AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G – začněte s makrem ještě dnes

Makrofotografie je vděčný žánr s poměrně velkým rozpětím námětů. V „blízkém prostoru“ lze fotografovat broučky, rostlinky, stejně jako šperky nebo technické detaily, snímky lze pojmout realisticky i výtvarně, světlo může být přirozené i umělé – zkrátka pole široširé…

Fotografové vědí, že na makro je třeba speciální výbava. Mnozí si vystačí s mezikroužky nebo předsádkovými čočkami, nejlepší volbou jsou však makroobjektivy, tedy optika navržená speciálně právě pro snímání s velkým zvětšením. A my se nyní podíváme na makroobjektiv AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G.

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G na těle Nikon D5100
AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G na těle Nikon D5100

V půlce loňského roku představený objektiv – tedy produkt, který stále ještě můžeme označovat jako novinku – je moderním „sklem“ pro digitální zrcadlovky Nikon se snímačem DX. Skutečný úhel záběru proto po přepočtu crop faktorem odpovídá ekvivalentu 60mm ohniska kinofilmu. Jde tedy o kratší makroobjektiv, u kterého musíte při využití maximálního zvětšení počítat s malým odstupem od snímané scény. Jak vidíte na následujícím snímku, přední příruba, která se při zaostřování vysunuje, je řádově jednotky centimetrů od snímaného motivu.

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G na těle Nikon D5100
AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G na těle Nikon D5100

I přes to, že jde o takříkajíc „startovací makroobjektiv“, určený zejména pro novice makrosnímání, nechybí zde moderní technologie, jako je ultrazvukový ostřicí motorek (SWM). Vzhledem k tomu, že u makroobjektivů je chod ostření oproti běžným objektivům mnohem delší, je AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm vybavený na boku „limiterem“ – přepínačem rozsahu ostřicích vzdáleností. V režimu FULL zaostřuje objektiv v celém rozsahu, v druhém módu má pak omezení do dvaceti centimetrů. Tento režim se obvykle používá, pokud nefotografujete makrosnímky, ale „normální“ záběry, pro které se samozřejmě tento objektiv dá s úspěchem využít také.

Konstruktéři nezapomněli ani na detaily – všimněte si gumového těsnění kolem kovového bajonetu
Konstruktéři nezapomněli ani na detaily – všimněte si gumového těsnění kolem kovového bajonetu

„Šedesátka“ je ohnisko blízké 50mm objektivu, který byl dlouhá léta vnímán jako základní, a má tedy poměrně univerzální využití, takže se rozhodně jen na makro omezovat nemusíte.

V balení najdete kulatou sluneční clonu a také měkké pouzdro na objektiv
V balení najdete kulatou sluneční clonu a také měkké pouzdro na objektiv

Makro v praxi

Objektiv AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G dosahuje maximálního zvětšení 1 : 1, což znamená, že na snímku zachytíte nejmenší objekt velikosti shodné s rozměry snímače DX (23,6 × 15,6 mm).

Objektiv má prakticky nulové sférické zkreslení, velmi dobře se tedy hodí také na technickou makrofotografii a obecně snímky dokumentačního charakteru.

V největším zvětšení lze clonit až na F36, pozor však na tzv. ohybový jev neboli difrakci, kdy se při velkém zaclonění začíná zhoršovat ostrost. Naše praktické zkoušky ukázaly, že do clony F22 se difrakce neprojevuje, při vyšším zaclonění už lze malé zhoršení ostrosti pozorovat.

Z této fotografie jsme pořídili následující výřezy ve 100% zvětšení
Z této fotografie jsme pořídili následující výřezy ve 100% zvětšení
Pracovní clona F5,6
Pracovní clona F5,6
Pracovní clona F11
Pracovní clona F11
Pracovní clona F22
Pracovní clona F22
Pracovní clona F36
Pracovní clona F36

Difrakce samozřejmě není vada jen tohoto objektivu – jde o známou skutečnost optiky jako celku napříč všemi značkami. Zatímco ale „normální“ objektivy většinou nemáte potřebu hodně clonit, takže ohybový jev nevnímáte, u makrosnímání se naopak cloní velmi mnoho, a proto je zde nutné o difrakci vědět a počítat s ní.

Za dobrou cenu

Makroobjektiv AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G má doporučenou prodejní cenu 5 990 Kč, takže jeho pořízení by vám čáru přes rozpočet udělat nemělo. Ostatně jak jsme již uvedli, je to jakýsi „startovací“ makroobjektiv vhodný pro autory, kteří s tímto fotografickým žánrem začínají, ale také třeba pro tvůrce, kteří makrosnímky pořizují spíše příležitostně a nechtějí investovat do dražší výbavy.

Podrobné technické parametry makroobjektivu AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G najdete zde.

Demosnímky pořízené makroobjektivem AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2,8G


Sdílej

5 komentáře

  1. Objektiv vypadá naprosto bezvadně, řekl bych „za málo peněz hodně muziky.“ Akorát by mě zajímala jedna věc, funkce makro je naprosto super, ale dá se v obrazové kvalitě sovnávat s 50mm F1,8 na focení portrétů pokud pominu ohnisko??

  2. Mám ho a spokojenost. Je to asi nejuniverzálnější pevné sklo, jaké lze sehnat v rozumných cenách.

    Ohnisko je mezi 35mm a 50mm, což je tak akorát. Světelnost 2.8 je ale trochu slabší a bohužel s ohledem na způsob ostření (ostřící člen se vysouvá vpřed) se při minimální vzdálenosti zvedne nejnižší světelnost až na 4.2.

    Nicméně se to dohání kvalitní ostrou kresbou, na F6-8 je to paráda. Výsledek jsou ostré fotky bez znatelné aberace. Když to srovnám se seťákem 18-105, je to zcela jiná kategorie. A samozřejmě makro a minimální zaostřitelná vzdálenost nemá konkurenci. Tenhle objektiv by zaostřil snad i na mouchu sedící na filtru. Samotné ostření je tiché a celkem rychlé.

    Re: Marek
    S portrétní 50mm F1.8 (resp. 1.4) bych to vyloženě nesrovnával. Možná, že by chyběl právě ten rozdíl mezi 1.8 (resp. 1.4) proti 2.8 na plné díře kvůli rozmazanému pozadí. Případně pokud se fotí za šera, světelnost je na straně 50mm.

    Ale i tak dokáže úžasný portrét i s 24Mpx „šumítkem“ z D3200: https://img5.pcpop.com/ProductImages/0x0/5/5273/005273470.jpg

    Já jsem tenhle objektiv pořizoval jako „univerzální“ pevné sklo, takže mi vyhovuje. Ale pokud se chcete specializovat jen na portrét, tak spíš některou ze světelných 50-tek.

  3. Dobrý den, přála bych si, kdyby Nikon přišel s nějakým makroobjektivem, který by zvětšoval více než 1:1. Nechystá se něco takového? Nechce se mi přecházet ke konkurenci…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *