Nikon D850 – nejlepší z nejlepších. Podrobný test Nikonblogu

Budeme-li uvedení Nikonu D850 brát jako jeden ze způsobů oslav stého výročí založení společnosti Nikon – a proč také ne –, pak je třeba jen dodat, že jde o narozeniny vskutku velkolepé. Samotný Nikon D850 totiž překonává všechny fotoaparáty, které byly doposud vyrobené – nejen v rámci vlastní značky, ale doslova globálně. Ne, tohle nejsou falešná slova chvály. Nikon D850 je prostě pecka, o tom nemůže být sporu!

Úvod

Nikon D850
Nikon D850

Klíčové vlastnosti Nikonu D850
Snímač s největším rozlišením u Nikonu

Plnoformátový CMOS snímač má rozlišení 45 Mpx a poprvé u DSLR Nikonu se jedná o čip s tzv. „zadním podsvícením“ – BSI (Back Side Illuminated). Výsledné fotografie mají rozměry 8 256 × 5 504 obrazových bodů!

Robustní, odolná a ergonomická konstrukce těla

Pro kostru fotoaparátu je využitá hořčíková slitina, tělo je pevnější také vzhledem k absenci výklopného blesku. Nikon D850 je utěsněný proti prachu a stříkající vodě. Nově tvarovaný grip zajišťuje perfektní držení fotoaparátu.

Výklopný dotykový displej s vysokým rozlišením

LCD s úhlopříčkou 8 cm má luxusní rozlišení 2 359 000 obrazových bodů (XGA), displej je konstruován jako výklopný a umožňuje dotykové ovládání.

Nejlepší autofokus u Nikonu

AF modul Multi-CAM 20K, čili 153bodový ostřicí systém s 99 křížovými body, je shodný se autofokusem Nikonu D5. K rychlosti a spolehlivosti zaostřování tak nelze mít jedinou výtku.

Měřicí RGB senzor s rozlišením 180 000 pixelů

Nový měřicí senzor umožňuje kromě jiného také využití režimu měření expozice se zaměřením na nejvyšší jasy ve snímku – a to jak pro fotografie, tak i pro natáčení videa. Skvěle díky němu funguje také detekce tváře při fotografování přes optický hledáček.

Rychlé sériové snímání i přes vysoké rozlišení

Přestože Nikon D850 produkuje obrovské soubory, neztrácí nic ani na rychlosti. Při sériovém snímání pracuje rychlostí 7 sn./s, pořídíte-li si navíc vertikální grip, dostanete se až na 9 snímků za sekundu.

Velký rozsah citlivostí a malý šum

Nikon D850 umožňuje nastavit citlivost v rozsahu od ISO 32 do ISO 102 400. I přes to, že pixely snímače jsou vzhledem k vysokému rozlišení relativně malé, tento fotoaparát neprodukuje nadměrnou míru šumu.

Plnoformátové 4K UHD video

Nikon D850 je první DSLR této značky, která umožňuje natáčet video v kvalitě 4K UHD (3 840 × 2 160 px) bez cropu čili s využitím plného obrazového formátu! K dispozici je samozřejmě také Full HD i HD video plus časosběrné snímání.

Bezdrátová konektivita Snap Bridge

K propojení a částečnému ovládání fotoaparátu pomocí mobilních zařízení s operačním systémem Android™ nebo iOS slouží již osvědčená technologie Snap Bridge, která kombinuje energeticky úsporné bezdrátové připojení Bluetooth s Wi-Fi.

Nikon D850
Nikon D850
Podrobné technické parametry Nikonu D850 najdete zde
Doporučené prodejní ceny Nikonu D7500:

Tělo Nikon D850: 96 690 Kč
Nikon D850 + AF-S NIKKOR 24–120 mm f/4G ED VR: 117 390 Kč

Konstrukce a ovládání

Příbuznost s předchozími modely osmistovkové řady samozřejmě Nikon D850 nezapře. Už jsem to psal v prvním pohledu na tento fotoaparát: „Tělo je plus minus stejně velké i těžké jako Nikon D810“. Exaktně se bavíme o rozměrech 146 × 124 × 78,5 mm a hmotnosti téměř přesně jeden kilogram (1 005 g).

Nikon D850 ale nemá výklopný blesk a zadní displej je výklopný a dotykový. Jako všechny nové zrcadlovky Nikonu, byl i u „osm set padesátky“ redesignovaný grip pro pravou ruku, který je nyní více zahloubený a poskytuje tak jistější držení. Opět cituji sám sebe z prvního pohledu: „Předchozí zrcadlovky osmistovkové řady se držely výborně, Nikon D850 se ale drží ještě mnohem lépe.“ Velmi příjemné je také podsvícení tlačítek na zadní stěně a horním sdruženém ovladači, nebo třeba drobnost, kterou vám budou závidět majitelé starších „osmistovek“ – joystick na zadní stěně nad pravým horním rohem displeje.

Nikon D850

Pro konstrukci těla je samozřejmě využita hořčíková slitina. Díky absenci výklopného blesku je možné D850 považovat také za odolnější oproti předchozím „osmistovkám“ – hořčíkový kryt pentaprismatického hranolu, přesněji řečeno celé horní části fotoaparátu poskytuje ochranu srovnatelnou s „tanky“ typu Nikonu D3, D4 či D5. Nikon D850 je taktéž utěsněný proti stříkající vodě a prachu, rozhodně se nemusíte obávat focení v dešti či jiné slotě. Totéž pak platí i pro volitelný vertikální grip MB-D18.

Nikon D850

Coby profesionální DSLR je i Nikon D850 „dvoukartový“, přičemž využívá jeden slot pro nejrozšířenější karty SD (do standardu SDXC UHS-II) plus druhý slot pro poměrně nové a méně rozšířené karty typu XQD. Čili kombinace stejná jako například u Nikonu D5 nebo D500.

Na zrcadlovkách těchto vyšších tříd já osobně miluji obrovský hledáček (zvětšení 0,75×) a jakožto „brejlovec“ pak ještě více mělkou kulatou očnici (s integrovanou lamelovou krytkou hledáčku).

Výklopný displej s úhlopříčkou 8 cm má luxusní rozlišení 2 359 000 obrazových bodů (XGA) a je třeba dodat, že při prohlížení 45megapixelových fotografií ve 100% zvětšení na displeji je to znát. Samozřejmě v pozitivním slova smyslu. To, že možnost polohování displeje ocení zejména „videografové“, je nasnadě – navíc, když Nikon D850 umožňuje jako první DSLR této značky natáčet video v rozlišení 4K UHD bez cropu. Ale to už trochu předbíhám…

Nikon D850

Nikon D850 – produktové fotografie

Funkce a vlastnosti

To, co činí Nikon D850 výjimečným, je kombinace vysokého rozlišení snímací soustavy a rychlosti tohoto fotoaparátu. Zatímco šestatřiceti megapixelový předchůdce Nikon D810 dokázal pořizovat sekvence rychlostí pouze 5 sn./s – a popravdě řečeno mu to bylo vzhledem k rozlišení snímače tolerováno – nový Nikon D850 je při sériovém snímání ještě o dva snímky za sekundu rychlejší – 7 sn./s. Pořídíte-li si navíc vertikální grip, dostanete se díky vyšší bateriové kapacitě až na 9 snímků za sekundu. Podotýkám, že při rozlišení 45 Mpx, tedy ještě o čtvrtinu více než D810!

Jen ještě malá technická poznámka: Oproti Nikonu D810, který má takříkajíc velmi kultivovaný chod závěrky a zrcátkového mechanismu, je „projev“ D850 ostřejší, zřetelnější – nikoliv však tvrdší z pohledu „kopání“ zrcátka. To je samozřejmě dané vyšší rychlostí snímání, nic jiného za tím nehledejte.

Nikon D850

Podobnými superlativy lze hodnotit také autofokus Nikonu D850. V těle tohoto fotoaparátu nenajdete nic horšího nežli AF modul Multi-CAM 20K, čili 153bodový ostřicí systém s 99 křížovými body, který pracuje také v Nikonu D5. Když jsem v předchozí kapitole zmiňoval nový joystick na zadní stěně Nikonu D850, pak zrovna výběr ostřicích bodů (lze vybrat „pouze“ 55 z celkových 153 bodů, nicméně 35 z nich je křížových a 9 s podporou F8) je ideální činnost, která joysticku skvěle vyhovuje. Jen podotýkám, že jak joystick, tak i několik dalších ovládacích prvků lze samozřejmě v menu uživatelsky konfigurovat.

Nikon D850 – rozložení AF bodů v hledáčku
Nikon D850 – rozložení AF bodů v hledáčku

Stejně jako v nedávné recenzi Nikonu D7500 bych rád zmínil funkčnost měřícího RGB senzoru s rozlišením 180 000 pixelů. Omlouvám se, ale budu se opakovat:

„Stejně jako Nikon D7500 (nebo třeba D500) totiž má i D850 měření expozice velmi silně svázané se zvoleným ostřicím bodem. To znamená, že technika namáčknutí středovým bodem a následného překomponování obrazu vede velmi často k chybným expozicím. Naučíte-li se však důsledně využívat celé plochy ostřicích bodů, zjistíte přesný opak – fotoaparát exponuje s nebývalou přesností.“

A dodávám, že i zde skvěle funguje detekce tváří při klasickém focení přes hledáček, což je funkce, kterou lze úspěšně využít typicky při focení portrétů průhledem přes nějaký objekt v režimu automatického výběru ostřicího bodu.

AF modul Nikonu D850
AF modul Nikonu D850

Naprostou novinkou u Nikonu D850 je pak funkce v menu označovaná Fotografování s posunem zaostření – čili takzvaný AF bracketing. V nastavení funkce si vyberete počet snímků (max. 300), tzv. Rozptyl přeostření ve škále 1–10, délku intervalu mezi jednotlivými snímky a další parametry, jako je Vyrovnání expozice nebo Bezhlučné fotografování. Umístíte foťák na stativ a spustíte funkci… poté už jen sledujete na stupnici zaostření na objektivu, jak fotoaparát po každé dílčí expozici automaticky přeostří o nastavený krok dál od původní zaostřené vzdálenosti. Následně v počítači snímky složíte na sebe a dostanete fotografii s velkou hloubkou ostrosti (psal jsem o tom v tomto článku).

Že jde o skvělou vychytávku pro příznivce makrofotografie nebo třeba také krajináře, o tom nemůže být sporu. Já jsem Fotografování s posunem zaostření vyzkoušel na „pseudomakrofotografii“ (fotil jsem zoomem 24–70 mm F2,8), a musím jen dodat, že pracuje skvěle. Nutno však doplnit, že funguje pouze s objektivy typu AF-S nebo AF-P.

One shot – ohnisko 70 mm, clona F11
One shot – ohnisko 70 mm, clona F11
AF bracketing – 30 snímků (opět ohnisko 70 mm a clona F11) s nejkratším rozptylem přeostření, složeno automaticky v Adobe Photoshopu bez ručních korekcí
AF bracketing – 30 snímků (opět ohnisko 70 mm a clona F11) s nejkratším rozptylem přeostření, složeno automaticky v Adobe Photoshopu bez ručních korekcí

U popisu AF bracketingu jsem zmínil možnost zapnout Bezhlučné fotografování – to funguje i při běžném focení přes displej čili v režimu Live View. Jde o volitelnou funkci, kdy si můžete aktivovat elektronickou závěrku a fotografování pak je skutečně absolutně bezhlučné, a také bez jakýchkoliv otřesů způsobených mechanickou závěrkou. Opět tedy skvělá věc vhodná typicky pro makrofotografy.

Konektivita

Stroj s tak velkým rozlišením, a tím i datově objemnými soubory, si vyžaduje také rychlé připojení k počítači. To u Nikonu D850 zajišťuje USB 3.0 (s konektorem typu B), takže o datovou propustnost je postaráno.

O bezdrátovou konektivitu se smartphony nebo tablety s operačním systémem Android™ či iOS se – dá se říci už tradičně – stará technologie Snap Bridge se svým nízkoenergetickým připojení Bluetooth doplněným Wi-Fi pro data v plném rozlišení a také pro ovládání fotoaparátu.

U Nikon D850 je také samozřejmě podporovaná spolupráce s rádiově odpalovaným bleskem Nikon Speedlight SB-5000.

Nikon D850

Obrazová kvalita, video, demosnímky a celkové hodnocení

A začíná jít do tuhého :-) To, že má Nikon D850 rozlišení 45 megapixelů už víte. Reálně jsou to fotografie o rozměrech 8 256 × 5 504 obrazových bodů. Kratší strana „Dé osm set padesátky“ je tedy skoro stejně velká jako delší strana běžných 24Mpx zrcadlovek…

Je zřejmé, že snímač s takovýmto rozlišením je třeba „nakrmit“ tou nejlepší optikou. To se ostatně říkalo už u prvního modelu osmistovkové řady a nyní to platí ještě více. Já jsem například Nikon D850 chvíli zkoušel se svými oblíbenými „Déčkovými“ pevnými skly, abych se zase pokorně vrátil k profizoomu AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR, protože zejména AF Nikkor 35 mm F2 D zkrátka nestíhal vykreslit všechny detaily, které snímač D850 dokáže zaznamenat. Podívejte se na malou ukázku.

Nikon D850 + AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR | Ohnisko 34 mm, clona F8, ISO 64 | Vpravo 100% výřez z celkového záběru
Nikon D850 + AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR | Ohnisko 34 mm, clona F8, ISO 64 | Vpravo 100% výřez z celkového záběru

Rozlišení je tedy obrovské a pochopitelně tomu odpovídá také velikost datových souborů. Fotografie v JPEGu mají kolem 25–35 MB, NEFy v maximálním rozlišení pak 50–60 MB. Fotíte-li tedy v nastavení JPEG+NEF, počítejte s tím, že jeden snímek vám na kartě zaplní průměrně asi 80 MB místa. Takže šupky hupky do nejbližšího krámu dokoupit větší paměťovky…

Pro ty uživatele, kteří z jakéhokoliv důvodu tato velká data nevyužijí, nabízí Nikon v menu D850 možnost fotografovat také v menších rozlišeních formátu NEF (u JPEGu je to samozřejmostí): střední velikost snímků má rozlišení 25,6 Mpx, malé pak 11,4 Mpx. Vše ve 12bitové barevné hloubce.

Díky vysokému rozlišení snímače je úctyhodný také dynamický rozsah Nikonu D850. Ne, že by tedy snesl vyšší jasy než bývá obvyklé, i zde si musíte dávat pozor na přeexpozici, nicméně plynulost vykreslení, zejména jemných tónů (typicky pleťovky), je nádherně pozvolné. Na druhé straně jasového rozsahu, ve stínech, pak dokážete z obrazu vytáhnout kresbu i tam, kde byste ji nečekali.

Šum v mezích zákona

U takto velké hustoty obrazových bodů na snímači je zcela na místě otázka: Jak je na tom Nikon D850 se šumem? Budete velmi překvapeni! Mile samozřejmě… Patrně díky použití snímače s konstrukcí BSI (Back Side Illumination), který zde zároveň představuje svoji premiéru u DSLR Nikonu, se výrobci podařilo udržet šum na velmi překvapivě malé úrovni a v takříkajíc výborné kvalitě. Jde totiž o to, že ani při nejvyšších citlivostech nedochází k barevnému posunu fotografií.

Nikon D850 umožňuje nastavit citlivost v rozsahu ISO 32–102 400, přičemž „normálně“ nastavujete ISO 64–25 600, menší a vyšší citlivosti jsou v takzvaném rozšířeném rozsahu. Osobně si troufám tvrdit, že pokud potřebujete využít plné rozlišení, typicky pro velké tisky, nemusíte se bát jít s nastavením citlivosti až někam k ISO 6 400, možná i o chlup výš. Pro snímky určené na internet nebo prostě obecně zmenšené fotografie, využijete ISO až téměř 51 200. Posuďte sami na následujících ukázkách. Jako vždy je ve 100% výřezu zleva standardní JPEG s nastavenou redukcí šumu Normální, uprostřed NEF bez úprav odšumování a vpravo pak NEF s vypnutou redukcí šumu.

Zdrojový snímek s vyznačením výřezů
Zdrojový snímek s vyznačením výřezů
Video a časosběry

Ano, je to pecka přátelé, Nikon D850 je první DSLR této značky, která umožňuje natáčet video v kvalitě 4K UHD (3 840 × 2 160 px) bez cropu čili s využitím plného obrazového formátu! K dispozici je samozřejmě také Full HD i HD video. Zde je přehled dostupných kombinací velikosti obrazu a snímkové frekvence:

4K UHD – 3 840 × 2 160 px
2 160/30p (max. datový tok 144 Mbit/s)
2 160/25p
2 160/24p

Full HD – 1 920 × 1 080 px
1 080/60p (max. datový tok 48 Mbit/s)
1 080/50p
––––––––––
1 080/30p (max. datový tok 24 Mbit/s)
1 080/25p
1 080/24p

HD – 1 280 × 720 px
720/60p (max. datový tok 24 Mbit/s)
720/50p

Dále umí Nikon D850 zaznamenat zpomalené videosekvence ve Full HD bez zvuku se snímkovou frekvencí 120 fps a 100 fps. K videu patří i časosběry – D850 pořídí 4K timelapse přímo ve foťáku, navíc ale má intervalometr pro pořizování 8K časosběrů. Jen si musíte dílčí snímky složit v počítači.

Nikon D850


Celkové hodnocení

Nebojím se suše konstatovat, že Nikon D850 je nejlepší digitální zrcadlovkou, jakou kdy (nebo spíše jakou doposud) Nikon vyrobil. Ale to už se opakuji z úvodu tohoto testu. Nikon D850 je robustní, odolný aparát, který je velmi rychlý a spolehlivý ve všech podmínkách, a zároveň vyniká výjimečnou obrazovou kvalitou s vysokým rozlišením. Jde o profesionální digitální DSLR, která svoje uživatele nezklame.

První fotografie pořízené Nikonem D850

Snímky jsou zcela bez úprav. Objektiv AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (89 MB)
NEF – 1. část (363 MB)
NEF — 2. část (347 MB)

Nikon D850 – fotogalerie II

Snímky jsou zcela bez úprav. Objektiv AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG – 1. část (211 MB)
JPEG – 2. část (194 MB)
JPEG – 3. část (167 MB)
NEF — 1. část (277 MB)
NEF — 2. část (269 MB)
NEF — 3. část (262 MB)
NEF — 4. část (282 MB)


Související články

Více, rychleji, přesněji. Nový Nikon D850 na scéně!
Nikon D850 poprvé v ruce. A první fotografie
100 let Nikonu a 100 bodů pro Nikon D850 od DxOMark!

Sdílej

4 komentáře

  1. Ano, D 850 je opravdu pecka!
    Jediné, co mi (trochu) vadí, že nadále jsou dva druhy karet. QXD asi kvůli videu – ale to mohla být varianta D 850 V, a u „normálních“ D 850 mohly být dvě SD karty.

  2. Právě jsem prošel dostupné info k bracketingu. Dovolím se dotázat, jak je to s použitím mezikroužků.
    A druhá věc, dovozuji, že tento bracketing je vhodný pouze se stativem.
    Mě osobně by se líbilo i možné spojení s objektivy VR a focení z ruky. Nešlo by samozřejmě o stovky fotek, ale myslím na perfektní fotky třeba hmyzu by stačilo 5-7 fotek, což by bylo reálné.

  3. Dobrý den, nerozumím dvěma věcem:
    1. Pojem „vertikální grip“. Vettikální znamená svislý, ale na obrázcích vidím umístění gripu ve vertikálním směru. Takže? :-)
    2. Myslel jsem, že „focus braketing“ skládá jednotlivé dílčí snímky přímo ve foťáku, ale vy zde uvádíte, že je potřeba je složit až v PC. To by pak ale nebyla žádná výhodná funkce. A vlastně žádná funkce.

  4. 1. Vertikální grip je běžný terminus technicus, který říká, že je to grip pro vertikální držení fotoaparátu.
    2. Výhoda focus bracketingu je v tom, že automaticky vytvoří sérii snímků s posunem zaostření – tedy to, co byste jinak musel dělat ručně. To se vám nezdá jako výhoda? :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *