Vrstvy v Zoner Photo Studiu? Aneb jak vložit vlastní podpis do fotografie

Spousta uživatelů už mnoho let láteří na to, že Zoner Photo Studio neumožňuje práci s vrstvami. Není to ale úplná pravda. Jak v nejnovější verzi ZPS 17, tak i pár verzí nazpět, přesněji od ZPS 12, tento program podporuje takzvané dočasné vrstvy. A ty se dají využít zajímavým způsobem. Například pro vložení vlastního podpisu do fotografie.

Sem se mi podepište

Myslím, že všichni uživatelé Zoner Photo Studia znají funkce Vložit text a/nebo Vložit obrázek. (Mimochodem zrovna toto jsou funkce využívající dočasné vrstvy.) Pomocí nich můžete do fotografie vložit jiný snímek, jakoukoliv bitmapovou grafiku nebo text v libovolném systémovém fontu. Lze měnit velikost, umístění, barvu, průhlednost a tak dále. Nyní si možná říkáte:

„Proč tedy neudělat vlastní podpis na snímku pomocí funkce Vložit obrázek? Naskenuji nebo ofotím svoji signaturu a vložím ji do fotky…“

Ano, principiálně uvažujete naprosto správně. Problém se však jmenuje průhlednost. Digitalizovaný podpis má totiž bílé pozadí (předpokládáme-li, že jste se podepsali na bílý papír) a to při „obyčejném“ vložení do snímku jen tak nezmizí. Dopadne to asi takhle:

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu

Každého asi napadne, že řešením by bylo průhledné pozadí na souboru s podpisem. Budete se možná divit, ale i to lze v Zoner Photo Studiu zařídit. Nicméně je to zbytečně pracné – existují mnohem jednodušší a elegantnější postupy. Jsou založeny na interakci čili prolnutí vrstev. Než se ale k interakci dostaneme, pojďme se věnovat pracovnímu postupu od samého začátku.

Sežeňte si silnější černý fix (dobrý je například popisovač na flipcharty) a jak nejlíp umíte, se podepište na čistý bílý papír. A žádné blešky, vytvořte pořádně velký podpis. Poté jej naskenujte, nemáte-li skener, jednoduše jej ofoťte delším ohniskem. A nešetřete ani na rozlišení – ať má podpis aspoň šest megapixelů. Soubor se sice bude posléze zmenšovat, ale díky tomu zmizí drobné nepřesnosti, „chlupatění“ a podobně.

Otevřete jej v Zoner Photo Studiu a „napalte“ jas (nebo expozici) a kontrast tak, abyste dostali de facto čistou pérovku – tedy téměř čistě bílý podklad a sytě černý text bez zbytečných polotónů. To myslím zvládnete i bez podrobného návodu. Nyní můžete soubor zmenšit na velikost delší strany cca 1 200 px a poté jej uložit. V tomto případě jej ale neukládejte do obligátního JPEGu, na soubory tohoto typu je lepší formát PNG s nejnižší kompresí, tedy hodnotou 1.

Kouzelná slůvka – krytí a průhlednost

Nyní máte hotový „základ“ pro černý (nebo i šedý) podpis pro umístění do fotografií se světlým podkladem. V dalším kroku si vytvořte ještě inverzní podobu do snímků s podkladem tmavým. Postup je triviální: V menu klepněte na Efekty | Negativ. Inverzní podpis opět uložte, samozřejmě do nového souboru PNG.

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu

Můžete začít vkládat podpis do snímku. Otevřete fotografii, do které chcete podpis vložit a klepněte v menu Upravit | Obrázek do obrázku (klávesová zkratka Ctrl+Shift+T). V pravém panelu se zobrazí nabídka Obrázek do obrázku a vy klepněte hned na první tlačítko Vybrat obrázek. V následně otevřeném okně označte nejprve soubor s černým podpisem a zvolte Otevřít. Uprostřed snímku se objeví váš podpis na bílém poli.

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu

Pomocí dalších ovládacích prvků v pravém panelu nastavíte umístění podpisu vůči stránce, odsazení od okraje či požadovanou velikost (volba Převzorkovat) – přesný postup není třeba vysvětlovat, jde o intuitivní práci s jasně popsanými ovládacími prvky. My se zaměříme na „náš hlavní problém“ – jak se zbavit bílého pozadí podpisu.

Už jsem to napověděl v úvodu k článku – jde to velmi lehce pomocí interakce neboli prolnutí vrstev, přesněji v názvosloví ZPS jde o Režim krytí. Jak si můžete všimnout v pravém panelu, pro režim krytí jsou zde dvě kontextová menu – jedno hned pod tlačítkem Vybrat obrázek a druhé pak úplně dole v sekci Vrstva. Informace pro vás – je úplně jedno, které kontextové menu v tomto případě použijete – obě fungují stejně. Rozbalte tedy nabídku a klepněte na druhou volbu Ztmavit. A je to tady! Bílé pozadí je pryč… Nyní ještě můžete změnit Průhlednost nebo Krytí vrstvy, to pokud nechcete podpis sytě černý, ale více či méně šedý, s více či méně prosvítajícím pozadím.

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu

Jistě uznáte, že zrovna do modelové fotografie u předchozího příkladu by se více hodil bílý podpis. Nachystaný jej máte, tak to pojďte zkusit. Postup již znáte, modifikace bude pouze v tom, že po klepnutí na tlačítko Vybrat obrázek zvolíte soubor s bílým podpisem. Ale ouha, podpis je průhledný a má černé pozadí, to jste nechtěli. Náprava je snadná – změňte Režim krytí. Místo Ztmavit nyní zvolte… Co asi? Logicky Zesvětlit. Funguje to bezvadně a opět si můžete pohrát s průhledností či krytím vrstvy.

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu

Každý pes, jiná ves

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu Vy, kteří pracujete v Zoner Photo Studiu dnes a denně, víte, že vložit obrázek lze také pomocí stejnojmenného nástroje, jež se nachází na pravé nástrojové liště (lze také vyvolat klávesovou zkratkou I). V tomto případě lze se souborem s podpisem (nebo čímkoliv jiným) na ploše podkladové fotografie pracovat interaktivně pomocí myši nebo jiného polohovacího zařízení. Stejně tak lze myší měnit velikost, natočení a tak dále. Volby jako Režim krytí nebo Krytí vrstvy zde samozřejmě najdete také, pouze ovládací panel bohužel vypadá poněkud odlišně, než když jej vyvoláte z menu (můžete to brát jako příklad jedné z několika nekonzistentností v ovládání poslední verze ZPS 17).

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu

Proč jsem tedy podrobněji vysvětloval postup „přes menu“? Důvod se jmenuje hromadné zpracování. Lze totiž předpokládat, že svůj podpis nebudete vkládat pouze do jedné fotografie nebo snad nebudete postup aplikovat na více snímků jednotlivě. K provádění opakovaných činností má totiž Zoner Photo Studio dávkové zpracování a naprosto skvěle vymyšlený Hromadný filtr.

O jeho použití jsem už na Nikonblogu psal zde. Tehdy sice v článku šlo o verzi ZPS 15 a novější „Zonery“ mají prostředí pozměněné, i tak byste se ale měli orientovat. Pro dnešní článek je však důležité vědět, že právě Hromadný filtr má i ve verzích ZPS 16 a 17 ovládání vložení obrázku téměř shodné se zmíněnou a popsanou funkcí vyvolanou z menu, nikoliv s interaktivním vkládáním pomocí myši.

Vlastní podpis do fotografie v Zoner Photo Studiu


Sdílej

7 komentáře

  1. Veľká vďaka. Síce som nevkladala podpis, ale podľa tohto návodu to išlo ľahko a hlavne veľmi pekne.

  2. Říkám pořád, že klasické vrstvy, které půjdou všemožně ovládat Zoneru stále chybí a evidentně jsou vývojáři neustále hluší a slepí i když chrlí jednu verzi za druhou. Jinak toho ZPS umí hodně, škoda, program tímto degradují, což si nezaslouží. Snad se dočkám a program si konečně koupím, ale takhle odolávám reklamním nabídkovým slevám, protože nedodělek nechci.

    Jinak klasicky pěkný článek!

  3. ZPS X už plně podporuje vrstvy (vč. masek a vrstev úprav), takže vložit vodoznak už je konečně jednoduché :-)

  4. Podpis som si naskenoval vystrihol a vložil do priehľadného pozadia vo formáte png. Ten som vložil do fotografie. Fotku (jpg) aj s podpisom som si nahral na Zoneramu, či google disk a fotka tam je bez podpisu… Kde robím chybu…?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *