Král je mrtev, ať žije král! Nikon Coolpix P7800 podrobně s demosnímky a videem

Nikon Coolpix P7800, představený letos v září, je nejvýše stojícím modelem v řadě Coolpix. To, že nahradil rok starý typ P7700, už byste mohli vědět z našeho krátkého článku, v němž najdete také stručný výčet rozdílů. I přesto si je zde zopakujeme. Vzhledem k tomu, že jich není moc, nebude tento text koncipován jako obvyklá recenze, ale řekněme trochu volněji. Jen pro vaši informaci, recenzi staršího modelu Coolpix P7700 najdete zde.

Jen pohleďte!

Pojďme k oněm odlišnostem mezi modely P7700 a P7800: Letošní typ již má hledáček. Není to hledáček optický průhledový, jaký měla nejvyšší řada Coolpixů až do modelu P7100, nýbrž hledáček elektronický, což je samozřejmě nejlepší možné současné řešení. Displej v hledáčku má VGA rozlišení (921 tisíc pixelů) a přepínání zobrazení mezi ním a zadním třípalcovým monitorem se děje pomocí tlačítka vedle okuláru. To výrobci trošku vytýkám – automatický senzor, přepínající zobrazení do hledáčku po přiložení k oku, bych uvítal raději. Hledáček má dioptrickou korekci −3 až +1, čímž nenápadně připomínám článek s anketou pro nás „brejlovce“.

Nikon Coolpix P7800

O významu hledáčku nemá smysl rozvláčně psát – uvítají jej jednak „tradiční“ fotografové, zrcadlovkáři, kteří si tento vyspělý kompakt pořídí k DSLR, svoji funkci ale zastane také například na silném slunci, kde ani na sebelepším displeji skoro nic nevidíte.

Jsme-li u „eLCéDéčka“, pak i zde je rozdíl oproti Coolpixu P7700. Sice je s třípalcovou úhlopříčkou a rozlišením 921 tisíc obrazových bodů stejně velký a ve shodě s loňským typem taktéž umístěný na kloubu, jde však o displej s maticí RGBW, tedy s přidaným W–bílým „kanálem“, jenž by měl zaručovat vyšší jas při zachování požadovaného kontrastu. Protože jsem neměl při testování starší model k dispozici, nemohl jsem učinit přímé srovnání, nicméně za Coolpix P7800 mohu říci, že je jeho displej vynikající.

Nikon Coolpix P7800
Možnost rozličného polohování displeje díky upevnění na kloubu je skvělou vlastností pro nejrůznější situace
O kolečko míň

Tělo Nikonu Coolpix P7800 je konstrukčně velmi podobné modelu P7700, zájemci o nejnovější vlajkovou loď Coolpixů si ale jistě všimli, že zmizel kruhový volič Quick dial. Ten nahradilo tlačítko, jež vás zavede do menu pro nastavení pěti parametrů: Obrazové kvality, ISO, vyvážení bílé, bracketing (expoziční nebo vyvážení bílé), Picture Control, a pak zde najdete ještě My menu. Díky přesunutí části nastavení pod zmíněné Quick tlačítko je „klasické“ menu strohé, a tím i přehlednější.

Ještě jedna drobnůstka se mi moc líbila (byť si nejsem úplně jistý, jestli tuto vychytávku neměl i model P7700) – „ryska“ u kolečka pro nastavení korekce expozice při nenulové hodnotě oranžově svítí. Díky tomu máte okamžitou indikaci o tom, že nastavení není „normální“.

Nikon Coolpix P7800

Důležité zůstává

Ještě jsem se ani nedotkl snímací sekce, takže je nejvyšší čas k ní přejít. Musím s povděkem konstatovat, že Nikon nenapadlo u nového modelu zbytečně zvýšit rozlišení (jak se to u ostatních kompaktů „v rámci inovace“ běžně děje), ale ponechal u Coolpixu P7800 1/1,7palcový snímač s rozlišením 12 Mpx. Opět tedy vidíte shodu s P7700, a stejně je tomu i u objektivu s rozsahem 28–200 mm a světelností F2–4. Také zde najdete optickou stabilizaci a vestavěný ND filtr s mohutností 3×.

Samozřejmostí je možnost ukládání snímků do RAWu (formát NRW), přičemž tak nějak spíš pocitově musím říci, že se mi obrazová kvalita – hlavně přenos kontrastu a ostrost – zdá ještě vyšší než u loňského modelu P7700. Podání detailů, zejména u širokých a středních ohnisek je skutečně excelentní – dovolím si to ilustrovat na stoprocentním výřezu z následující fotografie.

Nikon Coolpix P7800
Zdrojový snímek s vyznačeným výřezem
Nikon Coolpix P7800
Výřez, odpovídající 100% zobrazení na monitoru

Snímek je samozřejmě „vyvolán“ z RAWu, ale i tak považuji tento výkon na kompaktní fotoaparát za výjimečný. Na další demosnímky se můžete podívat v tradiční galerii na konci článku, stejně jako si je můžete stáhnout v plném rozlišení.

Při testech jsem se podíval také na šum – nyní už s využitím nejnovějšího odšumovacího algoritmu Better Quality 2013 v softwaru Capture NX 2. Výsledky jsou vynikající, zejména pokud si uvědomíte, že jde o kompakt s malým snímačem. Na výřezech je vždy vlevo JPEG s aktivním odšumováním, uprostřed RAW s využitím redukce šumu, a vpravo pro ilustraci RAW s vypnutým odšumováním.

Nikon Coolpix P7800
Zdrojový snímek s vyznačeným výřezem
Nikon Coolpix P7800
ISO 400
Nikon Coolpix P7800
ISO 800
Nikon Coolpix P7800
ISO 1 600
Nikon Coolpix P7800
ISO 3 200
Nikon Coolpix P7800
ISO 6 400

K mání je pochopitelně i Full HD video s maximální kvalitou 1 080/25 nebo 30p. V případě videa, stejně jako u fotografování, lze cokoliv nastavit manuálně. Kromě interního stereofonního mikrofonu máte možnost připojit také mikrofon externí. Jediné, co mě trochu překvapilo, je absence samostatné videospouště. V době, kdy ji má skoro každý fotoaparát Nikonu, zrcadlovky nevyjímaje, je to u nejvyššího modelu Coolpixů prostě vlastnost nutící k malému zamyšlení…

Celkové hodnocení

Troufám si možná trochu kacířsky tvrdit, že Nikon Coolpix P7800 se obrazovou kvalitou pomalu blíží k Nikonům 1 – a to je, myslím, reference víc než dobrá. Funkčním vybavením jde o maximálně „nabušený“ kompakt, u kterého těžko budete hledat chybějící vychytávky. Ano, není zde ani GPS, ani Wi-Fi, nicméně obě technologie lze doplnit pomocí externích modulů.

Doporučená prodejní cena: 12 790 Kč
Podrobné technické parametry Nikonu Coolpix P7800 najdete zde.
Galerie demosnímků Nikon Coolpix P7800

Stáhněte si fotografie v plném rozlišení zde (49 MB)


Sdílej

6 komentáře

  1. U P7700 také svítí oranžová kontrolka u nenulové hodnoty kompenzace expozice.
    Novinka je pěkná, ale z P7700 na ní přecházet nebudu, to se na mě nemůže nikdo zlobit :-)

  2. Recenze mi přijde dost povrchní, většinou jen výčet vlastností místo zhodnocení.
    Nikde nevidím zmínku o tom, že hledáček je velmi nekontrastní s vyšisovanými barvami, takže podle něj nejde nastavit ani expozice, ani wb. Fotoaparát strašně pomalu pracuje i s rychlou kartou a během ukládání s ním nelze nic dělat. Objektiv se chová v protisvětle nejhůř z toho, co jsem kdy viděl. Dlouhý konec objektivu je výrazně slabší. Menu je nepřehledné.

  3. Odeslal jsem příliš brzy.
    Zejména na zrychlení by měl Nikon zapracovat, je to velká škoda… je zajímavý, že podobné problémy má třeba i Canon G1X, ten taky rychlostí zrovna neoplývá. Samozřejmě nepodezřívám Nikon z toho, že by zrovna tady opisoval, ale stejně je to náhoda :) Přitom ostatní výrobci svižné kompakty umí (třeba Sony RX100)

  4. A stejně se mi při prohlížení ukázkových fotek zdá, že tenhle kus kreslí na dlouhém konci o něco lépe než můj… i když těžko soudit z té fotky půllitrů. Nebyl by nějaký jiný příklad něčeho vzdáleného, třeba v krajině?

  5. Tak po prázdninách to bude rok, co byla P7800 uvedena na trh. Neočekává se její nástupce? Mám P7000 a přemýšlím o upgradu.

  6. Nikon P7800 mam 3 roky. Bol 3-krat v servise: 1-krat nepochopili chybu, zbytocne vymenili bateriu, 2-krat vymena napajacej casti, konecne zistili co bolo vadne, 3-krat vymena zakladnej dosky. Najhorsia vec na nom je ovladanie. Vsetky ovladacie tlacidla vzadu a aj kruhovy volic zase zacali blbnut. Je to jeho katastrofalna slabina. Vyrobca Nikon tento segment opustil. Je cas sa tohoto fotaku zbavit – katastrofa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *