Nikon 1 se zrcadlovkovými objektivy

Fotoaparáty Nikon 1 se svými snímači typu CX, mají vlastní bajonet pro objektivy 1 Nikkor, který sám o sobě není kompatibilní s bajonetem Nikon F, používaným u DSLR Nikonu. Bajonet 1 Nikkor je kromě jiného menší než Nikon F, a také je zde kratší vzdálenost uchycení objektivu od snímače. Kromě toho má jiné kontakty elektroniky atd. Nicméně tvůrci standardu Nikon 1 od začátku počítali s možností využití DX nebo FX objektivů Nikonu i zde. Řešením je redukce, čili „mezikus“ s označením FT1, který dovoluje vybrané objektivy Nikkor DX nebo FX na Nikon 1 nasadit.

FX objektiv nasazený na Nikonu 1 V 1 přes redukci FT-1
FX objektiv nasazený na Nikonu 1 V 1 přes redukci FT-1

Jaký může být důvod k pořízení takovéto redukce, když například dva základní zoomy pro nový standard CX, 1 Nikkor 10–30 mm a 1 Nikkor 30–110 mm, pokryjí rozsah ohnisek shodný se zobrazovacím úhlem kinofilmu 27–300 mm (297 mm přesně)?

Redukce FT1
Redukce FT1
Redukce FT1 nasazená na těle Nikon 1 V1
Redukce FT1 nasazená na těle Nikon 1 V1

Pohnutek může být více. Předně vzhledem k velkému crop faktoru 2,7× uvítají redukci FT1 především „lovci beze zbraní“. Z „dvoustovky“ dostanete ohnisko 540 mm. Nebo třeba 300mm objektiv, nasazený na Nikonu 1 poskytne zobrazovací úhel shodný s neuvěřitelným 810mm ohniskem. Tím je jasně dané, že pro fotografické žánry, u kterých se preferují „dlouhá skla“, bude redukce FT1 žádaná.
Další zajímavé využití nabízí práce se světelnými objektivy, zejména pak výbornou monofokální optikou pro zrcadlovky Nikon. Například nasazením objektivu AF-S Nikkor 35 mm F1,8G DX získáte portrétní ohnisko 95 mm s výbornou světelností, díky níž je možná smysluplná tvůrčí práce s hloubkou ostrosti.

DX objektiv nasazený na Nikonu 1 V1 přes redukci FT1
DX objektiv nasazený na Nikonu 1 V1 přes redukci FT1

Vzhledem ke crop faktoru – tedy díky tomu, že fotoaparát využívá jen střední část optiky – pak eliminujete nejednu negativní vlastnost optiky, jako je třeba vinětace nebo sférické zkreslení.

Konstruční provedení

Na první pohled obyčejný mezikus, redukující rozdílné velikosti bajonetů Nikon F a Nikon 1, a vymezující vzdálenost optiky od snímače, je ve skutečnosti o něco složitějším zařízením.
Redukce samozřejmě musí vzájemně propojit elektrické kontakty objektivů Nikon F s kontakty Nikonu 1 – jinak by u AF-S objektivů nefungoval autofokus a do fotoaparátu by se nepředávala informace o zaostřené vzdálenosti.
Kromě toho ale redukce FT1 navíc obsahuje mechanické řízení clony a k tomu příslušný mikromotorek, který funkci ovládá.

Uchycení na stativu
Uchycení na stativu

Protože těla Nikonu 1 jsou subtilní a jejich stativový závit by se nemusel bez nebezpečí poškození vypořádat s „pákou“ tvořenou některými delšími či těžšími objektivy Nikon F, je redukce FT1 zároveň vybavena ve spodní části vlastním stativovým závitem.

Malá omezení

Redukce je vždy do jisté míry „náhradní řešení“, takže se musíte smířit i s některými omezeními. Obecně platí: čím modernější objektiv bajonetu Nikon F, tím méně překážek. Jaké záludnosti mohou nastat? Například absence autofokusu u starších objektivů Nikkor bez vlastního AF motorku – to je ostatně stejná situace jako u některých zrcadlovek (např. Nikon D5100/5000 nebo D3100/3000), které nemají náhon z těla pro tato skla. Stejně tak nemá pohon automatického ostření ani redukce FT1, takže musíte počítat se zaostřováním ručním. To je ale v každém případě (pouze s výjimkou objektivů typu AI) podpořeno tzv. „dálkoměrem“ – indikací správného zaostření v hledáčku.

Seznam kompatibilních objektivů Nikkor najdete zde.

Doporučená cena redukce FT1

5 990 Kč


Sdílej

13 komentáře

  1. Titulek je poněkud matoucí, neboť článek nepojednává o „zrcadlových objektivech“ nýbrž o objektivech pro zrcadlovky, Zcrcadlový objektiv je speciální typ konstrukce objektivu v níž je použito zrcadlo.

    A souhlasím, že cena je neúměrná

  2. Titulek není poněkud matoucí, neboť nepojednává o zrcadlových, nýbrž zrcadlovkových objektivech. Tři písmena rozdíl ;)

  3. Nikon 1 je poměrně velký foťák na to jaký má rozměr senzoru. Objektivy jsou stejně drahé jako na DSLR APS, celá sestava Nikon 1 + Objektiv na APS nebo Full je taky skoro stejně velká jako zrcadlovka ..tak v čem je teda smysl systému Nikon 1 ??

  4. Dobrý den, chtěl bych použít nějaká starší skla se závitem M42 ke svému V1 (např. pevné ohnisko na natáčení) a narazil jsem na problém. Na internetu jsem se dočetl, že je nutné mít redukci s optickým členem abych mohl zaostřit na nekonečno, avšak žádnou jsem nenašel. Znamená to, že se tato vada nevyskytuje u řady Nikon 1?

  5. Dobrý den,
    mám na svém N 1 V1 adaptér FT 1 a chtěl bych zkusit na něj nasadit redukci z F na M42, případně zkusit druhou variantu přímo z N 1 na M42. Mám totiž pěkný starší světelný objektiv Zeiss 200/2,8, který by mohl dávat při 2,7 crop faktoru docela zajímavé výsledky. Je to proveditelné, která varianta bude lepší, a pokud ano bude ostřit objektiv na nekonečno? Existuje redukce JJC s optickým členem, ale lidé jsou rozděleni, jedni tvrdí, že dojde k zhoršení (dramatickému) kvality výstupu, jiní tvrdí, že ne. A pokud namontuji redukci bez členu, tak zase nevyzkouším objektiv na focení zvířat.
    Nebo je lepší koupit přímo tu druhou redukci, tu jsem ale viděl jen bez opt. členu?
    Díky moc.

  6. Palcový snímač s takovou hustotou buněk klade extrémní nároky na rozlišovací schopnosti objektivu, takže to s FF a APS-C objektivy asi moc použitelný nebude – na plnou díru rozhodně ne. A kdyby v Nikonu trochu chtěli, tak by ten AF motor do té redukce také dostali, jako konkurence. Tohle obecně není moc šťastný systém pro milovníky starých manuálních skel, ten CF je smrtící.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *