Picture Control Utility 2 v roce 2022. Jak si vytvořit vlastní předvolby Picture Control

Na tomto místě měl být původně „oživený“ článek Picture Control Utility 2 – křivky z počítače do fotoaparátu. To, že vznikl v polovině roku 2014 by ani tak nevadilo – program Picture Control Utility 2 byl sice (od té doby nejednou) upgradován, jeho funkčnost se však nezměnila. Změnil se však můj náhled na jeho využívání :-) Vše se dozvíte nikoliv tedy v oživeném, ale úplně novém následujícím článku. Na samém začátku jen vstupní informace: Tento software se vám naistaluje automaticky s RAWovou „vývojkou“ NX Studio. Pokud náhodou ne, dá se stáhnout, zdarma samozřejmě, na webu Nikonu.

Historie se opakuje

Z původního článku si ale přece jenom pár vět sám od sebe vypůjčím. Hned v první větě píšu: Přiznám se, že moc netuším, kolik fotografů využívá předvolby Picture Control – tedy kromě toho, že má „nafurt“ zapnutý Standard, abych o něco dál dodal: 

Možná si říkáte něco v tomto smyslu: „Já fotím do RAWu, a tak mě nějaké Picture Control nemusí vůbec zajímat, protože všechno si můžu dodatečně nastavit v počítači.“ V tom máte jistě pravdu, byť našla by se také nějaká ta příslovečná ale – a já uvedu jen jedno: Pokud možno maximálně přesně naexponovaná, tonálně a barevně korektní fotografie, vám ušetří spoustu času při postprodukci i v RAWu, navíc mnohem přesněji vidíte už při pořizování snímku, co všechno si můžete dovolit. Úpravy v RAWovém editoru nejsou vždy samospasitelné a nemají neomezený rozsah, to ale všichni jistě víte.

Vůbec se nebavím o focení do JPEGu, kdy mají předvolby Picture Control vcelku zásadní význam – lze jimi ovlivnit výsledek již hotového obrazového souboru, tedy nikoliv „instantního polotovaru“ jako v případě RAWu.

Nyní, v roce 2022 se jen zastavím u věty „…navíc mnohem přesněji vidíte už při pořizování snímku, co všechno si můžete dovolit“. Zde možná mohlo být napsáno „hned po pořízení snímku (na náhledu)“, ale protože v té době byly „v kurzu“ Nikony 1 – „malé mirrorlessy“ s jednopalcovým snímačem, je to vlastně formulováno správně. Tím chci naznačit, že v dnešní době „velkých mirrorlessů“ to platí dvojnásob – nastavení Picture Control je totiž vidět před pořízením fotografie v elektronickém hledáčku (či na zadním displeji).

Picture Control Utility 2

Křivky zavrženy

Ve zmíněném článku Picture Control Utility 2 – křivky z počítače do fotoaparátu jsem se věnoval vytvoření uživatelské křivky a její aplikaci do nové předvolby Picture Control. Přiznám se, že asi jako každý, kdo se v nějakém oboru pohybuje hodně dlouho, trpím jistou mírou profesionální slepoty, takže než jsem zjistil, že to vlastně není dobrá cesta, trvalo mi to „nějaký“ čas. Proč to není dobrá cesta? Protože křivka upravená v softwaru Picture Control Utility 2, se po otevření RAWu, pořízeného s tímto nastavením, „nepromítne“ do programu NX Studio. Přesněji řečeno aplikuje se, ale v paletce Levels & Curves nebo Lightness, Chroma and Hue Adjustment, jsou křivky nedotčené, rovné – nepřevezme se tvar křivky, nastavený v programu Picture Control Utility 2 a následně uložený do nové předvolby Picture Control.

Navíc pokud vytvoříte vlastní křivku, při editaci RAWu v NX Studiu nejsou v sekci Picture Control dostupné parametry Contrast a Brightness – právě kvůli uživatelské křivce – jak vás program informuje:

Contrast a Brightness v NX Studiu nefungují, pokud je ve vlastním Picture Control uživatelská křivka
Contrast a Brightness v NX Studiu nefungují, pokud je ve vlastním Picture Control uživatelská křivka

A co si budeme povídat, zrovna tyto dva posuvníky v NX Studiu fungují dobře – tedy na rozdíl od paletky Adjust Brightness and Color (zde nepracuje korektně hlavně Contrast) –, tak proč se jich dobrovolně zříkat? Tudíž jsem časem došel k tomu, že „hýbat“ s křivkou je sice lákavé, ale není to pravé ořechové. Pojďme si proto ukázat postup, jak v programu Picture Control Utility 2 vytvořit nový styl Picture Control a dostat ho do foťáku.

Krok za krokem k nové předvolbě Picture Control

Po instalaci softwaru a jeho prvním spuštění se automaticky zobrazí jednoduchý průvodce (v angličtině, jako celý program) – viz žluté okno vlevo nahoře. Jako první krok po vás chce určit fotoaparát, pro který budete novou předvolbu Picture Control vytvářet. Průvodce klepnutím na tlačítko Close zase zavřete, já vás tentokrát budu s dovolením provázet sám :-)

Uvítání v programu Picture Control Utility 2
Uvítání v programu Picture Control Utility 2

Váš fotoaparát přidáte v dialogovém okně, které se zobrazí po klepnutí na rozbalovací nabídku Product | Add Product… v levém horním rohu pracovní plochy. Jde to také v menu Edit | Add Product…

Vlastníte-li více fotoaparátů, není problém si je postupně nadefinovat všechny
Vlastníte-li více fotoaparátů, není problém si je postupně nadefinovat všechny

K úpravám můžete využívat buďto standardní náhled fotografie „plotu zahrady s trávníkem a oblohou“, nicméně myslím, že každý si raději nechá zobrazit libovolný vlastní snímek. Stačí klepnout na Preview vlevo nad náhledem, pak na tlačítko Change Image… – a poté klasicky najít a zvolit vlastní fotografii. Ve formátu NEF, to je myslím jasné.

Otevření vlastní fotografie
Otevření vlastní fotografie

Pokud otevíráte už upravený RAW, program vám zobrazí informaci, že v tomto případě bude pracovat s jeho neupravenou variantou. Zaškrtnutím volby Don’t show this dialog again a potvrzením OK, vás s touto informací už příště „otravovat“ nebude.

Upozornění na „vyresetování“ již provedených úprav
Upozornění na „vyresetování“ již provedených úprav

Někde se začít musí

Jakmile máte svůj snímek otevřený, je třeba zvolit „vstupní“ předvolbu Picture Control – tedy preset, který budete modifikovat. To není nezanedbatelné, protože svoji novou předvolbu díky tomu můžete „vystavět“ na co možná nejvhodnějším továrním nastavení. 

V levé části okna tedy klepněte na požadovaný Picture Control (PC). I když modelová fotografie v tomto článku je víceméně krajina, já jsem zvolil PC Portrait, protože se mi velmi líbí jeho tonální a barevné podání, navíc také zbytečně nepřeostřuje fotografie (jako například PC Standard). Také jsem si pravou část okna trochu roztáhl, aby se mi s parametry snímku lépe pracovalo, a „rozklikl“ jsem část Manual Adjustments, obsahující další parametry fotografie.

„Rozklikněte“ si také nenápadnou volbu Manual Adjustments
„Rozklikněte“ si také nenápadnou volbu Manual Adjustments

Jak sami vidíte, pravá část s ovládacími prvky – kromě možnosti uživatelské úpravy křivky – de facto kopíruje nastavení PC ve fotoaparátu. Velmi jednoduše si jej tedy můžete změnit s tím, že při práci v počítači máte k dispozici větší a přesnější náhled fotografie, náhled provedených úprav.

Já jsem udělal pět rychlých změn: Lehce jsem zvýšil Mid-range Sharpening a Clarity, což jsou hodnoty, které má původní PC Portrait na nule. Dále jsem o jeden bod snížil Contrast a o půl bodu Brightness (jas). Protože se snížením kontrastu se nese také mírné zmenšení nasycení obrazu, přidal jsem v položce Saturation 0,75 bodu. Podotýkám, že všechny tyto změněné hodnoty se při editaci fotografií v NX Studiu dají i dodatečně upravit – takže pokud se s nějakým nastavením „netrefíte“ přesně, nic se neděje. Ano, děje se při focení do JPEGu, ale tento formát my profíci přece nepoužíváme :-)

Pomocí tlačítek vpravo nad náhledem můžete zobrazit stav před a po, a/nebo také třeba histogram
Pomocí tlačítek vpravo nad náhledem můžete zobrazit stav před a po, a/nebo také třeba histogram

Do foťáku s tím!

Jakmile jste všechny požadované parametry nastavili, je třeba nový PC uložit, potažmo pojmenovat. Klepněte na tlačítko Add to List v pravém dolním rohu pracovní plochy, a v zobrazeném dialogovém okně napište vlastní název, případně i popis nové předvolby Picture Control, a zvolte OK.

Program vám nedovolí používat českou diakritiku, ale bez toho se jistě obejdete
Program vám nedovolí používat českou diakritiku, ale bez toho se jistě obejdete
Nová předvolba Picture Control se následně objeví na konci seznamu PC v levé části pracovní plochy
Nová předvolba Picture Control se následně objeví na konci seznamu PC v levé části pracovní plochy

Teď už jen uloženou předvolbu dostat z programu Picture Control Utility 2 na paměťovou kartu fotoaparátu a odsud uložit tak, aby se objevila v menu foťáku. Na kartu vloženou ve čtečce počítače ji uložíte jednoduše po klepnutí na velké tlačítko Save to Card v pravé třetině u spodního okraje obrazovky. 

Program vám poté sdělí, že předvolbu uložil na paměťovou kartu do složky NIKON/CUSTOMPC
Program vám poté sdělí, že předvolbu uložil na paměťovou kartu do složky NIKON/CUSTOMPC

Kartu můžete ze čtečky vytáhnout a vložit ji do fotoaparátu. V Menu fotografování zvolte Správa předv. Picture Control, dále Načíst/uložit a Kopírovat do fotoaparátu. Potvrdíte tlačítkem OK nebo šipkou doprava, ještě jednou totéž na zvolené předvolbě. Následně zvolíte volný slot pro PC, označený jako C-číslo Nepoužíváno, dáte opět OK, abyste se dostali do menu, v němž je možné předvolbu přejmenovat – a pozor, nyní tlačítkem Lupa+ novou předvolbu uložíte do menu Picture Control. A je to tam! :-)

Nová předvolba Picture Control v menu fotoaparátu a v rychlé „i“ nabídce
Nová předvolba Picture Control v menu fotoaparátu a v rychlé „i“ nabídce. Najdete ji až na samém konci nabídky předvoleb Picture Control.

Proč ne rovnou ve foťáku?

Na začátku tohoto článku jsem uvedl pár důvodů, proč s Picture Control pracovat. Dovedu si představit, že po jeho přečtení můžete namítnout: „Proč se s tím otravovat v počítači, pak to přehrávat na kartu a z ní do foťáku, když ty stejné parametry si můžu úplně stejně změnit přímo v menu foťáku?“ Ano, máte pravdu, můžete – i když pracovat s křivkou zde nejde, ale to jsem jaksi na začátku stejně zavrhl. Nicméně úpravy ve fotoaparátu si nemůžete uložit jako novou předvolbu. Určitě to znáte sami, když v Picture Control něco změníte, u jejího názvu se jakožto indikátor uživatelské úpravy objeví hvězdička.

Uživatelsky upravené předvolby PC ve fotoaparátu jsou označené hvězdičkou za zkratkou názvu
Uživatelsky upravené předvolby PC ve fotoaparátu jsou označené hvězdičkou za zkratkou názvu

Tím jste ale pouze modifikovali originální předvolbu (nebo i vlastní, vytvořenou podle tohoto článku). V menu jednoduše nenajdete funkci, která by vám dovolila onen modifikovaný PC uložit jako nový. A proč chtít novou, nebo řekněme samostatnou předvolbu? Protože je práce s ní rychlejší, nemusíte si měnit parametry u jiné a pak je zase vracet, a… nic to nestojí :-)

Tak, jak jsem zde popisoval jednoduchou předvolbu pro kontrastní scény, si můžete udělat další například pro portrétování (snížené doostření, saturace…) nebo monochromatickou fotografii v oblíbeném tónování a třeba ještě s virtuálním barevným filtrem. Zkuste to, není to zbytečná, nýbrž užitečná funkce. Podle mých zkušeností dokáže pěkně zrychlit následný postprocessing RAWů v NX Studiu.

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *