Pevná čtyřiadvacítka pro Zetka a dvě profinovinky se hlásí na svět!

Zatímco před měsícem byl ohlášen nový portrétní Nikkor Z 85 mm f/1,8 S (chystáme recenzi), dnešním dnem se portfolio pevných skel určených pro plnoformátové mirrorless fotoaparáty Nikon Z rozšiřuje o širokáč – Nikkor Z 24 mm f/1,8 S. Co o něm zatím víme?

Nikkor Z 24 mm f/1,8 S
Nikkor Z 24 mm f/1,8 S
V jedné řadě

Budu se určitě opakovat, ale jinak to nejde – nová čtyřiadvacítka jakoby z oka vypadla dříve představeným pevným sklům pro Zetka. Puristický design prakticky shodný s předchozími pevnými objektivy Nikkor Z, rozdíl je pouze v rozměrech a hmotnosti. Z pohledu těchto parametrů se nový Nikkor Z 24 mm f/1,8 S nejvíce blíží nedávno představené pětaosmdesátce. Takže je to ve své třídě spíše větší „kousek skla“. Jen považte: Průměr 78 mm (filtrový závit 72 mm), délka 96,6 mm a hmotnost 450 gramů.

Samozřejmostí je provedení odolné proti stékající vodě a prachu, tedy pečlivě utěsněné tělo. V tomto případě navíc doplněné fluorinovou ochrannou vrstvou frontální čočky. V balení je bajonetová sluneční clona, kterou osobně k „prvkům ochrany“ řadím také.

Nikkor Z 24 mm f/1,8 S – utěsnění proti stékající vodě a prachu
Nikkor Z 24 mm f/1,8 S – utěsnění proti stékající vodě a prachu

Optická konstrukce skládající se z 12 čoček uspořádaných v 10 skupinách (z toho 1 ED člen a 4 asférické čočky) slibuje excelentní obrazový výkon. Jako u všech skel pro Zetka se můžeme těšit na špičkovou ostrost, „středoformátový“ bokeh a odolnost proti běžným optickým vadám.

Podobně jako další objektivy pro Nikony Z, je i nový Nikkor Z 24 mm f/1,8 S vybavený Multi Focusing Systemem, kdy se při zaostřování pohybují dvě skupiny čoček. Krokové motorky jsou zcela tiché. Clona je samozřejmě elektromechanická, devítilamelová. Nejvíce můžete zaclonit na F16.


Podrobná technická data objektivu Nikkor Z 24 mm f/1,8 S najdete zde
Doporučená prodejní cena: 28 490 Kč | Zahájení prodeje 17. 10. 2019

Demosnímky z objektivu Nikkor Z 24 mm f/1,8 S

A můžete se těšit na…

Kromě krásné nové čtyřiadvacítky pro Zetka, dnes Nikon také ohlašuje dvě novinky, které ještě nejsou k mání, ale usilovně se na nich pracuje. A že je na co se těšit!

První „jednociferná“ DSLR, a vlastně vůbec první digitální zrcadlovka Nikonu – D1, přišla na svět v roce 1999. Tato zrcadlovka měla rozlišení 3 Mpx na DX snímači typu CCD. Po dvaceti letech od doby D1 Nikon ohlašuje vývoj nejnovějšího modelu s označením D6. Jaké však bude mít rozlišení a další parametry, to bohužel zatím nevíme. Jediná informace pro tento den je, že Nikon D6 je vyvíjen, takže navzdory všem nezaručeným zprávám o konci DSLR, Dé šetka prostě bude.

Nikon D6
Nikon D6

Stejně sporé informace máme o druhé ohlášené novince. Spolu s Nikonem D6 totiž v japonských laboratořích a továrnách vzniká také zcela nový profesionální telezoom AS-S Nikkor 120–300 mm f/2,8E FL ED SR VR. Zde už lze leccos vyčíst z typového označení. Rozsah ohnisek a světelnost jsou zřejmé, písmeno E značí elektromagnetickou clonu, ED speciální optické členy, VR optickou stabilizaci a SR… to nevím. Takže i u tohoto nového produktu se těším, až bude na trhu.

AS-S Nikkor 120–300 mm f/2,8E FL ED SR VR
AS-S Nikkor 120–300 mm f/2,8E FL ED SR VR

Sdílej

Jeden komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *