Volání divočiny v květnovém FotoVideu

Vůbec se nedivím, že redakce časopisu FotoVideo – podobně jako my ve 3. kole Fotky Nikonblogusáhla ve svém květnovém vydání po přírodním tématu. Měsíc květen je jedním z nejkrásnějších období roku v našem klimatickém pásmu se střídajícími se ročními obdobími, takže opomenout přírodu, která je tak častým fotografickým motivem, by byla velká chyba. Květnové FotoVideo se zobrazování tohoto tématu věnuje z několika pohledů několika autorů – nechybí ani ambasador Nikonu Petr Jan Juračka, který je někde za humny více než doma. Tentokrát ale udělal výjimku a fotil vlastními slovy „ve dvou větších místnostech“.

FotoVideo 5/2022

V jakých místnostech PJJ fotil a kdo nebo co stálo modelem jeho fotoaparátu? Čtenáři Nikonblogu by mohli alespoň tušit, protože jsme o tom psali již na konci loňského roku. Ano, jde o focení „šutrů“ na půdě Mineralogického muzea Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Článek na Nikonblogu najdete zde, a v květnovém vydání časopisu FotoVideo pak na osmi stranách ani ne tak jeho pokračování, jako spíše Petrovu obvyklou „grafomanskou“ verzi :-) Ostatně na titulní straně s fotografií neskutečně barevného tukana krátkozobého můžete také číst titulek Kamenné květy – Jak fotí „brutální workoholik“ Petr Jan Juračka. Jak výstižné, řekl jsem si, když jsem jej četl :-)

FotoVideo 5/2022

Květnová divočina

Zdroj: FotoVideo

Hlavně se nelekejte. Téma wildlife a celkově vůbec focení v přírodě a na cestách tak trochu vládne současné fotografii. Všichni asi jsme po těch covidových uzávěrách hladoví po tom užít si svobodného pohybu a objevovat krásy, za kterými jsme se nemohli dostat. Fauna a flora našich i cizích krajů na nás čeká! Přečtěme si, jak fotí ti opravdu dobří!

V tomto vydání se s námi díky Petru Horkému podíváte do míst nejdivočinějších a nejnehostinějších v okolí Jižního pólu. Petr sepsal spoustu příběhů, a ještě je doplnil videem, takže máte nejen co číst, ale i na co koukat. Profesionál se prostě nezapře. 

Hned na následujících stranách navštívíte spolu s Milanem Zygmuntem barvami a zelení zářící pralesy Kostariky a dalších zemí a úžasné zástupce jejich fauny. Milan je skvělým autorem, vypravěčem a fotografem, jeho snímky mají miliony shlédnutí a já jsem strašně rád, že se mi podařilo ho zastihnout a popovídat. A navíc! Vážně si nebere servítky!

FotoVideo 5/2022

A aby toho nebylo málo, tak pro vás máme ještě praktické focení neživé přírody. Článek se jmenuje Kamenné květy a v něm vám Petr Jan Juračka svým osobitým stylem vylíčí, jak vytvářel makrosnímky nádherných a barevných nerostů ze sbírek Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy.

To samozřejmě není všechno! V měsíci květnu je aktuálním tématem Fotografa roku Architektura a konstrukce, a tak proč si nevzít inspiraci třeba z nového fotografického projektu Gabriely Ksandr? Jak se vám líbí její pomíjivá kouzla budov? Nebo máte rádi historickou a sakrální architekturu? Prohlédněte si tedy pozorně fotografie Ivana Popla v naší rubrice Gitzo inspiruje.

Máme pro vás další a další záběry, řádky, články a informace od Simony Nálepkové, Petra Březiny, Chirilla Cerepenco, Petra Klappera a dalších. Přečtěte si s chutí toto květnové Fotovideo, které vám celá naše redakce nabízí s láskou a vírou, že se vám bude líbit.

I tentokrát jsme vám ve většině inspirativních článků známých fotografů připravili navíc i jejich nádherná videa, která si můžete v klidu domova přehrát přes čtečku QR kódů na svém chytrém telefonu. QR kódy i s popisem hledejte po celém květnovém vydání. 

FotoVideo 5/2022

Aktuální téma 22. ročníku soutěže Fotograf roku

Architektura a konstrukce– má uzávěrku 29. 05. 2022
Budovy stejně jako krajinu skvěle modeluje ranní a podvečerní světlo, kompozice je proto vhodné volit jako u krajiny. žánr má široký záběr od studií konkrétních budov, staveb, konstrukcí a jejich detailů až po úchvatná městská panoramata. Více na: http://fotografroku.ifotovideo.cz 

Vybíráme z obsahu květnového vydání

Petr Horký – Jižní pól zdolán
Naše přímá korespondence konečně zveřejněna! 

Milan Zygmunt – Fotografie s 25 miliony shlédnutí
Divoká příroda mě fascinuje a je pro mě drogou 

Petr Jan Juračka – Jak se fotí kamenná krása?
„Pusťte mě do práce v sobotu, půjčte mi klíče a …“ 

FotoVideo 5/2022

Rozhovor o analogu a dalších novinkách
Interview s Milanem a Martinem Škodou 

Analogová škola: Skenování v domácím studiu
Vybírejte s námi vše, co ke skenování potřebujete 

Fotograf roku: Páté téma bylo náročné
Kdopak získal vítězství za své nejlepší zátiší? 

FotoVideo 5/2022

Stále nové dárky k předplatnému časopisu FotoVideo

Vyberte si hodnotný poukaz na čištění čipu, dámskou kabelku, příručku k domácímu tisku, fotografickou knihu plnou esejů, batoh, kartu, poukázku na workshop! Nebo třeba některou ze čtyřčlenných sad brašniček Lowepro? Co takhle celoroční předplatné software ZONER nebo poukaz na zdarma stahování na Ulož.to? Vybírejte rychle, jednotlivé dárky jsou vždy v omezených počtech! Objednání předplatného FotoVideo stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

Vybírejte si na našem webu: http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/ 

Doporučujeme! Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 50 % jeho normální, prodejní ceny, kterou jsme museli zvýšit. To už se fakt vyplatí. Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

FotoVideo 5/2022

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *