David a Goliáš – nejmenší a největší z Coolpixů nyní nově!

Školní rok opět začal, pro mnohé rodiče se poměrně významně změnil životní rytmus, děti to pak pochopitelně prožívají podobně, nicméně život jde dál… A my tu máme pro začátek září dvě novinky. Obě patří do kategorie Coolpixů, tedy kompaktních fotoaparátů, přičemž hezky se tyto nové aparáty rozprostřely na samotných okrajích vlastní třídy. Malý, levný, ale stylový Coolpix S02 s dotykovým displejem patří do nejnižší kategorie, velký, skoro „dospělácký“ Nikon Coolpix P7800 naopak náleží do třídy, která se nachází těsně pod zrcadlovkami.

Do kabelky nebo kapsičky košile

Je de facto stejně malý jako předchůdce a zároveň první model tohoto miniaturního konceptu, má však lepší snímač, lepší video, větší displej a nějaké ty inovace v ovládání – to je druhý v řadě skutečně kapesních Coolpixů, model S02.

Nikon Coolpix S02

Na fotografiích vypadá Coolpix S02 větší než jeho předchůdce S01. Pokud bychom to měli brát přísně exaktně, pak také větší skutečně je – nicméně zdají se vám dvě až tři desetiny milimetru navíc jako důvod k obavám, že by se vám Coolpix S02 nevešel do kapsičky košile? Přesně je to 77 × 51,2 × 17,2 mm modelu S01 vs 77,1 × 51,3 × 17,5 mm S02. Hmotnost je v pak 96 vs 100 g.
Přesto však „eS nula dvojka“ větší vypadá – může však za to hranatější design těla – zatímco S01 bylo spíše „vajíčko“, Coolpix S02 je více hranol se zaoblenými rohy.

Nikon Coolpix S02
Nikon Coolpix S02 si budete moci pořídit v jedné ze čtyř barev – zrcadlově stříbrné, bílé, modré nebo růžové

I přes to, že velikost i hmotnost vlastně zůstaly na původních hodnotách, doznal dotykový displej malého zvětšení z 2,5″ na 2,7″ (z 6,2 na 6,7 cm) úhlopříčky. Bohužel se nezvětšilo jeho rozlišení, které dosahuje stále jen průměrných 230 tisících pixelů. Stejná je i pevná paměť o velikosti 7,3 GB. Paměťové karty použít nelze.

Nikon Coolpix S02

Velmi pozitivním přínosem je nahrazení CCD snímače čipem typu CMOS – u Coolpixu S02 jde o 1/3,1″ CMOS s rozlišením 13,2 Mpx. Díky tomu lze nyní natáčet také video v kvalitě Full HD 1 080/25p nebo 30p. Objektiv zůstal stejný s modelem S01, pouze se vzhledem k mírně odlišné velikosti snímače lehce změnil obrazový úhel, který nyní odpovídá ohnisku 30–90 mm ekvivalentu 35mm filmu.

Doporučená prodejní cena: 2 990 Kč
Podrobné technické parametry Nikonu Coolpix S02 najdete zde.

Chyběl vám elektronický hledáček?

Zhruba před rokem byla představena nová vlajková loď Coolpixů, model P7700. Po nějaké době to byl první kompakt této řady, který nedostal do vínku optický průhledový hledáček, nýbrž museli jste se spokojit pouze se zadním displejem, byť nově na otočném a výklopném kloubu. Jak se zdá, fotografové nebo potencionální uživatelé nejvyspělejších kompaktů Nikonu po hledáčku toužili – a tak u letošního modelu Coolpix P7800 tento přibyl. Není už ale v podobě nikterak kvalitního „průhleďáku“, nýbrž jako elektronický zobrazovač s výborným rozlišením 921 tisíc obrazových bodů.

Nikon Coolpix P7800

Přítomnost elektronického hledáčku ale samozřejmě není jediná novinka Coolpixu P7800 – nejprve však pojďme uvést, co dobrého zůstalo z dědictví modelu P7700. Hlavně je to celá snímací soustava: 12Mpx snímač CMOS o úhlopříčce 1/1,7″ a více než sedminásobný zoom 28–200 mm se světelností F2–4, optickou stabilizací a vestavěným elektronicky ovládaným 3× ND filtrem. K tomu pak náleží vyspělé funkce a vlastnosti, jako je de facto libovolné manuální nastavení, možnost záznamu snímků do RAWu (formát NRW), nebo třeba sáňky pro externí blesk či mikrofon a lehce omezené CLS (bezdrátové řízení externích blesků vestavěným bleskem).

Nikon Coolpix P7800

A co je tedy vlastně – kromě EVF hledáčku – u Coolpixu P7800 nového? Několik věcí… Předně se podívejme na design a konstrukci. Tělo s hořčíkovými díly je vzhledem k integraci elektronického hledáčku o nějakých pět milimetrů vyšší a také cca o 20 gramů těžší (118,5 × 78 × 50,4 mm, 410 g). Pro mě trochu překvapivě byl zrušen kruhový volič Quick dial – což byl také jeden z poznávacích znaků nejvyšší řady Coolpixů. Výrobce slibuje stejně pohotový přístup k funkcím i bez něj – pomocí „Quick“ tlačítka – takže se rádi necháme mile překvapit funkčností.

Nikon Coolpix P7800

Třípalcový LCD na otočném a výklopném kloubu o rozlišení 921 pixelů zůstává, nyní je displej ale technologie RGBW (RGB + White), která by měla přinést lepší jas při zachování vysokého kontrastu. U Nikonu má takovýto displej zatím pouze DSLR Nikon D7100.

Novinky lze nalézt také „v kapitole“ příslušenství. Nikon Coolpix P7800 podporuje bezdrátový adaptér WU-1a, ale také mnohem vyspělejší (a dražší) modul WR-1. GPS je samozřejmostí, stejně jako infračervený dálkový ovladač WR-T10.

Příznivci natáčení videa by mohli ocenit funkcionalitu shodnou se zrcadlovkami a totiž, že pokud máte nastavený videovýstup NSTC, budou se videosekvence natáčet se snímkovou frekvencí 30 sn./s – čili u kompaktů nic neobvyklého – jestliže ale nastavíte výstup PAL, video bude pořizováno ve frameratu 25 fps.

Doporučená prodejní cena: 12 890 Kč
Podrobné technické parametry Nikonu Coolpix P7800 najdete zde.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *