Nový etalon. Objektiv Nikkor Z 50 mm f/1,8 S pro Nikony Z

Padesátka je prostě padesátka. Fotografická klasika, o které se říká, že její obrazový úhel odpovídá vnímání lidského zraku. Už jsem několikrát na Nikonblogu psal, že mám jiný názor. Nic to ale nemění na tom, že bez pevného 50mm objektivu (nebo skla s ekvivalentem jeho zobrazovacího úhlu) si fotografii snad ani neumíme představit. Nelze se tedy divit, že zrovna padesátka byla jedním z prvních objektivů pro nové mirrorless fullframy Nikon Z. Seznamte se s objektivem Nikkor Z 50 mm f/1,8 S.

Nikkor Z 50 mm f/1,8 S
Nikkor Z 50 mm f/1,8 S
S čistým designem

Design tohoto objektivu je stejně puristický jako například u 35mm Nikkoru Z. Jednoduchý, vpředu mírně rozšířený tubus objektivu, na jehož těle najdete jen přepínač autofokusu. Nic víc, nic míň. Špičkové dílenské zpracování lehkého kovu a plastu použitého v konstrukci těla objektivu je samozřejmostí. Široký pogumovaný ostřicí prstenec (kterému lze přiřadit i jiné funkce – například korekci expozice) má příjemně sametový chod. Objektiv je utěsněný proti prachu a stékající vodě, fluorová vrstva frontální čočky aktivně odpuzuje vodu, prach a nečistoty.

Těsnění Nikkoru Z 50 mm f/1,8 S
Těsnění Nikkoru Z 50 mm f/1,8 S

Napsali to už asi všichni, kteří padesátku pro Zetka testovali, a já nepůjdu hlavou proti zdi. Ano, Nikkor Z 50 mm f/1,8 S je velký a těžký. Tedy postavíme-li jej vedle srovnatelných skel pro DSLR. Nejde ani tak o průměr, i když i ten je větší (srovnej filtrový závit 50mm objektivu pro DSLR – 58 mm a 50mm Nikkoru Z – 62 mm), ale to se dá pochopit vzhledem k většímu bajonetu Nikonů Z. Větší velikost je znát hlavně na stavební délce, která je o 34 mm větší nežli u AF-S Nikkoru 50 mm f/1,8G. A také hmotnost je více než dvojnásobná. Čísla hovoří takto: průměr 76 mm, délka 86,5 mm, hmotnost 415 g. Pro srovnání – AF-S Nikkor 50 mm f/1,8G: průměr 72 mm, délka 52,5 mm, hmotnost 185 g.

Jak se k větším rozměrům a hmotnosti postavit? Je to nepříjemné, to se musí nechat. Padesátky byly vždy malé objektivy, a kromě toho byla s příchodem mirrorless Nikonů Z očekávaná spíše miniaturizace nežli opak. Lhal bych, kdybych napsal, že mě to nemrzí, ale… tento objektiv má několik dalších výhod, kvůli kterým jsem ochotný nad jeho velikostí a váhou přivřít oko. Předně je to robustní a odolný kus hardwaru, s nímž nemusíte mít obavy ani v extrémních podmínkách, ve vlhku, v dešti, sněhové vánici. Také nějaký ten ťukanec myslím snese bez ztráty kytičky. Popravdě, to se o jeho DSLR ekvivalentu říct nedá. Nejdůležitější je ale obrazová kvalita, a ta je jednoduše famózní. O té ale až o něco dále v tomto článku.

Nikkor Z 50 mm f/1,8 S na těle Nikon Z7
Nikkor Z 50 mm f/1,8 S na těle Nikon Z7
Jde to i konkávně

Ještě ke konstrukci: Zaostřování obstarává bezhlučný krokový motorek, na jehož rychlost jsem si rozhodně nemohl stěžovat. Nejkratší ostřicí vzdálenost je 0,4 metru (od roviny snímače fotoaparátu).
Devítilamelová clona je elektromagnetická, a je taktéž naprosto tichá. Nejvyšší clonové číslo je F16. Podobně jako u ostatních objektivů Nikkor Z, usnadňují tyto dvě precizně zpracované elektromechanické součásti ideální využití jak u fotografie, tak při natáčení videa.

Zvláštností objektivu Nikkor Z 50 mm f/1,8 S je konkávní prohnutí přední čočky. Zatímco asi všechny objektivy, které jsem doposud měl v ruce, měly přední čočku více či méně vypouklou, tato padesátka ji má vydutou čili prohnutou směrem dovnitř. Zajímavé…

Optická kvalita? Skvělá!

Optická konstrukce se skládá z 12 čoček uspořádaných v 9 skupinách. Dva členy z toho jsou asférické a dvě čočky typu ED. Samozřejmostí jsou antireflexní vrstvy typu Nano Crystal Coat.

Optická konstrukce Nikkoru Z 50 mm f/1,8 S
Optická konstrukce Nikkoru Z 50 mm f/1,8 S

Mimochodem – také optická konstrukce je jedním z důvodů pro větší rozměry objektivu Nikkor Z 50 mm f/1,8 S. Padesátka s bajonetem F totiž oproti němu obsahuje jen dvě třetiny čoček (7 členů). Tato „složitost“ má za úkol zajistit maximální možnou obrazovou kvalitu – a v té Nikkor Z 50 mm f/1,8 S jednoduše exceluje.

MTF křivky Nikkoru Z 50 mm f/1,8 S
MTF křivky Nikkoru Z 50 mm f/1,8 S
Umíte číst MTF křivky? Naučíme vás to v tomto článku

Psal jsem to v článku o softwarovém doostřování snímků z Nikonů Z (čtěte zde) – u tohoto objektivu jsem u některých snímků o jeden dílek snižoval hodnotu funkce Doostření ve stř. rozsahu (Mid-range sharpening). Proč? Protože samotná optika má naprosto perfektní přenos kontrastu. V tomto – a obecně v samotné ostrosti obrazu – si Nikkor Z 50 mm f/1,8 S může podat ruce se stejně řezavou pětatřicítkou pro Zetka (recenze zde).

Ostatně ona obrazová kvalita jako celek je u obou objektivů stejně výtečná. Ani zde nenajdete na fotografii chromatickou vadu. Bokeh je krásně sametově rozmazaný, 3D efekt snímků pořízených Nikkorem Z 50 mm f/1,8 S lze srovnávat se středoformátovými aparáty. Geometrické zkreslení je naprosto zanedbatelné, obraz je téměř rovný (zkreslení +0,65 %). Pouze zvýšená vinětace při nízkém clonění je malou vadou na kráse.

Nikkor Z 50 mm f/1,8 S – vinětace
Nikkor Z 50 mm f/1,8 S – vinětace
Celkové hodnocení

Nikkor Z 50 mm f/1,8 S je čtvrtým objektivem pro nový standard Nikon Z, který jsem testoval. Z prvních tří skel jsem byl nadšený a z tohoto… jakbysmet. Nikon i zde jasně ukazuje, že si s vývojem nových Zetek – tedy celého systému včetně objektivů a dalšího příslušenství – dal skutečně velkou práci, která se vyplatila. U spousty prvotin se velmi často teprve po jejich uvedení na trh vychytávají mouchy. Nikon ale přišel s de facto hotovými produkty – a Nikkor Z 50 mm f/1,8 S mezi ně patří plným právem. Je to skvělý objektiv, a mezi padesátkami Nikonu se stává novým etalonem.

A nezapomeňte, až do 15. srpna 2019 můžete v rámci akce Ušetři s Nikonem (podrobnosti zde) tento objektiv pořídit se slevou 5 000 Kč. Jděte do toho!

Ve standardním balení najdete plastovou bajonetovou sluneční clonu a měkký ochranný obal
Ve standardním balení najdete plastovou bajonetovou sluneční clonu a měkký ochranný obal

Podrobná technická data objektivu Nikkor Z 50 mm f/1,8 S najdete zde
Standardní prodejní cena: 15 990 Kč

Nikkor Z 50 mm f/1,8 S na těle Nikon Z7

Snímky jsou zcela bez úprav.

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG – 1. část (189 MB)
JPEG – 2. část (189 MB)
NEF – 1. část (248 MB)
NEF – 2. část (269 MB)
NEF – 3. část (251 MB)

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *