Outdoorové kompakty Nikonu II. – Nikon Coolpix AW130 s plnou vážností

Zatímco v první části našeho dvojdílného mikroseriálu Outdoorové kompakty Nikonu jsem se věnoval levnému, ale odolnému rodinnému, nebo chcete-li spíše dětskému fotoaparátu Nikon Coolpix S33, nyní přichází na řadu outdoorová klasika v podobě modelu Nikon Coolpix AW130. Protože se tento model z větší části shoduje s předchůdcem AW120, který jsem testoval zhruba před rokem, mnohá fakta jen suše shrnu a budu vás odkazovat na tuto recenzi. Více se pak budu věnovat praktičnosti, možnostem využití a poznatkům z testování.

Nikon Coolpix AW130


Klíčové vlastnosti Nikonu Coolpix AW130
Od krajiny k portrétu

Pětinásobný stabilizovaný zoom o rozsahu 24–120 mm a světelnosti F2,8–4,9 využijete jak pro širokoúhlé záběry, tak i pro běžné „přiblížení“ či portréty s nezkreslenou perspektivou.

Pětiosá hybridní stabilizace obrazu

Možnost kombinovat optickou stabilizaci VR s elektronickým uklidněním obrazu přináší výborné výsledky zejména při natáčení videa nebo třeba fotografování makrosnímků.

16 Mpx CMOS snímač

Snímač o rozlišení šestnáct megapixelů (4 608 × 3 456 obrazových bodů) má úhlopříčku 1/2,3″.

Video Full HD 1 080p

Full HD video (1 080/25 nebo 30p) se stereofonním zvukem umožňuje – podobně jako u videokamer – používat pauzu při natáčení.

Motivový program Časosběrné snímání

Moderní funkci časosběrného videa můžete využívat díky motivovému programu s pěti různými nastaveními od Městské krajiny až po Stopy hvězd.

Odolné provedení v pěti barvách

Nikon Coolpix AW130 odolá pádu z výšky až 2,1 metru, je vodotěsný do hloubky 30 metrů a snese mráz až –10 ˚C. Pořídit si jej můžete s maskovacím, modrým, černým, oranžovým nebo stylovým Nikoňácky žlutým provedením předního krytu.

Třípalcový (7,5 cm) OLED displej

Displej má rozlišení 921 tisíc obrazových bodů, je vybaven velmi účinnými antireflexními vrstvami a pětinásobnou regulací jasu.

Vestavěný modul GPS a barometrický výškoměr/hloubkoměr

Jednotka GPS vás nenechá zabloudit nikde na světě – podporuje standardy GPS, GLONASS, i QZSS, barometrický výškoměr/hloubkoměr určí vaši „vertikální polohu“. Všechna tato data pak můžete zaznamenávat do speciálního souboru.

Wi-Fi s technologií NFC

Bezdrátová konektivita, jejímž prostřednictvím můžete fotoaparát dálkově ovládat, popř. stahovat snímky do smartphonů nebo tabletů, se vždy hodí. Nově Coolpix AW130 podporuje také technologii NFC (Near Field Communication) pro rychlejší spárování přístrojů.


Podrobné technické parametry najdete zde
Doporučená prodejní cena Nikonu Coolpix AW130: 8 990 Kč

Nikon Coolpix AW130
Nikon Coolpix AW130 bude dodáván v pěti barvách předního krytu: černé, modré, oranžové, žluté a maskovací
Gladiátor 21. století

Jak jste si jistě všimli výše v rychlém přehledu parametrů a funkcí Coolpixu AW130, mnoho se za rok panování modelu AW120 skutečně nezměnilo. Jistota v podobě 16Mpx snímače a optiky s rozsahem ohnisek 24–120 mm zůstává, oba fotoaparáty se liší víceméně v drobnostech. Ale protože jsou tento a předchozí článek věnovány outdooru, je třeba vzápětí dodat, že u nového modelu AW130 byla posílena „obrněnost“. Ano, o deset centimetrů větší odolnost při pádu (2,1 m AW130 vs 2 m AW120) není skoro žádná změna, nicméně možnost ponoru z původně 18metrové hloubky hned na třicet metrů, to už je citelné zlepšení.

Skrytý skeptik ve mně namítá: „Kdo z uživatelů tohoto fotoaparátu se potápí hlouběji než do deseti metrů?“ Popravdě takových lidí moc nebude. Bytostný optimista však kontruje: „Voděodolnost při potápění do (relativně) velké hloubky není jen důkazem kvalitního utěsnění, ale ukazuje také na rezistenci zařízení vůči tlaku obecně.“ Potápěči vědí, že ve 30metrové hloubce je hydrostatický tlak 3 bary. K tomu je třeba přičíst atmosférický tlak, který v nulové nadmořské výšce přidává 1 bar navíc. Celkem 4 bary (nebo atmosféry, to je vcelku jedno) činí v přepočtu tlak 4 kg/cm². Nikon Coolpix AW130 má s rozměry 110,4 × 66 × 26,8 mm plochu největší přední nebo zadní stěny cca 73 cm², „papírově“ by tak měl vydržet zatížení 290 kg. Logika říká, že i na suchu, nejen ve vodě. To je slušné, co říkáte?

Jenom aby nedošlo k omylu – tlak nerovná se náraz. Když vám Coolpix AW130 spadne displejem či objektivem například na hranu betonového obrubníku, byť třebas jen z půl metru, pravděpodobně „nepřežije“. Ostatně, přesněji o odolnosti, metodice měření a normách jsem psal v minulém článku o Coolpixu S33.

Nikon Coolpix AW130

Z pohledu celkové konstrukce a designu jde stejně jako u všech předchůdců „ÁWéčka“ o malý plochý fotoaparát s plně zapouzdřenou optikou – objektiv se ani po zapnutí nevysouvá. Pozitivem nového modelu Coolpix AW130 je vcelku výrazný grip na přední stěně, který zlepšuje ergonomii držení. I v tomto případě ale musím trochu žehrat na poměrně malé ovládací prvky, které jsou v zimě v rukavicích téměř nepoužitelné. Naštěstí je také tento model vybaven tzv. Akčním ovládáním, kdy se základní funkce dají přepínat zatřesením přístroje v kombinaci s mačkáním bočního tlačítka.

Nové funkce

Dovolím si jen rychle přeletět kompatibilitu GPS přijímače nejen s klasikou – americkým satelitním systémem GPS, ale i ruským GLONASS a nově také standardem QZSS, což je navigační systém používaný v Japonsku a Austrálii. Pro vášnivé cestovatele po celém světě je to ale asi dobrá informace.

Stejně tak Wi-Fi doplněné technologií NFC, kdy pro spárování s partnerským zařízením stačí fotoaparát pouze položit do blízkosti NFC-kompatibilního protějšku, se stává u Nikonu nepsaným standardem. Přiznám se, že jsem jej ale nevyzkoušel, nemaje smartphone ani jiné zařízení vybavené NFC. „Normální“ Wi-Fi však pracuje výborně.

Nikon Coolpix AW130

Pro mě nejzajímavější novinkou je jednoznačně motivový program Časosběrné snímání. Ale pozor! Opakuji, že jde o motivový program, nikoliv o funkci, jak ji můžete znát ze zrcadlovek Nikonu (např. nejnovějšího Nikonu D7200). Zatímco u nich manuálně nastavujete interval pořizování snímků, jejich počet a další parametry, v případě Coolpixu AW130 si jen vyberete jeden z pěti motivových programů, které jsou pevně nastavené. Tedy kromě funkce AE-L čili možnosti blokování expozice při časosběrném snímání.

Co nabízí ona pětice časosběrných programů? Předně jde vždy o maximálně 300 snímků, z nichž se automaticky vytvoří video v kvalitě 1 080/30p, které je tedy vzhledem ke snímkové frekvenci dlouhé deset sekund. Samotné motivové programy se pak různí intervalem pořizování dílčích fotografií. V nabídce máte tyto možnosti:

Městská krajina – interval 2 s, doba snímání 10 min
Krajina – interval 5 s, doba snímání 25 min
Západ slunce – interval 10 s, doba snímání 50 min
Noční obloha¹ – interval 30 s, doba snímání 2.30 h
Stopy hvězd² – interval 30 s, doba snímání 2.30 h

Legenda:
¹ Vhodné pro záznam pohybu hvězd. Zaostření je pevně nastaveno na nekonečno.
² Po zpracování obrazu vypadají dráhy hvězd jako světelné linky. Zaostření je pevně nastaveno na nekonečno.

Osobně jsem přesvědčen, že toto pojetí časosběru je u fotoaparátu tohoto typu, respektive pro uživatele, kteří si tento přístroj pořizují, naprosto ideální. Není nutné mít de facto žádné detailní znalosti o časosběrném videu, a přesto vám tento motivový program umožní vytvořit působivá dílka. Já jsem časosběrné snímání vyzkoušel na „slámové brigádě“ (viz 2. část následujícího videa), což je jen malá ukázka toho, že časosběr nejsou jen obligátní letící mraky na obloze, možností využití je mnohem více.

Vrátím-li se ještě k možnostem natáčení „normálního“ videa, pak je třeba pouze zopakovat to, co už bylo řečeno v recenzi loňského modelu Coolpix AW120:

Video umí tento stroj natáčet v kvalitě 1 080/25p nebo 30p, spokojíte-li se s prokládaným záznamem, můžete natáčet i 1 080/60i. Zvuk je stereofonní, externí mikrofon připojit nelze. Vestavěné mikrofony mě však překvapily pod vodou, kde zaznamenávají zvuk se stejnou samozřejmostí jako „na suchu“. Při natáčení videa můžete vložit pauzu, takže pokud si nejste jisti ve střižně a umíte zajistit, aby vám jednotlivé záběry navazovaly, můžete natočit celý „film“ do jednoho souboru. U natáčení videa lze také používat zoom přístroje.

A dodávám informaci k hybridní opto-elektronické stabilizaci: Funguje opravdu skvěle, nicméně ve videu ořezává část obrazu. Odhaduji to na „crop“ cca 1,2–1,3×, takže z nejširší čtyřiadvacítky máte asi 30mm objektiv (po přepočtu na kinofilm samozřejmě). Zajímavé je, že při focení statických snímků s aktivovanou hybridní stabilizací k ořezu nedochází.

Proč ano? (a celkové hodnocení)

Přestože jsem takříkajíc městský člověk, v outdooru (promiňte mi ten výraz, ale je asi nejvýstižnější) se rozhodně nepohybuji jen v létě o dovolené, nýbrž průběžně po celý rok. Oním outdoorem ale nemyslím jen čundrování po lese, nýbrž také sportování, jezdění na kole, na koloběžce, na jednokolce… Sice nedám dopustit na fullframové zrcadlovky, ale tahejte s sebou takový „krám“ při podobných aktivitách. Ano, je to velmi průhledné… Jak jste jistě uhádli, chci se dobrat k tomu, proč je zrovna Nikon Coolpix AW130 výborným fotoaparátem právě pro takovéto a podobné příležitosti.

Je „placatý“
Nechci zvětšovat objem fotoaparátu dalším pouzdrem – chci jej strčit do kapsy a basta. Díky tvaru těla a odolnému provedení Coolpixu AW130 s tím nemám nejmenší problém. A budu-li jej nosit v zadní kapse kalhot, podle mých výpočtů na začátku tohoto článku si na něj můžu klidně i (omylem) sednout.

Je lehce ovladatelný a spolehlivý
Samozřejmě, jedná se o automat, takže není co řešit. Je však třeba vědět, že automatika funguje velmi příkladně – korekci expozice není nutné téměř používat, také vyvážení bílé si vystačí ve většině případů s automatikou.

Je rychlý
Rychlostí v tomto případě myslím dobu náběhu po zapnutí, zaostření a expozice. Jednoduše řečeno, když v případě potřeby rychlé akce vytáhnu aparát z kapsy, stisknu čudlík hlavního vypínače a pak už jen mačkám spoušť. Rozhodně nebudete muset na nic čekat – fotoaparát prostě na povely reaguje hbitě a bez prodlevy…

Má rozumný rozsah zoomu
Ohnisko ekvivalentu kinofilmu s rozsahem 24–120 mm je zkrátka krásný univerzál. Pokryjete s ním jak rozlehlé pláně, tak i výřezy reality a detaily nebo typicky portréty. Světelnost objektivu F2,8 na širokém konci je výborná, F4,9 na opačné straně zoomu už je horší, stále však jde o běžný standard.

GPS funguje a neobtěžuje
Ne že bych byl posedlý archivováním zeměpisných dat všech lokací, které jsem navštívil, ovšem jako technicky založeného fotografa mě těší, že GPS jednotka skutečně podává výborný výkon – je citlivá i v horších podmínkách (v lese, v městské zástavbě) – a zároveň „nežere“ energii akumulátoru. Tedy spotřeba fotoaparátu se samozřejmě při aktivaci GPS zvýší, ale není to nic fatálního.

Iracionálně. Líbí se mi „maskáč“
Marně přemýšlím, jestli ještě nějaký další výrobce fotoaparátů produkuje přístroj v maskovacím provedení, tak jako Nikon u Coolpix AW130 (nebo jeho předchůdců). Žluté „ÁWéčko“ je taky krásné, oranžové jakbysmet, ale to provedení v kamufláži je prostě cool…

Nikon Coolpix AW130

Omlouvám se, že jsem se trochu nechal unést. Po návratu do reality přece jen musím vyslovit jednu zásadní připomínku. Chybí mi RAW. Myslím, že fotoaparát tohoto typu by si jej zasloužil, protože je to přístroj, který se spolu s fotografem díky své výjimečnosti velmi často dostane do neopakovatelných situací. A ty je dobré zaznamenat s maximální obrazovou kvalitou, kterou RAW ve srovnání s JPEGem posunuje o úroveň až dva „levely“ výš. Nechám si ještě tajně zdát o videu s rychlejší snímkovou frekvencí, ale to už bude všechno. Jinak se mi totiž Nikon Coolpix AW130 líbí velmi.


Fotogalerie demosnímků z Nikonu Coolpix AW130

Demosnímky bez úprav si můžete stáhnout zde (91 MB).


Sdílej

3 komentáře

  1. To bohužel nevím Vláďo. Obvykle natáčím jen krátké šoty. Žádné záznamy z hodinových mezinárodních tiskových konferencí :-)

  2. Dobrý den!
    Přestal se mi u nahrávání objevovat ukazatel zoomu. Čím to je? Zítra mám poslední možnost vrácení. Poraďte prosím sms 776330536! Zavolám zpět!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *