Peak Design Cuff a Leash – společníci pro vaše fotoaparáty. Podruhé…

O popruzích, respektive o poutku na ruku Cuff a popruhu Leash od firmy Peak Design, jsem na Nikonblogu psal už před více než třemi lety (čtěte zde). Čas běží, a inovace se nedělají jen ve fotoaparátech a objektivech, nýbrž také u jejich příslušenství. Seznamte se tedy nyní s novými verzemi poutka Cuff a popruhu Leash.

Evoluce kotviček

Peak Design = kotvičky Micro Anchor. Alespoň ty byly poznávacím znamením produktů této značky v jejích začátcích. A provází ji doposud. Ovšem nyní již ve 3. generaci. Původní kotvičky měly nosnost 45 kg. Jedna kotvička, podotýkám. Druhá verze dostala nový „špagátek“ a zdvojnásobila svoji nosnost na 90 kg (!). Dnes zde máme generaci třetí, kdy na upínacím plastovém kolečku bylo udělané náběhové zkosení, takže zacvaknutí do rychloupínací koncovky je teď jistější a rychlejší. Samotné koncovky byly zmenšené a odlehčené – výrobce udává zeštíhlení o 25 %. No a tyhle kotvičky jsou také součástí setů Cuff a Leash. A ještě poznámka: byť se jedná o třetí generaci, zpětná kompatibilita s předchozími produkty je samozřejmě zajištěná.

Vlevo původní kotvička Micro Anchor s nosností 45 kg, uprostřed 2. generace již s nosností 90 kg, vpravo nejnovější „zkosená“ kotvička
Vlevo původní kotvička Micro Anchor s nosností 45 kg, uprostřed 2. generace již s nosností 90 kg, vpravo nejnovější „zkosená“ kotvička
Poznávací znamení č. 2: magnet

Peak Design je mistrem v navrhování stylových a zároveň vysoce funkčních detailů svých produktů, takže se není čemu divit, že u poutka Cuff odstranil původní plastovou přezku a nahradil ji kovovým eloxovaným „posuvníkem“. Spolu s přezkou byla odstraněna také jedna „kotvička navíc“, pomocí které se poutko upínalo na ruku jako náramek – více čtěte v naší původní recenzi. Aretaci nyní zajišťuje – jak jinak u Peak Designu… magnet.

Peak Design Cuff
Peak Design Cuff
Peak Design Cuff
Peak Design Cuff

Po pravdě řečeno, magnet „mírně volně“ zašitý v pásku – abyste jej mohli posunovat podle velikosti vaší ruky – nedrží zrovna extrémně pevně. Jakákoliv manipulace s rukávem košile, mikiny či bundy toto spojení spolehlivě rozdělí. Nicméně „obnovení spojení“ je otázkou mžiku, a hlavně „cílené rozpojení“ pro účely nacvaknutí foťáku je mnohem rychlejší než u původního řešení, kdy náramek fixovala ona „kotvička navíc“.

Ne, vážně nejsem příznivcem focení jednou rukou – ke kterému poutko Cuff tak trochu vybízí. Jeho přednosti jsou totiž jinde. Ve všech případech, kdy potřebujete techniku – nebo jiné vybavení – mít po ruce, ale zároveň mít možnost si ty ruce občas uvolnit. Prostě tak, že upevněnou věc jednoduše pustíte z ruky, aby vám zůstala viset na poutku. A to se nemusí týkat jen nošení fotoaparátu, ale například také malého stativu, monopodu nebo třeba turistické lahve či termosky s pitím. Všechno, čím lze provléknout očko kotvičky, poutko Cuff udrží…

Peak Design Cuff
Peak Design Cuff
Nahoru a dolů jako po másle

Taktéž lehký popruh na fotoaparát Leash byl zbaven plastových přezek, aby tyto byly nahrazeny kovovými anodizovanými „machrovinkami“ se specifickým, ale elegantně jednoduchým a funkčním systémem rychlého nastavování délky popruhu. Potřebujete popruh prodloužit? Jednoduše vezmete za horní část hypalonového pásku, spojujícího kovovou přezku se spodní částí popruhu – a potáhnete. Při potřebě popruh zkrátit, chytíte pásek za jeho spodní část a opět jen zatáhnete. Více na videu.

Stejně jako poutko Cuff, také popruh Leash lze využít nejen k obligátnímu nošení fotoaparátu, ale – opakuji – ke všemu, k čemu lze připojit kotvičku Micro Anchor. Třeba také k pouzdrům Peak Designu jako je Field Pouch (viz naše recenze) nebo Range Pouch… a též například k dalekohledu, nářadí či zbrani. Fantazii se meze nekladou.

Mimochodem, kotvičky najdete v balení Leash celkem čtyři. A to není vše. Kromě nich dostanete ještě malý adaptér na stativový závit Anchor Mount. U něj mi, přiznám se, trochu vadí, že k přišroubování do stativového závitu musíte použít (přiložený) inbusový klíč. Více by se mně líbila klasická drážka pro minci. Kterou máte u sebe častěji nežli toto dílenské nářadí.

Peak Design Leash
Peak Design Leash
Peak Design Leash
Peak Design Leash
Dvě barvy musí stačit

Oba produkty, poutko Cuff a popruh Leash, si můžete pořídit volitelně buďto v černém provedení Charcoal nebo ve světle šedé variantě s nubukovými doplňky Ash (viz fotografie v článku – rozdíl poznáte sami). Na oba výrobky, stejně jako na všechny ostatní produkty Peak Designu, se samozřejmě vztahuje doživotní záruka.


Zdroj

www.peak-design.cz

Doporučené prodejní ceny

Peak Design Cuff: 799 Kč
Peak Design Leash: 1 099 Kč


Peak Design Cuff a Leash

Související články

Celoživotní fotobatoh. Test Everyday Backpacku od firmy Peak Design

3× užitečné příslušenství pro vaše fotoaparáty od Peak Designu

Slide, Clutch a Anchor Links – „kotvičkové“ popruhy na fotoaparáty

Capture Camera Clip – máme volné ruce

Cuff a Leash – společníci pro vaše fotoaparáty. Aneb: Taky vás rozčiluje klasický popruh?


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *