„Bleskovideosvětlo“ – Nikon Speedlight SB-500

Světla není skoro nikdy dost, a platí to i v dnešní době, kdy ani snímky pořízené na velmi vysoké hodnoty ISO skoro nešumí. Tedy bavíme-li se o zrcadlovkách s velkými snímači, ať už je to DX nebo FX verze. Nejpoužívanějším umělým světlem ve fotografii je blesk, o tom nemůže být sporu. Jakkoliv by se mohlo zdát, že na blesku už není co nového vymyslet, není to tak. Kolem dějin totiž otáčejí… Pohyblivé obrázky!

Film není fotografie

Ne, vážně nechci přehánět. Jasné ale je, že se možnost natáčení velmi kvalitního videa vmísila do fotoaparátů pozvolna, nenásilně, ale o to pevněji se tam zadrápkovala. Zrcadlovky dnes natáčejí celovečerní filmy – vzpomeňme výborný Mádlův celovečerák Pojedeme k moři, nebo naprosto skvělý dokument Petra Horkého s názvem Století Miroslava Zikmunda, který je právě v kinech. První film se natáčel převážně na Nikon D4, ale některé záběry pocházejí také z Nikonu D5200 a D800, Století Miroslava Zikmunda pak zaznamenala v rukou kameramana Pavla Otevřela „Dé osmistovka“.

Proč tato malá filmově reklamní vložka? Jde o to, že klasický blesk jakožto zdroj umělého světla je vám ve videu jaksi k ničemu – potřebujete trvalé světlo. Možností je více. V hobbymarketu lze koupit halogenový reflektor (klidně i se stativem), a když se vám podaří uspokojivě vyvážit bílou na toto velmi teplé světlo a budete mít štěstí, že nic nepodpálíte, vystačíte si s tímto vybavením dlouho. Současná doba je ale ve znamení jiné technologie – ta tři písmena každý zná – LED. Studené (z pohledu skutečné teploty, nikoliv teploty chromatičnosti) kompaktní světlo s v podstatě zanedbatelnými energetickými nároky, jež není problém vyrobit v barvě denního světla. Takže vezmete vysocesvítivou LEDku nebo ještě lépe více těchto diod a namontujete je do těla fotografického blesku. Vím, že Nikon toto řešení nevymyslel, nicméně na vědomost se dává, že Nikon Speedlight SB-500 je prvním „hybridním“ bleskem této značky, který v sobě spojuje možnosti blýskání i trvalého svícení.

Nikon Speedlight SB-500

Aby nevznikla nějaká mýlka – v případě blesku SB-500 v roli videosvětla se nebavíme o „svícení“, nýbrž o „přisvícení“. Navíc je třeba dodat naprosto otevřeně, že nejde o přisvícení jakkoliv kreativní, naopak – jde o přímé, poměrně ostré světlo. Jenže toto příslušenství si nechce hrát na konkurenci velkoplošných světelných van a podobných specializovaných „světýlek“. Je to pomocník v nouzi…

Jako takový má tři úrovně výkonu vestavěných LEDek. Pokud vám něco řekne údaj výkonu 100 luxů, prosím. Já jsem si to změřil expozimetrem fotoaparátu a vyšlo mi +1 EV v krocích po třetinách. Možná si říkáte, že je to málo, ale jde přesně o toho pomocníka, který vám zachrání kůži v situaci, kdy vám hrozí natáčet na „to ISO“, které už viditelně šumí, a právě snížení o jedno EV kvalitě pomůže.

Světla ubývá se čtvercem vzdálenosti, to každý fotograf ví, počítejte tedy s efektivní využitelností tohoto videosvětla na cca 1,5 až dva metry. Čili rozhovory, videocasty, kontaktní reportáž a podobně… V tomto rozsahu také maximálně efektivně využijete vyzařovací úhel odpovídající 24mm ohnisku. Teplota chromatičnosti je blízká dennímu světlu – výrobce udává 5 400 Kelvinů. Podívejte se na minivideu, jak to vypadá v praxi.

Skromnost stranou

Nová „eSBé pětistovka“ ale samozřejmě umí i blýskat. Řekněme si nejprve hlavní technická data. Směrné číslo je GN24, což se oproti SB-700 nebo SB-910 může zdát jako málo, nicméně je to cca 2,5× více než vestavěný blesk jakékoliv zrcadlovky či Nikonu 1, potažmo Coolpixu. Důležité je, že hlava blesku je v rozsahu ±180 stupňů otočná a o 90˚ výklopná. Dobrou zprávou také je, že se pohyby hlavy tentokrát obejdou bez aretace, respektive bez nutnosti mačkat jakýkoliv čudlík, horším zjištěním je pak druhý parametr – reflektor není zoomovací, vyzařovací úhel je pevně nastavený na ekvivalent ohniska 24 mm. V hlavě blesku také nenajdete zasunutou rozptylku a odraznou destičku, při jejich potřebě bude třeba improvizovat. Však to znáte, gumička a vizitka…

Očekávejte však většinu potřebných funkcí. Samozřejmostí je měření bleskové expozice i-TTL, lze ale fotit také v manuálu. Funguje hi-speed synchro stejně jako synchronizace na druhou lamelu závěrky. A pozor! I tento zdánlivě jednoduchý blesk umí pracovat v režimu CLS – Creative Lighting System, neboli v módu bezdrátového ovládání externích blesků. A Speedlight SB-500 dokáže v tomto režimu blýskat nejen jako slave čili podřízený/ovládaný blesk, nýbrž – byť zatím jen ve spojení s DSLR Nikon D750 a D810 – i jako master blesk. Jediné omezení je v tom, že je třeba mít napevno nastavený kanál 3 a používat buďto skupinu A nebo B.

Fotostory

Nikon Speedlight SB-500 Jedna z tělocvičen brněnského Legata, kde trénuje jednokolková škola TryOne, představuje pravé fotografické peklo. Stropní zářivková svítidla pamatují ještě Milouše Jakeše na vrcholu jeho nechvalně známé kariéry, každá trubice má jinou teplotu chromatičnosti, přičemž všechny jsou „silně jedovaté“. Strop je vymalován jakousi šedozelenou barvou, to stejné platí i o linoleu na podlaze, které by mohlo vyprávět historii stejně dlouhou jako zářivky. Naštěstí jsou alespoň delší boční stěny minimálně na pohled neutrálně šedé a trochu tepla dodává červeně olemovaná zrcadlová stěna.

Základní předpoklad je tedy „přebít zářivky“. To blesk zvládne, dokonce i nový Speedlight SB-500. Bohužel ale jen napřímo – pro odraz od šedé stěny už jeho výkon nestačí – proto ty stíny vlevo. Fotil jsem padesátkou objektivem při ISO 400 a cloně F2,8. „Pětistovce“ ještě pomáhal starší blesk SB-800, který byl umístěný vlevo, ten už pracoval s odrazem od šedé stěny. Jen dodávám, že oba blesky jsem odpaloval bezdrátově pomocí systému CLS fotoaparátem Nikon D600.

Vím, tato fotografie není žádný zázrak. Ale v daných podmínkách je barevně a expozičně korektní a o to mi šlo. Pro eliminování výrazných stínů to chtělo nějakou formu rozpylky, kterou však blesk Nikon Speedlight SB-500 nemá, a já jsem chtěl ukázat snímek tak, jak vypadá v „sériové výbavě“.

Bez displeje? Proč ne?

Těžko budete na zadní stěně hledat obvyklý displej systémových blesků. Jestli jsem dobře počítal, tak Nikon Speedlight SB-500 má včetně aretace sáněk celkem pět ovládacích prvků a šest indikačních diod. Tři z nich ukazují aktuální režim fotografování (TTL, M, CMD), druhá trojice nad nimi pak úroveň intenzity videosvětla. Nic víc a nic méně. Ostatně, ono to úplně stačí…

Nikon Speedlight SB-500

Páčka mezikruží aretovaná středovým tlačítkem tak představuje hlavní ovládací prvek, kterým se nastavují provozní režimy blesku SB-500. Opět je to velmi jednoduché: vypnuto, blýskání, videosvícení a dvě skupiny CLS systému. Ostatní parametry, jako je například korekce bleskové expozice, vysokorychlostní synchronizace nebo „seštělování“ CLS jednoduše nastavujete přes menu fotoaparátu. K čemu tedy další displej?

Abych nezapomněl, napájení obstarávají dvě AA baterie nebo akumulátory, blesk má kovovou patku a rychlou aretaci pomocí páčky, čidlo pro CLS je umístěno na jeho levé straně. V balení najdete stojánek – což je důležitá součást pro využívání v systému CLS (má navíc dole také stativový závit) a měkké pouzdro čili „pytlík“.


Podrobné technické parametry blesku Nikon Speedlight SB-500 najdete zde
Doporučená prodejní cena objektivu Nikon Speedlight SB-500: 6 290 Kč

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *