S úsměvem jde všechno líp. Srpnová Fotka měsíce Nikonblogu jakbysmet

V poslední době se nemůžu zbavit pocitu, že se bereme tak nějak zbytečně moc vážně. Ne jen my fotografové, ne jen my Češi, celé lidstvo se bere zbytečně moc vážně. A to není dobré. Proti vší té vážnosti, korektnosti, přehnané serióznost, nebo jak říkal Václav Havel – blbé náladě, se ale naštěstí dá bránit. Jak, to jistě víte. Nevíte? Pak vám napoví téma srpnové Fotky měsíce Nikonblogu:


Humor ve fotografii


Téma Humor ve fotografii jsme v naší soutěži měli už před dvěma lety, nicméně právě z výše uvedených důvodů jsme se jej rozhodli recyklovat. (Možná bychom to měli dělat i častěji.) 

Humor – jak obecně, tak i ve fotografii – může nabývat mnoho podob. Může být jemný, sotva naznačený, nebo drsně bez servítků „napálený“. Může být laskavý, ale také sarkastický až zlý – na to pozor! Ale může být také černý jako uhel a přesto neurážející. Vyberte si sami, i když doporučuji volit spíše tu laskavější formu humoru ve fotografii :-)

Skvěle dokáže s humorem ve fotografii pracovat (nejen) svatební fotograf Petr Wagenknecht. Rozhovor s ním čtěte zde.
Skvěle dokáže s humorem ve fotografii pracovat (nejen) svatební fotograf Petr Wagenknecht. Rozhovor s ním čtěte a na další jeho fotografie se podívejte zde

Fotografie se vyjadřuje obrazem, chybí v ní slova, která humoru hodně pomáhají. Dalo by se říci, že to má fotografie těžší, ale není to pravda. Fotka je něco jako kreslený vtip s popiskem Beze slov. A ty, jak víte, bývají často nejlepší.

Dostat do snímku alespoň špetku humoru, znamená být připraven. Vtipné scény vznikají mnohdy neočekávaně, v situacích a na místech, kde byste je nečekali. Možná proto je vidět asi nejvíce humorných snímků od street fotografů. Ale abyste si nemysleli, že je to jen jejich doména. Například v tomto článku publikované fotografie Petra Wagenknechta krásně ukazují, že například svatby jsou přímo líhní vtipných scén. Humor je zkrátka multižánrový, a i přes můj poněkud pochmurný úvod, je všudypřítomný. Stačí se jen dívat a ve správnou chvíli zmáčknout spoušť. Zkusíte to také?

Foto Petr Wagenknecht
Foto Petr Wagenknecht

Jde se na to!

Další postup už jistě znáte. Svoje vtipné fotografie vložte jako komentář do příspěvku na začátku facebookové stránky Nikon, označte je tagem #nikonblog082020 a očekávejte výhru :-) Tou je v srpnovém kole Fotky měsíce Nikonblogu monopod Nikon. Plus navíc… stejně jako pro každého vítěze měsíčního kola také postup do celoročního finále o fototechniku Nikon v hodnotě 30 000 Kč.

Těšíme se na vaše humorné fotografie!

Monopod Nikon – cena pro vítěze 8. kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu
Monopod Nikon – cena pro vítěze 8. kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu

V Česku je krásně

Červencové téma Poznej Česko je za námi, nezbývá než se jen těšit na výsledky. Kdo z vás dokázal zachytit naši zemičku nejlépe? Uvidíme. V úterý 4. srpna nezapomeňte „čekovat“ Nikonblog :-)


Podrobné podmínky soutěže Fotka měsíce Nikonblogu najdete zde


 

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *