Jak se fotí New York. Čtenářský cestopis Jany Kupčákové

Při plánování svých zahraničních cest se vždycky snažím, aby byly co možná nejpestřejší. Abych využila ten omezený počet dnů dovolené na maximum, poznala co možná nejvíc z rozličných kultur a viděla, jak se žije v různých koutech světa. A těžko bych hledala větší kontrast, než byla letošní návštěva Tanzanie (viz cestopis na Nikonblogu), země subsaharské Afriky a New Yorku, nejlidnatějšího města Spojených Států, světového centra obchodu, finančnictví a kultury, které představuje hlavní město civilizovaného západního světa.

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková
Celý svět v New Yorku

Na ostrov Manhattan jsme přiletěli v druhé polovině října, v době, kdy je u nás už podzim v plném proudu, ale ve městě, které nikdy nespí, ještě doznívají poslední dozvuky léta. Pronajali jsme si byt nedaleko centra, asi tři bloky od Times Square, a na poznání města si vyhradili celých deset dní.

Pokud byste jeli do New Yorku „jen“ za focením, mohli byste tu strávit klidně i několik měsíců a pořád byste měli námětů víc než dost. Protože tu ale většina z nás byla poprvé, chtěli jsme ze slavné metropole i něco poznat. Toulky ulicemi jsme tak střídali i s kulturním vyžitím, prohlídkami muzeí, divadel a návštěvou hlavních turistických atrakcí.

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková

A jaké jsou moje dojmy? Jestli mě New York něčím okouzlil, pak je to jeho multikulturnost a Newyorčané vůbec. Jako byste celý svět sestěhovali na jeden malý ostrov. Setkávají se tu národnosti celého světa, které vedle sebe fungují bez větších problémů a lidi samotní jsou tu neskutečně milí. Takovou přátelskou atmosféru, pozitivní přístup a ochotu vám s čímkoli pomoct, na což jsem zvyklá spíš ze zemí jižní Evropy, bych v jedné z nejlidnatějších oblastí světa nikdy nehledala. O to příjemnější překvapení to bylo.

Skvěle jsou tu řešené a udržované veřejné prostory a parky, veřejná doprava i ostatní služby. Míchají se zde chutě snad všech světových kuchyní a kulturní vyžití je víc než pestré. Přesto pro mě není New York městem, kam bych měla potřebu se pravidelně vracet. I když je atmosféra města svým způsobem jedinečná, jako „zhýčkané“ Evropance mi tu chybí sebemenší nádech malebnosti a historie. I když není mrakodrap jako mrakodrap a najdou se tu stavby, které vás svou architekturou uchvátí, v té změti betonu se vám brzy zasteskne po toulkách historickými uličkami, ze kterých na vás dýchá jejich slavná či méně slavná minulost.

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková

Stejně tak obrovské množství lidí, které se ve městě pohybuje, se stane po pár dnech únavným. Proběhnout Václavské náměstí se proti chůzi po slavné Broadwayi najednou zdá jako procházka růžovým sadem. I když focení lidí většinou vyhledávám, cítila jsem se v druhé polovině pobytu parodoxně nejlépe dál od centra, na opuštěných říčních molech, daleko od davů, kde se člověk mohl volně nadechnout, kochat se slavnými panoramaty a užívat si trochu klidu, kterému se doma naopak spíš vyhýbám.

Fotografování v New Yorku

Zatímco v Africe bylo focení víceméně o přírodě, „Velké jablko“, jak je New Yorku přezdíváno, je hotovým rájem pro street fotografy. A to nejen díky té kulturní a národnostní pestrosti, o které jsem se již zmínila. Může za to i samotný přístup místních obyvatel. Těm totiž objektivy namířené jejich směrem nijak zvlášť nevadí. Alespoň my jsme se s žádným negativním přístupem za celou dobu nesetkali. Možná na to měla částečně vliv i skutečnost, že nápadné zrcadlovky měly na krku jen ženské členky naší výpravy ?

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková

New York je ale hlavně turistické město, takže místní jsou na všudypřítomné fotoaparáty víceméně zvyklí. Pokud do celé té rovnice přidáme i přátelský přístup Newyorčanů obecně, vyjde nám z toho přívětivé prostředí pro všechny nadšené street fotografy. Nejednou jsme se setkali se situací, kdy jsme od svých „obětí“ obdrželi i vizitku s kontaktem, kam pak pořízené fotografie poslat.

Na atraktivitě snímkům přidá i zajímavé prostředí a kulisy města, zvláště odražené světlo od výškových skleněných budov, kouřící barevné komíny v ulicích, žluté taxíky, typické neonové reklamy, všudypřítomné americké vlajky a v neposlední řadě i zajímavé noční osvětlení. Jestli stojíte o záběry lidí pěkně zblízka, pak si dostatečně nabijte kartu do podzemky a jezděte metrem, co nejčastěji to jde. Pokud chcete sledovat pouliční život více s odstupem a pořídit zajímavé snímky i z ptačí perspektivy, projděte se po Highline, bývalé železniční trati vedoucí mezi mrakodrapy, která byla v roce 2009 přestavěna na visutý park, vedoucí v délce cca 2,5 km nad západním Manhattanem. Pokud byste chtěli ještě o něco výš, stačí vyjet na některý ze slavných mrakodrapů, jako jsou Empire State Building nebo The Rock v Rockefellerově centru. Případně můžete navštívit Metropolitní muzeum, nejstarší a největší muzeum v celých spojených státech. To vás ohromí nejen svými rozsáhlými sbírkami umění, ale z jeho střechy se vám nabídne i kouzelný pohled na město i na rozlehlý Central Park. A pokud stojíte o pohled na typické panorama jižního Manhattanu, přejděte slavný Brooklynský most na druhý břeh, projeďte se některou z výletních lodí, nebo navštivte protilehlé ostrovy, jako jsou Ostrov Svobody nebo Elis Island. Z jejich břehů budete mít celé město jako na dlani.

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková

Když pominu samotný pouliční život v NY, pak pro mě byl asi nejzajímavějším místem, a to nejen k focení, Coney Island – zábavní část města ležící na břehu oceánu a místo letních radovánek Newyorčanů. Jelikož jsme tu byli v říjnu, po hlavní sezóně, byl místní lunapark uzavřený, dlouhé pláže a promenády liduprázdné a celé místo tak působilo až apokalypticky. Nízké odpolední sluníčko nám pak vykouzlilo krásné scenérie a těch pár rybářů na dlouhých přímořských molech se fotilo v podstatě samo ?

New York je městem, které za návštěvu určitě stojí. Pokud budete mít navíc i takové štěstí na počasí, jako jsme měli my, a vyberete si skvělé parťáky na cestu, budete na takovou dovolenou dlouho vzpomínat!

Jana Kupčáková

Jana Kupčáková Rodačka z Českých Budějovic pracuje v současné době v oblasti IT, od které ve volných chvílích utíká do světa fotografie. Je absolventkou a od roku 2014 také lektorkou Školy kreativní fotografie v Praze, kde v současné době žije. K fotografování ji přivedla její druhá vášeň – cestování, a ve větší míře se fotografii věnuje posledních 7 let.

I když je svým okolím vnímána spíše jako všestranná fotografka, zaměřuje se ve své tvorbě především na street fotografii, ať už doma, nebo na svých zahraničních cestách. Humanistická fotografie a s ní často spojené humorné výjevy z běžného života jsou jí tím nejbližším tématem. Fotí pro sebe, pro své blízké, ale především pro radost.

Johanka Photography


Další cestopisy Jany Kupčákové na Nikonblogu

Návrat do Benátské laguny
Laoský nový rok – voda, kam se podíváš
Výlov Štěpnického rybníka v Telči
Tanzanie – země, která hýří všemi barvami

New York na fotografiích Jany Kupčákové

Vy ještě nemáte svůj cestopis na Nikonblogu?

Rubrika čtenářských cestopisů je otevřená všem, kteří se svými Nikony jezdí nejen po celém světě, ale třebas jen za humna vlastního bydliště. Nás – a čtenáře Nikonblogu – zajímá váš příběh z cest, samozřejmě doplněný fotografiemi. Chtěli byste nám poslat svůj cestopis a nevíte, jak na to? Veškeré podrobnosti čtěte v tomto článku.


Sdílej

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *