One woman show Fotky měsíce 12. kola 2018. A zahájení roku 2019

V posledním kole soutěže Fotka měsíce Nikonblogu 2018 jsme vás skutečně nešetřili. Akt je sice divácky velmi vděčným žánrem, nicméně zároveň také prubířským kamenem fotografa. Vytvořit výborný snímek více či méně odhaleného lidského těla tak, aby nepůsobil ani lacině, ani lascivně, ani kýčovitě, a už vůbec ne urážlivě či snad dokonce vulgárně, to chce celého fotografa. Naši soutěžící si toho byli naprosto jasně vědomi, bylo to velmi dobře vidět na hodně slabé účasti. Nicméně i takto se dá oddělit zrno od plev – nic z výše popsaného se zde totiž neobjevilo a téměř všechny snímky měly výbornou úroveň.

Vítěz je ale pokaždé jen jeden. Takže bez dlouhých řečí (protože těch si v tomto článku ještě užijete dost): vítězem se stává Lucia Blašková s fotografií Dotyk svetla. Gratulujeme!

Dotyk svetla

Ovšem pozor! Tato autorka pro sebe de facto ovládla celé poslední kolo roku 2018. Poslala celkem devět aktů, jeden lepší než druhý. Kromě dvou fotografií jsou všechny studiové, pojďme se tedy podívat ještě na jednu „studiovku“ a poté na krásnou ukázku plenéru. Myslím, že se jí Lucia může hrdě hlásit k odkazu klasika Tarase Kuščinského.

Línie

Čas na pokoj

Akt je fotografickou oslavou lidského těla. Velká většina aktů je obvykle ženských, což je ale pochopitelné – naše druhé polovičky jsou zkrátka krásnější. I když… krásné může být i mužské tělo, to nelze popřít. A Lucia Blašková „umí i chlapy“ :-) Přesvědčete se sami. Skvělá práce!

On the edge

Vo svetle

Po uzávěrce:
Jméno Lucie Blaškové mně jako porotci naší soutěže samozřejmě neznámé nebylo. Takže jsem se ještě po vyhodnocení prosince 2018 podíval do historie a… musel jsem se smát. Lucia totiž – kromě toho, že jsme v předchozích kolech několik jejích fotografií publikovali bez nároku na vítězství – vyhrála loňské srpnové kolo. Na téma akt… Zkrátka kdo umí akt, ten umí akt :-)

A celkovým vítězem se stává…

Je nám líto, ale na to budete muset ještě zhruba 14 dní počkat. Celkového vítěze roku 2018 vybere porota složená ze zástupců společnosti Nikon – a bude vybírat velmi pečlivě a zodpovědně. Dílčí výsledky dvanácti jednotlivých kol naší soutěže už teď známe. Kdo bude absolutním vítězem? Na to jsme zvědaví stejně jako účastníci soutěže. Vydržte a zůstaňte naladěni na Nikonblog!

Nové podmínky do nového roku

Tak! A je to tady! Do roku 2019 naše soutěž vstupuje se třemi změnami. První představuje drobnost – zkrátili jsme název na prosté Fotka měsíce Nikonblogu. „To je nějaká novinka?“ řeknete si možná. Dobře, další dvě změny už vás asi opravdu potěší.

Jednak jsme zrušili pravidlo účasti v minimálně třech kolech soutěže pro ty, kteří se uchází o hlavní výhru – poukaz na fototechniku Nikon v hodnotě 30 000 Kč. Od letoška tedy bude stačit, když se zúčastníte pouze jednoho kola, přesněji řečeno, když jej zároveň vyhrajete. Takže pokud budete mít jedno vyhrané kolo, do dalších už svoje fotografie posílat nemusíte, protože jste automaticky ve hře o absolutní vítězství. My ale samozřejmě budeme raději, když se soutěže budete účastnit i nadále.

Konečně třetí novinkou je migrace čili stěhování. Soutěž Fotka měsíce Nikonblogu se totiž stěhuje z Flickru na Facebook. Učinili jsme tak na žádosti mnoha soutěžících, kteří neměli účet na Flickru a nechtěli si jej zřizovat, a také z několika dalších důvodů. Soutěž bude probíhat na facebookové stránce Nikon, kam budete moci svoje fotografie nahrávat do společného příspěvku jedinečného pro každý měsíc. Příspěvek bude vždy připnutý nahoře na stránce, takže jej nebudete muset pracně hledat.


Podrobné podmínky soutěže Fotka měsíce Nikonblogu najdete zde

1. kolo roku 2019 právě začíná!

Nyní už byste měli vědět všechno ke starému roku (kromě celkového vítěze), a znát také novinky roku 2019. Je proto na čase vyhlásit lednové kolo 2019. Jen podotýkám, že při starém zůstává způsob vyhodnocení jednotlivých měsíčních kol naší soutěže – i nadále se budeme střídat s šéfredaktorem slovenského Nikonblogu, Juliem Kotusem. A právě ten bude hodnotit lednové klání roku 2019. Na jaké téma?

Černobílá fotografie aneb Aj čierna a biela sú farby

Čtěte, co k tématu říká porotce, který bude svým zkušeným okem vaše snímky hodnotit:

„Prvým námetom našej celoročnej súťaže je snáď ten najklasickejší. Aspoň formálne.
Veď nie je to až tak dávno, čo väčšina fotografov fotila na čiernobiely film. Ten bol ešte pred troma desaťročiami najrozšírenejším médiom, ktoré používali nadšení fotografi na svoju tvorbu či už rodinných fotografií alebo na stvárňovanie umeleckých vízii.

Digitálna fotografia praje ako farebnej, tak aj čiernobielej fotografii. Nie je problémom prepnúť si vo fotoaparáte režim čiernobielej fotografie, alebo sa k čiernobielej rýchlo dopracovať v počítači.

Január zvyčajne farbami nehýri, ale s pomocou snehu priam oplýva tvarmi, štruktúrami, jemnými poltónmi pri zamračenom počasí a grafickými tieňmi pri slnečnom. Aj preto sme pre prvý mesiac v roku vybrali tento druh fotografie. 

Tak neváhajte a skúste vnímať svet v dvoch farbách – čiernej a bielej a poltónmi medzi nimi. Žánrovo a tematicky tak máte voľnú ruku, tentoraz nás zaujíma forma.“

Rybačka pod Tatrami | Foto Julo Kotus
Rybačka pod Tatrami | Foto Julo Kotus

Takže nyní už máte i zadání, nic vám tedy nebrání svoje černobílé skvosty nově nahrávat – znovu opakuji – nikoliv na Flickr, ale do příspěvku ve facebookové skupině Nikon – zde.

A pozor! Stále také platí povinnost soutěžní fotografie označit tagem, specifickým pro konkrétní kolo soutěže. Pro první, lednové kolo je to tag: #nikonblog012019. Nezapomeňte na něj!

Výherce lednového kola soutěže Fotka měsíce Nikonblogu obdrží od společnosti Nikon jako pozornost kapesní diář. Do něj si pak můžete zapisovat připomínky na uzávěrky dalších kol, protože jak už jsem napsal – výhrou v jednom kole sice máte zajištěný postup do velkého finále o poukaz na fototechniku Nikon v hodnotě 30 000 Kč, my však vaše fotografie rádi uvidíme i v kolech dalších.

Nikon diář 2019

Těšíme se na vaše černobílé fotografie, a to tak, že velmi!


Sdílej

4 komentáře

  1. Zdravim, chcel by som sa prihlasit do FB fotosutaze. No na FB nemam sukromny ucet, len ucet ako firma zivnostnik. Musim si kvoli sutazi zalozit sukromny FB ucet, alebo vkladat do komentarov fotky aj prostrednictvom svojej stranky, ktora obsahuje moje meno? Vdaka za odpoved.

  2. Tak bohužel to pro mě končí,protože patřím k té minoritní části společnosti,která facebook odmítá.
    Ale tyhle stránky budu sledovat dál.

  3. Opouštíme mrtvou platformu flickru (nicméně možnostmi velmi dobrou) a přesouváme se na umírající facebook. To je progress. Moje fotky málo kdy sklízí větší úspěch ale občas jsem si zasoutěžil. Teď už ani z legrace…

  4. No treba by to šlo souběžně.
    Bavilo mě porovnání mých fotek s ostatními. Teprve tak jsem se trochu oprostil od mého subjektivniho názoru a mozna mě to i pomohlo.
    Aspoň podle reakcí z meho okolí…
    ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *