„Dobře utajené“ CLS Nikonu D5500. A praktický test

Před pár dny se mi dostal k testování do rukou ostrý kus nového Nikonu D5500, ale protože počasí venku nestojí za nic, věnoval jsem se prozatím detailnějšímu průzkumu funkcí a interiérovému testování. Při studiu manuálu jsem narazil na zajímavost v Menu uživatelských funkcí e1 – Zábl. režim vest. blesku/Volitelný blesk. O co jde a proč je to „utajená“ funkce?

Zázraky na počkání

Věc se má takto: Zapnete-li Nikon D5500 a v Menu uživatelských funkcí najdete onu položku e1, zobrazí se vám nabídka Zábl. režim vest. blesku. Zde pak máte k dispozici dvě volby – TTL a Manuální s možností ručního nastavení výkonu blesku.

Nikon D5500 a CLS s bleskem Speedlight SB-500

Myslím, že k tomu není co vysvětlovat, jde o běžnou funkci amatérských zrcadlovek. Nejeden fotograf by si ale raději přál, aby se zde objevila navíc také nabídka CMD – Režim řídicí jednotka, který najdete u vyšších modelů Nikonu (aktuálně od D7000 výš) – čili mód prostě bezdrátové ovládání externích blesků, tzv. CLS (Creative Lighting System). Psal jsem o něm například zde.

Není problém… I to je u Nikonu D5500 možné. Je však potřeba splnit jednu podmínku – mít v sáňkách nasazený nový systémový blesk Nikon Speedlight SB-500. Jakmile tento blesk zapnete, nabídka v menu s původním zněním Zábl. režim vest. blesku se změní na Volitelný blesk. Když ji „rozkliknete“, zobrazí se původní dvě položky TTL a Manuální, plus nově také Režim řídící jednotka.

Nikon D5500 a CLS s bleskem Speedlight SB-500

Po aktivaci tohoto tzv. commander módu dostanete na displeji stejnou obrazovku pro ovládání externích blesků jako u dražších modelů, pouze je její design lehce přizpůsoben možnosti dotykového ovládání. Lze ovládat dvě skupiny blesků, samozřejmě je možné ovlivňovat způsob práce SB-500, to vše na jednom ze čtyř volitelných kanálů.

Důvěřuj, ale prověřuj

Pro svůj hobbyweb jsem potřeboval vyfotit běžné produktové snímky skládací koloběžky, takže jsem to pojal zároveň jako test CLS Nikonu D5500 a SB-500. U takto malých strojů si vystačím s improvizovaným domácím „studiem“, které představuje bíle vymalovaná místnost s nekonečným papírovým pozadím na jedné stěně. Na tom jsem bohužel trochu šetřil, a tak se mi podařilo koupit spíš nažloutlou nežli bílou roli papíru.

Kromě Speedlightu SB-500 jsem měl ještě k dispozici dva externí blesky, takže jsem jeden využil pro nasvícení pozadí, které jsem chtěl úmyslně „přepálit“. Lidově řečeno jsem jej pomocí malého stolního stativu jsem jej „přibastlil“ na střed role s pozadím a namířil dolů.

Druhý blesk jsem prostě postavil na parapet okna a namířil nahoru – v poměrně malé bílé místnosti se světlo de facto ideálně rozptýlí. Řídícímu SB-500 na fotoaparátu jsem ponechal jen maličký světelný výkon, aby přisvítil stíny. Žádné umění, technická fotografie…

Nikon D5500 a CLS s bleskem Speedlight SB-500
Aby se mi všechno vešlo do záběru, musel jsem u tohoto snímku trochu klamat. Blesk postavený na parapetu byl ve skutečnosti asi o metr blíž k fotoaparátu, a stejně tak samotný foťák stál mnohem dál od snímané koloběžky
Třikrát manuál

Nikon D5500 a CLS s bleskem Speedlight SB-500 Jako vždy u tohoto typu focení jsem vsadil na manuální řízení blesků. Po několika zkouškách došlo na toto nastavení: Blesk na pozadí (SB-900) „pálil“ na polovinu svého výkonu, SB-800 na parapetu okna na čtvrtinový výkon a řídící SB-500 na fotoaparátu pak na 1/64 výkonu.

Expozičně vše dopadlo na výbornou, v počítači jsem jen doladil vyvážení bílé (Nikon D5500 bohužel neumožňuje nastavovat WB v Kelvinech a nastavení na blesk podává snímky pro tento technický účel zbytečně teplé), lehounce přidal na kontrastu a mírně doostřil.

Bohužel muselo dojít i na odsaturování žlutého nádechu, který se v celé ploše nepodařilo „vypálit“. I tak se ale jedná o úpravy trvající řádově pár minut na jedné fotografii. Ukázka na konec tedy následuje:

Nikon D5500 a CLS s bleskem Speedlight SB-500

CLS Nikonu D5500 s ostatními blesky

Nikon Speedlight SB-500 Aby tento článek nevyzněl nepřesně – pro využití bezdrátového ovládání externích blesků při focení Nikonem D5500 není nezbytně nutné si pořizovat výhradně jen nový Speedlight SB-500. CLS funguje také s dalšími systémovými blesky Nikonu – SB-700, SB-800 nebo SB-900/910. Při jejich použití ale veškeré nastavení provádíte přímo na blesku. Menu e1 na Nikonu D5500 zůstává i při aktivaci CLS na blesku stále v jednoduché podobě s volbami TTL a Manuální.

Je zřejmé, že Nikon v případě Speedlightu SB-500 tuto „utajenou“ funkci přenesl do menu fotoaparátu z jednoduchého důvodu – tento blesk nemá vlastní displej…


Sdílej

Jeden komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *