Nikon D850 poprvé v ruce. A první fotografie

Včera pořádala společnost Nikon tiskovou konferenci s jediným tématem: Nikon D850. Spolu s dalšími odbornými novináři jsem měl možnost krátce si zafotit s tímto nejnovějším krasavcem Nikonu. Zde jsou moje první postřehy.

Nikon D850

Tělo je plus minus stejně velké i těžké jako Nikon D810. Že zmizel blesk, to už víte, mnohem podstatnější je, že tělo dostalo hluboký grip – tedy konstrukční úpravu, kterou známe třeba z Nikonu D500, D750 nebo malého D5600. Předchozí zrcadlovky osmistovkové řady se držely výborně, Nikon D850 se ale drží mnohem lépe.

Výklopný displej s dotykovým ovládáním mě zprvu nepřekvapil, ale jen díky tomu, že aktuálně testuji Nikon D7500, který má tuto vychytávku také, takže jsem na něj zvyklý. Nicméně jak jsem si všiml, kolegové displej velmi často vyzdvihovali jako výborný. A já s nimi samozřejmě naprosto souhlasím.

Pohled do hledáčku se dá srovnat s výhledem přes obrovskou výlohu. Nikon D850 má ještě o fous větší zvětšení nežli D810 – 0,75× vs 0,7×. Rozdíl není zásadní, ale poznat to je. Nádhera! U takovýchto strojů si vždycky říkám, že sebelepší elektronický hledáček je pořád ještě slabý odvar oproti pohledu do této optiky.

Nikon D850

Super je podsvícení tlačítek. Fotili jsme zčásti v potemnělém ateliéru, a v takových situacích podsvícení jako když najdete.

Nikon D850 má ostřejší zvuk závěrky, což je velmi pravděpodobně způsobeno rychlejším sériovým snímáním. Zrcátko ale nekope, chod systému závěrka-zrcátkový mechanismus je velmi klidný.

Obrazové orgie

Co se týče obrazu, pak vás pravděpodobně stejně jako mě „dostanou“ dvě vlastnosti. Tedy pominu-li vysoké rozlišení umožňující tisknout obrovské zvětšeniny či dělat velké výřezy. První věcí je dynamický rozsah. Prostě obrovský! Nebudu to dál komentovat, podívejte se sami na pár velmi kontrastních fotografií níže, a jistě mi dáte za pravdu.

Druhá vlastnost je šum. Ani na ISO 25 600 nedochází k barevnému posunu, což je naprosto skvělé, nehledě k tomu, že šum je i přes velké rozlišení snímače takříkajíc velmi uměřený. Je vidět, že v Nikonu věnovali potlačení šumu velkou péči. A vyplatilo se to.

Tolik moje postřehy z prvního několikahodinového rande s Nikonem D850. Podrobnou recenzi samozřejmě na Nikonblog připravím, musíte ale ještě nějaký čas vydržet. Takový fotoaparát se nedá otestovat na pár dní :-)

První fotografie pořízené Nikonem D850

Snímky jsou zcela bez úprav. Objektiv AF-S Nikkor 24–70 mm F2,8E ED VR

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (89 MB)
NEF – 1. část (363 MB)
NEF — 2. část (347 MB)


Sdílej

Jeden komentář

  1. Od 9.9. jsem také šťastným majitelem D850. Měl jsem D810 a tohle je opravdu úplně jiné kafe ! Kromě vychytávek o kterých už tu byla řeč, mě uchvátila možnost wifi ovládání pomocí chytrého mobilu. To nemá chybu !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *