Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Článek Fotografie a typografie, který vyšel na Nikonblogu tuto středu, jsem zcela záměrně publikoval jako takzvaný oslí můstek k dnešnímu textu. Co jiného by se hodilo k článku o tvorbě vlastního kalendáře? Dnešní tutorial využívá jedné z mnoha funkcí tuzemského (nebojím se říci – brněnského) Zoner Photo Studia coby výborného správce a editoru digitálních fotografií.

Stovky možností

Na úvod předesílám, že se v tomto textu nebudu tvorbou kalendářů v Zoner Photo Studiu zaobírat do nejmenších detailů. Vzhledem k možnostem této funkce – pokud bych měl článek pojmout vyčerpávajícím způsobem – by se totiž jednalo o extrémně dlouhý text, rovnající se rozsahem malé brožuře o řádově stovkách stran. Způsobů, jak si můžete v ZPS vytvořit kalendář, jsou totiž stovky…

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Tvorbou kalendářů v Zoner Photo Studiu vás provází průvodce. Pokud chcete, aby výsledkem vaší práce byl jednolistový roční kalendář – jak jsem to udělal já –, označte v Průzkumníku ZPS fotografii, kterou chcete mít na titulu kalendáře, a zvolte Menu | Publikovat | Kalendáře…. Zobrazí se vám dialogové okno Výběr obrázků, které můžete ihned „odpálit“ pomocí tlačítka Další (protože váš snímek jste si již vybrali jeho označením). Pokud toto workflow používáte častěji, aktivujte si v levém spodním rohu okna zatržítko Příště tento krok přeskočit.

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

V dalším okně průvodce Formát stránky doporučuji nastavit rozumné okraje stránky. Můžete také nechat načíst formát a okraje (stejnojmenným širokým tlačítkem) z vaší tiskárny, pokud na ní budete posléze kalendář tisknout. Jestliže hodláte kalendář publikovat například v minilabu, zjistěte si nejprve maximální potisknutelnou plochu. A jdeme na Další

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Následující dialogové okno vám nabídne 39 přednastavených layoutů nejrůznějších kalendářů. Od týdenních, měsíčních přes dvouměsíční, čtvrtletní, pololetní až k ročním jednolistovým kalendářům. Já jsem si pro tento článek vybral šablonu Roční I, kterou jsem ostatně už mnohokrát využil v praxi. Mimochodem – použijete-li místo lodičky na Baťově kanále (jak jsem to na příkladu udělal já) v kalendáři snímek vašich dětiček, matičky a tchýně vás budou po celý následují rok bezmezně milovat.

Zde jen upozorňuji, abyste si správně nastavili – v levé spodní části tohoto dialogového okna – počátek roku, pro který kalendář tvoříte.

Typografie a barvy podruhé

V již zmíněném článku Fotografie a typografie jsem se „trefoval“ do nešvarů, spojených s tvorbou textu. Přečtěte si jej prosím znovu, protože právě teď přichází chvíle, kdy toho můžete nejvíce pokazit. V okně Kalendáře totiž nastavujete parametry písma (písem), barvy podkladových rámečků, linek, zvýraznění víkendů, svátků a další hodnoty. Opatrně s nimi!

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Já jsem se v tomto příkladu snažil naladit – hlavně barevnost – ke zvolené titulní fotografii. A doporučuji vám podobný postup zvolit také, není to na škodu věci. Experimentům se ovšem meze nekladou, zkuste však myslet na takzvané doplňkové barvy, které určuje známý barevný kruh. Než abyste bezbřeze experimentovali, použijte barvu protilehlou k dominantní barvě v barevném kruhu. A klepněte na tlačítko Další

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu
Barevný kruh | Zdroj Wikipedie | „Color circle (hue-sat)“. Licencováno pod CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

V okně Vložení obrázků věnujte pozornost hlavně druhému rozbalovacímu menu Způsob umístění obrázků. Šablona kalendáře „počítá s nějakým poměrem stran“ vložené fotografie – a vy zde můžete ovlivnit, jakým způsobem bude do předepsaného formátu vložena. Máte k dispozici tři možnosti: Oříznout, Vsadit a Roztáhnout. Poslední variantu ihned zavrhneme – nikdo přece nechce, aby jeho snímek byl deformován. Prostřední možnost – Vsadit – se jeví jako nejideálnější, ovšem pokud tedy poměr stran fotografie alespoň „jakštakš“ koreluje s poměrem stran předpřipraveného pole.

Já jsem v tomto příkladu zvolil první variantu – Oříznout –, protože mi nevadil malý ořez na bočních stranách obrazového pole.V dalším okně s názvem Umístěte obrázky do šablony pak ještě můžete svou fotografii natočit o 90 či 180 stupňů, případně zrcadlit vodorovně nebo svisle. Také ji lze vyměnit za jinou nebo zvolit jiný způsob ořezu. A nyní půjdeme opět na tlačítko Další.

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

V okně Vyberte další krok máte k dispozici hned pět (a vlastníte-li také software Zoner Callisto 5, pak šest) možností, jak s právě vytvořeným kalendářem naložit: Volba Tisknout je jasná: hotové dílo vytisknete na tiskárně připojené k vašemu počítači. Volba Uložit jako bitmapy taktéž nepotřebuje dlouhé vysvětlování a možnost Exportovat do PDF pak jednoduše exportuje kalendář do „PéDéeFka“. Vlastníte-li „velký“ Adobe Acrobat Pro, pak s tímto souborem budete ještě moci do značné míry pracovat. Tlačítka Uložit a Otevřít v Editoru mají společného jmenovatele – program vytvoří soubor s příponou *.zmp (Tisková sestava ZPS), která je v Zoner Photo Studiu částečně editovatelná.

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Ona „částečná editovatelnost“ spočívá hlavně v možnosti pohnout s jednotlivými částmi kalendáře, čehož já jsem využil k většímu odsazení fotografie od zobrazení prvních měsíců, jelikož se mi mezera zdála příliš úzká.

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu Jak si můžete všimnout v horní nástrojové liště, v tomto módu lze pracovat také s textem – což by se mohlo hodit k přidání vročení do fotografie. Jenže… možnosti jsou velmi omezené, například zde nelze nastavovat jinou barvu textu nežli černou. Proto je třeba tuto tiskovou sestavu rastrovat a v Editoru použít funkci Vložit text. Klepněte tedy na tlačítko Převést na bitmapu, případě použijte Menu | Soubor | Převést na bitmapu, nebo nejrychleji pak klávesovou zkratku Shift + R.

V následujícím dialogovém okně zadejte nezbytný název a formát souboru (kalendář je stále ještě rozpracovaný, takže doporučuji formát TIF), cestu a velikost obrázku. Budete-li kalendář tisknout, pracujte s hodnotou Rozměr v DPI, pro elektronické sdílení pak nastavte Rozměr v pixelech. Tiskovou sestavu nyní můžete zavřít a naopak otevřít v Editoru rastrový soubor, který jste právě vytvořili.

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

Jdeme do finále

K tomu, abyste mohli do fotografie vložit text, má Zoner Photo Studio k dispozici dva nástroje – jeden najdete v menu Upravit | Text do obrázku, druhý pak v pravé svislé nástrojové liště s ikonkou písmene T – Vložit text. A ten my právě teď použijeme, protože je interaktivnější nežli první zmíněná funkce.

Zvolte nástroj Vložit text a klepněte do fotografie. Zobrazí se textový rámeček, který je pomocí rohových a stranových úchytů možné různě tvarovat. Samotný text pak napíšete v pravém panelu a stejně tak zde nastavíte jeho parametry. Dokud úpravy nepotvrdíte tlačítkem Použít u spodního okraje panelu, pracujete v dočasné vrstvě. Po jeho stisknutí se text spojí s fotografií a další editace již nebude možná – takže pracujte pečlivě.

Jak vytvořit vlastní kalendář v Zoner Photo Studiu

A to je vlastně všechno… Pomocí tohoto postupu jsem vytvořil jednoduchý jednolistový roční kalendář, který jste viděli na začátku článku. Stálo mě to asi deset minut práce. Vy to zvládnete jistě také. Zlomte vaz!


Související články

Vrstvy v Zoner Photo Studiu? Aneb jak vložit vlastní podpis do fotografie

Fotografie a typografie


Sdílej

3 komentáře

  1. Dobrý den, ráda bych se zeptala, vytvářela jsem kalendář přesně tak, jak popisujete..jen po uložení fotka má jen něco kolem 200kb, což na tisk není možné..můžete mi nějak poradit? děkuji moc

  2. Markéta Brabníková: Pravděpodobně jste použila fotografii s malým rozlišením, jinak si to neumím vysvětlit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *