Další novinky a přísliby Nikonu pro rok 2021

Kromě dvou prvních makroobjektivů pro Nikony Z, které jsme představili na začátku tohoto týdne, ještě není předletní nálož novinek a příslibů Nikonu vyčerpaná. Ohlášena jsou ještě také další dvě velmi zajímavá – a hlavně kompaktní, malá – pevná skla, plus k tomu zajímavý software pro dálkové ovládání profesionálních fotoaparátů Nikonu.

Pevná ohniska do kapsy

TISKOVÁ ZPRÁVA
Amsterdam, Nizozemsko, 2. června 2021: Společnost Nikon s potěšením oznamuje vývoj objektivů NIKKOR Z 28 mm f/2,8 a NIKKOR Z 40 mm f/2. Nové kompaktní a lehké objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností byly vytvořeny pro fotoaparáty Nikon mirrorless formátu FX, které využívají bajonet Nikon Z. Uvedení objektivů je plánováno na rok 2021.

NIKKOR Z 28 mm f/2,8
*NIKKOR Z 28 mm f/2,8
NIKKOR Z 40 mm f/2
*NIKKOR Z 40 mm f/2

Objektiv NIKKOR Z 28 mm f/2,8 je širokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností, který je ideální pro každodenní momentky. Objektiv NIKKOR Z 40 mm f/2 je oproti tomu konstruován jako základní objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností, který umožní uživatelům využívat vynikající reprodukci neostrých míst obrazu (bokeh) jako součást jejich tvůrčího procesu. Oba objektivy budou snadno použitelné v širokém rozmezí každodenních situací velkým spektrem uživatelů včetně nováčků v oblasti fotoaparátů mirrorless.

Nikon i nadále pokračuje v usilování o posouvání hranic optické výkonnosti a plnění potřeb uživatelů. Tento přístup se výrazně podepisuje na rozvoji fotografické kultury a snaží se nabídnout širší možností v oblasti fotografické techniky.

*Vzhled objektivů se může lišit od výše uvedeného obrázku.

Zdroj: Nikon.cz

NX Field – nový systém dálkově ovládaného fotografování

TISKOVÁ ZPRÁVA
Amsterdam, Nizozemsko, 2. června 2021: Společnost Nikon s potěšením uvádí NX Field, nový systém dálkově ovládaného fotografování, jehož uvolnění je plánováno na 17. června 2021. Aplikace NX Field podporuje uživatele v první linii reportážní a sportovní fotografie možností propojit více digitálních jednookých zrcadlovek Nikon, ovládat a upravovat jejich nastavení a automaticky odesílat snímky pořízené fotoaparáty na server FTP¹.

Aplikaci NX Field uvede NPS (Nikon Professional Services), organizace jejímž prostřednictví nabízí Nikon podporu a služby profesionálním fotografům na celém světě. Systém je kompatibilní s digitálními jednookými zrcadlovkami Nikon D6 a Nikon D5, a do budoucna je plánována rovněž podpora fotoaparátů mirrorless, jako jsou modely Nikon Z 9, Z 7II a Z 6II.

NX Field

Propojením více kompatibilních digitálních jednookých zrcadlovek Nikon umožňuje systém fotoaparátu Master současně spouštět závěrky na fotoaparátech Remote. Fotoaparáty lze propojit pomocí kabelové sítě LAN nebo bezdrátové sítě LAN².

Po stažení aplikace NX Field lze ovládat spuštění závěrky fotoaparátů Remote z chytrého telefonu nebo tabletu. Aplikaci lze použít pro snadné dálkové provádění množství úkolů včetně kontroly živého náhledu aktuálního záběru objektivu, změny nastavení fotoaparátu a kontroly a posílání snímků pořízených fotoaparáty.

Aplikace NX Field podporuje dálkově ovládané fotografování prostřednictví sítí 5G³ nebo internetu, což znamená, že ji lze používat při cestování. Například umožní ovládat fotoaparáty umístěné v Tokiu z místa mimo Japonsko.

Možností umístit dálkově ovládané fotoaparáty na místa, kam se lidé nemohou snadno dostat, jako je cílová čára závodů nebo pozice v blízkosti stropu stadionu, podporuje software NX Field zachycení rozhodujících okamžiků a okamžiků trvajících zlomky sekund z dříve náročně dosažitelných perspektiv a úhlů.

A navíc systém umožňuje okamžité a automatické odesílání snímků pořízených fotoaparátem Master a fotoaparáty Remote na server FTP.

Nikon bude aplikaci NX Field průběžně aktualizovat a podporovat profesionální fotografy, kteří jsou aktivní v první linii reportážní a sportovní fotografie.

Systém NX Field vyžaduje nainstalování speciálního firmwaru fotoaparátu (bude zpoplatněné) a stažení aplikace NX Field⁴ do chytrého zařízení. Podrobnosti týkající se instalace aplikace viz webové stránky NPS.

¹ Zkratka FTP znamená „protokol pro přenos souborů“.
² Bezdrátové spojení je možné při použití bezdrátového síťového rozhraní WT-5 nebo WT-6.
³ Existují určitá omezení. Je vyžadován router podporující přesměrování portů. Při použití internetu k ovládání fotoaparátu se doporučuje používat pro bezpečnou komunikaci virtuální privátní síť (VPN).
⁴ Aplikace NX Field pro chytrá zařízení je k dispozici zdarma ke stažení v obchodě App Store®. Po nainstalování speciálního firmwaru fotoaparátu lze použít telefon iPhone® nebo tablet iPad® s nainstalovanou aplikací. Další informace viz webové stránky NPS.

Zdroj: Nikon.cz

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *