Vystačíte si s málem? Říjnová Fotka měsíce Nikonblogu ohlodaná na dřeň

Současný svět je přespříliš konzumní. Lidé musí mít věci, které nepotřebují, pachtí se za pomíjivými zážitky, vítězí povrchnost alibisticky omlouvaná „rychlou dobou“. Vztahy mezi lidmi jsou diplomaticky řečeno ploché, duchovno je považované za cizí, možná spíš sprosté slovo. Z těchto a mnoha dalších důvodů vznikl nový životní styl nazývaný minimalismus. Toto slovo ale zároveň označuje také umělecký směr, který byl na svém vrcholu v 60.–70. letech minulého století. Wikipedie o něm mimo jiné říká toto:

„Minimalistická díla bývají vytvořena z elementárních atributů, používají většinou jednoduchou geometrickou formu a bývají prezentována jakoby nezúčastněně. Použití jednoduchých prostředků slouží pro dosažení maximálního účinku. Odstranění všeho nepodstatného umožňuje divákovi, posluchači nebo čtenáři intenzivně vnímat základní a důležité složky díla.“

Je to výklad poněkud škrobený, nicméně je to tak. Už tedy víte, jaké je téma naší soutěže Fotka měsíce Nikonblogu na měsíc říjen?

Když stačí málo

Minimalismus ve fotografii

Minimalismus není žánr, je to způsob vyjadřování. Jinak řečeno, minimalisticky lze pojmout fotografii v podstatě jakéhokoliv žánru – portrétu, makra, street fota, krajinářské fotografie, zátiší… Jen je při tom potřeba zbavit se všeho nepodstatného tak, aby vyniklo to, co má být vidět. Dokážete to? Umíte se vyjadřovat jednoduchými prostředky? Vystačíte si s málem, a přesto jste schopní pořídit působivé snímky?

Minimalismus ve fotografii přírody | Foto Stanislav Judas – vítězná fotografie soutěže JSEM | Nikon v přírodě 2017
Minimalismus ve fotografii přírody | Foto Stanislav Judas – vítězná fotografie soutěže JSEM | Nikon v přírodě 2017

Vytvořit dobrou minimalistickou fotografii není jednoduché, ale my věříme, že si s tímto úkolem poradíte minimálně (sic!) tak, jak jste to dokázali v mnoha předchozích tématech naší soutěže. Svoje fotografie výrazově ohlodané až na dřeň vkládejte jako obvykle k příspěvku na facebookové stránce Nikonu – zde, abyste je zároveň označili tagem #nikonblog102019.

Autor nejlepší minimalistické fotografie získává monopod Nikon a postupuje do celoročního finále o poukaz na fototechniku značky Nikon v hodnotě 30 000 Kč. Nezapomeňte – už jen tři kola zbývají do konce Fotky měsíce Nikonblogu 2019. Těšíme se na vaše snímky!

Nikon monopod


Podrobné podmínky soutěže Fotka měsíce Nikonblogu najdete zde

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *