Test Nikonblogu: Nikkor Z 20 mm f/1,8 S – širokáč pro náročné

Dvacítka, jedno z klasických ohnisek, širokáč oblíbený zejména mezi krajináři, ale obecně objektiv, který využije kdokoliv, kdo z jakéhokoliv důvodu potřebuje široký úhel záběru. Obecně se udává, že objektivy se zobrazovacím úhlem širším než 90 stupňů se řadí do kategorie ultraširokých, a právě 20mm ohnisko je se svými 94 stupni vstupní branou do této třídy. Už to není „obyčejná“ osmadvacítka ani širší čtyřiadvacítka, záběry jsou rozlehlejší. Pojďme se proto podívat, jak si vede v praxi nejširší pevné sklo na mirrorless Nikony Z – Nikkor Z 20 mm f/1,8 S.

Nikkor Z 20 mm f/1,8 S na Nikonu Z 6
Nikkor Z 20 mm f/1,8 S na Nikonu Z 6

Pěkný kousek pevného skla

Mezi monofokálními objektivy se světelností f/1,8 pro Nikony Z je dvacítka nejnovější, nejširší, ale také největší. Když jsem před šesti lety psal recenzi tehdy nové zrcadlovkové dvacítky, objektivu AF-S Nikkor 20 mm f/1,8G ED, uvedl jsem, že je téměř dvojnásobně větší než jeho předchůdce ve verzi AF-D. No a v rámci stejného trendu je i Zetkové 20mm pevné sklo větší nežli jeho DSLR předchůdce. 

Cožpak o to, průměr objektivu je víceméně stejný, shodná je i velikost filtrového závitu – průměr 77 mm. Ale tubus tohoto skla je téměř o 30 mm delší a hmotnost o 150 gramů vyšší. Exaktně jde o průměr 84,5 mm, délku 108,5 mm a hmotnost 505 gramů.

Na druhou stranu, budete-li chtít na některém Zetku používat „ÁeFeSkovou“ dvacítku přes adaptér FTZ, budete na tom s rozměry a hmotností plus minus stejně. Tedy přesněji řečeno nebudete – nový nativní Nikkor Z 20 mm f/1,8 S je – co se týče obrazové kvality… lepší :-)

Řada monofokálních objektivů Nikkor Z S-line se světelností f/1,8 | březen 2020
Řada monofokálních objektivů Nikkor Z S-line se světelností f/1,8 | březen 2020

Před sebou tedy máte pěkný kousek „pevného skla“, který je ovšem – jak se stalo u objektivů řady S-line samozřejmostí – zároveň také čistě designovaný, perfektně dílensky zpracovaný a patřičně odolný – stejně jako všechny objektivy této řady je také prachotěsný a odolný vůči stékající vodě. Musím suše konstatovat, že fakt miluju sametově jemný chod ostřicího/multifunkčního prstence Zetkových objektivů! Jeho funkčnost si pochopitelně i u Nikkoru Z 20 mm f/1,8 S můžete uživatelsky nastavit (M/A, clona, korekce EV, ISO, nebo žádná funkce).

V základním balení najdete kromě objektivu ještě bajonetovou vykrajovanou sluneční clonu a měkký „pytlíček“, který ale popravdě zrovna účinnou ochranu neposkytuje. Spíše jen zabraňuje zaprášení objektivu.

Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
Nikkor Z 20 mm f/1,8 S

Dvoumotorové ostření

Je mi trochu žinantní psát v každé recenzi nového objektivu pro Zetka, že ostření je naprosto bezhlučné, rychlé a přesné, nicméně je to tak – a je to samozřejmě dobře. Nikkor Z 20 mm f/1,8 S je jeden z těch objektivů, které využívají dva krokové ostřicí motorky, kdy se při zaostřování zároveň hýbou dvě čočky nebo skupiny čoček. Tento tzv. Multi-focusing system je využívaný zejména pro zpřesnění ostření na velmi krátké vzdálenosti. Nutno dodat, že toto Nikkoru Z 20 mm f/1,8 S jde výborně. Nejkratší ostřicí vzdálenost je pouhých 0,2 m. Na makro to samozřejmě není dobré ohnisko, ale dostat do záběru opravdu blízké popředí není problém.

Nikkor Z 20 mm f/1,8 S – minimální ostřicí vzdálenost | clona F11 | Trnky sice vypadají jako švestky, ale jejich plody jsou mnohem menší. Zde jsou to kuličky průměru kolem dvou centimetrů.
Nikkor Z 20 mm f/1,8 S – minimální ostřicí vzdálenost | clona F11 | Trnky sice vypadají jako švestky, ale jejich plody jsou mnohem menší. Zde jsou to kuličky průměru kolem dvou centimetrů.

Ostření na krátkou vzdálenost sice není u ultraširokých ohnisek prioritní vlastností, ale každý fotograf ví, že právě u širokých záběrů je vhodné mít na snímku více plánů čili kromě rozlehlých dálav také výrazné popředí, které dodá fotografii prostor. S Nikkorem Z 20 mm f/1,8 S rozhodně nebudete co do rozsahu zaostřovací vzdálenosti nijak omezeni.

Elektromagnetická clona s minimálním otvorem F16 je devítilamelová, jako všechna skla této řady ani dvacítka nemá optický stabilizátor. Jde o fullframový objektiv, primárně určený pro Nikony Z 5 až Z 7, které mají stabilizovaný snímač. Nic vám ale nebrání nasadit jej také na DX Nikon Z 50 – u takto širokého ohniska není stabilizace obrazu zrovna životně důležitá.

Jednoduše… brilantní!

Jelikož jde o objektiv pro nové mirrorless fotoaparáty, byla zcela přepracovaná také optická konstrukce. Ta se u Nikkoru Z 20 mm f/1,8 S skládá z 14 čoček uspořádaných v 11 skupinách, z toho tři členy jsou asférické a další tři z nízkodisperzního optického skla – čočky typu ED. Objektiv je opatřený osvědčenými antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat.

Optická konstrukce objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
Optická konstrukce objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
MTF křivky objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
MTF křivky objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S

Porovnáte-li MTF křivky nové dvacítky s výše zmíněnou verzí AF-S – která je stále výborná –, nemůžete si nevšimnout poměrně velkého rozdílu. Ve prospěch nového skla samozřejmě. Je poznat rozdíl i v praxi? Já jsem oba objektivy nestavěl vedle sebe, nemám tak přímé porovnání. Nicméně k novému Nikkoru Z 20 mm f/1,8 S musím jednoznačně napsat, že je prostě excelentní. 

Na to, že Zetková skla jsou velmi ostrá, jsme si už tak nějak – a rádi – zvykli. Tato dvacítka není výjimkou. Hnidopich u plně odcloněného objektivu najde lehké snížení ostrosti, spíše tedy kontrastu v úplných rozích záběru. Stačí ale otočit voličem clony o dva až tři dílky (tedy na F2,2–2,8) a není co řešit. Na reálných záběrech ale mírnou neostrost nepoznáte, nehledě k tomu, že při plné díře budou stejně rohy obvykle mimo hloubku ostrosti. Naopak tam, kde záběr ostrý být má, budete možná v RAWu i snižovat doostření. Protože je to fakt břitva! K tomu z druhé strany pěkný bokeh a obraz je jako víno :-)

Foto pořízené na clonu F1,8
Foto pořízené na clonu F1,8
100% výřez pravého horního rohu (pro názornost zesvětleno)
100% výřez pravého horního rohu (pro názornost zesvětleno)

Hůře je na tom Nikkor Z 20 mm f/1,8 S co se týče vinětace, i když jak se to vezme. Ano, míra ztmavení rohů oproti středu záběru je při plně otevřeném objektivu a na nejnižších clonách poměrně velká. Nicméně přechody jsou velmi plynulé, netvoří se ostřeji ohraničené rohy, takže v reálu vinětaci zaznamenáte spíše jen u fotografií pořízených na plnou díru.

Vinětace objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
Vinětace objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S

No a jak uvádím u všech recenzí, vinětace je jednou z optických vad, která jednak spoustě uživatelům nevadí (mnozí ji ještě do fotografií přidávají), a druhak ji lze bezproblémově odstranit v počítači nebo i přímo ve fotoaparátu. 

Což ostatně platí také pro geometrické zkreslení, které u tohoto objektivu najdete také. Ale jsme v kategorii ultraširokých skel – takže divné by spíše bylo, kdyby se zde geometrické zkreslení, typicky soudkovitého charakteru nevyskytovalo. Ano, mírný soudek zde je, ovšem stačí zapnout v menu fotoaparátu automatickou korekci zkreslení, a je po problému.

Geometrické zkreslení objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
Geometrické zkreslení objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S

U nových objektivů pro Zetka pokaždé neúspěšně pátrám po chromatické vadě. V případě tohoto širokého Nikkoru by se vám ji možná v extrémním případě najít podařilo. Ale budete ji muset opravdu dobře hledat, abyste následně zjistili, že na fotografiích si jí nikdo nevšimne. Objektivy pro Nikony Z jsou z tohoto pohledu korigované skvěle všechny.

Celkové hodnocení

Nikkor Z 20 mm f/1,8 S je šesté pevné sklo na Nikony Z, které jsem testoval, a znovu musím suše konstatovat, že patří mezi naprostou špičku. Jediné, co mně na těchto monofokálních objektivech vadí, jsou větší rozměry, protože pořád ještě tak nějak žiju v tom, že jsou-li menší těla bez zrcátka, mohly by být menší i objektivy. Vývojáři Nikonu na to mají evidentně jiný názor, ale co jim nelze upřít, to je snaha o maximální optickou kvalitu. A ta je i zde naplněná vrchovatou měrou. Nikkor Z 20 mm f/1,8 S je skvělý ultraširokáč!

Podrobná technická data objektivu Nikkor Z 20 mm f/1,8 S
najdete zde

Doporučená prodejní cena: 30 990 Kč

Nikkor Z 20 mm f/1,8 S na těle Nikon Z 6

snímky jsou v plném rozlišení a bez úprav

Sdílej

4 komentáře

  1. Průměr je 77 mm. Nějak vám u těch dvacítek leze nějakej šotek do těch průměrů. :-)

    Test fajn, objektiv vypadá skvěle. Díky.

  2. Za mě je to zatím nejlepší širokáč, se kterým Nikon pro Ztka přišel. Skvěle padne do ruky, máte pocit že držíte skutečně kus pořádného skla a zvládá skvěle protisvětlo a hvězdičky, když přicloníte. V porovnání s pevnou Žákovou 24 nebo 35 má 20 ještě jednu docela důležitou vlastnost – vnitřní ostření. Pokud častěji jako já měníte objektivy venku, je tak mnohem menší pravděpodobnost, že se do objektivu dostane špína. Jak 24 tak 35 ostří zadním čtenem, stejně jako například i předchozí 20.
    Není proto tak složité, aby se do objektivu prach dostal.

  3. Dobrý den pane Lidnere,
    Od prosince vlastním bezzrcadlovku Nikon Z50. Začal jsem před 16 lety a fotím přírodu a převážně krajiny. Vaše recenze na tento objektiv mi hodně pomohla. Budu si jej pořizovat. S pozdravem František

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *