Timelapse v Zoner Photo Studiu 18 – snadno a rychle

Když loni v září brněnský ZONER software představil novou verzi svého  klíčového produktu Zoner Photo Studio 18, sklidil vcelku oprávněnou kritiku za novou funkci pro tvorbu videa. Proč? Neumožňovala totiž tvorbu časosběrných videí, což je v dnešní době, kdy si spousta nadšenců, ale i profesionálů, vesele huntuje závěrky při pořizování statisíců dílčích snímků pro tvorbu časosběru, skutečně trochu na pováženou. (S tím huntování závěrky to nebude tak horké – alespoň to tvrdí jeden z milovníků časosběru – Petr Jan Juračka v rozhovoru pro Nikonblog.)

Ale časy se mění… ZONER software totiž před pár dny vydal nové sestavení 8, které již módu timelapsů reflektuje. Pojďme si tedy ukázat, jak snadno lze v ZPS 18 vytvořit časosběrné video. 

Časosběr v ZPS

Nejprve je samozřejmě třeba pořídit zdrojové snímky. Jak na to, o tom jsme na Nikonblogu psali například zde. Poté už jen stačí spustit Zoner Photo Studio 18 a v menu klepnout na nabídku Vytvořit | Video. V levém panelu se stromovou strukturou vašich úložišť vyberte složku, ve které máte umístěny zdrojové snímky – ty se objeví v pruhu náhledů ve spodní části dialogového okna.

Timelapse v Zoner Photo Studiu 18 – snadno a rychle

Nad náhledy najdete v časové ose tři poměrně rozměrná tlačítka: Přidat všechny obrázky ze složky, Přidat vybrané obrázky ze složky a Obnovit poslední nastavení. Jejich význam asi není třeba vysvětlovat, je zřejmý z názvů tlačítek.

Já jsem použil první tlačítko – nechal jsem tedy vložit všechny fotografie. Po tomto kroku se snímky objeví v časové ose a nad ní se zobrazí velký náhled prvního z nich. Nyní je ta pravá chvíle věnovat se nastavení časosběru, které najdete v pravém panelu.

Nahoře nastavíte rozlišení výsledného videa – k dispozici je VGA, HD a Full HD. Dále lze ve třech krocích ovlivnit kvalitu a samozřejmě pak položku FPS čili snímkovou frekvenci výsledného videa. Kromě toho se v této sekci nachází také možnost volby barvy pozadí, což je ale funkce vhodná spíše pro klasická prezentační videa, kdy nemají vstupní snímky stejný poměr stran jako výsledné video.

Timelapse v Zoner Photo Studiu 18 – snadno a rychle

Pod částí Možnosti najdete sekci Hudba, v níž lze k vašemu časosběrnému videu doplnit zvukovou stopu. V další sekci s názvem Parametry vás budou zajímat jen poslední tři položky. Volba Vsazení obrázků je zde opět pro ty, jejichž vstupní snímky nemají stejný poměr stran jako výsledné video. Možnosti Vsadit celý nebo Vyplnit snímek hovoří za vše. Já nicméně při tvorbě „seriózního“ časosběru doporučuji mít vstupní snímky přichystané v přesných rozměrech videa – v tom případě tedy zvolíte položku Vsadit celý.

Na parametry Trvání snímku de facto nemusíte sahat – ty program nastaví automaticky podle hodnoty FPS (nedejte se zmást nesmyslnou hodnotou 0,00 : 1 čili 0 sekund na 1 snímek). Pokud byste ale chtěli video zrychlit nebo zpomalit, právě ovlivněním těchto hodnot toho snadno dosáhnete.

Timelapse v Zoner Photo Studiu 18 – snadno a rychle

A proč vlastně nelze použít parametry Přechodový efekt, Pan&Zoom efekt a Síla? To jsou možnosti určení pro klasické videoprezentace a fungují, teprve až nastavíte délku jednoho snímku minimálně 2 sekundy. Takže nic pro timelapse…

Zde je třeba se ještě pozastavit nad tlačítkem Přizpůsobit délce hudby. Představte si modelovou situaci: Nasnímáte fotografie pro časosběr a délka podle zvolené snímkové frekvence vám vychází řekněme na 30 sekund. „Odněkud“ si stáhnete vhodnou hudbu pro podkreslení videa, ovšem nepodaří se vám najít přesně 30sekundové audio, ale pouze například 35 sekund dlouhou stopu. Rozdíl 30 vs. 35 sekund není tak velký, takže se video může natáhnout na délku audia. A to zařídí právě zmíněné tlačítko Přizpůsobit délce hudby. Nemusíte tedy pracně vypočítávat hodnotu délky zobrazení jednoho „frejmu“, program to udělá za vás. Bohužel tato funkce nepracuje dobře v opačném směru – když máte kratší audio a video je tedy třeba zrychlit (zkrátit). Zde ještě budou muset vývojáři trochu zapracovat.

Zase svíčkování

No a poté už jen klepnete na tlačítko Uložit video – a v závislosti na délce časosběru a jeho parametrech patřičnou dobu vyčkáte, nežli se vygeneruje výsledné video ve formátu .mp4.

Já jsem pro vyzkoušení této funkce použil část zdrojových snímků z předloňského zimního interiérového cvičení nazvaného Svíčkování. Ale pozor, nenechte se zmást – titulky jsem do videa vložil nikoli v Zoner Photo Studiu, ale v jiném programu. ZPS totiž – a já doufám, že jen zatím – s titulky pracovat neumí. Je to škoda, alespoň jednoduchý titulkovač by této funkci prospěl. Ale snad už na tom vývojáři pracují a možná se dočkáme v některém z dalších sestavení Zoner Photo Studia. Nechme se překvapit…


Sdílej

2 komentáře

  1. Tenhle článek neodpovídá posledním aktualizacím Zoner 18. Narazíte na problém, že se nedá nijak ovlivnit délka trvání snímku. Zoner dá jako minimum 2.0, což je pro time lapse nepoužitelné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *