Ten, který dosáhne daleko… Test Nikonu Coolpix B700

Potkáte-li někoho s Nikonem Coolpix B700 na krku, snadno byste si tento fotoaparát mohli splést s malou digitální zrcadlovkou. Tvarem těla, částečně i rozměry, navíc ještě množstvím ovládacích prvků – to vše k záměně s DSLR svádí. Mimochodem, v kontextu rozměrů mě napadá: Jsou nejmenší digitální zrcadlovky opravdu tak malé nebo je tento Coolpix na svou třídu velký? Pravda je někde uprostřed, ale o tom tento článek není. Je o Coolpixu B700, což je už dle svého názvu kompaktní fotoaparát, který se zrcadlovkou nemá de facto nic společného. Náleží do třídy takzvaných ultrazoomů – no spíše megazoomů – čili přístrojů s „kompaktovým“ snímačem, vybavených širokorozsahovým zoomem. V tomto případě… šedesátinásobným.

Nikon Coolpix B700


Klíčové vlastnosti Nikonu Coolpix B700

Pro milovníky megazoomů
Všechny příznivce širokorozsahových objektivů jistě potěší rozpětí ohnisek od 24 mm do 1 440 mm – jedná se tedy o 60násobný zoom.

Optická a hybridní stabilizace obrazu
Díky systému redukce vibrací s výkonem 5 EV, který současně detekuje pohyby pomocí objektivu (snímač úhlové rychlosti) a obrazového snímače (informace o vektoru pohybu) a lépe absorbuje vibrace, je fotografování teleobjektivem z ruky zcela stabilní. Ve videu pak lze použít navíc opticko-elektronickou stabilizaci.

20Mpx CMOS snímač
CMOS snímač o rozlišení dvacet megapixelů (5 184 × 3 888 obrazových bodů) má úhlopříčku 1/2,3″.

Možnost fotografování do formátu RAW
V aktuální nabídce Nikonu jde o jediný Coolpix, který umožňuje pořizovat snímky do formátu RAW (NRW).

Video Full HD a 4K UHD
Full HD video (až 1 080/50 nebo 60p) se stereofonním zvukem je u Coolpixu B700 doplněno ještě možností natáčet v kvalitě 4K UHD čili 2 160/25 nebo 30p.

Elektronický hledáček a displej na kloubovém uchycení
Elektronický hledáček je pro fotoaparát s takovýmto rozsahem ohnisek nezbytný, zadní třípalcový displej na kloubovém uchycení pak umožňuje fotografování a natáčení videa v nejrůznějších polohách. Oba zobrazovače mají rozlišení 921 tisíc obrazových bodů.

Bezdrátová konektivita Snap Bridge
Prostřednictvím technologie Snap Bridge můžete stahovat snímky do smartphonů nebo tabletů aniž byste přišli o podstatnou část cenné energie akumulátoru. Fotoaparát lze pomocí Snap Bridge také dálkově ovládat.

Výborné funkční vybavení
Kromě funkcí takříkajíc obvyklých zde najdete vychytávky vztahující se k dlouhým ohniskům, například program Sledování ptáků nebo režim Měsíc. Moderní funkci časosběrného videa můžete využívat díky motivovému programu s pěti různými nastaveními od Městské krajiny až po Stopy hvězd.


Podrobné technické parametry najdete zde
Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix B700: 12 990 Kč

Celočerný nebo kombinace červené a černé? Který Nikon Coolpix B700 se vám líbí více?
Celočerný nebo kombinace červené a černé? Který Nikon Coolpix B700 se vám líbí více?
Konstrukce a ovládání

Ona fyzická podobnost se zrcadlovkami není vůbec žádný klamný dojem. S rozměry 125 × 85 × 106,5 mm se Coolpix B700 může klidně „popasovat“ s nejmenšími DSLR Nikonu, modely D5500 a D5600. Při hmotnosti 570 gramů máte navíc pocit, že v ruce něco držíte – tento aparát rozhodně netrpí „plastovým lookem“ – byť tedy z plastu vyroben je.

Velmi musím pochválit hluboce vykrojený grip pro pravou ruku, který poskytuje skutečně luxusní držení i přesto, že je tělo relativně nízké a malíček tak budete mít velmi pravděpodobně ve vzduchoprázdnu (či spíše se bude opírat o spodní část fotoaparátu). Když pak levá ruka spočine pod poměrně rozměrným tubusem objektivu, máte jistotu pevného držení i při používání těch nejdelších ohnisek.

Nikon Coolpix B700

Palec levé ruky navíc může být připravený na kolébkovém ovladači zoomu na levé straně tubusu objektivu (zoom lze ale ovládat také klasicky páčkou u spouště), před nímž ještě najdete tlačítko Snap Back. To je příjemná vychytávka, která slouží k rychlému „odzoomování“ v případě, kdy pracujete s extrémně dlouhým ohniskem a nemůžete zkrátka v hledáčku najít objekt svého zájmu. Stisknete tlačítko, objektiv odzoomuje, vy zaměříte objekt, pustíte tlačítko a zoom se vrátí na původní ohnisko.

Zůstaneme-li ještě u ovládacích prvků, pak byste měli vědět, že u Nikonu Coolpix B700 máte k dispozici dva rollery – klasické kolečko pod palcem pravé ruky, plus otočné mezikruží čtyřsměrného voliče v pravé spodní části zadní stěny. Stejně tak dvě jsou zde tlačítka Fn1 na horní stěně a Fn2 v zadní části, kterým můžete přiřadit zvolenou funkci.

Nikon Coolpix B700

Nikon Coolpix B700

Elektronický hledáček s rozlišením 921 tisíc bodů má vedle okuláru optické čidlo, které zajišťuje automatické přepínání LCD/hledáček po přiložení fotoaparátu k oku (lze v menu vypnout). Mě, coby člověka obrýleného potěšila hodnota očního bodu, která umožňuje bez problémů přehlédnout celý „obsah“ hledáčku i s brýlemi. Možná je to ale také zčásti díky tomu, že hledáček nemá nijak velké zvětšení.

Displej na kloubovém uchycení je skvělou funkcionalitou. To, že jej lze při transportu přiklopit lícem k tělu fotoaparátu, je jen třešnička na dortu. Důležité jsou totiž velké možnosti polohování, které oceníte například při natáčení videa, ale samozřejmě i při fotografování z nejrůznějších krkolomných pozic.

Nikon Coolpix B700

Ke konstrukci ještě poznámka. Akumulátor Nikonu Coolpix B700 se standardně nabíjí přímo ve fotoaparátu přes USB rozhraní. Lze sice dokoupit externí nabíječku, ale mně se nabíjení přes USB líbí. Proč? Protože třeba na cestách, kde není možnost připojení k elektrické síti, můžete tento foťák nabíjet pomocí powerbanky. Má to ale jednu chybu – při nabíjení nelze s fotoaparátem pracovat čili fotit. Což by se mnohdy hodilo. Třeba při pořizování dlouhých časosběrů v mrazivém počasí…

Funkce

Nebudu rozhodně vyjmenovávat všechny funkce tohoto fotoaparátu, protože je jich skutečně velmi mnoho. Zaměřím se jen na klasické fotografické funkce a pak na některé speciality. Ony klasické fotografické funkce, to jsou samozřejmě písmena P/S/A/M na horním kruhovém voliči. Tím chci říci, že Coolpix B700 rozhodně není kompaktem, který by byl „živený“ jen a pouze automatikou, nýbrž můžete využívat prioritu clony, času nebo plný manuál. Kromě dalších režimů, které nabízí kruhový volič, si všimněte módu U. Ano, jedná se o uživatelské nastavení. Takže to máme po dvou funkčních tlačítkách další možnost uživatelské „customizace“ fotoaparátu.

Nikon Coolpix B700
Mezi motivovými programy samozřejmě najdete také režim panoráma

V režimu SCENE se kromě mnoha dalších scénických programů nachází také stále oblíbené časosběry. Nikon Coolpix B700 vytváří časosběrná videa rovnou ve fotoaparátu a vy si můžete vybrat z pěti variant: Městská krajina (10 minut snímání), Krajina (25 min), Západ slunce (50 min), Noční obloha (150 min) a Stopy hvězd (150 min). Zatímco při testu kolegy tohoto Coolpixu, modelu P900, jsem vyzkoušel režim Stopy hvězd (koukejte zde), „Bé sedmistovku“ jsem trápil jen 25 minut v módu Krajina. Vznikl z toho následující zkušební časosběr.

Jak dostat vaše fotografie, pořízené Nikonem Coolpix B700 do smartphonu nebo tabletu, abyste je mohli sdílet typicky na sociálních sítích? Pomocí technologie Snap Bridge. Prosím, přečtěte si tento článek, který vysvětluje Snap Bridge podrobně. Nyní se jen omezím na konstatování, že funguje skvěle. Díky propojení pomocí Bluetooth Low Energy nedochází k nijak citelnému úbytku energie akumulátoru jak fotoaparátu, tak i smartphonu nebo tabletu – i když máte obě zařízení propojená třeba celý den. A celý den se také automaticky stahují fotky z Coolpixu B700 do chytrého zařízení.

Ano, B700 má i Wi-Fi, která je nutná, pokud chcete fotoaparát pomocí aplikace Snap Bridge bezdrátově ovládat – přesněji ovládat zoom a exponovat. Wi-Fi také pomáhá při stahování snímků v plném rozlišení. Ale jde to i přes Bluetooth, byť hodně pomalu.

Obrazová kvalita

Začnu ukázkou rozsahu zoomu. Šedesátinásobný zoom, začínající na širokém ohnisku 24 mm (ekvivalent 35mm filmu) a sahající až „přes metr“ na 1 440 mm, to není zrovna běžný rozsah. Takže ten malý zelený obdélníček, vyznačený v nejširším záběru na následující fotografii, ukazuje maximální vyzoomování. Které pak vidíte na dalším snímku…

Nikon Coolpix B700

Nikon Coolpix B700

Objektiv Coolpixu B700 podává výborné výsledky zhruba do ohniska 800 mm. Se zužujícím se záběrem pak lze pozorovat snížení přenosu kontrastu, což poznáte zejména na jemných detailech a texturách, které mají tendenci ke slévání. Nicméně vzhledem ke kompaktním rozměrům a také k velikosti (či spíše „malosti“) snímače, jde o výborný výkon. Ještě dodávám, že objektiv má výborně korigované geometrické zkreslení i vinětaci. Byť to může být také práce firmwaru fotoaparátu. Ale proč ne? Důležitý je výsledek…

Jsme-li u velikosti snímače, musí logicky následovat otázka míry šumu. Ano, Nikon Coolpix B700 sice na první pohled vypadá jako zrcadlovka, ovšem pochopitelně šumí jako kompakt. Osobně jsem k vlastní spokojenosti používal režim ISO Auto 400 – kdy fotoaparát nastavuje citlivost automaticky do ISO 400. „Osmistovka“ už je na tom hůře, ale ještě je akceptovatelná, vyšší citlivosti spíše až po zmenšení snímků. Ostatně v tomto směru je výhodou tohoto fotoaparátu jeho velké rozlišení, takže pokud svoje snímky umisťujete například na internet, po zmenšení vypadají dobře i více zašuměné fotografie. To je ale známá skutečnost.

Na následujících ukázkách můžete vidět jako obvykle nejprve výřez z JPEGu, poté z RAWu se zapnutou redukcí šumu a nakonec z RAWu s vypnutým odšumováním.

Nikon Coolpix B700

Pokud jste si 100% výřezy prohlédli pozorně, možná jste stejně jako já zjistili, že je mnohdy lepší ponechat při zpracování RAWu v obrazu více jasového šumu – který zachová větší množství detailů – a redukovat pouze barevnou složku šumu. Díky za RAW v tomto fotoaparátu Nikone!

Nikon Coolpix B700 je dobře vybavený také pro natáčení videa. Podobně jako u videokamer lze používat pauzu nebo aretaci expozice plus doostření při natáčení. Vestavěný mikrofon je stereofonní a upravuje směrovou charakteristiku mikrofonu v závislosti na nastavení zoomu. Absence patřičného konektoru bohužel znemožňuje připojení externího mikrofonu.

Kromě rychlého Full HD 1 080/50 nebo 60p umí Coolpix B700 natáčet video také v kvalitě 4K UHD, tedy v rozlišení 3 840 × 2 160 px při snímkové frekvenci 25 sn./s. Při natáčení videa lze použít kromě optické stabilizace VR také hybridní stabilizaci, kombinovanou s elektronickým uklidněním obrazu. Měli byste ale vědět že se zapnutím elektronické redukce vibrací ztrácíte část záběru – obraz se mírně ořízne (cca 1,2–1,3×). Elektronická stabilizace také nefunguje v módu 4K UHD.

Celkové hodnocení

Nikon Coolpix B700 je pohodový ultra-megazoom. Vyniká skvělou ergonomií, výborným funkčním vybavením, jako jediný Coolpix ze současné nabídky Nikonu umožňuje fotit do RAWu, a nebojí se ani videa o vysokém rozlišení 4K. Bonusem je pak bezdrátová technologie Snap Bridge. Ne, zrcadlovka to opravdu není. Ovšem vyžadujete-li z jakéhokoliv důvodu extrémně dlouhá ohniska, jedná se o vskutku kapesní řešení. Dosáhnout se zrcadlovkou ohniska 1 440 mm by bylo mnohem složitější, rozměrnější, těžší a neskutečně dražší…


Galerie snímků pořízených Nikonem Coolpix B700

Stáhněte si fotografie bez úprav
JPEG (133 MB)
NRW – 1. část (233 MB)
NRW – 2. část (230 MB)


Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *