Blízko přírodě ve 3. kole soutěže Fotka Nikonblogu

Fotografové mají jakožto lidé zachycující okolní svět, obecně větší vnímavost ke všemu, co se kolem nás děje. Takže kdybych tento článek uvedl dotazem, zdali jste si všimli, že příroda kolem nás začala ožívat, pučet, zelenat se, bylo by to poněkud zbytečné i pro „nefotografa“. Dobře, takže jste si toho všimli :-) A už jistě také tušíte, že to bude mít nějakou souvislost s tématem 3. kola naší soutěže Fotka Nikonblogu.

Detail více než malý

Před započetím tohoto ročníku Fotky Nikonblogu jsme slíbili, že v každém kole budeme kombinovat téma a žánr. Že tématem nového kola bude příroda, to je, myslím, zřejmé z úvodu. A žánr? Makro. Nebo možná obecněji přírodní detail. Celý název 3. kola tedy zní:

Nejmenší detaily přírody

Jak už jsem naznačil, nebudeme po vás vyžadovat skutečné přírodní makro, tedy fotky v měřítku 1:1 a větším, jak praví jakási definice makrofotografie (i když nebudeme je pochopitelně ani odmítat). Nicméně budeme trvat na tom, aby šlo o skutečný přírodní detail. Záběry rozsáhlých plenérů či snad jen rozkvetlých košatých korun stromů jaksi samozřejmě akceptovat nebudeme. 

Fotografie z Nikon kalendáře 2020 | Foto Jan Žižka
Fotografie z Nikon kalendáře 2020 | Foto Jan Žižka

To, že netrváme na skutečné makrofotografii vychází jednoduše z faktu, že ne každý fotograf vlastní potřebné vybavení, ať už je to makroobjektiv nebo třeba mezikroužky. Působivý detail se však dá pořídit i základním zoomem, tudíž z pohledu potřebné techniky je 3. kolo soutěže Fotka Nikonblogu otevřeno skutečně všem.

Nijak nespecifikujeme ani další parametry fotografií, jako je například barevnost snímků. Budete-li fotit barevně, nebo černobíle, to záleží čistě jenom na vašem tvůrčím záměru. Stejně tak si můžete zvolit námět z rostlinné, nebo živočišné říše, či oba zkombinovat do fotografie hmyzáka na rozkvetlém květu :-) Je to zkrátka na vás. Název Nejmenší detaily přírody hovoří za vše.

Foto Barča Matt
Foto Barča Matt | účastnice 2. kola Fotky Nikonblogu 2019

Svoje fotografie detailů přírody nahrávejte jako vždy do příslušného příspěvku na facebookové stránce Nikon, přičemž jako vždy budeme rádi, když své snímky opatříte také popisky – ať už krátkými věcnými nebo delšími, o příběhu fotografie. Nezapomeňte také, že pravidla připouští maximálně 5 snímků od jednoho autora v každém kole. 

Autoři tří nejlepších snímků získají bambusový bluetooth reproduktor Nikon, a postupují do celoročního finále o Nikon Z fc s objektivem Nikkor Z 28 mm f/2,8 SE.

Těšíme se na vaše fotografie!

Bambusový bluetooth reproduktor Nikon – cena pro autory tří nejlepších fotografií 3. kola Fotky Nikonblogu
Bambusový bluetooth reproduktor Nikon – cena pro autory tří nejlepších fotografií 3. kola Fotky Nikonblogu

A nejlepší Noční město?

Že jste také zvědaví, jak dopadlo 2. kolo s názvem Noční město? Ještě chvíli vydržte, už se pomalu probíráme soutěžními fotografiemi, abychom stihli vyhlášení nejlepších snímků 2. kola do konce tohoto týdne. Zůstaňte naladěni na Nikonblog, v pátek se vše ukáže! :-)

Podrobné podmínky soutěže Fotka Nikonblogu 2022 najdete zde

Foto Pavel Chorobík
Foto Pavel Chorobík | účastník 2. kola Fotky Nikonblogu 2019

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *