Předvánoční upgrade firmwaru Nikonů Z 6 a Z 7 – RAW video a podpora karet CFexpress

Jak Nikon sliboval, tak i učinil. Letos v únoru byly ohlášeny čtyři změny/novinky ve firmwaru fullframových mirrorless fotoaparátů Nikon Z 6 a Z 7. Splnění prvních dvou se uživatelé dočkali již před časem – je to automatické ostření na oči čili Eye AF (dostal jej posléze i DX Nikon Z 50) a vylepšené funkce AF/AE. Co nám zbylo? Podpora paměťových karet CFexpress a ProRes RAW video. Dovolujeme si vám oznámit, že s právě vydaným firmwarem v. 2.20 pro Nikon Z 6 a Z 7 jsou splněny i zbývající dva sliby.

CFexpress – stejná, ale přesto jiná

Paměťové karty CFexpress jsou k nerozeznání od karet XQD, a to včetně kontaktů. Fyzická kompatibilita nebo lépe česky – zaměnitelnost – je zaručená. Karty CFexpress ale doposud nešlo ve fullframových mirrorlessech Nikonu používat kvůli vyšší verzi interface než „vládnou“ karty XQD (PCIe 3.0 vs. PCIe 2.0). Naštěstí tento problém řeší přeprogramování firmwaru fotoaparátu – což se právě stalo.

CFexpress Sony
CFexpress Sony

Proč CFexpress? Karty tohoto typu jsou za prvé rychlejší nežli XQD. V současné době až dvojnásobně, nicméně plánuje se uvedení karet CFexpress s přenosovou rychlostí až 4 000 MB/s! Také by měly dosahovat vyšších kapacit, a… měly by být i levnější nežli XQD. U Nikonů Z 6 a Z 7 je po aktualizaci firmvaru v. 2.20 zajištěná kompatibilita s kartami CFexpress typu B značky Sony.

RAW video je zde!

Možnost pracovat s extrémně rychlými a datově objemnými kartami využijí zejména příznivci natáčení videa bezzrcadlovkami. Ale! Ty asi ještě více potěší druhá funkce nového firmwaru, který zpřístupňuje možnost nahrávání 12bitového videa v nejvyšší kvalitě kodeku ProRes RAW.

Možnost pracovat s ProRes RAWem je podmíněná nahráváním videa do externího rekordéru Atomos Ninja, a také je – kromě samotné aktualizace firmvaru – navíc ještě nutný servisní zásah ve fotoaparátech Nikon Z 6 a Z 7. Pro ty uživatele, kteří si zakoupili videokit Nikon Z 6 (psali jsme o něm zde), je úprava v servisu Nikonu zdarma, ostatní ji budou mít zpoplatněnou.

Firmware v. 2.20 pro Nikony Z 6 a Z 7


 
Firmvare v. 2.20 pro Nikon Z 6 stahujte zde
Firmvare v. 2.20 pro Nikon Z 7 stahujte zde

 


 

Sdílej

2 komentáře

  1. Dobrý den,
    měl bych stejný dotaz jako zde Honza … nerýsuje ze něco podobného i pro D850? Děkuji, Vláďa, Hradec Králové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *