Fotíte s brýlemi? Čtenářská anketa

Nikdo z nás nemládne a s narůstajícím věkem se mnohým lidem, kromě ubývajících vlasů, bohužel také zhoršuje zrak. Jiní lidé mají tu smůlu, že musí nosit brýle už třeba od dětství, zkrátka „brejlovců“ je v naší populaci nezanedbatelné procento. Podle průzkumu GfK Czech z roku 2012 nosí v Česku dioptrické brýle 44 % procent lidí nad 15 let. Dalších devět procent nosí kontaktní čočky a 13 procent lidí, přestože o své zrakové vadě vědí, na to „kašle“ (Zdroj: lidovky.cz).

Já jsem, jak už to často bývá, začal před lety s brýlemi na čtení. Jeden by si řekl – to je bez problému – na hledáčku se nastaví dioptrická korekce a pohoda. Nu dobře, u zrcadlovky ano, ale co u kompaktů? Ostatně ani ta DSLR není bez problému – když pak už nepřečtete menu nebo nevidíte na horní stavový displej, stejně s sebou začnete ty „čtecí“ brýle vláčet. Osobně jsem ve finále měl troje, jen abych je někde nezapomněl a jedny měl pořád s sebou.

Pak se oční vada zhoršovala a já jsem přestával dobře vidět i na větší vzdálenosti. Takže došlo na multifokální brýle a trvalé nošení. Mimochodem, kdo to neznáte – cenovka „multifokálů“ začíná zhruba na hodnotě padesátky objektivu se světelností F1,4, a pokud chcete kvalitnější skla (třeba od Nikonu), připravte si dvoj- i trojnásobek…

Nikon D610 a brýle

Fotografování „přes displej“ bylo pořízením brýlí vyřešené, jenže ouha! Přes hledáček mi to nešlo a přiznám se, nejde doposud. Pominu to, že vzhledem k brýlím a tím posunutému očnímu bodu v hledáčku nemusíte vidět celý obraz. U Nikonu D3 (nebo D4, D800, …) s plochou kulatou očnicí mě to netrápí skoro vůbec, u ostatních zrcadlovek už to ale znát je. Jenže mně vadí, že se mi brýle o gumu očnice „zamatlají“, ale hlavně jsem měl problémy s ostřením. Já vím, technicky je to nesmysl, ale jakoby brýle způsobovaly nepřesnou práci autofokusu. Protože jsem navíc levák a do hledáčku se dívám levým okem, pravé sklo brýlí jsem si vždycky umazal palcem pravé ruky. Ke všemu pak někdy svítí sluníčko zezadu do hledáčku, což ovlivňuje expozici, zkrátka ať jsem se snažil jak chtěl, skončil jsem u toho, že fotím s brýlemi na hlavě, místo na nose…

Anketa pro brejlovce i brejlovkyně

Protože kolem sebe vidím mnoho obrýlených fotografů i fotografek, nedá mi nezeptat se i vás, našich čtenářů. Pokud nosíte brýle – ať už na čtení nebo trvale – fotíte s nimi? Otázka se týká focení s okem u hledáčku zrcadlovky či Nikonu 1 nebo Coolpixu s hledáčkem. Hlasujte, jsem na vaše odpovědi zvědav!


anketa

Hlasování v anketě bylo ukončeno


Sdílej

15 komentáře

  1. S brýlemi upatlanými o hledáček – klasika. „Displej“ používám – jen pro prohlížení / korekci / odmazávání snímků. Displej místo hledáčku nepoužívám vůbec, protože bych kvůli tomu musela měnit brýle na dálku za brýle na blízko a to je opruz, navíc vesměs fotím na koncertech s lidmi za krkem, a to není prostředí na podobné operace. Pokud potřebuju fotit ve zdvihací figuře, kde by se zobrazování na displeji i hodilo, místo toho jsem se patřičný úhel naučila odhadovat a fotím naslepo. Jde to, víceméně. :-D

  2. K těm multifokálům: stejně jako se hledá cena objektivů, doporučuji se poptat i po různých optikách po cenách MFK… To co píšete je zavádějící ;)

  3. Také jsem zkoušel multifokál, co cena by šla, ale kvalita zpracování a naučit se stím chodit a ještě fotografovat, to jsem vzdal. S 90% fotím hledáčkem jen pár nutných záběrů přes displej.

  4. No to mi povídejte ! „Zrající“ věk a nemoc ovlivňující oči, brýle potřebný na dálku i blízko a k tomu foťák, toť „úžasná“ kombinace na čím dál větší problémy !!
    Zapatlaný „nosní“ skla je to nejmenší, ale jejich zapomínání, neustálé přehazování spojené s pádama, to je potom akční drama plné nervů. Nechápu, jak někdo takové trápení musí vydržet celý život, ale jak píšete, léta plynou všem a problémy se věkem dostaví taky všem …… nebo skoro.

    Přesto se to dá zvládnout, jenom nevím, jak na jeden krk vedle foťáku pověsit ne jedny, ale dvoje brýle ?

    Dobré světlo.

  5. Brýle sundávám jkmile vycházím z domu a nasazuju čočky. A i kdybych je nosil na focení, musím fotit s brýlema. 4,5 dioptrie hledáček nesrovná.

  6. Já musí fotit jedině s brýlemi a i když jsem pravák tak koukám do hledáčku levým okem. Tudíž mám problém že pravé sklo umatlané od palce a to levé od hledáčku. Mám sice jen L -1,0 D a P – 2,25 D ale jelikož mám pravé oko špatně vyvinuté vidím jen barevné fleky a když nosím brýle skoro od „batolete“ už jsem si zvykl, nic jiného mi nezbylo :-). Navíc Nikon D70 nemá zrovna extra rozhah dioptrické korekce (-1.6 – 0.5 d)!!

  7. Pekný Deň. Nikon D3200 Ja fotím aj, aj hlavne podla toho aké silné je svetlo. Niekedy používam aj LV a pri nom samozrejme okuliare.

  8. Protoze mam velky rozdil mezi levyma pravym okem, nedokazou to bryle ani zkorigovat spravne. Obraz zkratka pri spravnych dioptriich vidim dvojite, mozek uz to nepobere. Na pravem oku mam tedy misto 9 dioptrii jen sest. Muj D80 mel pouze -2D korekci coz nestacilo. Ale s nasazenim korekce (opet -2D) do hledacku (sehnali mi to ve f.o.t.o.s.k.o.d.a. chvala jim), vidim pri foceni na obe oci normalne. Mazec panove…

  9. už od mala s brýlemi a když jsem začal fotit neměl jsem s tím problém až když jsem koupil 50mm kde jsem musel ostřit ručně tak se zprvu objevili vadný fotky které byly doostřeny špatně ale teď čekám jak se mi zhorší zrak abych mohl příští rok na operaci :) a pak snad bude svoboda :)

  10. Pri rozhodovaní Canon – Nikon vyhral Nikon D 80 kvôli lepšiemu hľadáčiku (v tom čase )
    nosím +3 na čítanie a + 1 do dialky a občas sa mi tie šnúrky aj pomotaju , na multifokál za nejakých 260,€ si neviem zvyknuť a tak fotím s korekciou na hladáčiku ,väčšinou fotím cez hladáčik

  11. Já mám -3 dioptrie na jednom oku a -4 dioptrie na druhém oku (krátkozrakost) a bez brýlí nezaostřím ani s autofocusem (vyzkoušeno několikrát:-) ). Obdivuju každého, kdo vidí „prd“ a bez brýlí zaostří, zrcadlovka nezrcadlovka, autofocus neautofocus:-)

  12. Patrím k tým „šťastlivcom“, ktorým sa zrak vekomzkepšuje. Aj tak ale na pravé oko takmer nevidím, a na ľavom mám sklo do diaľky. Lenže na vzdailenosť do 1 m s okuliari nevidím, musím ich dávať dole!
    Takže pri fotení cez hľadáčik s okulairmi vidím dobre, ale mám oko ďalej od hľadáčika a často nevidím celú plochu hľadáčika. A pri kontrole fotky na LCD musím dať okuliare dole! Nehovoriac o tom špinavom pravom skle od palca :D

    Vyriešil som to tak, že som si dal okuliare na šnúrku a nastavil ju tak, aby boli na krku nad telom nikona, aby som si ich nezlomil. Ak potrebujem fotiť a kontrolovať snímky, okuliare dávam dole, ak len fotím, kľudne aj s okuliarami.

    Budem musieť čo najskôr napísať na svoj blog o D5100 článok o fotení s okuliarami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *