Nikon Coolpix S800c – kompakt, se kterým už počítač nebudete potřebovat

Coolpix S800c je kompaktní digitál podobný například modelu S6300. Stejně jako on má 1/2,3″ CMOS snímač s rozlišením 16 Mpx a stabilizovaný desetinásobný zoom 25–250 mm, podobné je i základní funkční vybavení automatického kompaktu. V podstatě všechno ostatní je už pak ale jinak. Na horní stěně si nelze nevšimnout známých log Wi-Fi a GPS, rovnou prozradím, že v nitru S800c se ještě nachází i čip Bluetooth. Zadní stěně dominuje velký 3,5″ dotykový OLED monitor, vše tedy věstí cosi mimořádného. Ano, pravidelní čtenáři Nikonblogu to už vědí – tento fotoaparát „pohání“ operační systém Android™.

Nikon Coolpix S800c


Klíčové vlastnosti Nikonu Coolpix S800c
Desetinásobný VR zoom

Stabilizovaný objektiv o rozsahu 25–250 mm, tedy optika s širokoúhlým počátkem a telerozsahem na protějším konci. Makro od 10 cm.

16 Mpx CMOS snímač

Snímač o rozlišení šestnáct megapixelů (4 608 × 3 456 obrazových bodů) má úhlopříčku 1/2,3″.

Video Full HD 1 080p

Se snímačem CMOS souvisí také možnost záznamu Full HD videa se stereofonním zvukem.

Třiapůlpalcový (8,7 cm) dotykový širokoúhlý displej

Kapacitní dotykový OLED displej, pokrývající téměř celou plochu zadní stěny fotoaparátu, má rozlišení 819 000 obrazových bodů.

Vestavěný modul GPS, Wi-Fi a Bluetooth

Konektivitě budiž učiněno zadost – ve standardní výbavě najdete vše pro bezdrátové připojení i navigaci.

Operační systém Android™

Veškeré technické vymoženosti fotoaparátu a jeho komunikační technologie lze využít pomocí operačního systému Android™.


Podrobné technické parametry najdete zde
Obvyklá prodejní cena: 4 990 Kč

Nikon Coolpix S800c

(Ne)obyčejný foťák

Již jsem naznačil v úvodu, že z pohledu fotografa jde o běžný kompaktní fotoaparát „spotřební“ třídy, u kterého nehledejte režimy P/S/A/M a podobné, nýbrž automatiku s malými možnostmi manuálních zásahů. Tedy nastavení korekce expozice, režimy vestavěného blesku, ISO, vyvážení bílé a podobně. K dispozici je samozřejmě také několik scénických programů a speciálních efektů, nechybí Full HD video (1 080/30p). Díky vestavěnému přijímači GPS lze nechat do EXIFu snímků zapisovat zeměpisné souřadnice a nadmořskou výšku místa pořízení fotografie. Až potud je Nikon Coolpix S800c ve zkratce charakterizováno jednoduše běžným kompaktním fotoaparátem…

Nepochybuji o tom, že většina čtenářů Nikonblogu ví, co je to Android™. Velmi rychle tedy jen připomenu základní informace. Jde o operační systém, se kterým se z 99 % nesetkáte u fotoaparátů, nýbrž u vyspělých mobilních telefonů, tzv. smartphonů nebo tabletů. Android™ je navržen pro zařízení ovládaná dotykem, proto také Coolpix S800c je vybaven dotykovou obrazovkou. Pro ty, kteří trochu zaspali dobu, jen doplňuji, že jde o tzv. kapacitní dotykový displej, který se na rozdíl od rezistivního displeje ovládá bez jakéhokoliv zařízení typu stylusu čili „tužky“. Prostě prsty… Umožňuje samozřejmě také multidotyková gesta a další moderní vychytávky.

Nikon Coolpix S800c
Můžete si vybrat mezi černým nebo bíým provedením těla
Slabší fotošop

V Coolpixu S800c najdete Android™ ve starší verzi 2.3.3 (tzv. Android Gingerbread). To mimo jiné znamená, že například aplikace pro modernější verzi 4.0.X na tomto zařízení nespustíte. Nicméně i tak poskytuje Gingerbread solidní funkcionalitu již v základní instalaci, neřkuli po doplnění požadovanými programy. Díky Wi-Fi připojení (IEEE 802.11b/g/n) můžete prohlížet webové stránky, pracovat s e-maily, být on-line na sociálních sítích, aparát lze využívat jako navigaci a další a další…

Nás samozřejmě nejvíce zajímá práce s fotografiemi. V základu sice nenajdete žádný fotoeditor, není však problém si potřebnou aplikaci doinstalovat. Pro Android™ existuje kromě placených programů (které jsou obvykle v cenách maximálně kolem stokoruny) také spousta aplikací zdarma. Já jsem při testování Nikonu Coolpix S800c takto do fotoaparátu nainstaloval Adobe Photoshop Express či editory Aviary nebo Pixlr Express. K tomu jsem přidal Zoneramu – rozhraní pro cloudové úložiště od tuzemského Zoneru (viz náš článek) a bylo „vymalováno“.

Nechci v tomto článku aplikace pro Android™ rozebírat podrobněji, jen dodám malé upozornění – ne všechny aplikace dokážou pracovat s poměrně velkým rozlišením fotoaparátu 16 Mpx. Zrovna třeba zmíněný Photoshop Express dělá v tomto směru s redukováním rozlišení (ale i obecně funkčností) svému výrobci docela velkou ostudu…

Pixlr Express a Zonerama
Pixlr Express a Zonerama pro Android
Paměť v ceně

Protože operační systém po zapnutí nenabíhá okamžitě jako běžný fotoaparát, nýbrž „bootuje“, je třeba si u Coolpixu S800c zvyknout na jiný způsob zapínání a vypínání, přesněji na dva různé způsoby. První zapnutí trvá déle – cca 10 sekund. Fotoaparát sice naběhne okamžitě, rozsvítí se displej, ale pracovat s ním můžete až po nabootování systému. Když pak přístroj krátkým stisknutím tlačítka ON/OFF vypnete, po opětovném zmáčknutí ihned nastartuje – systém byl totiž pouze uspaný.

Pozor ale – v tomto stavu může být stále aktivovaná například „džípíeska“, nebo/a některé aplikace, což samozřejmě negativně ovlivňuje spotřebu energie. A je nutno přiznat, že malý akumulátor EN-EL12 nijak excelentní výdrží neoplývá, spíše naopak – počítejte s každodenním dobíjením, při intenzivním využívání aplikací Androidu klidně i dvakrát denně.

Chcete-li přístroj skutečně „dokonale“ vypnout, musíte tlačítko podržet déle. Pak už se pochopitelně energie nespotřebovává, ale musíte zase počítat s delší prodlevou od zapnutí.

Lepší zprávou je naopak přítomnost vcelku solidně velké 1,7GB vestavěné paměti (pro aplikace je z toho vyhrazeno 680 MB). Pokud tedy jako já s oblibou zapomínáte paměťové karty ve čtečce, můžete být v klidu – interní paměť pojme stovky fotografií plus nějaké to video navíc. No a dojde-li k nejhoršímu, můžete na cestách někde z kavárny s „frí wifinou“ paměti odlehčit odesláním snímků do některého cloudového úložiště. Třeba na oblíbený Dropbox – ten na Androidu funguje pochopitelně také. Jen dodávám, že slot pro karty SD má Nikon Coolpix S800c samozřejmě také.

Nikon Coolpix S800c

Celkové hodnocení

Fotoaparát s operačním systémem Android™ je zajímavým počinem. Ostatně už jen Wi-Fi a GPS představují velkou přidanou hodnotu. Škoda, že je to „jen“ Coolpix – co by za to dali zrcadlovkáři!

Samotný operační systém vlastně dělá z fotoaparátu minipočítač, takže pokud se spokojíte s malým displejem a s tím souvisejícími omezeními při editování a dalších pracovních operacích, skutečně se bez počítače můžete obejít. Ne, že bych to považoval za řešení pro „stálé nasazení“, nicméně například na cestách už nejde o nouzovku, ale naopak o vymoženost.

Je jasné, že se objeví hlasy, které budou tvrdit, že „tomu“ chybí GSM modul, tedy možnost telefonování. Já se přiznám, že po prvním zjištění, že „to“ má Android, jsem uvažoval stejně. Po týdnu focení jsem si ale uvědomil, že je to jen zvyk. Prostě si tento operační systém automaticky spojujeme s mobily a u fotoaparátu je neobvyklý. Nicméně mně telefonní modul nechyběl a myslím, že nebude chybět ani vám.

Nikon Coolpix S800c

Galerie demosnímků Nikon Coolpix S800c

Stáhněte si fotografie v plném rozlišení
1. část (60 MB)
2. část (69 MB)

Ukázka videa 1 080/30p


Sdílej

3 komentáře

  1. Nevím jak ostatní, ale já rozhodně u zrcadlovky Android nepostrádám. Copak je v pořádku, že musím minimálně denně dobíjet fotoaparát? Nevím, ale od fotoaparátu čekám něco trochu jiného.

  2. Možná jste mě špatně pochopil – pro zrcadlovkáře bylo myšleno Wi-Fi a GPS, nikoliv ANdroid

  3. Dobrý den,
    vlastním Nikon S800c a chtěl bych Vás poprosit o info ve smyslu takovém, že mi připojení k wifi neustále po pár minutách vypadává a hlásí mi na displeji, že jsem mimo dosah a přitom jsem hned vedle wifi a s připojením na comp mi to problémy nedělá, myslíte, že by se mohli u přístroje objevit nějaká vada?
    děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *