Oprašujeme: Fotografie a typografie aneb než budete vytvářet novoročenky a kalendáře

Nejsem příznivcem neustálého psaní článků na stejné nebo podobné téma, nicméně některé věci je dobré si připomínat víceméně pravidelně. Proto jsem se rozhodl, že občas opráším starší články s takříkajíc nadčasovou platností. Tento jsem publikoval před třemi lety, ale domnívám se, že užitečný by vám mohl být i letos. Pokud jste jej už četli, nebo se vás tato problematika netýká, budu rád, když odkaz na něj pošlete svým přátelům, kteří ještě v typografii tak trochu pokulhávají :-)


Blíží se čas Vánoc a s ním spojená tvorba novoročenek a kalendářů čili v našem případě obvykle spojení fotografie a textu. Nechci nikoho podceňovat, neplatí to globálně, nicméně velmi často si všímám, že fotografové zkrátka neumí pracovat s písmem. Tedy ne že by neuměli psát – nemají cit pro typografii. Abyste se vyvarovali nejhorších typografických prohřešků, přinášíme vám nyní několik základních rad.

Stop verzálkám

Jedna zahraniční studie prokázala, že člověk čte text nikoli po písmenech (nebavíme se o prvňáčcích, kteří se teprve číst učí), ale po slovech. Přičemž slova vnímáme jako shluky různých tvarů. Když stejné slovo napíšete verzálkami čili velkými písmeny a poté minuskami neboli malými písmeny, bude druhá verze čitelnější. Proč? Protože takovéto slovo je tvarově členitější, výrazněji se liší od jiných slov a lze si jej tedy snáze zapamatovat a poté přečíst. Slovo psané verzálkami, zvláště pokud neobsahuje žádná diakritická znaménka, je vlastně takový jednolitý obdélník bez výraznějších identifikačních prvků.

Proto se tedy, chcete-li aby byl váš text lépe čitelný, vyhněte používání verzálek – platí to tím více, čím je text delší.

Fotografie a typografie
Srovnání stejného textu psaného verzálkami a minuskami
Tučné v malých velikostech nebrat

Stejně jako se lidé často mylně domnívají, že jsou lepší verzálky, chybují také v názoru, že čím tučnější písmo použijí, tím bude text čitelnější. Tedy přesněji: Na palcových titulcích o několika slovech obvykle tučný font svoji práci splní na výbornou, jinak je tomu však u malých velikostí písma a opět – v delším souvislém textu. Silné tahy tučného písma způsobují takzvané zalévání sazby, která je pak, řečeno typografickým žargonem, tmavá. A méně čitelná… V malých velikostech je font v normálním řezu mnohem čitelnější.

Mimochodem: Tento i předchozí bod je velmi důležitý při publikování na internetu, sociálních sítích, ale také třeba při posílání fotografií s texty mailem. Pošlete-li někomu „PéeFko“ o delší straně 800 pixelů, bude text velmi malý a každá taková chyba znesnadní jeho čtení.

Fotografie a typografie
Srovnání textu v malé velikosti psaného tučným a normálním řezem písma
Nedeformujte, nenaklánějte

Navrhnout písmo by se mohlo zdát jednoduché, ale opak je pravdou. Práce typografa je skutečná odbornost a vytvoření kvalitního písma zabere velkou spoustu času, vyžaduje mnoho zkušeností a znalostí. A pak přijde někdo, komu se zdá, že by písmo potřeboval vyšší, a tak jej v počítači prostě natáhne, zdeformuje. Nebo by rád font více nakloněný, takže co udělá? Nakloní jej opět v počítači. Tím vším jen ukazujete, že si práce typografů nevážíte. Jak by asi bylo vám, kdyby někdo vaši fotografii nevhodně ořízl nebo také zdeformoval poměr stran jen proto, aby se mu třeba vešla na stránku?

Dost ale mentorování. Výběr fontů (i těch free čili zadarmo) je natolik velký, že je rozhodně lepší se poohlédnout po písmu, jehož proporce vašemu záměru vyhovují lépe bez jakýchkoliv nežádoucích deformací.

Fotografie a typografie

Když méně je více

Poslední věta předchozího odstavce sice řeší problematiku v něm probíranou, nicméně obrovská nabídka nejrůznějších písem může být zároveň do značné míry kontraproduktivní. Ano, svádí jednak k použití extravagantních a obvykle i více či méně nečitelných fontů a jednak pak k jejich neřízenému míchání či kombinování v jednom dokumentu. Když na novoročence použijete dva fonty – jeden na PF 2016 a druhý na text přání –, je vše v naprostém pořádku. Horší je to ale například u takového kalendáře. Tady se nabízí udělat jedním písmem titulek kalendáře, druhým názvy měsíců, třetím dny v týdnu, čtvrtým čísla dní…

Ne, tudy cesta vážně nevede. I tam, kde by se nabízelo použití mnoha písem, buďte střídmí. Zkušený grafik, který má cit pro písmo, většinou použije třeba jen jeden font, byť ve více řezech. A mimochodem – to stejné platí i pro barvičky. Není nutno zkombinovat celou paletu barev na jednom místě…

Fotografie a typografie
Co je lepší? Střídmá typografie, nebo vystřídání pěti fontů v pěti barvách?
Psané nesmysly

Netuším proč, ale mezi lidmi jsou ve velké oblibě takzvané „švihovky“ neboli psací písma. Šetřete s nimi a hlavně – nikdy jimi nepište delší texty (stačí jedna věta o pěti slovech), a už vůbec ne verzálkami! Text tím absolutně ztratí svoji čitelnost. A ještě jedna rada – smažte si prosím písmo Comic Sans (i jeho klony) ze svého počítače, je to hrůza hrůzoucí, která ale bohužel velmi mnoho lidí silně přitahuje.

Fotografie a typografie

Efekty a kontury

Moderní grafické programy mají většinou v nabídce kromě hromady písem také spoustu nevkusných efektů. Vážně musí být na vaší novoročence 3D efekt plastického písma s texturou nerezového plechu nasvíceného diskotékovými reflektory? Většina těchto efektů je vhodná maximálně tak na obaly grafických karet nebo titulky počítačových her. Fotograf, který má dostatek vkusu, se jim zdaleka vyhne.

Jsou ale asi dva efekty, které občas poslouží výborně – stín a záře (anglicky glow). Pokud je použijete decentně, mohou vám pomoci text „odpíchnout“ od členitého pozadí fotografie. A bude to určit lepší, než když pro tento účel použijete konturované písmo – to také čitelnosti textu a zachování původních tvarů písma (pokud tedy jako konturové nebylo původně navrženo) zrovna moc nepřidává.

Fotografie a typografie
Jemný stín nebo záře je lepší nežli kontura – obrys písma
A pište česky…

To, že na tom jsme my Češi s gramotností, lépe řečeno se znalostí vlastního jazyka občas tak trochu na štíru, je všeobecně známé. Takže malá rada na závěr: Když někomu přejete „Veselé Vánoce a šťastný nový rok“, musí být Vánoce vždy s počátečním velkým a nový s malým písmenem. Vánoce jsou svátkem a nový rok je jen prostě nový. Ano, 1. ledna je také svátek – Nový rok. Vy ale přejete – alespoň jak předpokládám – šťastný celý následující nový rok. Je to stejné, jako když někomu říkáte „Tak si to nové auto užij!“, nikoliv „Tak si to Nové auto užij!“ (i když mu jej po pravdě strašně závidíte :-)).


Sdílej

3 komentáře

  1. Mluvíte mi z duše… co člověk občas na péefkách a jinde vidí, z toho vstávají vlasy děsem na hlavě. Tak třeba tenhle článek pomůže, že těch hrůz bude o trošku míň.

  2. Skvěle sepsáno,
    už se „těším“ co za hrůzy mi přijde do mejlu, asi budu obratem posílat odkaz na tento článek. Díky

  3. Ano, naprostý souhlas. „Lidová“ tvořivost je úděsná. Podle vzoru pejska a kočičky, když vařili dort – dáme tam sto dobrých věcí a bude to stokrát dobré… a jak to dopadlo.
    Přeji dobré světlo a střídmost nejen v jídle a pití, ale i ve vytváření PéeFek.
    Honza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *