Taková obyčejná česká krajina… červencová Fotka měsíce Nikonblogu ve výsledcích

Už před měsícem, když jsme vyhlašovali téma červencového kola naší soutěže Fotka měsíce Nikonblogu s názvem Poznej Česko, mně bylo jasné, že pojmout naši zemi jako takovou na jedné fotografii nemůže nikdo dost dobře dokázat. Dokonce ani hodně dlouhá série snímků by pro tento úkol nestačila. Jen krajina Česka nebo chcete-li České republiky je mnohovrstevnatá, střídá se zde nížina s vrchovinou, oblé kopce se špičatými horami… ale co vám budu povídat, to víte sami moc dobře. Ovšem jak z toho ven při hodnocení soutěžních fotografií?

Jak to jen napsat… nakonec zvítězily pocity. Že je to neprofesionální? Ale kdepak, je to přesně naopak. Fotografie, která nevyvolává pocity, nenutí diváka k tomu, aby se u ní zastavil a třeba o ní i přemýšlel, může jen těžko uspět. Je to hra s emocemi, vyvolávání nálady, v případě našeho tématu třeba i vzpomínek. Který snímek mě ze všech 139 fotografií, se kterými jste se červencového kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu zúčastnili, nejvíce oslovil? Ráno ve Smržovce fotografky Markéty Butalové.

Vítězná fotografie 7. kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu 2020 | Ráno ve Smržovce | Foto Markéta Butalová
Vítězná fotografie 7. kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu 2020 | Ráno ve Smržovce | Foto Markéta Butalová

Proč? Taková obyčejná (česká) krajina v jemném oparu, v němž prosvítá ranní slunce. Cesta mezi poli, pár stromů kolem ní… Přesně proto. Proto, že tahle fotka si na nic nehraje. Je krásná, ale není vyumělkovaná. Neohromuje diváka dramatickými mraky ani HDR tonalitou, nevsází na žádný prvoplánový fotografický efekt, dokonce nepracuje ani s výraznými symboly. A přesto má velmi silnou atmosféru. Obyčejná, ale přesto nádherná česká krajina. 
Gratulujeme vítězce!

Na tom pražskym móstěé

Z přírody se přesuneme do města. Byť jsem z Moravy (dokonce z Brna :-)), uznávám, a myslím, že to uzná každý, Praha jako město je zřetelným českým symbolem. Kromě toho je velmi fotogenická, takže není divu, že se v 7. kole naší soutěže objevila mnohokrát. A z toho mnohokrát, pak na nejedné fotografii účinkovaly pražské mosty. Pojďme se na nejpovedenější snímky podívat.

Foto Jana Kupčáková
Foto Jana Kupčáková
Na Karlově mostě | Foto Jan Longr Knot
Na Karlově mostě | Foto Jan Longr Knot
Jiráskův most – Prágl | Foto Markéta Butalová
Jiráskův most – Prágl | Foto Markéta Butalová
Foto Denis Poltoradnev
Foto Denis Poltoradnev

Česko v odrazu

Spousta soutěžících vsadila na klasické pečlivě exponované a v počítači vypiplané pohledovky, jiní se zase bavili náznaky, průhledy, odrazy. Upřímně řečeno, druhý postup je mi mnohem bližší. Dokonalý, byť poněkud sterilní širokoúhlý záběr na krajinu sice potěší nejedno oko, mě však nechává chladným. Mnohem zajímavější jsou náznaky, propojení různých prvků obrazu, klasikou pak samozřejmě odrazy ve vodě, ve skle… Mám pro vás tři takové fotografie.

Český Krumlov | Foto Mia Feres
Český Krumlov | Foto Mia Feres
Praha v odrazu | Foto Barbora Blahová
Praha v odrazu | Foto Barbora Blahová
Český Krumlov | Foto Mia Feres
Český Krumlov | Foto Mia Feres

Všechny soutěžní fotografie 7. kola Fotky měsíce Nikonblogu 2020
si můžete prohlédnout zde

V létě zvesela

„Humor je solí země, a kdo je jím dobře prosolen, uchová se dlouho čerstvý“, napsal Karel Čapek. A má pravdu :-) Aby bylo veselo, a aby nám to dlouho vydrželo, zvolili jsme jako srpnové téma Humor ve fotografii. Podrobné zadání najdete v minulém článku, my se už nyní těšíme na přívaly vašich fotografií – vtipů beze slov.

Sdílej

4 komentáře

  1. Zdravím,
    fotky pěkný, díky za výběr. Jen jim škodí neostré zobrazení na vašem webu. Nejde s tím něco udělat?
    Nejpatrnější je to hned u první fotky. Originál krásně ostrý a prokreslený, ale při zobrazení v článku i při rozkliknutí fotky se ostrost ztratila.

    1. Dobrý den, fotografie jsou stažené z Facebooku a nemají bůhvíjaké rozlišení. Nikonblog je v tom nevinně :-)

  2. Nesouhlasím :-) Původní fotka je ostrá dost (viz https://nikonblog.cz/wp-content/uploads/2020/08/rano-ve-smrzovce-marketa-butalova.jpg). Ale při zobrazení na webu (v textu i po rozkliknutí) to už ostré není. Zajímavý je, že největší ztráta ostrosti je v Chrome, menší pak v Microsoft Edge a nejostřeji to zobrazí starý Internet Explorer (tam jsou ty větve ostrý až dost :-) Posílám vám na mail screenshoty pro porovnání.
    Nechci být za každou cenu hnidopich, ale člověk utratí desetitisíce za kvalitní ostrá skla a prohlížeč pak tu draze zaplacenou ostrost šmahem zruší, což je smutný, ne?

    1. Ahoj, tak to je, komprese komprimace kokotiny pro rychlost a velké a malé firmy, rozlišení a pocity. Dnes už ani nevíš jestli jsi tlustý nebo chudý. P.S. užij vhodný prohlížeč a formát :) lš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *