Nový Zetkový portréťák! Nikkor Z 85 mm f/1,8 S – seznamte se

Do řady pevných skel se světelností f/1,8 pro fullframové mirrorlessy Nikon Z dnešním dnem přibývá 85mm objektiv. Tedy optika s ohniskem obvykle označovaným – a také velmi často využívaným – jako portrétní objektiv. Podle prvních specifikací se máme na co těšit, pojďme se proto s objektivem Nikkor Z 85 mm f/1,8 S seznámit podrobněji.

Nikkor Z 85 mm f/1,8 S
Nikkor Z 85 mm f/1,8 S
Strohý na pohled

Z vnějšího pohledu ani nová pětaosmdesátka svoji příslušnost k Zetkovým objektivům nezapře. Jednoduchý design bez zbytečných kudrlinek – prostě válcovité tělo s širokým multifunkčním prstencem a jediným ovládacím prvkem na boku pro přepínání automatického nebo manuálního ostření. S průměrem 75 mm je nový portréťák nejvíc podobný 50mm objektivu pro Zetka (prům. 76 mm), stavební délka i hmotnost jsou ale větší – 99 mm vs. 86,5 mm padesátky, 470 gramů vs. 415 g 50mm objektivu.

Mimo jiné to ale naznačuje, že nejde o žádný „plasťák“, nýbrž – jako u všech objektivů pro Nikony Z – o solidní kus skla, lehkého kovu a částí z odolného plastu. Není třeba se obávat ani nepříznivých podmínek, také Nikkor Z 85 mm f/1,8 S je utěsněný proti prachu a stékající vodě.

Utěsnění proti prachu a stékající vodě
Utěsnění proti prachu a stékající vodě

Autofokus pohání dva krokové motorky – jde o takzvaný Multi-focusing system. Ten v první řadě zajišťuje vysokou rychlost a přesnost zaostřování. Díky tomu, že se při ostření pohybují dvě skupiny čoček, mělo by být také dosaženo zlepšení obrazové kvality – zejména potlačení chromatické aberace při ostření na krátké vzdálenosti. Mimochodem: Nejkratší ostřicí vzdálenost objektivu Nikkor Z 85 mm f/1,8 S činí 0,8 m (zvětšení 0,12×) od roviny snímače.

Clona je jako u všech nových Nikkorů řady Z elektromagnetická, a stejně jako u pevné pětatřicítky a padesátky také devítilamelová. Už to samo o sobě slibuje jemné podání rozostřených částí obrazu – bokeh – a ten výrobce slibuje naprosto luxusní. Už se těším na test.

Špičkový obraz

Optická konstrukce se skládá z 12 čoček v 8 skupinách. Dva členy jsou typu ED. Objektiv je opatřený antireflexními vrstvami Nano Crystal Coat.

Optická konstrukce objektivu Nikkor Z 85 mm f/1,8 S
Optická konstrukce objektivu Nikkor Z 85 mm f/1,8 S
MTF křivky objektivu Nikkor Z 85 mm f/1,8 S
MTF křivky objektivu Nikkor Z 85 mm f/1,8 S

Kromě bokehu slibuje Nikon také řezavou ostrost – samozřejmě už od „plné díry“ – a špičkový přenos kontrastu, což potvrzují i zveřejněné MTF křivky (které Nikon uvádí k vlastní cti velmi korektně). Výrobce dále deklaruje „nulovou toleranci“ vůči obvyklým optickým vadám, kterými jsou chromatická aberace, vinětace nebo sagitální koma. Nechci předjímat, ale pokud i tento objektiv půjde v zatím vytyčené špičkové linii – a nevidím důvod, proč by jít neměl –, bude to vážně… pecka!


Podrobná technická data objektivu Nikkor Z 85 mm f/1,8 S najdete zde
Doporučená prodejní cena: 21 490 Kč

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *