Capture NX 2 – pozor na kvalitu odšumování 2012

Aktualizace 14. 11. 2013

Prosím pozor, původní znění tohoto článku neposkytuje zcela přesné a pravdivé informace. Oprava byla učiněna v novém textu Capture NX 2 – odšumování Better Quality 2012 podruhé. Autor se omlouvá všem čtenářům, které tímto uvedl v omyl.

Původní článek z 1. 11. 2012

O přísloví „Chybami se člověk učí“ mohu něco málo vyprávět. A také že budu, aktuální zkušenost je čerstvá, tak honem s ní na web. Ti z vás, kteří četli recenzi nejvyššího modelu kompaktů Nikonu, Coolpixu P7700, zjistili, že jsem se poněkud „uťal“ u demosnímků, ukazujících míru šumu tohoto fotoaparátu. Tohle ale hrozí i vám, pojďme se proto podívat na problém blíže.

Dvě cesty k odstranění šumu

Než se pustíme do objasnění zádrhele, zopakujme si, co je možné v Capture NX 2 – protože o něm bude tento článek – udělat pro odšumování fotografií. Čtenáři, kteří s tímto programem pracují, si nyní jistě řeknou: „Coby? Přece zapnout v menu Adjust funkci Noise Reduction…“ Ano, máte naprostou pravdu, jenže nepsal bych o tom článek, kdyby to nebylo trochu komplikovanější. V Capture NX 2 totiž najdete Noise Reduction ještě jednou. A to v sekci Camera Settings v Edit Listu. Ovšem pouze za předpokladu, že pracujete s RAWem (NEF nebo NRW). U JPEGu nebo třeba TIFFu sekce Camera Settings v Capture NX 2 chybí.

Capture NX 2

V Camera Settings, přesněji v jeho části Advanced tedy u RAWů máte sekci Noise Reduction, která je úplně stejná jako redukce šumu zapnutá přes menu Adjust. Až na malý rozdíl – zde je navíc ještě zatržítko Astro Noise Reduction (redukce astronomického šumu, která se používá u velmi dlouhých časů závěrky). Obě redukce šumu pracují shodně – alespoň jsem tak naznal z testování těchto funkcí. Zatímco redukci šumu z menu Adjust musíte vždy ručně vyvolat, redukce šumu z Camera Settings pracuje v závislosti na nastavení fotoaparátu. A tady právě může nastat náš zádrhel.

Capture NX 2

2012 nebrat!

Jak jste asi zjistili sami, s tou „surovostí“ RAWu to – alespoň u Nikonu – není zase tak žhavé. Zůstaneme-li u problematiky šumu, pak pokud máte v menu fotoaparátu nastavenou nějakou úroveň redukce šumu, tato se promítne i do RAWu. Ovšem pozor – abych Nikonu nekřivdil – budete-li takový RAW zpracovávat v jiném programu než Capture NX 2 (a platí to i pro ViewNX), redukce šumu se naprosto správně bude tvářit jako vypnutá. Pouze a jen v Capture NX 2 se promítne do nastavení v Camera Settings. Toť fakta, která byste měli znát.

Nikon, respektive N.I.K. software, který produkuje Capture NX 2, už před nějakým časem implementoval do tohoto programu nový odšumovací algoritmus nazvaný Better Quality 2012. Já jsem na něj narazil poprvé při zpracování RAWů z D800 a vůbec se mi nepozdával. To stejné jsem konstatoval i u D600, pouze u nedávné recenze Coolpixu P7700 jsem tomuto algoritmu chybně dal prioritu. Však to znáte – každý máme někdy ten svůj den blbec…

ISO 3 200
Rozdíl mezi Better Quality a Better Quality 2012 je zřejmý hlavně u velmi vysoké citlivosti. ISO 3 200 JPEG | RAW Better Quality | RAW Better Quality 2012

Priorita byla špatná, článek je opravený, já se kaju, tím ale bohužel problematika odšumování v Capture NX 2 nekončí. Jak jste si jistě všimli na ukázkách v recenzi Coolpixu P7700, zhruba od ISO 3 200 se něco děje s modrou barvou. Ano, kvalita se sice obecně rapidně zlepšila, modrý kanál se ale viditelně „rozjíždí“, okraje modrých ploch dostávají rozmazanou fialovou konturu. Podobně, i když méně výrazně se chová také červená barva. Naštěstí je to jen u dvou nejvyšších citlivostí, které jsou stejně víceméně nepoužitelné. Jako druhé pozitivum je třeba uvést, že na RAWech ze zrcadlovek jsem to nezpozoroval nikdy.

Chyba odšumování

Resumé je nicméně jednoznačné: Dokud nedojde k upgradu, který by funkčnost Better Quality 2012 vylepšil, používat tento odšumovací algoritmus se rozhodně nevyplatí. Volba Better Quality (bez 2012) poskytuje jasně lepší výsledek.


Sdílej

Jeden komentář

  1. Zkusil jsem to a po mnoha pokusech jsem zjistil, že Beter quality 2012 poskytuje skutečně lepší výsledek, ale je nutno nastavit úplně jiné hodnoty než v Beter quality. Obecně bych řekl o hodně vyšší. Pokud jsem nastavil intenzitu někde kolem 20 – 30 tak se projevoval Vámi popsaný jev, ale když nastavím např intenzitu kolem 80 a ostrost kolem 70 tak mám pocit, že je výsledek lepší než s klasickým Beter quality. Připadá mi jemnější v detailech. Takže bych to zase tak nezatracoval. Pokud někdo bude mít chuť a trpělivost udělat další pokusy a podělit se o zkušenosti budu rád. Možná, že se s tím jen musíme naučit pracovat. Opravdu nelze nastavit stejné ani podobné hodnoty jako u starého algoritmu. Použil jsem snímek z D7000 a Coolpix A oba se stejným nastavením ve stejných podmínkách a se stejným výsledkem. ISO 6400.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *