Zoner Photo Studio 16 je na světě! A k tomu další novinky…

Brněnská společnost Zoner software včera oslavila dvacet let od svého založení a nemohla to udělat stylověji, nežli oznámením nové verze svojí vlajkové lodi, programu Zoner Photo Studio – nyní tedy ve verzi 16. Než se na něj ale podíváme podrobněji, pojďme jen letmo nahlédnout do historie tohoto programu.

První verze ZPS 7 spatřila světlo světa v roce 2004. Sedmička v označení verze nebyla pro štěstí, nýbrž proto, že už před tím měl Zoner software podobný produkt, který se jmenoval Zoner Media Explorer, a ten skončil – přesněji spíše tento název skončil – šestkou. Od té doby je zde každý podzim nová verze Zoner Photo Studia. Na včerejší tiskové konferenci uvedli zástupci firmy zajímavá čísla, která ukazují, že ZPS je sice tuzemský produkt, hranice Česka už ale překročil velmi výrazně. Loňská patnáctá verze se chlubí 1 950 000 instalacemi a celkově 100 000 prodanými licencemi. Rozdíl mezi počtem instalací a prodanými licencemi tvoří multilicence, přičemž České republice jsou nejvýznamnějšími „odběrateli“ multilicencí například Český rozhlas nebo Česká pojišťovna. Tolik malé ohlédnutí a bilancování, nyní už ale pojďme k horké novince, verzi ZPS 16.

Zoner Photo Studio 16

Rozhraní, o tom to je

Všem, kteří už několik let očekávají u „Zonera“ plnohodnotnou práci s vrstvami rovnou oznamuji – ne, v tomto se nic nezměnilo. Klasické vrstvy jako například ve Photoshopu či jeho očesané edici Elements zde nenajdete, byť interně s nimi ZPS – stejně jako s kanály – pracuje už pár verzí. Co je tedy nového?

Pro mnohé čtenáře nikoliv překvapivě to nejsou žádné nové zázračné funkce, nýbrž upgrade pracovního prostředí a způsobu ovládání programu. Pro ostatní jen dodávám, že i na ty funkce dojde, přestože nadílka není tak bohatá jako v minulosti. To je však logické – do nekonečna přidávat nové funkce prostě dost dobře není možné a prostředí programu si přece jenom nějakou tu úpravu žádalo.

Novinkou v minulé, patnácté verzi, byl panel Rychlé úpravy v Editoru – psali jsme o tom zde. A právě rozhraní tohoto typu představuje sjednocující prvek de facto celého programu. Nyní se totiž v pravém panelu otevírají i funkce, které byly dříve vyvolávány v samostatném dialogovém okně (tedy vlastně skoro všechny funkce). Pouze v případě dávkového zpracování se dialogové okno otevře, má však design sladěný s celým prostředím programu, nepřebírá tedy vzhled nastavení Windows.
Pozitivní zprávou je, že i v tomto případě zůstaly zachované klávesové zkratky pro funkce, které se nyní otevírají v pravém panelu úprav, takže vlastně téměř žádné návyky nemusíte měnit.

Zoner Photo Studio 16

Také panel nástrojů byl přesunut vpravo. Jde o logické opatření, abyste nemuseli myší neustále přejíždět zleva doprava a obráceně. Nicméně pokud příliš lpíte na tradicích, můžete si jej v nastavení programu vrátit na levou stranu. Ostatně doleva si můžete umístit i panel úprav.

Správce načtyřikrát

Další změnou vzhledu je rozšíření modulu Správce. Uprostřed horní lišty menu nyní najdete čtyři režimy: Průzkumník, Náhled, Mapa a Porovnat. Režim Průzkumník znáte z předchozích verzí ZPS, na tom se nic nemění, tedy kromě mírné modifikace malého tlačítkového panelu v pravé horní části okna. Další mód Náhled v podstatě spojuje vlastnosti Průzkumníka a Prohlížeče. Osobně se domnívám, že jakmile se naučíte využívat tento režim, na modul Prohlížeč pomalu zapomenete. Pouze majitelům malých monitorů bude asi lépe vyhovovat náhled bez bočních panelů.

Zoner Photo Studio 16

Režim Mapa není jen pouhou úpravou původního rozhraní pro práci s GPS údaji, nyní nabízí velmi příjemnou vychytávku, pomocí které velmi jednoduše manuálně přiřadíte snímkům údaje o pozici. Jak? Prostě je myší „položíte“ na požadované místo na mapě. Podobně, ale „v obráceném gardu“ funguje také například přiřazení klíčových slov ke snímkům – v tomto případě nepokládáte snímky na slova, ale slova na snímky…

Zoner Photo Studio 16

Režim Porovnat nahrazuje dřívější funkci Porovnat obrázky a opět i zde funguje původní klávesová zkratka (Ctrl + J). Novinkou – kromě toho, že je integrován do modulu Správce – je možnost desynchronizování měřítka porovnávaných dvojic, trojic či čtveřic. Nově tedy nemusí vždy zachovávat stejné měřítko zobrazení.

Dojde i na funkce

Téměř celé rozhraní nyní sjednocuje také spodní pruh náhledů – takzvaný filmový pás. Máte-li označený snímek ve Správci, zůstane aktivní i v Prohlížeči nebo Editoru či modulu RAW (bude-li se jednat o soubor typu RAW). Zoner Photo Studio 16 V pravé části nástrojové lišty pásu miniatur najdete také dvě nová tlačítka pro funkce: Seskupit RAW a JPEG a Zobrazovat složky. Obě funkce se týkají právě filmového pásu, kdy první sdruží dvojice RAWů a JPEGů do jednoho náhledu, druhá pak vypne nebo zapne zobrazování složek v pruhu miniatur.

Do horkých novinek nepočítám Rychlé filtry, ale měli byste vědět, že došlo k jejich rozšíření o další efekty – a je jich poměrně dost. Jste-li tedy příznivci této efektové manýry, vyzkoušejte, co to s vašimi fotografiemi udělá.

Zoner Photo Studio 16

Čekáte-li stále na nějakou novou „velkou“ funkci, pak v menu Upravit nebo v nabídce filtrů v pravém panelu ZPS 16 hledejte funkci Změnit rozměry podle obsahu. Po loňské novince Vyplnit podle okolí – viz náš článek – jde o další funkci, využívající technologii typu Content aware, tedy něco jako inteligentní nahrazení či práce s obsahem. V tomto případě lze měnit rozměry fotografie – čili deformovat ji – s tím, že ale vybraná část zůstane beze změny. Onen výběr lze buďto nechat na algoritmech programu nebo jej provést manuálně.

Zoner Photo Studio 16

Zoner Photo Studio 16
Nahoře zdrojová fotografie. Dole vlevo klasický ořez zleva, ukázka vpravo pak představuje funkci Změnit rozměry podle obsahu. Okrajové části jsou zdeformovány, brána se sloupy si však zachovává správné proporce

Osobně mě sice po pravdě moc nenapadá, k čemu může být funkce Změnit rozměry podle obsahu v praxi dobrá, třeba na to ale časem přijdu…

Apple opět utřel nos

Nový Zoner Photo Studio 16 se také svezl na trendu dotykového ovládání – přepnutí do tohoto režimu je otázkou jednoho kliknutí v menu nastavení, program pak podporuje běžná gesta, jako je posun mezi fotografiemi táhnutím prstu a podobně.

Vývojáři zdůrazňují také optimalizaci výkonu a obecně zrychlení – včetně RAWového modulu. Posledně jmenovanou vlastnost bohužel nedokážu posoudit, protože RAWy v ZPS nezpracovávám, nicméně minimálně načítání náhledů ve Správci či otevírání souborů v Editoru se mi zdá docela výrazněji svižnější oproti verzi ZPS 15.

Špatné zprávy mám stále pro „Mekaře“ – tvůrci programu sice neradi říkají nikdy, nicméně nijak optimisticky se na verzi pro Mac OS netváří ani v případě nejnovější verze Zoner Photo Studia. Respektive u té je už jasná pouze jediná platforma, obvyklé Windows. Zástupci Zoner software poměrně jasně dávají najevo, že než Mac OS je pro ně zajímavější mobilní platforma iOS, byť i ta je stále ve sféře úvah. Naopak pro Android již mobilní ZPS existuje, nyní je také v nové verzi – budeme se jí pravděpodobně věnovat v samostatném článku.

Ceny a licenční politika zůstávají stejné jako u předchozí verze, namátkou jen uvádím cenu verze edice Pro – 1 499 Kč. Podrobné ceny najdete na webu Zoner software.

Galerie na webu

Na závěr je třeba se ještě zmínit o webové galerii Zonerama, která také včera doznala zajímavé inovace. I když, zajímavé je možná slabé slovo – největší „bombou“ je totiž zrušení jakéhokoliv omezení velikosti. Zatímco doposud byly velké snímky zmenšovány, nyní už můžete na Zoneramu nahrávat klidně JPEGy z Nikonu D800, aniž byste přišli o jeden jediný pixel velikosti.

Zonerama

Druhou, méně významnou novinkou Zoneramy je pak možnost automatického uploadu fotografií na Facebook, kterou samozřejmě můžete, ale nemusíte nutně využít.
Jen ještě připomenu samozřejmou integraci Zoneramy do programu Zoner Photo Studio, kdy s fotografiemi pracujete jako v běžné složce. Na druhou stranu toto úložiště můžete používat zcela bez ZPS, klasicky z webového prohlížeče.


Sdílej

2 komentáře

  1. Verze ZPS 16 mě jako letitému uživateli přijde nedomyšlená a především neodladěná. Doporučuji ji nekupovat a raději pracovat s předchozí verzí, než se v Zoneru probudí. Je tu několik velmi vážných připomínek. Okno náhledu v levém rohu bylo nahrazeno náhledem na obrazovku, když ale používáte dva průzkumníky vedle sebe, je tu velmi zmatečný návrat do předchozího stavu, co je velmi zásadní chybou, je použití „změny rozměrů“, kde nedochází k automatickému převzorkování např. z 300 dpi na 72 dpi, nastavení systému vás tam nepustí. Jako letitý uživatel „archivu médií“, kde mám v systému zahrnuto na 100 tisíc snímků a díky vyhledávači toto funguje spolehlivě, jsem byl velmi, velmi nemile zaskočen, že ve verzi 16 již toto není, prý je to zastaralé a nikdo nepracoval na vývoji???!!! To je tedy oficiální zdůvodnění firmy.
    Verzí 16 tak Zoner, bude-li v takto neodladěných SW pokračovat, přichází o své stálé zákazníky.

  2. No již jsem také poslal dotaz na podporu Zoneru v Mac.
    Je to velká škoda, že o ní neuvažují. Myslím, že ostatním
    složitým nebo nepřehledným programům by dost zatopili.
    Zoner jsem používal pro nejrychlejší úpravy fotek.
    Bohužel jsem musel tento soft opustit. Moc jsem českým fandil,
    ale podle jejich rady rozhodně nebudu instalovat windows do Macu.
    Popral jsem se s Lightroomem 5 (největší otrava je s vlastní katalogizací)
    a tak u něj zůstanu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *