Nový objektiv Nikkor Z 40 mm f/2 – když je ohnisko „tak akorát“

Letos v červnu byl ohlášen vývoj dvou malých světelných pevných ohnisek na Zetka – Nikkoru Z 28 mm f/2,8 a Nikkoru Z 40 mm f/2 (psali jsme zde). Osmadvacítka se už „zhmotnila“ před nějakým časem, zatím v podobě verze s přívlastkem SE v retro-designu určeném (zejména) pro nový Nikon Z fc. No a „dvojková čtyřicítka“? Tu Nikon ve finální podobě představuje právě dnes. Nikkor Z 40 mm f/2 – seznamte se!

Objektiv Nikkor Z 40 mm f/2 na těle Nikonu Z 5
Objektiv Nikkor Z 40 mm f/2 na těle Nikonu Z 5

Klíčové slovo – úhlopříčka snímače

Pokud si říkáte, co že je to za ohnisko 40 mm, pak odpověď zní – ohnisko blízké úhlopříčce fullframového snímače (cca 43 mm). Nejde o žádnou novinku 21. století, objektivy s ohniskem blízkým čtyřiceti milimetrů se v průběhu kinofilmové čili fullframové historie objevovaly tu a tam u všech výrobců. Ostatně Nikoňáckou „palačinku“ – placatý objektiv Nikkor 45 mm f/2,8 P mám ve svém vlastnictví. Fotil jsem s ním dlouhá léta na Nikonu FM2, a i teď ho občas přes redukci FTZ nasadím na Zetko. Takže čtyřicítka je zkrátka… taková kratší padesátka, považovaná za „normální“ ohnisko :-)

Nikkor Z 40 mm f/2 je utěsněný proti prachu a stékající vodě
Nikkor Z 40 mm f/2 je utěsněný proti prachu a stékající vodě

Tento objektiv má sice plastový bajonet, nicméně i tak můžete počítat s utěsněním proti prachu a stékající vodě – tudíž jako společník na stejně ošetřených Nikonech Z nebude pozadu.

Ostření zajišťuje jako u všech Zetkových skel krokový motorek – můžeme se tedy těšit na bezhlučný a svižný chod autofokusu. Výrobce slibuje maximálně eliminovaný focus breathing – změnu ohniska při přeostřování – tato čtyřicítka by tedy měla být lákadlem i pro videotvůrce. Elektromagnetická clona je devítilamelová, bokeh by měl odpovídat vysoké světelnosti.

Optická konstrukce objektivu Nikkor Z 40 mm f/2
Optická konstrukce objektivu Nikkor Z 40 mm f/2

Optická konstrukce je poměrně jednoduchá: pouhých 6 čoček se dvěma asférickými prvky v dnešní době zoomů nacpaných desítkami optických prvků vypadá až příliš skromně, jde ale o pevné sklo ve standardním ohnisku, a vůbec… počkejme si na obrazové výsledky. Jen opakuji, že jde o fullframové sklo, takže počítejte se 40 milimetry na jednociferných Zetkách, s 60 virtuálními milimetry pak na NIkonu Z 50 nebo Z fc.

Objektiv Nikkor Z 40 mm f/2 na těle Nikonu Z 50
Objektiv Nikkor Z 40 mm f/2 na těle Nikonu Z 50

Podrobné technické parametry najdete zde

Doporučená prodejní cena: 6 990 Kč

Dostupnost od 30. 9. 2021

Nikkor Z 40 mm f/2
Nikkor Z 40 mm f/2

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *