Nikon Coolpix W300 – pátý outdoorový v testu Nikonblogu

Mám-li si vybrat mezi kompaktem a zrcadlovkou, samozřejmě raději volím DSLR. S jednou výjimkou ovšem. Tou je moje slabost pro outdoorové, nebo chcete-li prostě odolné kompakty. Proto jsem uvítal možnost otestovat nejnovější model tohoto typu – Nikon Coolpix W300. Ještě než se k němu ale dopracuji, přijměte prosím malou retrospektivu outdoorových fotoaparátů této řady.

Jak šel čas aneb trocha historie nikoho nezabije

Nikon Coolpix W300 je již pátým modelem této outdoorové řady kompaktů Nikonu, pojďme se proto krátce podívat, jaký byl její vývoj.

Prvním typem řady, která se původně označovala AW, byl Nikon Coolpix AW100. Světlo světa spatřil před šesti lety, v roce 2011.

Nikon Coolpix AW100
Nikon Coolpix AW100

Koncept fotoaparátu byl od počátku shodný: Ploché tělo se zapouzdřeným objektivem, odolnost proti potopení a pádu, zabudovaný přijímač GPS. Už od prvního modelu je stále stejné i rozlišení CMOS snímače 16 Mpx a úhlopříčka LCD 3 palce. Ten měl ale u prvního modelu oproti posledním modelům poloviční rozlišení – 460 000 obrazových bodů. Objektiv AW100 měl po přepočtu na kinofilm rozsah 28–140 mm se světelností F3,9–4,8.

První Nikon Coolpix AW100 měl takříkajíc nejčistší design, vykoupený ovšem absencí jakéhokoliv gripu na přední stěně. Ponořit jste se mohli do 10 metrů, odolnost vůči pádu byla limitovaná výškou 1,5 m.

Necelé dva roky po Coolpixu AW100, na jaře roku 2013, Nikon představil druhý model této řady, Nikon Coolpix AW110.

Nikon Coolpix AW110
Nikon Coolpix AW110

Tělo doznalo drobných designových změn, ovšem po předním gripu stále ani památky. Zvýšila se však odolnost: ponoření až do 18 metrů, shockproof do 2 m. Povýšil i displej – rozlišení se zvedlo na 614 tisíc pixelů. A přibylo Wi-Fi pro možnost konektivity se smartphony či tablety s aplikací Wireless Mobile Utility.

Další rok 2014 přinesl Nikon Coolpix AW120.

Nikon Coolpix AW120
Nikon Coolpix AW120

Opět jemné změny v designu. Stále žádný grip. Největší upgrade „ÁWé sto dvacítky“ hledejte v optice. Rozsah zoomu byl posunut k širším ohniskům 24–120 mm, ale hlavně se zlepšila světelnost na F2,8–4,9. Také zadnímu LCD opět přibyly obrazové body – na hodnotu 921 000 pixelů.

Odolnost zůstala stejná jako u Coolpixu AW110. Novinkou bylo tzv. Akční ovládání důležitých funkcí fotoaparátu zatřesením.

Jak jinak, opět po roce, oznámil Nikon v únoru 2017 další model této outdoorové řady, Nikon Coolpix AW130 – poslední typ s označením AW.

Nikon Coolpix AW130
Nikon Coolpix AW130

Nikon Coolpix AW130 si ponechal vše dobré z předchozího modelu, a k tomu dostal malá vylepšení. Ano, konečně náznak gripu na přední stěně – to je změna viditelná na první pohled. Zrakem už neposoudíte zvýšenou odolnost, kdy se možnost potopení zvýšila až na 30 metrů a pád pak na 2,1 m.

Další novinky hledejte u technologií a funkcí fotoaparátu. Záznam zeměpisné polohy byl rozšířen z amerického satelitního systému GPS a ruského GLONASS nově také na možnost přijímat informace z družic QZSS, což je navigační systém používaný v Japonsku a Austrálii. Wi-Fi bylo doplněno o technologii NFC, v menu přibyly funkce časosběrného snímání nebo třeba retušování portrétů.

Tolik tedy krátká historie, můžeme jít do současnosti…

Nikon Coolpix W300
Nikon Coolpix W300

Klíčové vlastnosti Nikonu Coolpix W300
Pětinásobný zapouzdřený zoom

Outdoorový kompakt vyžaduje také optiku ukrytou v odolném těle. Plně zapouzdřený objektiv Coolpixu W300 má rozsah 24–120 mm při světelnosti F2,8–4,9.

Pětiosá hybridní stabilizace obrazu

Možnost kombinovat optickou stabilizaci VR s elektronickým uklidněním obrazu přináší výborné výsledky zejména při natáčení videa nebo třeba fotografování makrosnímků.

16 Mpx CMOS snímač

Snímač o rozlišení šestnáct megapixelů (4 608 × 3 456 obrazových bodů) s úhlopříčkou 1/2,3″.

Třípalcový (7,5 cm) OLED displej

Displej má rozlišení 921 tisíc obrazových bodů, je vybaven velmi účinnými antireflexními vrstvami a pětinásobnou regulací jasu.

Odolné provedení ve čtyřech barvách

Nikon Coolpix W300 odolá pádu z výšky až 2,4 metru, je vodotěsný do hloubky 30 metrů a snese mráz až –10 ˚C. Pořídit si jej můžete s maskovacím, černým, oranžovým nebo Nikoňácky žlutým provedením předního krytu.

Je libo Full HD nebo 4K video?

Kromě Full HD videa (až 1 080/50 nebo 60p) se stereofonním zvukem umožňuje Coolpix W300 natáčet „pohyblivé obrázky“ také v kvalitě 4K/UHD (2 160/25 nebo 30p).

Motivový program Časosběrné snímání

Moderní funkci časosběrného videa můžete využívat díky motivovému programu s pěti různými nastaveními od Městské krajiny až po Stopy hvězd.

Vestavěný modul GPS a barometrický výškoměr/hloubkoměr

Jednotka GPS podporuje standardy GPS, GLONASS a QZSS, barometrický výškoměr/hloubkoměr určí vaši „vertikální polohu“. Všechna tato data pak můžete zaznamenávat do speciálního souboru.

Bezdrátové propojení se smartphony nebo tablety

Díky technologii Snap Bridge můžete mít váš Coolpix W300 permanentně propojený se smarpthonem či tabletem, aniž byste přišli o cennou energii akumulátoru obou zařízení.


Doporučená prodejní cena: 11 990 Kč
Podrobné technické parametry zde

Nikon Coolpix W300 je dodávaný ve čtyřech barevných provedeních včetně oblíbené kamufláže
Nikon Coolpix W300 je dodávaný ve čtyřech barevných provedeních včetně oblíbené kamufláže
Nikon Coolpix W300 na scéně

Stejně jako jsem to udělal v recenzi předchůdce tohoto modelu, Coolpixu AW130 (čtěte zde), nebudu popisovat tento fotoaparát do detailů, ale zaměřím se jen na změny a novinky oproti staršímu typu.

Celkovou koncepcí jde stále o staré dobré „ÁWéčko“, respektive dnes už jen „Wéčko“. Jako u každého modelu proběhl nějaký ten drobný redesign, v případě W300 se však můžete těšit z opravdového gripu na přední stěně, který významně zlepšuje jistotu držení. Z toho mám radost, protože to aparátu navíc i sluší.

Nikon Coolpix W300
Nikon Coolpix W300

Voděodolnost zůstala stejná jako u AW130 – potopit se můžete do hloubky až 30 metrů. Nárazuvzdornost se zvýšila na pád z výšky až 2,4 m. To je odolnost z mého pohledu více než dostatečná. Osobně jsem se potápěl maximálně v hloubce asi 12 metrů a upřímně řečeno jsem toho měl „plný brejle“. A to občas i doslova (vím, že se potápěčské masce neříká brejle :-) ). Takže výrobcem deklarovaná hodnota 30 metrů přesahuje moje limity více než dvakrát.

A odolnost vůči pádu? Dva metry čtyřicet, to je jako když hodně vysoký muž zvedne ruku nad hlavu a pustí foťák dolů. Ovšem pozor – norma říká, že odolnost je garantovaná při pádu na 5 cm silnou překližkovou desku. Musím tedy znovu opakovat: Když vám i tento velmi odolný fotoaparát nešťastnou náhodou spadne z mnohem menší výšky krycím sklem objektivu nebo displejem třeba na kámen, velmi pravděpodobně bude poškozený. Neříkám, že nevratně, ale bez ztráty kytičky z takové situace nevyvázne s téměř 100% jistotou. Takže neházet jím, nehrát s ním golf ani hokej, nepřejíždět jej autem, pásovým bagrem už vůbec ne…

Nikon Coolpix W300
Nikon Coolpix W300

Pojďme k dalším novinkám. Hodně povýšilo video. Zatímco Coolpix AW130 uměl pouze Full HD video v kvalitě 1 080/25 (30)p, případně prokládaných 60i, nová „dabljů třístovka“ už umí dvojnásobný framerate 1 080/50 (60)p. A navíc… ještě také video v kvalitě 4K/UHD čili obraz ve čtyřnásobném rozlišení oproti Full HD – 3 840 × 2 160 px – při snímkové frekvenci 25 sn./s.

Pozitivní také je, že výborná hybridní pětiosá stabilizace funguje i při rychlém Full HD videu. Bohužel si jí neužijete při natáčení ve 4K/UHD – zde funguje pouze klasická VR stabilizace v objektivu. Ale zase se obraz nijak neořezává, což se u hybridní stabilizace děje cca 1,2–1,3×.

U předchůdce jsem chválil časosběry, ty jsou samozřejmě – v nezměněné podobě – i u Coolpixu W300. Tudíž lehce kopíruji:

Co nabízí ona pětice časosběrných programů? Předně jde vždy o maximálně 300 snímků, z nichž se automaticky vytvoří video v kvalitě 1 080/25 (30)p, které je tedy vzhledem ke snímkové frekvenci dlouhé deset sekund. Samotné motivové programy se pak různí intervalem pořizování dílčích fotografií. V nabídce máte tyto možnosti:

Městská krajina – interval 2 s, doba snímání 10 min
Krajina – interval 5 s, doba snímání 25 min
Západ slunce – interval 10 s, doba snímání 50 min
Noční obloha¹ – interval 30 s, doba snímání 2.30 h
Stopy hvězd² – interval 30 s, doba snímání 2.30 h

Legenda:
¹ Vhodné pro záznam pohybu hvězd. Zaostření je pevně nastaveno na nekonečno.
² Po zpracování obrazu vypadají dráhy hvězd jako světelné linky. Zaostření je pevně nastaveno na nekonečno.

Kde jsou moje mapy?

Něco přibylo, něco ale také u nového modelu zmizelo. Mapy…

Pokud jste četli předchozí recenze (zde a tady) víte, že původně měla „ÁWéčka“ instalované offline mapy. Ano, jenže to byly v podstatě jen velmi jednoduché mapy s mizernou podrobností detailů. Navigovat se podle nich nedalo, šlo pouze prohlížet uloženou trasu. A tak je výrobce zrušil. Za mě žádná škoda. GPS, elektronický kompas a barometrický výškoměr zůstali – a to je pro mě zásadní.

Nikon Coolpix W300
Nikon Coolpix W300

Stále je tedy možné nechat zapisovat do IPTC hlavičky fotografií zeměpisnou polohu a nadmořskou výšku, stále lze trasovat váš pohyb nebo nechat zapisovat log výšky či hloubky. Vše si pak v klidu prohlédnete na velkém monitoru a podrobné mapě v počítači, takže málo podrobná mapa na třípalcovém displeji mně fakt nechybí. Jen dodávám, POI body (tzv. body zájmu) v paměti fotoaparátu zůstaly a stále jsou zobrazované na horním okraji LCD.

A mimochodem, jednu příjemnou novinku objevíte spolu s třetím tlačítkem na levém boku fotoaparátu – svítilnu. Přisvětlovací LEDka pro autofokus mezi objektivem a bleskem dostala ještě funkci svítilny, kterou lze zapnout dlouhým podržením onoho tlačítka i při vypnutém fotoaparátu. To se na treku občas hodí. Hlavně, když se setmí :-)

Úvodní obrazovka aplikace Snap Bridge ve smartphonu s operačním systémem iOS
Úvodní obrazovka aplikace Snap Bridge ve smartphonu s operačním systémem iOS

Ještě jednu důležitou změnu ale zaznamenáte. Komunikace se smartphony či tablety nyní už neprobíhá pouze přes Wi-Fi a aplikaci Wireless Mobile Utility, nýbrž pomocí technologie Snap Bridge, využívající primárně Bluetooth Low Energy.

Už jsem to psal na Nikonblogu několikrát: Jednoduše to zapnete a necháte zapnuté vlastně pořád. Fotíte, a Coolpix W300 vám „háže“ do smartphonu zmenšené 2Mpx snímky (volitelně), aniž byste se o cokoliv starali. Důležité ovšem je, že ani na baterce foťáku, ani na baterce mobilu to nijak výrazně nepoznáte. Osobně si Snap Bridge pochvaluji obrovsky!

Obrazová kvalita a celkové hodnocení

Ne, tohle není digitální zrcadlovka. Kvalita obrazu odpovídá kompaktu s malým snímačem o úhlopříčce 1/2,3″ a ostatně je už minimálně tři generace těchto outdoorových kompaktů stejná. Znovu, stejně jako v recenzi Coolpixu AW130 opakuji, chybí mi zde RAW. Rád bych si se snímky pohrál v počítači, povýšil obrazovou kvalitu standardního JPEGu. Škoda.

Pokud přesedláte na tento gladiátorský kompakt ze zrcadlovky, počítejte také s citelně menším dynamickým rozsahem. Naštěstí je i zde funkce Active D-Lighting se třemi úrovněmi nastavení, která dokáže většinu kontrastních scén podat lépe – čti méně kontrastněji. Navíc chválím její „umístění“ do rychlého menu pod tlačítkem korekce expozice jehož stisk mimochodem zobrazí reálný histogram. Toho si také cením.

Nikon Coolpix W300
Nikon Coolpix W300

Celkové hodnocení si dovolím opět zkopírovat – byť jen ve zkrácené formě – z recenze Coolpixu AW130. Nikon Coolpix W300 je „placatý“ čili nezabere mnoho místa. Je lehce ovladatelný a spolehlivý. A také rychlý. Má rozumný rozsah zoomu, jeho GPS funguje a neobtěžuje. To stejné lze napsat – nyní už o novince – o Snap Bridgi. A nakonec opět iracionálně: moc se mi líbí „maskáčové“ provedení :-)

Demosnímky z Nikonu Coolpix W300

Fotografie jsou bez jakýchkoliv úprav

Stáhněte si zdrojové soubory bez úprav:

JPEG (135 MB)


Sdílej

3 komentáře

  1. Dobrý den.
    V tom foťáku, když je vypnutý, něco zřetelně štěrchá. Po zapnutí to přestane. Co to je? To tak má být?
    Díky za odpověď.

    1. Asi je to normální,mě to chrastí taky.Podle mě je to něco na ten kompas a zkratky,které jsou popsané v návodu.

    2. po zapnuti prestane hrkat, lebo sa aktivuje magnet a drzi vsetko na mieste.. Je to normalne. Ma to tak byt..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *