Nikon 1 V3 – podrobný test, demosnímky a video

[indizar:0,]

Když byl na podzim roku 2011 uveden na trh první Nikon 1 – model V1, s potěšením jsem v tehdy ještě existujícím časopisu DIGIfoto konstatoval, že vítám uměřené rozlišení (tehdy 10 Mpx) na jednopalcovém snímači. Neuplynuly ani tři roky a jsme skoro na dvojnásobku – Nikon 1 V3 má rozlišení více než 18 Mpx. To si ale nestěžuji, jen konstatuji. Za tu dobu totiž pokročil nejen počet obrazových bodů na snímači, ale také takříkajíc „navazující zpracující“ technologie. Takže aniž bych chtěl předjímat, rozlišení je jaké je, ničemu nevadí, naopak vám třeba dává větší prostor pro výřezy. A zbytek? Čtěte dál, myslím, že tenhle foťák se vám bude líbit…

Kapitoly článku

[chapters]


[firstchapter:Úvod]

Nikon 1 V3
Nikon 1 V3

Klíčové vlastnosti Nikonu 1 V3
Nový snímač a obrazový procesor

Jednopalcový snímač formátu CX (13,2 × 8,8 mm) má nyní rozlišení 18,2 Mpx (5 232 × 3 488 px). Zpracování obstarává obrazový procesor EXPEED 4A – ten zajišťuje výkon pro superrychlé sériové snímání nebo třeba výkonné video.

Redesignované tělo s výklopným dotykovým displejem

Elegantní a velmi kompaktní tělo prošlo celkovým redesignem. Vzadu se pyšní výklopným třípalcovým dotykovým displejem s rozlišením 1 037 000 obrazových bodů. Dokoupit lze externí elektronický hledáček.

Motorový základní zoom

Objektiv 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 PD-ZOOM s kompaktní konstrukcí je vybaven motorovým vysouváním do pracovní polohy, stejně jako zoomováním – byť pomocí klasického prstence. Má vestavěnou automatickou lamelovou krytku.

Autofokus a sériové snímání, které budí závist i mezi zrcadlovkami

Suchá, ale jasně vypovídající data: 171 ostřicích bodů, z toho 105 s fázovou detekcí. 20 sn./s při použití kontinuálního zaostřování nebo 40 snímků RAW frekvencí až 60 sn./s při pevném zaostření. Stačí vám to?

Rychlé Full HD video

Záznam Full HD videosekvencí 1 920 × 1 080 px se snímkovou frekvencí 60p. Vestavěný stereofonní mikrofon je samozřejmostí, stejně jako možnost připojení externího mikrofonu.

Interní výklopný blesk a systémový konektor

Nikon 1 V3 má vestavěný malý výklopný blesk a navíc je vybaven systémovým konektorem (sáňkami) pro externí blesky kompatibilní se standardem Nikon 1. Do sáněk můžete nasadit také například externí mikrofon nebo GPS modul.

Vestavěné bezdrátové Wi-Fi rozhraní

Už žádné externí adaptéry a jiné volitelné příslušenství – doba si žádá rozhraní Wi-Fi „v ceně“ a Nikon 1 V3 jej má. Spojení se smartphony nebo tablety vybavenými aplikací Wireless Mobile Utility je otázkou několika okamžiků.

Nikon 1 V3

Podrobné technické parametry Nikonu 1 V3 najdete zde

Doporučené prodejní ceny

Tělo Nikon 1 V3: 21 490 Kč

Kit Nikon 1 V3 + 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 PD-ZOOM: 23 990 Kč

Kit Nikon 1 V3 + 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 PD-ZOOM + 1 Nikkor 30–110 mm F3,8–5,6 VR: 27 990 Kč

Objektiv 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 PD-ZOOM: 7 590 Kč


Kapitoly článku

[chapters]


[chapter:Konstrukce a ovládání]
Budu se opakovat, už jsem to psal u představení Nikonu 1 V3 – tento model se designem vrací do zajetých kolejí „jedniček“, ze kterých předchozí typ V2 se svým „Star Trekovým“ vzhledem vybočoval upřímně řečeno docela nápadně. „Vé trojka“ je silně elegantní, řekl bych, že ze „všech dvou“ předchozích modelů je designově jednoznačně nejpovedenější. Tělo je ale zároveň v rámci svojí kategorie dostatečně subtilní – s rozměry 111 × 65 × 33 mm a hmotností 324 gramů si na svoji obrovitánskou digitální zrcadlovku ani nevzpomenete.

Nikon 1 V3

Malé rozměry však pochopitelně přináší jisté obtíže v ergonomii držení. Přestože je pravá strana vpředu i vzadu příkladně pogumována a Nikon 1 V3 se drží v rámci možností skutečně velmi dobře, nabízí výrobce „tuning“ v podobě volitelného gripu GR-N1010, který kromě zlepšení držení přináší také doplňkové programovatelné tlačítko Fn, ovládací roller a tlačítko spouště. Ostatně nadstandardního příslušenství si můžete užít více – například v podobě externího elektronického hledáčku DF-N1000 s rozlišením 2 359 000 obrazových bodů – ano, model V3 na rozdíl od „Vé dvojky“ nemá v rámci zachování kompaktních rozměrů vestavěný hledáček.

Nikon 1 V3
Nikon 1 V3 s volitelným gripem a elektronickým hledáčkem

Aby vám to nebylo líto, má Nikon 1 V3 výklopný dotykový displej. Konstrukce je zajímavá hlavně v tom, že čtyři tlačítka po levé svislé straně displeje se vyklápí spolu s ním, což je ale mimochodem velmi příjemné pro ovládání. Co v tomto případě znamená pojem „dotykový“? Předně je to samozřejmě kapacitní displej, čili moderní zobrazovač pro tapání prstem bez nutnosti rytí stylusem, který stejně moderně podporuje multidotyková gesta, typicky zvětšování nebo zmenšování snímků v náhledu pomocí dvou prstů. Dotykově je možné ovládat celé menu, dotykově lze pochopitelně také určit bod zaostření a volitelně i „odpálit“ spoušť. Zlé jazyky pak tvrdí, že si můžete displej prsty zamatlat tak, že vás to nakonec donutí zakoupit onen volitelný externí hledáček – protože na displeji pak nic neuvidíte. Něco pravdy na tom je, a mám-li mluvit za sebe, tak se přiznám, že jsem „dotykáč“ při testování moc nevyužíval. U mě je to ale věc zvyku. Přestože dotykový smartphone, tablet nevyjímaje, používám mnoho let, u fotoaparátů nejsem na tento způsob ovládání navyklý. Asi to chce jen cvik…

Nikon 1 V3
Třípalcový výklopný dotykový displej Nikonu 1 V3 má rozlišení 1 037 000 obrazových bodů

Nikon 1 V3 je co do osazení ovládacími prvky přímého přístupu vybaven v podstatě stejně jako moderní DSLR. Například zadní roller je „mačkací“ a je tedy zároveň i funkčním tlačítkem Fn2, kterému lze přiřadit jednu ze sedmi funkcí. Kromě toho je na zadní stěně ještě tlačítko Fn1, jež je na tom co do modifikovatelnosti shodně. Jako roller funguje už tradičně také okruží kolem čtyřsměrného zadního voliče, třetí roller je vpředu pod spouští. Stačí vám to? Mně ano – ten přední jsem snad ani jednou nepoužil. Jinak řečeno – pro poctivé fotografické funkce do menu rozhodně chodit nebudete muset – „čudlíky“ to zařídí rychleji.

Nezvyklou technickou vychytávkou je nutnost použití paměťových karet microSD. Netuším, zdali se klasický „velký“ SD slot do těla vážně nevejde, zato jsem díky tomu – hlavně na cestách – ocenil vestavěné připojení Wi-Fi, protože onu redukční kartu microSD/SD do čtečky jsem samozřejmě pokaždé nechal doma a byl jsem rád, že data mohu stáhnout do tabletu bezdrátově.

Zúmujte motorově!

Jestliže tělo Nikonu 1 V3 je de facto nové, pak standardní zoom 10–30 mm, čili po přepočtu v tomto případě sice neexistujícím, ale fungujícím crop faktorem 2,7×, je základní objektiv s rozsahem 27–81 mm zcela přelomový. Podívám-li se nazpět, pak koncept Nikon 1 vyrostl na „skládacích“ zoomech. Určitě to všichni znáte, jde o to, že objektiv má pracovní a transportní polohu, při které je samozřejmě co možná nejmenší. Zmáčknete čudlík na prstenci, pootočíte s ním, a on se trochu povysune a přichystá do pracovní polohy. U novějších těl se pak navíc ještě automaticky zapne fotoaparát. Ostatně skvěle tuto myšlenku přejal také základní zoom pro DSLR – AF-S Nikkor DX 18–55 mm F3,5–5,6G VRII – viz náš test.

Nikon 1 V3

Jenže motorový zoom Nikonu 1 V3 (a dalších nových „jedniček“) jde ještě dále. Čudlík na prstenci budiž zapomenut, vše se děje elektrifikovaně. Zapnete fotoaparát a objektiv o hloubce necelých 28 mm se bleskově (!) vysune o cca 18 mm. Jak jsem již uvedl, také zoomování je elektrické. Sice točíte prstencem zoomu, ale přenos je nelineární – jen předáváte pokyny elektromotorkům, které „nějak“ reagují. Dá se na to ale zvyknout, jde jen o jiný způsob ovládání. Mě osobně trochu štvala jiná věc – na tento objektiv nenasadíte ani žádný filtr, ani žádnou sluneční clonu, ani nic… Z tohoto pohledu se chová jako běžný zasouvací objektiv libovolného kompaktu. Chápu výrobce, že právě směrování blíž ke kompaktům byl jistý logický marketingový záměr, nicméně pro vyspělejší fotografy je to zase určité minus.

Kapitoly článku

[chapters]



[chapter:Funkce a vlastnosti, video]
Nechci opakovat všechny vychytávky, které Nikony 1 prostě mají a dostanete je v základní výbavě. Myslím funkce jako jsou Pohyblivé momentky či Zachycení nejlepšího okamžiku, případně Kreativní režimy. Jde o dobře zvládnuté automatiky, nicméně tvůrčí fotograf je nejspíš využije (i když Pohyblivá momentka stojí za hřích i v té nejintelektuálnější společnosti). I tak najdete v menu Nikonu 1 V3 spoustu vychytávek, které zaujmou i největšího puristu.

Krajináře, ale nejen je jistě potěší vodováha na displeji, díky které už nikdy nebudete mít vodní hladinu do kopce nebo nakloněný horizont. Při prohlížení si můžete zapnout zobrazení přepalů, což – pokud mě paměť neklame – u Nikonů standardu 1 dosud nebylo možné. No a jsme-li u prohlížení pořízených snímků, pak právě zde asi nejvíce využijete efektního dotykového ovládání, kdy snímky posunujete prstem nebo zvětšujete a zmenšujete dvěma prsty stejně jako na smartphonu.

Nikon 1 V3

Vestavěné Wi-Fi rozhraní je bezproblémové, propojení s chytrými zařízeními „blbuvzdorné“. Testoval jsem jej na iPadu a iPhonu s iOS 7.1.1, ani na jednom zařízení nebyl žádný problém, vše chodilo tak, jak mělo. Malou výhradu nebo spíše tip pro příští upgrade bych pro vývojáře aplikace Wireless Mobile Utility měl – stahování snímků v plném rozlišení pouze po jednom není moc pohodlné…

Ani Nikon 1 V3 bohužel stále nemá CLS – Creative Lighting System – bezkontaktní řízení externích blesků pomocí vestavěného „blikátka“. Tomu budiž k dobru přičtena alespoň poměrně rychlá synchronizace s časem 1/250 s.

Nikon 1 V3

Největší nadšení však způsobí zájemcům o natáčení pohyblivých obrázků funkční vybavení pro video. Předně je třeba vědět, že „Vé trojka“ umožňuje Full HD video, tedy rozlišení 1 920 × 1 080 se snímkovou frekvencí 60p. Samozřejmě se stereofonním zvukem a možností připojení externího mikrofonu pomocí 3,5mm konektoru. Nikony 1 na rozdíl od zrcadlovek při natáčení videa spolehlivě zaostřují autofokusem, což platí i v tomto případě, stejně tak funguje například možnost automatického ISO – ostatně o nastavení a používání Nikonů 1 pro video jsem psal například v tomto článku.

Spokojíte-li se s němým filmem, můžete také nahrávat zpomalený nebo zrychlený videozáznam, případně trhaný obraz. Zpomalený záznam Nikon 1 V3 pořizuje snímkovou frekvencí 400 sn./s a přehrává jej při 30 sn./s, zrychlený záznam je pak zhruba čtyřikrát rychlejší. Funkce Trhaný obraz spočívá v tom, že se video každou druhou sekundu pozastaví pro dosažení efektu „zadrhávajícího se“ obrazu. I tato videa jsou bez zvuku.

Zajímavou funkcí je čtyřsekundové video. Fotoaparát natáčí v kvalitě 1 080/30p včetně zvuku krátké čtyřsekundové videosekvence, které je pak možné rovnou v přístroji nechat spojit (maximálně 8 sekvencí) v jedno video.

Novou vychytávku představuje také Automatické pořizování snímků. V menu si můžete vybrat buďto jeden nebo čtyři snímky za minutu, které pak fotoaparát automaticky během natáčení videa pořizuje. Tato funkce nijak neovlivňuje kvalitu samotného videa, to je zcela „čisté“.

Kapitoly článku

[chapters]



[chapter:Obrazová kvalita, demosnímky a celkové hodnocení]
Obrazovou kvalitu tvoří objektiv, snímač a zpracování obrazu v aparátu. Nový motorový zoom nijak nezaostává za svými mechanickými předchůdci – obraz je ostrý a téměř prostý obvyklých optických vad. Ano, na dlouhém konci si všimnete poduškovitého zkreslení, téměř však nenajdete chromatickou vadu a na to, že objektiv nemá nijak „utopenou“ vstupní čočku, je také poměrně odolný vůči protisvětlu. Samozřejmě, že při „přímém zásahu“ se obvyklá „prasátka“ objeví, nicméně důležité je, že nijak zásadně neklesá celkový kontrast.

Objektiv zdatně sekunduje novému snímači s vyšším rozlišením, nemá problém s vykreslením nejjemnějších detailů. Ale co šum při osmnácti megapixelech na jednopalcovém snímači? To je správná otázka… Je tam, ne, že ne a je tam tak trochu „nenikonově“. U Nikonu jsme si totiž za poslední roky zvykli, že šum – pokud je v obrazu přítomen – je skoro výhradně monochromatický. U Nikonu 1 V3 se připravte na změnu, v tmavších partiích obrazu si naopak všimnete šumu barevného, a to přibližně už od ISO 400. Není ale třeba mít obavy – při focení do JPEGu je tento rozptyl kanálů spolehlivě a de facto beze zbytku odstraněn, v RAWu si s ním lehce poradíte sami při postprodukci.

Podívejte se na obvyklý test šumu. Jako vždy je levý výřez pořízený z JPEGu se zapnutou redukcí šumu, prostřední představuje RAW s vypnutým odšumováním a pravý výřez pak RAW citlivě manuálně odšuměný.

Nikon 1 V3
Zdrojový snímek s vyznačeným výřezem
Nikon 1 V3
ISO 160
Nikon 1 V3
ISO 200
Nikon 1 V3
ISO 400
Nikon 1 V3
ISO 800
Nikon 1 V3
ISO 1 600
Nikon 1 V3
ISO 3 200
Nikon 1 V3
ISO 6 400
Nikon 1 V3
ISO 12 800

Nikon 1 V3 má navíc u dvou nejvyšších citlivostí ISO 6 400 a 12 800 variantu s předponou NR. V tom případě přístroj pořídí čtyři snímky, které složí do jednoho, přičemž odečte šum. Volby NR6400 a NR12800 lze použít pouze v JPEGu (i při nastavení NEF se uloží JPEG), pochopitelně nefungují pro pohyblivé záběry a také při časech delších nežli 1/30 sekundy. Podívejte se na výsledky – vlevo „obyčejný“ JPEG, vpravo verze NR.

Nikon 1 V3
ISO NR6 400
Nikon 1 V3
ISO NR12 800
Celkové hodnocení

Když standard Nikon 1 vznikl, mnozí tvrdili, že takovýto koncept se nemá kam posunovat. Čas ukázal, jak tato myšlenka byla lichá – a Nikon 1 V3 je toho jasným důkazem. Zlepšilo se zde totiž snad všechno, co šlo. Designem počínaje, obrazovou kvalitou konče. Funkčnost přístroje, jehož autofokus se může měřit s nejdražšími zrcadlovkami, je výborná, vyzdvihuji zejména výbavu pro video. Aparát je rychlý, neváhá, pracuje tak, jak se od něj požaduje. Mě osobně mrzí jen jedna věc a to, že mu byl odejmut vestavěný hledáček, který měla „Vé dvojka“. Tedy nevadilo by mi to, kdyby externí hledáček pro V3 nestál sedm tisíc…

Galerie demosnímků Nikon 1 V3

Všechny snímky byly pořízeny objektivem 1 Nikkor 10–30 mm F3,5–5,6 PD-ZOOM, který je dodáván v setu s Nikonem 1 V3.

Stáhněte si fotografie v plném rozlišení

soubory JPEG bez úprav (130 MB)
soubory NEF bez úprav (268 MB)


Nikon 1 V3


Kapitoly článku

[chapters]


Sdílej

14 komentáře

  1. Je to moc pěkná „jednička“. A třeba se dočkáme i vylepšené verze co bude umět CLS….Nikon V3S ( taková „vétřieska) :-).

  2. osobně bych se raději dočkal nejakého kompaktního macro 1:1 sklíčka…

    jinak neplánujete zde otestovat přímého konkurenta Samsung NX mini, vím, je to Nikon blog, ale slušelo by se to porovnat…

  3. Dobrý den,

    v popisu píšete, že video v 1080p je možné natáčet na 50 či 60FPS, informaci o 50FPS jsem v oficiální dokumentaci nenašel. Jaké jsou tedy všechny podporované snímkovací frekvence pro 1080p?

    Mohl bych Vás požádat o zveřejnění odkazu na originální videosoubory použité pro komprimovaný sestřih na YouTube? Jakými objektivy bylo video pořízeno, byla použita nějaká stabilizační pomůcka (rig)?

    Jak moc se V3 při natáčení zahřívá? U V1 je to docela problém.

    S pozdravem,
    Petr Schreiber jr.

  4. Hlavně v rámci celé řady nikon 1 postrádám nějakou jednotící koncepci.
    V podstatě co nový model, to jiné řešení designu i technické a to i v rámci řady, jako by Nikon nevěděl co vlastně má dělat. Je skoro s podivem že alespoň bajonet objektivu zůstal zatím stejný u všech modelů.
    Jinak viz bordel v akumulátorech (V1, V2, V3 – každá jiný akumulátor) nebo změny v paměťových kartách. Hlavně ať zákazník využije co nejméně své stávající vybavení a vráží co nejvíc peněz do nového – a stále dražšího.
    Osobně by se mi provedením líbila V2 ale napájení které je nekompatibilní s ničím jiným mne vede k rozhodnutí zatím zůstat u V1 kde EN-EL15 využiji i v D7100. A do budoucna nejspíš pořídím Olympus PEN nebo OM-D.

  5. Petr Schreiber: Máte pravdu, omlouvám se za mystifikaci, video je jen 60p, nikoliv 50p. Jak je člověk navyklý ze zrcadlovek, tak to bere tak nějak automaticky. V článku je to již opraveno. Možnosti „normálního“ videa jsou tedy 1 080/30p nebo 60p. To stejné pak při 720p.
    Jinak video bylo natočeno standardním zoomem stejně jako s ním byly pořízeny všechny demosnímky. Skutečná stabilizační pomůcka použita nebyla – jen improvizovaná náhrada glidecamu v podobě obyčejného monopodu. Nějakého zvláštního zahřívání jsem si nevšiml, možná, že výklopný displej funguje jako chladič ;-)
    Nějaké zdrojové MOVy někam nahraju hned jak se mi trochu uvolní ruce.

  6. Děkuji za upřesnění!

    Pokud byste k tomu měl příležitost, ocenil bych srovnávací test ohřívání „véček“ při nahrávání videa.

    U V1 mám ověřeno na dvou různých kusech, že pokud nahrávám 20minutové sekvence v HD jednu za druhou , tak dojde ještě před vyčerpání baterie k přehřátí, které fotoaparát řeší kratičkým varováním a následným vypnutím.

  7. Koncept Nikon 1 mi dává čím dál tím větší smysl, al na V3 si určitě nechám zajít chuť – cena jednou klesne, ale ten chybějící hledáček je fakt problém. Kvůli tomu jsem si vedle S1 pořídil právě V1. Škoda..ale evoluce půjde dál a za pár let tady doufám bude opravdu vyladěné malé tělo s dobrou nabídkou lehounkých objektivů.

  8. Je těžký pozitivně hodnotit Nikon 1, s CX senzorem, když člověk vidí výstup, který je neporovnatelný s DX, o FX nemluvě. Kor za ceny, které jsou srovnatelné s D7000/D7100. Musím se přiznat, že dřív jsem o něčem podobném uvažoval, ale dnes člověku bohatě vystačí kvalitní DSLR a smartphone ;).

  9. V prvom rade, na objasnenie – mam Nikon rad, naozaj mam, ale…

    Tato recenzia mi pride zasa ako pochvalenie od Nikonfans so zlahcovanim nedostatkov. Precital som len prve dve kapitoly a dalej som nemohol, proste nemohol.

    1. Autorovi sa pacilo rozumne rozlisenie u prvej verzie, ale kedze je Nikonfan, nevadi mu ani dvojnasobne. Aj ja som zastanca rozumnych rozliseni na mensich snimacoch (a 1″ u CX je este stale maly snimac), takze 18 MPix je proste na kritiku (nehovoriac o (ne)schopnosti CX skiel nieco tak detailne vykreslit – a nie, redukciou na DX to nedovodnite)

    2. Nema EVF, ale to je vlastne super duper, pretoze ma tapkaci display, ktory v lete potesi tak maximalne kriminalku Stare Mesto pri hladani odtlackov (co priznava aj autor, takze to uz musi byt naozaj dramaticke)

    3. uSD – ale to nam, Nikonfans nevadi, pretoze to ma WiFi, co je nielen pomalsie, ale aj zlozitejsie na prvotne nastavenie (oproti vrazeniu pamatovky do citacky, na co vysoku skolu naozaj nepotrebujete). A neviem ako u „1“, ale taky kompaktik S6500 musel byt plne nabity, aby vobec WiFi fungovalo. Ale to nas predsa neodradi, my to mame v Nikone radi komplikovane :-)

    Chvalim AF, chvalim rozmery, chvalim kopec dalsich veci, ale… budme kriticky a ak nieco je blbe, tak to neospravedlnujme. O tom je predsa recenzia, nie?

  10. Petr Kotrčka – naprostý souhlas. Ještě bych přidal, že to šumí už na nejnižší ISO opravdu dost a navíc to nemá ani bracketing :-) A to že je to malé? No ani bych neřek. Foťáky s APS-C bývají i menší takže od jednopalce bych čekal menší rozměry. Nějak mi není jasné komu je to určeno. K čemu je např. krajinářský objektiv Nikkor 6,7 – 13 když těla jsou na krajinu nepoužitelná?

  11. Ještě k té mikro SD kartě. Opravdu by mě velice zajímalo, co vývojáře Nikonu vedlo k tomuto řešení. To nepochopím. Asi zase někdo potřeboval něco vykázat jinak si to nedovedu vysvětlit. A že to nevadí protože to má wifi? Ale wifi funguje jen ve spojení s Androidem nebo IOS. Takže jak dostanu fotky do PC přes wifi? Pošlu je do tabletu, odtamtud nahraju někam na net a pak stáhnu do PC? To si děláte srandu, že jo? Nezbývá než kabel nebo se pokusit pinzetou mikro SD vyndat a nacpat do redukce a do čtečky. Děkuji, nemám zájem. Rád bych věděl, o kolik se fotoaparát zmenšil nebo klesla jeho hmotnost použitím mikro SD?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *