Nikon Z6 s nadšením. Nekompromisní video

Když jsem psal 1. část menší několikadílné ságy s názvem Nikon Z6 s nadšením, kromě technických dat jsem se zde vůbec nevěnoval videu. Činil jsem to zcela záměrně s vědomím, že bude lepší, když se tohoto úkolu ujme někdo povolanější. Někdo, kdo se natáčením videa zabývá profesionálně. Volba padla na Magdalénu Fukanovou – členku tvůrčího dua Czech Vibes (čtěte rozhovor zde). Ta svoje postřehy z podrobného testování Nikonu Z6 v roli videokamery shrnula… jak jinak, nežli ve videu.

Plno chvály

Nechci vás zdržovat od koukání na video, dovolím si proto jen pár svých poznatků z něj. Magdaléna se zamilovala nejen do samotné „Zet šestky“, ale také do pevné padesátky – objektivu Nikkor Z 50 mm f/1,8 S. Co ji na něm nejvíce baví? Bokeh čili podání rozostřených oblastí záběru. Doslova říká: „U tohoto objektivu mám pocit, že se celý obraz jakoby zaoblí. Dává to tomu obrazu takový cinematic feeling, který se do videa vždycky snažím dostat.“

Byla také mile překvapená výdrží akumulátorů při natáčení videa. Sama říká, že při celodenním natáčení v zimě, kdy často bylo i –10 ˚C, si vystačila se dvěma bateriemi, přestože natočila až 60 GB dat.

Dále jakožto videotvůrce vyzdvihuje tato členka tvůrčího dua Czech Vibes funkce Nikonu Z6, jako je zebra – indikace přeexponovaných částí obrazu, nebo focus peaking coby výtečný pomocník pro přesné zaostření. Ostatně chválí si také autofokus, který jejími slovy „krásně reaguje na pohyblivé objekty v záběru“, a velmi spokojená byla také se stabilizovaným snímačem.


Související články

Nikon Z6 s nadšením. 1. část testu Nikonblogu
Nikon Z6 s nadšením. Energie budiž dostatek
Nikon Z6 s nadšením. Bezdrátová konektivita zaručena

Nezklame vás. Nikkor Z 24–70 mm f/4 S – základní zoom pro Nikony Z
Ultraširokáč pro Zetka naživo – Nikkor Z 14–30 mm f/4 S v testu Nikonblogu
35 mm dokonalosti. Test objektivu Nikkor Z 35 mm f/1,8 S pro Nikony Z


Sdílej

2 komentáře

  1. No video je hezký, takový nadšený a rozjásaný. Nicméně by to chtělo, aby zazněly i nedostatky a aby na nich Nikon rychle zapracoval, pokud chce Z6/Z7 kvalifikovat i jako videokameru. Jsou totiž z pohledu videomakera poměrně zásadní. Zaznělo tam o manuálním ostření, focus peakingu a zebře. Fajn věci, nutný. Jenže nějak zapadlo, že nejdou použít zároveň. Buď focus peaking, nebo zebra, ne dohromady. To je prostě fail. A když zůstaneme u toho manuálního ostření. Proč nejde u Z objektivů nastavit, aby měly lineární převod? Pro filmmakera zcela zásadní věc, nastavit si body A a B. Se Z objektivama nelze. Takže nejde naplánovat průběh ostření a ani nejde použít jakejkoliv follow focus. Další fail. Dál padla zmínka o gimbalu a externím rekordéru. V drtivý většině případů, když se spojí foťák s gimbalem přes kabel, přestane fungovat HDMI výstup. To samý, pokud se ovládá foťák přes wifi, třeba aplikacemí gimbalu, opět přestane fungovat HDMI výstup. Další fail. Takže celkem vzato, použít Z6/Z7 na plně fungujícím gimbalu, nedejbože ještě s nějakym follow focusem a nahrávat externě, prostě nejde. Buď bude nahrávat externě a pak bude foťák na gimbalu jako brambora, nebo bude možný foťák gimbalem ovládat, ale pak jen při interním nahrávání. Možná by bylo fér tyhle věci aspoň tu a tam zmínit a jednak na nich fakt zapracovat, pokud chce Nikon ve spojení Z6/Z7 vyslovovat slovo „video“. Mám za to, že tohle všechno lze teoreticky řešit softwarově i u stávajích modelů. Je to obrovská škoda, protože jinak všechno to nadšení je na místě…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *