Na záda i do ruky. Backpack Zip a Totepack od Peak Designu v testu Nikonblogu

Produktů od inovativní firmy Peak Design jsem vám už na Nikonblogu představil docela dost, ale stále to není všechno. Společnost, která začala na „kotvičkových“ popruzích, si za nějakých sedm nebo osm let vybudovala renomé nepřehlédnutelného hráče na poli fotografického a cestovního příslušenství. Dnes tvoří gros její nabídky hlavně brašny a batohy (byť kotvičkový systém je stále tak geniální jako na svém začátku :-)). Pojďme si dnes představit dvě zajímavá zavazadla.

Peak Design Everyday Backpack Zip 20 l a Everyday Totepack 20 l
Peak Design Everyday Backpack Zip 20 l a Everyday Totepack 20 l

Everyday Backpack Zip

Když jsem před asi 3,5 lety testoval první batoh Peak Designu, model Everyday Backpack, byl jsem nadšený (recenzi čtěte zde). Až tak nadšený, že větší, 30litrová verze zůstala v mém trvalém držení. A nadšení nijak neopadává. Peak Design tento batoh po nějakém čase upgradoval na verzi V2, čímž nemyslím jen přidání více barevných variant, ale spoustu dalších drobných vylepšení, nicméně stále se jedná o výborný (foto)batoh se dvěma bočními a typickým horním přístupem k uloženým věcem. Na konci loňského roku ale dostal Everyday Backpack svého mladšího brášku – model se stejným označením, opatřený přívlastkem Zip.

Peak Design Everyday Backpack Zip | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Everyday Backpack Zip | Zdroj foto Peak Design

Ano, zmizela horní klopa s důmyslným magnetickým zámkem, aby ji nahradil zip po téměř celém obvodu batohu. Kromě spodní strany pochopitelně. Kromě toho, že jde o mladšího brášku Everyday Backpacku, je to také menší sourozenec. Zatímco původní batoh se dodává v litráži 20 nebo 30 litrů, nový Backpack Zip si můžete pořídit ve verzi 15 nebo 20 litrů.

Kromě odstranění horní klopy, přišel Backpack Zip také o bederní popruh. Mně osobně upřímně řečeno původní jednoduché provedení v podobě popruhu bez polstrování nijak nechybí. Nicméně pokud byste se bez „bederáku“ neobešli, Peak Design pro vás má i tak řešení. Můžete si totiž dokoupit komfortnější „externí“ bederní popruh Everyday Hip Belt. Potřebnější hrudní popruh ale batohu Everyday Backpack Zip v základní výbavě nechybí.

Peak Design Everyday Backpack Zip | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Everyday Backpack Zip | Zdroj foto Peak Design

Vně batohu máte k dispozici dvě boční kapsy na lahve či stativ, další nezbytné věci si můžete zvenku připnout pomocí standardně dodávaných popruhů, jež lze uchytit do celkem osmi ok. Abych nezapomněl, ještě je zde horní zip pro přístup do komory pro notebook či tablet (nebo oboje), doplněný praktickou kapsou na drobnosti. I když…, ona ta kapsa není zase tak malá – sahá dobře do třetiny výšky batohu. Já jsem testoval větší 20litrovou verzi a můj patnáctipalcový MacBook Pro do zádového prostoru vešel jakoby pro něj byl tento batoh šitý.

270 stupňů zipu

Hlavní komora je členěná typickými peakdesignovskými „origami“ přepážkami na suchý zip, v bočních stěnách najdete vždy jednu kapsičku na magnet, druhou na zip. Líbí se mi, že kapsy jsou ihned přístupné – nejsou skryté pod celkovým zipem, jak tomu bylo u první verze Everyday Backpacku. Další kapsu na zip pak ještě najdete uvnitř horní zkosené části hlavního víka. To mě mimochodem ze začátku poněkud rozhodilo. Zvyklý na první verzi Backpacku jsem nepočítal s tím, že pokud rozepnu zip hlavní komory po celém obvodu, vysype se mi obsah batohu na zem. Moje chyba. Fototechnika přežila a podruhé jsem to už neudělal :-)

Peak Design Everyday Backpack Zip | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Everyday Backpack Zip | Zdroj foto Peak Design

Nevím, jak to Peak Design dělá, ale jeho batohy se mi pokaždé skvěle nosí. Myslím, že jádro pudla bude skryté v ergonomicky tvarovaných a „tak akorát“ polstrovaných popruzích, které navíc nejsou nahoře přišité napevno, nýbrž ve volně otočných pouzdrech. Dvacetilitrový Backpack Zip pojme úplně v pohodě středně velkou digitální zrcadlovku klidně s profesionálním zoomem typu Nikkoru 24–70 mm f/2,8, a k tomu třeba ještě telezoom, pevný světelný portréťák a externí blesk. O spoustě potřebných drobností nemá cenu psát – kapsiček je dostatek. Vlastnit například malý Nikon Z 50, ale možná i některé z fullframových Zetek, určitě bych si pořídil menší 15litrovou verzi. Ale to má, jak se říká, každý soudruh jinak – každý je zvyklý sebou vláčet jiné množství výbavy. Já se snažím to, co nosím na vlastním hřbetě, spíše minimalizovat.

Everyday Backpack Zip je stejně jako ostatní zavazadla Peak Designu vyrobený z voděodpudivé tkaniny, vodotěsné jsou samozřejmě i zipy, takže o bezpečí svojí drahé fototechniky nemusíte mít obavy ani v dešti. Můžete si vybrat ze čtyř barev – černá, půlnoční modrá, béžová (pouze 15l verze) nebo světle šedý „melír“ (barva Ash). Já jsem do testu zapůjčil černé provedení, ale sám bych si pořídil asi raději verzi Ash. Na černém povrchu je vidět každé smítko – to je jako s foťáky. Na druhou stranu se ale poměrně hladký povrch hustě tkané odolné textilie velmi dobře čistí.

Peak Design Everyday Backpack Zip 20 l
Peak Design Everyday Backpack Zip 20 l

Rozměry a hmotnost

Everyday Backpack Zip 15 l
Vnější rozměry: 44,5 × 26,5 × 20 cm
Vnitřní rozměry: 42 × 23 × 16 cm
Objem: min 15 l
Max. rozměry notebooku: 13″ (33 × 23 × 2,5 cm)
Hmotnost: 1,34 kg

Everyday Backpack Zip 20 l
Vnější rozměry: 48 × 31,5 × 23,5 cm
Vnitřní rozměry: 45 × 28,5 × 20 cm
Objem: min 20 l
Max. rozměry notebooku: 15″ (38 × 25,4 × 2,5 cm)
Hmotnost: 1,55 kg

Ceny
Everyday Backpack Zip 15 l: 5 399 Kč
Everyday Backpack Zip 20 l: 6 399 Kč

Everyday Totepack 20 l

Pamatujete ještě na tři roky starý test kabele Peak Design Everyday Tote? V jeho úvodu jsem trochu spekuloval, jestli jde o čistě dámskou záležitost nebo unisex zavazadlo. Já jsem se, na rozdíl od některých hlasů, klonil spíše k unisex provedení, ale… když přišel na trh model Everyday Totepack 20 l, tak trochu jsem změnil názor. Nechme model Tote ženám, my chlapi – dámy ovšem nevyjímaje – raději sáhneme po novém Totepacku. Protože ten je ještě více unisexovější :-)

Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design

Nyní vážně. Peak Design Everyday Totepack patří mezi takříkajíc klasické městská zavazadla. Obvykle se jedná o jednoduchý batoh s horním rolovacím uzávěrem, nicméně Peak Design jej poněkud vylepšil. Jednak to není obyčejný lodní pytel s popruhy, ale odolný batoh tak, jako u všech jeho modelů. Čili voděodpudivá pevná tkanina, polstrované stěny, vodotěsné zipy. Byť jde v tomto případě o univerzální batoh pro jakékoliv použití, fototechnika se v něm rozhodně nebude cítit upozaděná. 

Horní „vlez“ není popravdě rolovací, ale jen „přehýbací“, spojený – jak jinak, než magnetem. Pod ním je navíc vodotěsný zip, takže obsah batohu je chráněný. Důležité je, že další dva zipy jsou po obou bocích, takže přístup k obsahu je ze tří stran. Na vás pak už je, jak kreativně si pohrajete s rozmístěním vnitřních přepážek na suchý zip. Jakkoliv jde o jednokomorové zavazadlo, variabilita uspořádání vnitřního prostoru je díky přepážkám FlexFold skvělá. Tohle vážně není jen shora plněný pytel…

Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design

Protože jde o zavazadlo typu Tote čili kabela (tote = m. j. nosit /v ruce/), nechybí dvojice decentně polstrovaných rukojetí, které se nahoře dají spojit opět magnetem – to je praktické při nošení tohoto „báglu“ na zádech. Počítejte ale s tím, že ramenní popruhy – jež lze zcela schovat do zad – nejsou tak komfortní jako například u výše popsaného Backpacku Zip. Zjednodušení popruhů je až takové, že nemají ani plynulou regulaci délky. Zkrácení či prodloužení je skokové, kdy na spodním konci je popruh po pěti centimetrech sešitý, aby vytvořil poutka pro spodní karabinku. To je ale v pořádku, nejde o typický batoh pro dlouhé pěší túry, nýbrž o de facto městské zavazadlo pro poponášení mezi MHD a rušnými ulicemi. I když… pěticentimetrové mezery by mohly být o fous kratší pro přesnější nastavení délky.

I tak se ale Totepack výborně nosí. To je zčásti dané také jeho poměrně „placatým“ střihem, kdy hloubka činí pouhých 16 cm. Baťůžek tak nemá páku, která by vás táhla dozadu. A když půjdete v obleku na obchodní jednání, popruhy skryjete do zádové části a máte v ruce elegantní tašku.

Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Totepack 20 l (jen pro jistotu – Totepack má dva popruhy – na fotografii je jeden schovaný v zádech) | Zdroj foto Peak Design

Překvapivě i přes malou celkovou hloubku, je objem tohoto „kabela-batohu“ velmi slušný. Ostatně dvacet litrů je dvacet litrů – a to je stejné jako u výše popsaného Everyday Backpacku Zip v jeho větší verzi. Jen musíte počítat s tím, že právě kvůli menší hloubce se vám dovnitř nevejdou větší zrcadlovky (čímž myslím víceméně jen profesionální těla od Nikonu D850 výš) s nasazeným objektivem – budete muset sklo sundat. „Normální“ foťáky, potažmo mirrorless aparáty… no problem. Při testování jsem v Totepacku nosil Nikon Df s nasazenými pevnými skly zcela běžně. A toho místa, které ještě zbude! Abych nezapomněl – můj výše zmíněný patnáctipalcový MacBook Pro vejde v pohodě i do tohoto zavazadla.

Totepack se opravdu nezdá. Zvenku vypadá jako subtilní baťůžek, ale vejde se do něj spousta věcí. Ještě jsem nenapsal, že kapsu zde najdete jen jednu. Ta je umístěná v horní zaoblující se části zvnějšku, opět je samozřejmě krytá vodotěsným zipem a uvnitř má po obou stěnách malé kapsičky. Drobnosti tedy není nutné nasypat do hlavní komory :-) I na toto zavazadlo lze zvenku připevnit například bundu či lehký stativ pomocí popruhů, které jsou v základní výbavě.

Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design
Peak Design Totepack 20 l | Zdroj foto Peak Design

Abych řekl pravdu, tak, jak jsem byl před lety nadšený z prvního batohu Everyday Backpacku (a jak jsem už uvedl, nadšený jsem stále), přidal se k tomu i tento Everyday Totepack. Jsem převážně městský člověk, a toto je skvělé městské zavazadlo, které úplně přesně splňuje moje požadavky na něj. Je dostatečně odolné na to, aby ochránilo notebook i fototechniku, má dostatečný objem a výborně vyřešený přístup k obsahu. Přitom má „civilní“ nenápadný vzhled s potřebnou mírou elegance. Pánové si asi pořídí celočernou verzi, dámy pak provedení Bone čili béžovou s koženými doplňky. První produkt tohoto testu, Everyday Backpack Zip se také výborně povedl, ale Totepack je prostě pecka :-)

Peak Design Totepack 20 l
Peak Design Totepack 20 l

Rozměry a hmotnost

Everyday Totepack 20 l
Vnější rozměry: 49 × 39,5 × 16 cm
Vnitřní rozměry: 42 × 33 × 9 cm
Objem: min 20 l (až 25 l)
Max. rozměry notebooku: 15″ (38 × 25,4 × 2,5 cm)
Hmotnost: 1,25 kg

Cena

5 099 Kč

Zdroj

PeakDesign.cz

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *