S dvoumetrovým zoomem – test Nikonu Coolpix P900

Nemohu nepřiznat, že fotoaparáty tohoto typu, tedy takzvané ultra- či v tomto případě spíš megazoomy nebo chcete-li anglicky bridge camery, mě nikdy moc nebraly. Už před patnácti lety jsem nechápal, na co člověk potřebuje desetinásobný zoom, a to jsem ještě netušil, že takový rozsah dnes budou mít zcela běžně kapesní kompakty. Časem jsem sice zjistil, že i tyhle ultra-, super-, megazoomy svoje místo na trhu mají a není vůbec málo uživatelů, kteří na ně nedají dopustit, nicméně ještě před pár lety by mě vážně nenapadlo, že budu mít někdy v ruce kompaktní fotoaparát s objektivem o rozsahu 24–2 000 mm, tedy fotoaparát s 83násobným zoomem. Časy se mění, seznamte se: Nikon Coolpix P900.

Nikon Coolpix P900


Klíčové vlastnosti Nikonu Coolpix P900
Prostě megazoom…

Bude vám stačit 83× zoom se širokoúhlým začátkem 24 mm a koncem na neuvěřitelných 2 000 milimetrech? Nic o větším rozsahu na trhu nenajdete napříč všemi značkami, takže jsme na maximu. A můžete vzít jed na to, že objektiv je velmi kvalitní.

Optická a hybridní stabilizace obrazu

Díky systému redukce vibrací s výkonem 5 EV, který současně detekuje pohyby pomocí objektivu (snímač úhlové rychlosti) a obrazového snímače (informace o vektoru pohybu) a lépe absorbuje vibrace, je fotografování teleobjektivem z ruky zcela stabilní. Ve videu pak lze použít navíc opticko-elektronickou stabilizaci.

16Mpx CMOS snímač

CMOS snímač typu Backside Illumination o rozlišení šestnáct megapixelů (4 608 × 3 456 obrazových bodů) má úhlopříčku 1/2,3″.

Video Full HD 1 080p

Full HD video (až 1 080/50 nebo 60p) se stereofonním zvukem umožňuje – podobně jako u videokamer – používat pauzu nebo aretaci expozice při natáčení.

Elektronický hledáček a displej na kloubovém uchycení

Elektronický hledáček je pro fotoaparát s takovýmto rozsahem ohnisek nezbytný, zadní třípalcový displej na kloubovém uchycení pak umožňuje fotografování a natáčení videa v nejrůznějších polohách. Oba zobrazovače mají rozlišení 921 tisíc obrazových bodů.

Vestavěný modul GPS

Jednotka GPS umožňuje vkládat do hlavičky obrazových souborů zeměpisné souřadnice a nadmořskou výšku, lze také pořizovat záznam trasy. Fotoaparát podporuje tzv. POI body.

Wi-Fi s technologií NFC

Bezdrátová konektivita, jejímž prostřednictvím můžete fotoaparát dálkově ovládat, popř. stahovat snímky do smartphonů nebo tabletů, se vždy hodí. Nikon Coolpix P900 podporuje také technologii NFC (Near Field Communication) pro rychlejší spárování přístrojů.

Výborné funkční vybavení

Kromě funkcí takříkajíc obvyklých zde najdete vychytávky vztahující se k dlouhým ohniskům, například program Sledování ptáků nebo režim Měsíc. Moderní funkci časosběrného videa můžete využívat díky motivovému programu s pěti různými nastaveními od Městské krajiny až po Stopy hvězd.


Podrobné technické parametry najdete zde
Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix P900: 16 490 Kč

Nikon Coolpix P900

Konstrukce a ovládání

To, že jsem v úvodu v souvislosti s Coolpixem P900 napsal pojem „kompaktní fotoaparát“, není omyl. Kompaktní totiž neznamená malý – jak je to obecně vnímáno u „kompaktů“ –, nýbrž celistvý, soudržný. Což Nikon Coolpix P900 nepochybně je, neboť jde o aparát s pevně vestavěným objektivem s de facto nulovými možnosti modularity. Pokud bychom ale přesto zůstali u běžného vnímání kompaktního provedení coby přístroje malých rozměrů, pak tento pojem dostává silně na frak. S rozměry 139,5 × 103,2 × 137,4 mm a hmotností bez jednoho gramu 900 g totiž před sebou máte foťák velikosti středně velké zrcadlovky s nasazeným základním zoomem.

Z produktových fotografií každý vidí, že důvodem pro tyto rozměry je především velikost objektivu, jehož nejdelší fyzické ohnisko dosahuje 357 mm při světelnosti F6,5; své napoví také průměr filtrového závitu – 67 mm. Výrobce pak zcela správně rozměrům objektivu přizpůsobil i celkovou velikost těla fotoaparátu, přičemž pozitivním efektem tohoto kroku je výborná ergonomie držení. Coolpix P900 je vybaven hlubokým gripem à la Nikon D5500 nebo D750, takže pravá ruka drží aparát s dokonalou jistotou. Když pak levá spočine pod rozměrným tubusem zoomu, máte nejlepší předpoklady k tomu, abyste pevně udrželi i ta nejdelší ohniska. Ale o tom ještě bude řeč.

Nikon Coolpix P900

Pro využití tak extrémního „telerozsahu“ je samozřejmě nezbytné vybavení elektronickým hledáčkem – dost dobře si nedovedu představit focení na „dvoutisícovku“, ale i kratší ohniska s přístrojem v rukách natažených před sebou. Vestavěný EVF hledáček má rozlišení 921 tisíc obrazových bodů, což sice není žádná špička, ale pro běžné komponování obrazu je tato hodnota dostačující. Pro mě osobně bylo mnohem důležitějším zjištěním to, že lze hledáček bez omezení používat i s brýlemi – pro tento účel je menší zvětšení výhodou. Druhou výhodou je čidlo hledáčku, které automaticky přepíná zobrazení ze zadního displeje do hledáčku při přiblížení oka k očnici. Kromě toho lze ale přepínat mezi EVF a LCD také ručně pomocí tlačítka. Zadní třípalcové LCD typu RGBW je pak uchyceno na kloubu a má shodné rozlišení jako elektronický hledáček.

Mimochodem, Nikon Coolpix P900 nabízí širokou škálu možností zobrazení informací, ať už se koukáte do elektronického hledáčku, nebo na zadní displej. Kromě obvyklých údajů si v menu můžete zapnout například také zobrazení dvouosé vodováhy či reálného histogramu. Proč zmiňuji takovou samozřejmost, kterou je právě reálný histogram? Protože se mi líbí funkce, která sice u Nikonů není novinkou, nicméně pracuje skvěle. Jde o to, že vám histogram v záběru vůbec nemusí překážet ani nemusíte neustále tlačítkem DISP přepínat zobrazovací režimy. Histogram se totiž objeví pokaždé, jakmile stisknete tlačítko pro korekci expozice na čtyřsměrném voliči. Ihned si tak můžete „vyladit“ správný osvit, aby po potvrzení korekce graf histogramu z obrazu zase zmizel. Velmi praktické!

Nikon Coolpix P900
Přístroj má výklopný blesk na poměrně vysokém raménku, škoda však, že výrobce fotoaparát nevybavil také sáňkami na externí blesky – Coolpixu P900 by určitě slušely a hlavně by našly svoje využití

Nebudu popisovat všechny ovládací prvky Coolpixu P900, k tomu slouží návod k obsluze, zmíním jen ty nejzajímavější a nejdůležitější. Protože jde o Coolpix nejvyšší řady, najdete na horní stěně klasický kruhový volič režimů, na němž kromě obvyklé porce P/S/A/M, motivových programů a efektů najdete také jeden uživatelský režim U. Stejně tak jde uživatelsky nastavit tlačítko Fn, umístěné taktéž na horní stěně. Tomu lze přiřadit jednu z devíti funkcí (pouze v režimech P/S/A/M nebo U), já jsem jako nejužitečnější shledal nastavení volby ISO.

Fotoaparát má v horním „rohu“ pod palcem pravé ruky kruhový volič, druhý je pak na zadní stěně – funguje zároveň jako čtyřsměrné sdružené tlačítko, tak jako u Nikonů 1, ale i dalších Coolpixů vyšších řad.

Změna ohniska tohoto megazoomu je samozřejmě motorická a vy máte na výběr ze dvou ovladačů – buďto klasickou páčku v okruží kolem spouště nebo kolébkový ovladač na levé straně tubusu objektivu. Jeho funkčnost lze v menu přepnout na manuální ostření, které je kromě obvyklé displejové lupy (až 4×) usnadněné ještě i tzv. Focus peakingem – zvýrazněním hran zaostřených objektů.

Nikon Coolpix P900

Před kolébkovým ovladačem zoomu/manuálního ostření na objektivu se nachází ještě jedno velmi důležité tlačítko – tzv. Snap-back. K čemu slouží? Představte si, že fotíte velmi s nastaveným dlouhým ohniskem, ale nedaří se vám udržet objekt svého zájmu v záběru. To není žádná ostuda – s ohnisky řekněme nad 300–500 mm to činí problém minimálně polovině fotografů, a vy máte k dispozici najednou dokonce až 2 000 mm. Nevadí. Aniž byste fotoaparát oddálili od oka, stisknete tlačítko Snap-back, které máte pěkně po ruce na tubusu objektivu, zoom „poodjede“ čili nastaví širší ohnisko, vy si pohodlně najdete svůj objekt, pustíte tlačítko Snap-back a ohnisko se vám vrátí na původní nastavenou hodnotu. U fotoaparátu tohoto typu jde o skvělou funkci!

Funkce

Tak jako v případě ovládacích prvků nebudu popisovat všechny funkce, ostatně to by vydalo na celý samostatný článek, zaměřím se jen na zajímavosti a „užitečnosti“. Je logické, že v souvislosti s obrovským zoomem výrobce tento aparát vybavil hned několika programy, které využívají extrémních ohnisek. Ty najdete na kruhovém voliči pod položkou SCENE. Je to například režim Sledování ptáků, kdy se zoom nastaví na 800 mm, ale můžete jej manuálně ovlivnit a poté vrátit na onu „osmistovku“ stisknutím tlačítka OK. V tomto režimu můžete nastavit snímání po jednotlivých snímcích, případně zapnout snímání sériové rychlostí 7 sn./s (fotoaparát udělá právě 7 snímků, pracuje tedy jednu sekundu).

Druhým programem, tentokrát využívajícím standardně nejdelší ohnisko 2 000 mm (opět s možností uživatelské volby ohniska), je režim Měsíc. V tomto módu lze pomocí ovládacího kolečka nastavit jednu z pěti možností barevného tónování, od neutrálního přes teplé až po studené zabarvení. A pozor, když tento režim aktivujete, nastaví se automaticky dvousekundová samospoušť. Proč? Vysvětlení je jednoduché: I přes výkonný 5násobný optický stabilizátor je už při ohnisku „dva metry“ docela obtížné udržet při fotografování z ruky objekt v záběru. Ale pořád to ještě při pevném držení fotoaparátu jde. Nicméně jakmile stisknete spoušť, velmi pravděpodobně záběr „strhnete“. S dvousekundovou samospouští to nevadí, protože do samotné expozice ještě v klidu stihnete odchylku napravit. Nechci nikoho podceňovat, ale fintu se samospouští doporučuji u nejdelších ohnisek používat nejen v režimu Měsíc, ale i u běžného focení – uvidíte sami, jak se vám sníží množství odpadu.

Nikon Coolpix P900
Měsíc fotografovaný ve stejnojmenném režimu z ruky. Ohnisko 1 800 mm, čas 1/400 s, F6,3, ISO 400

Nikon Coolpix P900 samozřejmě umožňuje také tvorbu tzv. Jednoduchých panorámat, kdy stisknete spoušť a panorámováním „objedete“ záběr – a to volitelně buďto 180˚ půlkruh, nebo rovnou celý kruh 360˚. Fotoaparát záběr automaticky složí do výsledné „nudle“, a pokud jste při panorámování otáčeli přístrojem dostatečně plynule, můžete si být jisti, že místa přechodů nenajdete nebo je budete hledat jen velmi obtížně. Pro zvýšení rozlišení výsledných panorámat je samozřejmě lepší pořizovat je s fotoaparátem otočeným na výšku.

Nikon Coolpix P900
180˚ panoráma pořízené na výšku (výsledné rozlišení 4 800 × 1 536 px)

Výborně je Coolpix P900 vybaven také programy pro jednoduché pořizování časosběrných videí. V menu je k dispozici pět režimů: Městská krajina (10 min), Krajina (25 min), Západ slunce (50 min), Noční obloha (150 min) a Stopy hvězd (150 min). Uživatel se nemusí o nic starat, pouze umístí P900 na stativ či jinou pevnou podpěru, stiskne spoušť a po uplynutí příslušného času snímání může rovnou prohlížet časosběrné video v kvalitě 1 080/25p (nebo 30p – podle nastavení), které fotoaparát automaticky vytvoří. Přístroj vždy nasnímá 250 (při 25p) nebo 300 (při 30p) snímků, což pak podle délky a frekvence snímání určí celkovou délku výsledného časosběrného videa.

Já jsem za jedné chladné jarní noci vyzkoušel vytvořit časosběrné star traily, čili využil jsem posledního režimu Stopy hvězd. Není to legrace – v hledáčku ani na displeji nic nevidíte, záběr musíte komponovat de facto odhadem. Navíc v mém případě před koncem dvou a půl hodinového snímání padla rosa, fotoaparát, včetně přední čočky, vypadal jako po vydatném dešti, což je na výsledném desetisekundovém videu samozřejmě vidět. Berte jej tedy prosím jen jako ukázku, že to fakt funguje…

Pojďme se nyní dotknout také funkcí takříkajíc nefotografických. Nikon Coolpix P900 je vybaven jak GPS, tak i Wi-Fi modulem s podporou NFC. Modul pro určení zeměpisné polohy umí pracovat jak s americkým GPS, tak i s ruským systémem GLONASS. Jeho primární funkcí je samozřejmě možnost přidávat do hlavičky snímků data o poloze a nadmořské výšce, umí však i další „kousky“. Fotoaparát sice nemá vestavěnou mapu a kompas jako například Coolpixy řady AW, ale zato dokáže zobrazovat body zájmu (POI) a také je přidávat ke snímkům. Kromě toho si můžete zapnout trasování – ukládání trasy kompatibilní s formátem NMEA. Pokud nevíte, jak zobrazovat polohu pořízení snímků na mapě či trasu track logu, je nejjednodušším řešením pořízení programu ViewNX-i, který dokáže oboje. ViewNX-i zdarma stáhnete ze stránek technické podpory Nikonu.

Wi-Fi dnes už patří k samozřejmé výbavě kompaktních fotoaparátů, a dokonce i nejedné zrcadlovky, proto se nelze divit tomu, že ji najdeme též u Coolpixu P900. Wi-Fi slouží k propojení mezi fotoaparátem a smartphony či tablety s operačním systémem iOS nebo Android™. Ke komunikaci slouží aplikace Wireless Mobile Utility, ale o tom jsme už na Nikonblogu psali například zde. Sluší se dodat, že pro spuštění Wi-Fi má Nikon Coolpix P900 na zadní stěně k dispozici samostatné tlačítko, které bych mimochodem uvítal i pro GPS. Případně by stačil jen tento jeden „čudlík“, ovšem s možností uživatelské volby Wi-Fi nebo GPS.

Obrazová kvalita

Pokud jsem v úvodu naznačil, že jsem k podobným fotoaparátům se širokorozsahovými zoomy měl v minulosti ambivalentní vztah, pak musím dodat, že Nikon Coolpix P900 mě přesvědčil hlavně jedním technickým parametrem – kvalitou optiky…

Nikon Coolpix P900
Nejširší 24mm a nejdelší 2 000mm ohnisko Nikonu Coolpix P900. Malý červený obdélníček v levé části představuje maximální optický výřez, zobrazený posléze vpravo

Zoom 4,3–357 mm F2,8–6,3, čili jak už víte, sklo s rozsahem 24–2 000 mm po přepočtu na kinofilm, se tvůrcům Coolpixu P900 mimořádně povedlo. Má výborný přenos kontrastu, potřebnou ostrost a nevykazuje téměř žádné vady. Chromatickou aberaci budete hledat marně, vinětace je taktéž výborně korigována, a co mě velmi překvapilo, ani geometrické zkreslení zde téměř nenajdete. Zatímco většina širokorozsahových zoomů má na širokém konci soudkovité a na dlouhém ohnisku poduškovité zkreslení, v případě Coolpixu P900 můžete počítat s obrazem bez deformací.

Nikon Coolpix P900
Geometrické zkreslení? Zapomeňte na něj. Ani v případě nejširšího ohniska 24 mm z něj nemusíte mít obavy

Snímací soustava vykazuje přirozenou barevnost, ve většině světelných situací si vystačíte s automatickým vyvážením bílé, v problematickém osvětlení lze využít manuální kalibrace. Rozlišení 16 megapixelů na malém snímači o úhlopříčce 1/2,3″ se dá v současné době považovat za relativně uměřenou hodnotu, byť buňky snímače jsou samozřejmě velmi malé a obraz jako ze zrcadlovky očekávat nelze. To je pochopitelně nejvíce vidět na šumu, který je uměřený cca do ISO 800, u vyšších citlivostí se už viditelně ztrácejí detaily a kontrast obrazu, u nejvyšších hodnot pak dochází i k barevnému posunu.

Nikon Coolpix P900
Zdrojový snímek s vyznačením výřezů

Celkově nicméně Nikon Coolpix P900 ve své třídě podává nadprůměrný výkon, který by mohl být ještě lepší, kdyby výrobce umožnil záznam do RAWu. Tuto volbu v menu P900 však bohužel nenajdete.

Velmi mile mě ovšem překvapilo video s maximální kvalitou 1 080/50p nebo 60p. Při natáčení se můžete spolehnout na kontinuální autofokus, zoomování samozřejmě funguje také, použít lze pauzu i aretaci expozice v průběhu záznamu. Stereofonní mikrofon má dostatečnou citlivost, ale uvítal bych ještě konektor pro připojení mikrofonu externího. Skvěle funguje hybridní opticko-elektronická stabilizace – tu jsem už u několika Nikonů chválil –, ale musíte počítat s tím, že při její aktivaci dochází k částečnému ořezu obrazového pole (zhruba z 24 mm na cca 35 mm).

Celkové hodnocení

Po výjimečně dlouhém, více než dvouměsíčním focení s Nikonem Coolpix P900 musím suše konstatovat, že tento aparát se skutečně povedl. Ano, chybí mi u něj RAW a také bych si přál sluneční clonu – už jen jako ochranu rozměrné přední čočky skvělého objektivu. Každopádně pokud patříte mezi fanoušky megazoomů, můžete si být jisti, že s P900 dostáváte jednak největší rozsah ohnisek na světě, a také vynikající obrazovou kvalitu, výborné vybavení funkcemi a rychlý a spolehlivý provoz.


Galerie demosnímků pořízených Nikonem P900

Všechny demosnímky jsou bez úprav


Fotografie v plném rozlišení stahujte zde (124 MB)


Sdílej

3 komentáře

  1. Dobrý den, jsem vlastník Nikonu P900 a napadá mě jedna otázka. Při použití stativu, by se měla optická stabilizace vypnout. Lze ji vypnout a zapnout u tohoto přístroje? A kde v nastavení? Děkuji, František

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *