Podzimní novinky Nikonu 2012

[indizar:0,]

Na podzim se sklízí úroda a také mnoho fotovýrobců představuje potenciálním zákazníkům své podzimní plody, které by mohli zužitkovat nejen pod vánočním stromečkem. Nejinak je tomu v případě Nikonu – dnes společnost ohlašuje nový kompakt s vyměnitelnými objektivy Nikon 1 V2, externí blesk Speedlight SB-N7 a objektiv pro FX zrcadlovky AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR. A v neposlední řadě Nikon láká uživatele na optiku, která právě prochází vývojovým stadiem.

Kapitoly článku

[chapters]


[firstchapter:Nikon 1 V2 a blesk Speedlight SB-N7]

Nikon1 V2

Ať si prohlédnete Nikon 1 V2 z jakékoli strany, ze všech je jeho design nový. Z fotografií se může snadno zdát, že přístroj poněkud zmohutněl, je to však pouhý optický klam vzniklý přítomností velkého gripu a vyskakovacího blesku. Oficiální údaje hovoří o velikosti 107,8 × 81,6 × 45,9 mm a váze 337 gramů, což jsou jistě dobré míry.

Nikon1 V2 vs V1
Nikon1 V2 vs V1

Uživatelé volající po přímém přístupu k expozičním režimům P/S/A/M na samostatném otočném voliči se konečně dočkali – V2 je prvním ze čtveřice Nikonů 1, u nějž pro změnu režimu nemusíte vstoupit nejdříve do menu. Pro plynulé upravení expozičních hodnot (a nerušené sledování scény v hledáčku) najdete na horní stěně další příkazový volič. Ergonomicky „vychytaná“ je také spoušť, která je nyní – podobně jako u DSLR Nikonu – obkroužena páčkou On/Off.

Nikon 1 V2

Přestože byly u modelu V1 ovládací prvky na zadní stěně umístěny pouze napravo od displeje, výrobce jako by si usmyslel nyní udělat všechno „naopak“. Napravo ponechal pouze čtyřsměrný otočný volič, ostatní tlačítka hledejte vlevo – ke slovu se tedy dostane také palec levé ruky. Pro úplnost – displej má stejnou velikost 3“ i rozlišení 921 000 pixelů jako předchůdce. V touze po usnadnění uživatelova života bude nyní možné jednoduše upravovat nastavení a sledovat jeho účinky v reálném čase, a to pomocí tlačítka F.

Nikon 1 V2

Blesk, jaký chcete

Úplnou novinkou je integrace vestavěného blesku, který se aktivuje stisknutím samostatného tlačítka. Na horní stěně elektronického hledáčku (výborné rozlišení 1 440 000 pixelů) jsou pak nově umístěny ližiny pro uchycení externího blesku. Ve shodě se starším V1 používá také nový model speciální ližiny (přesněji spíše systémový konektor), nikoliv standardní „hot-shoe“ bleskové sáňky. Právě dnes Nikon uvádí také nový blesk Speedlight SB-N7 se směrným číslem GN18. Hlavu dokáže SB-N7 naklánět až o 120°, je také vybaven širokoúhlou rozptylkou. Na rozdíl od staršího bratra SB-N5 (jenž čerpá „šťávu“ z těla fotoaparátu) je SB-N7 poháněn dvěma AA akumulátory.

Nikon 1 V2

Rychlost především

„Vé dvojka“ je prvním přístrojem systému 1 s rozlišením snímače CMOS 14,2 megapixelů (předchůdci disponovali 10 megapixely). Ruku v ruce s touto veličinou implantoval výrobce do těla nový procesor Expeed 3A, který by měl být ještě rychlejší než doposud. Od toho se odvíjí také všechny novátorské funkce – mnohé již známe z foťáků J1, J2 či V1 (Pohyblivá momentka), jsou stejné nebo vylepšené, některé však zcela nové. Například Zachycení nejlepšího okamžiku, zahrnující jak Inteligentní výběr snímku, tak nové Zpomalené zobrazení, které zaznamená 40 snímků v plné velikosti a postupně je v pomalém sledu zobrazí na displeji – uložit můžete vámi zvolený snímek.

Extra rychlé by mělo tedy být také zaostřování, a to díky pokročilému hybridnímu autofokusu. Je-li vám málo „obyčejné“ snímání, pak hleďte na závratná čísla při sériovém snímání (v plném rozlišení): při zafixování zaostření na první snímek 60 sn./s (do 40 fotek), při kontinuálním zaostření 15 sn./s (do 45 fotek).

Nikon 1 V2
Nikon 1 V2 se bude dodávat v černém nebo bílém provedení
Modulujte, jak je libo

Máte-li – kromě již zmíněného externího blesku – potřebu dalšího rozšíření systému, pak bude stejně jako u přechůdců k dispozici adaptér bajonetu (FT1), pomocí nějž můžete na Nikonu 1 V2 použít také firemní objektivy s bajonetem F. Dále jednotka GPS (GP-N100) pro možnost označení fotografií zeměpisnými souřadnicemi, stereofonní mikrofon ME-1 (přes adaptér AS-N1000) a další. Novinkou mezi volitelným příslušenstvím je bezdrátový mobilní adaptér WU-1b pro sdílení dat z foťáku do smartphonu nebo tabletu.

Nikon 1 V2 + WU-1b
Nikon 1 V2 + WU-1b
Technické parametry Nikonu 1 V2 najdete zde
Uvedení na trh: konec listopadu 2012
Doporučené prodejní ceny

Nikon 1 V2 tělo: 18 590 Kč
Nikon 1 V2 + objektiv 10–30 mm: 20 990 Kč
Nikon 1 V2 + objektivy 10–30 mm a 30–110 mm: 24 990 Kč

Blesk Speedlight SB-N7
Uvedení na trh: leden 2013
Doporučená prodejní cena: 3 790 Kč
Kapitoly článku

[chapters]



[chapter:AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR]

Aby snad nepřišli zkrátka ani příznivci většího než CX formátu Nikonu, je dnešním dnem představen také telezoom pro FX zrcadlovky AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR. Portfolio fullframových objektivů Nikonu se tedy doplňuje o cenově dostupnější „sedmdesát-dvoustovku“ se světelností F4.

AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR

Poměrně kompaktní objektiv – průměr 78 mm, délka 179 mm – s filtrovým závitem 67 mm využívá optické konstrukce 20 členů ve 14 skupinách, z toho jsou tři prvky typu ED. Clona je devítilamelová, ostření – jak se na moderní objektiv sluší – interní SWD, lze tedy očekávat tichý a svižný chod autofokusu. Nejkratší zaostřovací vzdálenost činí v celém rozsahu zoomu jeden metr. Pomocí limiteru na boku těla ji lze omezit na 3 m (pro rychlejší přeostřování ve velkém rozsahu).

AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR
AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR – optická konstrukce

AF-S Nikkor 70–200 mm F4G ED VR je vybaven optickou stabilizací nové generace, která by měla umožnit udržení až o 5 EV delších časů než je obvyklé. Na boku tubusu objektivu najdete přepínač mezi dvěma módy VR: Normal a Active.

Coby fyzicky delší sklo může být nový telezoom vybaven také otočnou patkou se stativovým závitem, která ale bohužel není ve standardním balení. V tom najdete kulatou bajonetovou sluneční clonu a měkké pouzdro.

Technické parametry AF-S Nikkoru 70–200 mm F4G ED VR najdete zde
Uvedení na trh: listopad/prosinec 2012
Doporučená prodejní cena: 31 490 Kč
Kapitoly článku

[chapters]



[chapter:Nově vyvíjené objektivy pro Nikon 1]

Jste-li zvědaví, jak se bude postupně rozšiřovat nabídka objektivů 1 Nikkor, pak můžeme společně nahlédnout do kuchyně vývojářů, kde se právě pilují tři skla. Mnoho informací je prozatím tajných, psát tedy můžeme pouze o těch „oficiálních“. V tuto chvíli navíc ani nevíme termín uvedení na trh, stejně jsme na tom i s pořizovací cenou.

1 Nikkor 10–100 mm F4–5,6 VR na Nikonu 1 J2
1 Nikkor 10–100 mm F4–5,6 VR na Nikonu 1 J2

Jako první zmiňme objektiv, o kterém víme nejvíce parametrů. Jedná se o stabilizovaný model 10–100 mm (27–270 mm eq. kinofilmu) se světelností F4–5,6. Jeho optická konstrukce se skládá z 19 členů ve 12 skupinách (3 členy mají vysoký index lomu). K vlastnostem patří nejkratší zaostřovací vzdálenost 35 cm (ohnisko 10 mm) a 65 cm (ohnisko 100 mm) od obrazové roviny. Tento model bude mít filtrový závit 55 mm, rozměry 60,5 × 70,5 mm a hmotnost necelých 300 gramů.

1 Nikkor 10–100 mm F4–5,6 VR se bude dodávat v černém a bílém provedení
1 Nikkor 10–100 mm F4–5,6 VR se bude dodávat v černém a bílém provedení

Z jiného šálku bude širokoúhlý objektiv 6,7–13 mm (18–35 mm eq. kinofilmu) F3,5–5,6, vybavený optickou stabilizací. Jeho optická konstrukce bude mít 11 členů v 7 skupinách (3 asférické členy a 3 členy z ED skla). Ve všech pozicích zoomu bude zaostřovací vzdálenost 25 cm.

1 Nikkor 6,7–13 mm F3,5–5,6 VR
1 Nikkor 6,7–13 mm F3,5–5,6 VR

Posledním do trojice je zajímavé portrétní sklo – chcete-li střední teleobjektiv – s ohniskovou vzdáleností 32 mm (86, 4 mm eq. kinofilmu) a vysokou světelností F1,2, která dovolí efektivní práci s hloubkou ostrosti.

1 Nikkor 32 mm F1,2
1 Nikkor 32 mm F1,2
Kapitoly článku

[chapters]


Sdílej

4 komentáře

  1. Dobrý den, byl jsem v Liberci na předváděcí akci Nikonu, jsem majitelem d90, ale může mě trefit šlak, když vidím na objektivu, který bych si chtěl pořídit Made in China a navíc za takovou cenu. Můžete mě namítat, že si to Japonci pohlídají, ale nevěřřím tomu. Holt globalizace nás požírá. Když respektuji takovou cenu, tak bych rád Made in Japan.
    Hezký večer

  2. Naprostý souhlas s Jindřichem. O své zkušenosti s objektivem 35/1,8 čínské výroby jsem již zde psal na jiném místě. Tam se ovšem jednalo o výrobek za cca 5000.-Kč, i když ani tam mi není jasné, proč bych měl své peníze „spláchnout do záchodu“ a od renomované značky získat šmejd, vyrobený v Číně.
    U objektivu za 30 000.- to už od Nikonu považuji za nehoráznou drzost. Pokud už platíme Nikonu za jejich výrobky značně vysoké ceny, očekáváme za to japonskou kvalitu. U čínských krámů s označením Nikon jsou tyto ceny zcela neopodstatněné a přímo drzé….Ať tedy Nikon za vyšší ceny prodává své kvalirní výrobky z Japonska, ale ať z nás neždímá peníze za čínský šmejd.
    Globalizace je jen výmluva – jde jen a jen o nenažrané permanentní navyšování zisku, které samozřejmě má své mantinely, a tak se renomované značky uchylují ke zlevňování pracovní síly a tím zvyšování zisku ovšem za mizernou kvalitu. Já si raději koupím některé objektivy od Tamronu či Sigmy, které vyrábějí v Japonsku a jejich kvalita je stále dobrá.

  3. Jindřich, J.K. Tento objektiv mám doma a ten můj je teda made in Thailand … Jinak mohu jen doporučit, neuvěřitelně lehkej, opravdu funkční stabilizace a perfektní rychlost ostření. Za ty peníze nic lepšího neseženete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *