taktéž odkazuji na testy zde na Nikonblogu, 85mm makrosklo jsem bůhvíproč netestoval, takže u něj najdete link na web Nikonu.
Pro úplnost jen dodávám, že makroobjektivy s bajonetem F lze s pomocí adaptéru FTZ používat také na mirrorlessech Nikon Z.

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G na těle Nikon D5100
AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G na těle Nikon D5100

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G – začněte s makrem ještě dnes


AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3,5G ED VR
AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3,5G ED VR

AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3,5G ED VR – popis a technické parametry


AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm F2,8G IF-ED na těle Nikonu D610 se standardně dodávanou sluneční clonou a bez ní
AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm F2,8G IF-ED na těle Nikonu D610 se standardně dodávanou sluneční clonou a bez ní

Univerzální makro – recenze objektivu AF-S VR Micro NIKKOR 105 mm f/2,8G IF-ED


Není na skladu

V aktuálním portfoliu Nikonu už v současné době nenajdete FX makroobjektiv AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED, který má zajímavé ohnisko jak pro FX těla, ale hlavně pro DX fotoaparáty. Toto makrosklo už zmizelo i z pultů a e-shopů prodejců fototechniky (možná ještě u nějakého by se našlo), nicméně pro úplnost si myslím, že byste o něm měli vědět. Ani dobře udržovaný bazarový kousek by nemusel být, třeba jen pro začátek, špatný…

AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED
AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED

Podrobnosti o makroobjektivu AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2,8G ED najdete na webu Nikonu zde.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *