Zoner Photo Studio – opět po roce nová verze – máme tu patnáctku

Úspěšný program pro správu, editaci, archivování a sdílení fotografií Zoner Photo Studio z brněnského softwarového domu ZONER software byl včera na tradiční říjnové tiskové konferenci v pražském kině Mat představen ve verzi 15. Jen pro takříkajíc statisticko-historickou přesnost: tohoto softwaru nebylo vyvinuto patnáct verzí, ale „pouze“ jedenáct. Ještě přesněji pak vlastně devět, protože dva nejstarší příbuzní se ještě jmenovali jinak – Zoner Media Explorer. To byly verze 5 a 6, pak už se sedmičkou následovalo Zoner Photo Studio. Kterému ale stejně nikdo neřekne jinak než prostě „Zoner“…

Zoner Photo Studio 15

Každoroční říjnová inovační perioda vznikla ještě v době existence veletrhu informačních technologií Invex, sám jsem jednu verzi na brněnském výstavišti spolu s moderátorem Pavlem Andělem křtil. „Zoner“ za ty roky prošel zajímavým vývojem a dnes je bez nadsázky výborným programem pro každého fotografa. Je logické, že při roční aktualizaci nelze očekávat zcela „překopaný“ software, ale spíše jen dílčí upgrade. Co je tedy nového v ZPS 15?

Import s.r.o.

Zevrubná prohlídka prostředí programu odhalí vedle stávajících modulů Správce, Prohlížeč, Editor a RAW, nový Import. Ten z pohledu funkčnosti sice nepřináší nic nového, ale zpříjemňuje a zjednodušuje uživatelské prostředí při importu snímků z fotoaparátu do počítače. Chvályhodnou funkcí Importu je možnost vytváření záložních kopií, naopak mírně nedotažené je tagování snímků při importu, kdy tato první verze dovoluje zadat pouze pole Autor a Copyright. Potutelné úsměvy tvůrců programu při dotazu, proč modul Import nepodporuje například také klíčová slova, naznačovaly, že si vylepšení této funkce pravděpodobně nechávají pro některou z průběžných ročních aktualizací. To je ale jen moje spekulace.

Zoner Photo Studio 15

Přejdeme-li do modulu Správce, pak zde přibylo nahoře vedle adresního řádku nenápadné políčko Rychlé vyhledávání. Díky němu lze vyhledávat fotografie podle různých parametrů, co je však pro tuto novou funkci klíčové, je možnost volby Včetně podsložek. Díky tomu můžete prohledat třeba celý archiv najednou (záleží samozřejmě na jeho adresářové struktuře).

Zoner Photo Studio 15

Rychle a efektně

V Editoru vás ihned „praští do očí“ pravý panel Rychlé úpravy. Ten stejně jako nový modul Import nepřináší nové funkce, ale vytváří rychlé rozhraní pro používání nejfrekventovanějších nástrojů pro úpravy fotografií. Dobré je, že zde tvůrci programu ponechali také možnost uživatelského uložení a opětovného vyvolání vlastního nastavení. Drobné přátelské rýpnutí typu „Kde jsem takové rozhraní už viděl?“ si nemohu odpustit, ačkoliv na druhou stranu na takovéto „inspiraci“ nic špatného neshledávám.

Zoner Photo Studio 15

Pravý panel Rychlé úpravy má ještě jednu záložku – Rychlé filtry. A je to tady! Promiňte mi to slovo – přiblblá móda nejrůznějších mrvítek doputovala i do Zoner Photo Studia. Dobře, máte to mít, ode mě dál bez komentáře… Ale ať máte radost – dodám ještě, že zde tyto filtry nejsou jen jako slaboduché efekty, nýbrž je možné je také uživatelsky editovat. Nic vám tedy nebrání vytvořit si vlastní efekt-rukopis snímků.

Zoner Photo Studio 15

A když už jsme u kategorie „populárních“ funkcí, nelze nezmínit nový nástroj Tilt-shift efekt. Co asi dělá? To snad nemusím vysvětlovat – název a ukázka hovoří zcela jasně. Se ZPS 15 ušetříte padesát tisíc za Tilt-shift objektiv a ještě se můžete chlubit dokonalým bokehem Zoneráckého tajlt-šiftu…

Zoner Photo Studio 15

Příznivcům fotokomiksů a podobných hrátek přichází Zoner vstříc novou funkcí Vložit tvar. Do značné míry editovatelné bubliny, šipky či skutečně jednoduché geometrické tvary tak můžete snadno přidávat ke svým fotografiím.

Zoner Photo Studio 15

Záloha podruhé i potřetí
Zálohu indikuje nenápadná šipka uprostřed horního okraje náhledu

Dost však bylo ironických komentářů k nástrojům, které nejspíš mnoha uživatelům udělají nefalšovanou radost. Já dokáži ocenit například výbornou novou funkci Záloha originálu. Ta pracuje velmi jednoduše – při první editaci jakéhokoliv snímku ZPS 15 vytvoří jeho zálohu v originální podobě, ke které se poté kdykoliv můžete vrátit. Tradiční úvodní větu z tutorialů „Vytvořte si kopii zdrojového snímku“ tedy odteď můžete přeskakovat. Záleží ale samozřejmě na nastavení programu, byť standardně záloha zapnutá je.

Nejnovější verze Zoner Photo Studia má také dobře vyřešenou synchronizaci složek, která je skvělá například pro ruční zálohy. Několika kliknutími tak lze provést jejich aktualizaci.

Drobnějších nových funkcí a vylepšení je více, za zmínku stojí například nová metoda Mapování tonality. My se ale zastavíme ještě u Zoneramy – webové galerie, která je od loňského roku s programem Zoner Photo Studio nedílně svázána. Zonerama má nyní neomezenou kapacitu (byť velikost snímků je stále redukována na max. 1 920 × 1 441 pixelů) a je možné do ní nahrávat také videosekvence. Nová je též možnost editovat fotografie uložené na Zoneramě přímo v prostředí ZPS 15, tedy on-line.

Zoner Photo Studio 15

Jistě si nyní říkáte, že odsud je to už jen krůček k „pravému“ cloudovému úložišti. Ano, na tiskové konferenci zazněl příslib neomezené velikosti snímků, ale stejně také upozornění, že Zonerama nemá být náhradou YouTube nebo Vimea. Uvidíme…

Výborný produkt, česká cena

Dobré zprávy na závěr – ceny zůstávají na stejné výši jako loni. Nejvyšší verze ZPS 15 Pro stojí 1 499 Kč, edice Home 749 Kč. Zoner nabízí také rodinnou licenci – libovolný počet instalací na všechny počítače u vás doma. Toto rozšíření stojí 499 Kč. Tak schválně: Využijete ji, nebo si jednouživatelskou licenci bezostyšně nainstalujete vícekrát?


Sdílej

8 komentáře

  1. Pobavilo: Se ZPS 15 ušetříte padesát tisíc za Tilt-shift objektiv a ještě se můžete chlubit dokonalým bokehem Zoneráckého tajlt-šiftu…
    Jen se bojím se bojím, že ta ironie mnoha lidem nedojde.

  2. Jan Kyzlink: Nejste sám, komu chybí :) Nicméně podle vyjádření Zoneru o tom zatím neuvažují – kvůli minoritě Maců u nás a tím i špatné návratnosti práce s přeportováním na Mac OS spojené. Je to škoda, třeba se ale časem dočkáme…

  3. Koupil jsem pouze upgrade, ale největší úskalí je objednávkový systém, z něhož jsem „nevyrazil“ to, abych objednal návod v brožovaném provedení. Jelikož jsem majitelem předchodích licencí, systém si mě prý vyhledá sám podla mailové adresy. Nevyhledal. Chtěl jsem tedy koupit bez registrace. Nekoupil. Ach jo ….

  4. CHtěl bych se zeptat jak mohu změnit u více fotek najednou autora, zatím mi jde změnit jen u jedné fotky, děkuji za odpověď.

  5. Honza: Jednoduše – označíte požadované snímky, klepnete v menu Informace | Hromadné přiřazení informací (nebo Ctrl+K), a dál už jistě budete vědět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *