Ultraširokáč pro Zetka naživo – Nikkor Z 14–30 mm f/4 S v testu Nikonblogu

Není tomu tak dávno, co Nikon představil v pořadí čtvrtý objektiv typu Nikkor Z – a potěšil tím zejména krajináře či fotografy architektury. Nebo obecně tvůrce, kteří mají rádi široká až ultraširoká ohniska. Mně se podařilo novotou vonící Nikkor Z 14–30 mm f/4 S na několik dní ukořistit pro sebe, takže nyní vám mohu sdělit svoje poznatky.

Nikkor Z 14–30 mm f/4 S na Nikonu Z6 – naživo
Nikkor Z 14–30 mm f/4 S na Nikonu Z6 – naživo
Výstavní kousek

Nejsem z těch, kteří by si Zetko koupili jen a pouze kvůli velikosti, nicméně musím na rovinu napsat, že nový ultraširokáč je opravdu prcek. Nebýt velkého průměru přední obruby, byl by Nikkor Z 14–30 mm f/4 S menší než pevná pětatřicítka pro Zetka. Jen hmotnost je cca o 100 gramů vyšší. Čísla hovoří takto: průměr (v nejširší přední části) 89 mm, délka 85 mm, hmotnost 485 gramů.

Tento objektiv je rozhodně výrazně menší než zrcadlovkový AF-S Nikkor 16–35 mm f/4G ED VR, a oproti profesionálnímu ultraširokáči AF-S Nikkor 14–24 mm F2,8G ED je to vyslovená miniatura (ale to už jsem zabrousil do trochu jiné třídy).

Nikkor Z 14–30 mm f/4 S
Nikkor Z 14–30 mm f/4 S

K rozměrům ještě poznámku: ona délka 85 mm je rozměrem v přepravní poloze zoomu – tento širokáč má totiž stejně jako základní zoom 24–70 mm f/4 „parkovací“ polohu, kdy je vnitřní tubus objektivu zcela zasunutý ve venkovním plášti. Před focením je nutné pootočit prstencem zoomu do provozního stavu – vnitřní tubus se vysune – délka se zvětší o necelých 30 mm při největším vysunutí (u nejširšího ohniska). Však to znáte, začalo to už seťáky 18–55 mm pro DX zrcadlovky Nikonu…

Stejně jako všechny objektivy řady Nikkor Z, které jsou zatím k mání, je i Nikkor Z 14–30 mm f/4 S – co se týče dílenského zpracování – naprosto luxusním kouskem. Tělo s mnohem vyšším podílem kovu, než jsme byli u Nikkorů zvyklí, je precizně zpracované. Na pohyblivých částech nenajdete sebemenší vůli, jak široký zoomovací, tak i úzký ostřicí prstenec poskytují přiměřený odpor a hladký chod. Pouze pro překonání aretace zoomu v parkovací poloze je třeba vyvinout lehce větší sílu. Ale zase nemusíte nikde mačkat žádný čudlík či jiné jištění.

Nikkor Z 14–30 mm f/4 S na Nikonu Z7
Nikkor Z 14–30 mm f/4 S na Nikonu Z7

V krabici s objektivem najdete také plastovou bajonetovou sluneční clonu, kterou doporučuji používat permanentně – už jen jako ochranu přední čočky před jejím nechtěným úrazem. Tento ultraširokáč umožňuje také použití klasických filtrů, šroubovaných na přední objímku, takže kdo má rád jako ochranu UV filtr (já tedy ne :-) ), může použít i jej. A také další filtry… s průměrem 82 mm, tedy pořádné „palačinky“.

Ostření zajišťuje bezhlučný krokový motor, nejkratší zaostřovací vzdálenost činí 28 cm (od roviny snímače), zvětšení je tudíž 0,16×. Clona je sedmilamelová, elektromagnetická. Umožňuje – podobně jako u ostatních Nikkorů Z – také plynulou bezhlučnou změnu, což je skvělá funkce při natáčení videa. Mimochodem, možnost nastavení clony lze uživatelsky přiřadit také ostřicímu prstenci objektivu – o tom jsem psal v 1. části testu Nikonu Z6.

Jde o kvalitu obrazu

Optická soustava objektivu Nikkor Z 14–30 mm f/4 S se skládá ze 14 čoček uspořádaných ve 12 skupinách. Čtyři členy jsou asférické a další čtyři pak typu ED z nízkodisperzního optického skla. Objektiv využívá antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat, přední čočka má ochrannou fluorovou vrstvu.

Optická soustava objektivu Nikkor Z 14–30 mm f/4 S
Optická soustava objektivu Nikkor Z 14–30 mm f/4 S
MTF křivky objektivu Nikkor Z 14–30 mm f/4 S
MTF křivky objektivu Nikkor Z 14–30 mm f/4 S

Při představení tohoto skla jsem se rozplýval nad MTF křivkami – které jsou skutečně famózní. Jaká je realita? Stručně řečeno: odpovídající grafům MTF křivek. Objektiv Nikkor Z 14–30 mm f/4 S je v celém rozsahu ohnisek perfektně ostrý od středu až do rohů záběru už od „plné díry“ čili clony F4. Maximální clonové číslo je F22, přičemž difrakce se začíná projevovat zhruba dvě clony před tím – pro hnidopichy na F11, pro normálního fotografa spíše až na F16.

Objektiv má skvělý přenos kontrastu pro zachycení jemných přechodů barev a jasů či vykreslení téměř neznatelných hran v obrazu. Abyste z něj dostali maximum, je samozřejmě nasnadě fotit do RAWu, nikoliv ponechávat snímky na pospas ztrátové kompresi JPEGu.

Nikkor Z 14–30 mm f/4 S

Výborně je korigovaná chromatická aberace, kterou na reálných snímcích těžko najdete, velmi příjemný je i bokeh.

Po představení tohoto objektivu padlo mnoho dotazů na geometrické zkreslení, což je v případě ultraširokáče pochopitelné. Jak je to s tímto parametrem? Je to vtipné – geometrické zkreslení se nekoná. Obraz je za každých okolností rovný jako podle pravítka :-)

„Cože?“, říkáte si možná. Ano, je to tak. Předpokládám, že optika velmi pravděpodobně nějaké zkreslení mít bude. Nicméně v Nikonu se rozhodli, že tím není nutné uživatele zatěžovat. Jakmile totiž tento objektiv poprvé nasadíte na tělo, na displeji vám bude oznámeno, že je aktivovaná automatická korekce zkreslení. Tu ovšem nejde uživatelsky vypnout. A nelze vypnout ani v Capture NX-D při editaci RAWů. Takže obraz je prostě bez zkreslení…

Nikkor Z 14–30 mm f/4 S

Hůře je na tom ale vinětace objektivu. Podle mých testů toto sklo vinětuje více než profi ultraširokáč AF-S Nikkor 14–24 mm F2,8G ED. Je to pravděpodobně daň z malé velikosti, malého průměru vstupní čočky a vůbec celé malé optiky. Ale… pozitivní na tom je, že vinětace je de facto konstantní jak při clonění, tak i při změně ohniska. Pokud vám tedy skutečně vadí – protože vinětace je sexy, jak říkával jeden můj bývalý kolega –, stačí mít ve fotoaparátu (nebo následně v počítači) nastavenou jednu hodnotu korekce vinětace pro takříkajíc celý objektiv.

Celkové hodnocení

Špičková konstrukce a dílenské zpracování malého a lehkého objektivu, špičková obrazová kvalita. Co víc si přát? Mohl bych rovnou skončit, ale chci vám napsat, co mě na tomto skle baví nejvíc.

Stejně jako u profesionální „svaté zoom-trojice“ pro DSLR, poskytuje i tento ultraširokáč pro Zetka za všech okolností – omlouvám se za škaredé slovo – konzistentní výsledky. Prostě na jakékoliv ohnisko, s jakoukoliv clonou fotí pořád výborně. Nemusíte přemýšlet, jestli třeba u nejširšího záběru musíte přiclonit kvůli zlepšení kvality obrazu. S clonou pracujete „jen“ kvůli hloubce ostrosti. Ano, ta vinětace je skutečně zřetelná. Ale také je konzistentní.

Jde zkrátka o objektiv, u kterého se nemusíte starat o technické parametry či spíše myslet na jejich nedostatky, ale prostě se naplno věnovat focení. A tak to má být :-)


Podrobná technická data objektivu Nikkor Z 14–30 mm f/4 S najdete zde
Doporučená prodejní cena: 34 990 Kč

Nikkor Z 14–30 mm f/4 S – demosnímky bez úprav

Fotografie jsou pořízené na těle Nikon Z6

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (205 MB)
NEF – 1. část (218 MB)
NEF – 2. část (212 MB)


Sdílej

2 komentáře

  1. Rád bych se zeptal, zda v případě použití filtrů nutno pořizovat filtry slim (vzhledem k Vámi zmiňované vinětaci), nebo je možné použít standardní filtry. Díky za odpověď.

  2. Ondrej Vacek: Při testování jsem bohužel neměl k dispozici filtr tak velkého průměru, takže jsem to nevyzkoušel. Ale lze se domnívat, že slim obroučka bude víceméně nutností. Ostatně filtry od Nikonu (CPLa UV) takové jsou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *